نگرانی در خصوص اینترنت ملی بی دلیل است


به گزارش آخرین نیوز با روي كار آمدن دولت دهم و آغاز به كار وزارت ارتباطات با وزير و كادر جديد، بار ديگر بحث تشكيل شبكه ملي اينترنت به روي ميزها آمد. همزمان با مطرح شدن اين طرح، نگراني‌ها هم همگام با پيشرفتها رشد كرد. نگراني‌هايي مانند محدوديت دسترسي به سايتهاي جهاني، نظارت بر عملكرد كاربران و... سبب شد تا ديگر به صورت جدي در اين مورد بحث نشود. اما ظاهرا آن طور كه وزير ارتباطات در گفت‌وگو با تهران‌امروز مي‌گويد فاز اول اين طرح تا پايان مهر راه اندازي خواهد شد. او نگراني كاربران را بدون دليل خواند چرا كه به گفته او هيچ تغييري در نحوه دسترسي‌ها پيش نخواهد آمد و همه چيز به روال قبل است.

بحثي تحت عنوان اينترنت ملي در زمان مجلس هفتم مطرح اما ظاهرا به فراموشي سپرده شد. اين اينترنت ملي چه بود؟

در استفاده از كلمه اينترنت ملي، لفظ شبكه را فراموش نكنيد چرا كه اينترنت ملي مفهومي ندارد و بي‌معناست. وقتي مي‌گوييم شبكه اينترنت ملي يعني شبكه‌اي كه پهناي باند زياد دارد و خدماتي كه بر مبناي پروتكل اينترنت است را ارائه مي‌دهد.

سوال اين بود كه بعد از اين همه تاخير، در چه زماني شاهد راه اندازي شبكه اينترنت ملي خواهيم بود؟

فاز اول كه ارتقاي شبكه داخلي است را تا پايان ماه مهر افتتاح مي‌كنيم.

و افتتاح كامل چه زماني است؟

كل اين شبكه قبل از پايان دولت دهم افتتاح خواهد شد و نگراني‌اي از اين بابت نداريم.

مهمترين ويژگي شبكه اينترنت ملي چيست. سرعتش بالاتر است يا خدماتش مهم‌تر؟

عمده‌ترين ويژگي اين طرح، پهناي باند زياد آن است و از اين پهناي باند زياد، مي‌توان براي همه خدمات دولت الكترونيك كه بخش‌هايي از آن را قبلا اعلام كرده‌ايم، استفاده كنيم. اين خدمات شامل بانكداري الكترونيك، تجارت الكترونيك، سلامت الكترونيك، تامين احتماعي به شكل الكترونيك و رفاه الكترونيك و.... استفاده كرد. همچنين مي‌توان فرهنگ ايراني و اسلامي را در فضاي مجازي گسترش داد. با افزايش پهناي باند مي‌توان بسياري از امور ديگر را هم انجام داد و پاسخگوي نيازهاي جامعه بود.

برخي بر اين باور هستند كه با راه اندازي شبكه اينترنت ملي دسترسي‌ها به سايتهاي بين‌المللي محدود خواهد شد يعني نوعي محدوديت به همراه افتتاح اين طرح بر كاربران تحميل مي‌شود. اين موارد صحت دارد؟

اصلا اين بحث‌ها مطرح نيست و نبايد نگران محدود شدن سرويس دهي به كاربران و كاهش دسترسي آنها به سايت‌هاي جهاني بود.

پس با راه اندازي اين شبكه استفاده از اينترنت به شكل فعلي ادامه مي‌يابد؟

قرار نيست هيچ تغييري در نحوه استفاده از اينترنت داده شود.

به نظر من حفظ امنيت شبكه داخلي بر تمام ويژگيهايي كه عنوان كرديد، ارجحيت دارد. اين طور نيست؟

حفظ امنيت هم از مولفه‌هاي مهم است. زماني كه پهناي باند را در داخل توسعه مي‌دهيم، امنيت حفظ خواهد شد. حملات به شبكه‌ها و سايتهاي ايراني در گذشته به‌ويژه در يك سال اخير كم نبوده است اما با راه اندازي شبكه اينترنت ملي ما ديگر توان مراقبت از شبكه‌هاي داخلي را خواهيم داشت و امنيت و ارتقاي اساسي و كيفي خواهيم داشت.

اخيرا هم شبكه بي‌بي‌سي گزارشي را منتشر كرد كه بر مبناي آن 60 درصد كاربران در ايران فاقد امنيت هستند. شما تاييد مي‌كنيد؟

من نميدانم كه آنها، اين اعداد را از كجا آورده‌اند. كساني كه اين بحث‌ها را مي‌كنند، به خوبي مي‌دانند كه در فضاي مجازي، حمله به شبكه‌ها غيرقابل قبول و بر خلاف كنوانسيون بين‌المللي است.

پس منكر اين حملات نمي‌شويد؟

متاسفانه اين حملات دائما در حال انجام است.

آيا ايران توان مقابله با اين حملات اينترنتي را دارد؟

بله. ما از نظر فني آمادگي داريم كه از سايتها و شبكه‌هايمان محافظت كنيم. اين توانايي به حدي است كه در سال گذشته اعلام شد ايران از نظر توان فني براي مقابله با حملات اينترنتي داراي رتبه ششم در جهان است.

شما بارها از لفظ خدمات الكترونيكي به جاي اينترنتي استفاده كرديد. تفاوت اين دو واژه كجاست؟

متاسفانه همين طور است. يعني بخشي از فعاليتها و خدماتي كه امروز با نام اينترنتي عرضه مي‌شود، همان خدمات الكترونيكي هستند و ما بعضا از واژه‌هاي اشتباه استفاده مي‌كنيم. زماني كه مي‌گوييم مثلا فلان قبض را به صورت اينترنتي پرداخت كرديم، اصلا معنايي ندارد چرا كه به صورت الكترونيكي پرداخت شده است. البته چند وقتي است كه اكثر كاربران ديگر از واژه اينترنتي استفاده نمي‌كنند اما بايد همان درصد كم هم حذف شود.