ماه گرفتگي كه از قرار گرفتن كره ماه، اين تنها قمر زمين در سايه مخروطي شكل كره خاكي يعني زمين روي مي دهد و زمين بين ماه و خورشيد قرار ميگيرد.
اين واقعه كه بين 3-0 بار در سال رخ مي دهد، عليرغم آنكه برخي سالها شاهد آن نيستيم و در برخي از اوقات ديگر سال حداكثر سه بار روي مي دهد، اما براي اكثر ساكنين زمين قابل مشاهده است .
چرا كه كره ماه به نسبت زمين كوچك و براي تمامي كساني كه ماه را در آسمان شب خود دارند، اين گرفت قابل رصد است.
ماه گرفتگي همچون خور شيد گرفتگي داراي دوره منظم است كه ايرانيان باستان از آن مطلع بوده اند و به ساروس (دوره) مشهور است.
در هر چرخش ماهيانه كره ماه بدور زمين، يكبار ماه زمين و خورشيد بنحوي در يك خط قرار ميگيرند كه زمين بين ماه و خورشيد است، اما اختلاف مداري ماه با مدار زمين (9/5 درجه)باعث ميشود كه هميشه سايه زمين بر روي ماه نيافتد.
در گذشته هاي دور ماه را عامل بسيار موثري در ذهن و افكار انسانها ميدانستند، به حدي كه مراكز نگهداري افراد رواني را خانه ماه زدگان(lunatic house ) ميگفتند.
ماه در زمان گرفت 18 آبان در صورت فلكي بره (حمل)قرار دارد.
با توجه به آنكه ماه ابتدا وارد نيمسايه زمين ميشود زمان آغاز اين گرفت در اين لحظه ساعت 108 بامدادخواهد بود. اما به علت عدم حساسيت بالاي چشم انسان، اين لحظه از گرفت مشاهده نميگردد و در عوض ساعت 3:02:29 كه گرفت جزيي آغاز ميشود زمان مشاهده اين پديده زيباست. ساعت 420 اين گرفت كامل مي شود و در ساعت 5:00:41 ماه از مخروط سايه زمين كنار رفته و گرفت جزيي بعدي آغاز مي گردد و ساعت 632 كه زمان طلوع خورشيد است گرفت جزيي دوم نيز پايان مييابد.
طبيعي است كه در ساعت 756 ماه از نيمسايه زمين هم خارج شود كه مقارن روز در كشور عزيزمان ايران است.
فاصله ماه از زمين در اين گرفت برابر 404 هزار كيلومتر و طول مخروط سايه زمين 1379000 كيلومتر است.
كل ماه گرفتگي در سايه 3ساعت و32 دقيقه وخسوف كامل 24 دقيقه به طول مي انجامد. ماه در زمان خسوف، به علت شكسته شدن نور خورشيد در جو زمين، به رنگ قرمز مسي در ميايد. خسوف كامل قبلي كه در كشورمان قابل مشاهده بود در 20 ديماه 1379 بوقوع پيوست و ماه گرفتگي بعدي كه آن هم در كشور مان بطور كامل قابل رصد است در ارديبهشت سال 1383 بوقوع ميپيوندد. ماه گرفتگي 18 آبان امسال در شمال و جنوب آمريكا، كل اروپا، آفريقا و غرب آسيا قابل رؤيت است و حدود 3 ميليارد نفر از جمعيت زمين ميتوانند آنرا مشاهده كنند. مشاهده اين پديده براي عموم نياز به تجهيزات خاص ندارد و با چشم غير مسلح نيز قابل رؤيت است و خطري براي چشم انسان ندارد. طبيعي است براي آماتورهاي اين رشته ثيت گزارش، عكسبرداري از اين واقعه و مشاهده آن با تلسكوپ، دقت مطالعه برروي آن را بالا ميبرد. براي مشاهده مراحل آغازين اين گرفت، با توجه به نور شديد ماه بدر، جهت جلوگيري از حساس شدن چشمانتان و درنتيجه افت دقت در مشاهده مراحل بعدي،سعي كنيد از فيلتر مخصوص رصد ماه استفاده كنيد و اميدواريم همچون رصد مقابله مطلوب سياره بهرام، برخي از افراد مبتدي تصور نكنند كه رصد ماه گرفتگي بدون فيلتر همچون نگاه به خورشيد براي چشمان فرد رصد گر مضر است! در عكسبرداري از يك فيلم با حساسيت 100 (ASA100 ) نيز ميتوانيد استفاده كنيد و با يك دوربين مكانيكي مجهز به تله قوي(ترجيحا“تله 300 به بالا)و يا آداپتور مخصوص نصب بر روي تلسكوپ به تصوير برداري مبادرت نماييد.
طبيعي است در مراحل اول گرفت با توجه به شدت نور ماه از سرعتهاي بالاتر(500/1 و125 /1 ) و به مرور سرعت را پايين مياوريم.براي كسب تجربه با دوربين هاي خودتان، بهتر است در شبهاي نزديك به بدر، اقدام به عكسبرداري با ديافراگم و سرعتهاي مختلف نموده و با يادداشت مشخصات اين عكسها و چاپ آنها قبل از خسوف، خود را براي گرفتن عكسهاي زيباتر آماده كنيد. ضمنا“ در بخش مقالات سايت، ميتوانيد از مقاله عكسبرداري با دوربينهاي ديجيتالي كمك بگيريد. براي ثبت گزارش دقت كنيد تا نام اعضا گروه رصدي، مكان و تاريخ رصد، درج دقيق زمان آغاز هر مرحله از گرفت مورد توجه قرار گيرد. عكسها و گزارشهاي شما را ميتوانيم در بخش ويژه گزارشهاي رصدي سايت انجمن منعكس نماييم.