ابراهیم حاتمی كیا پنجشنبه ۱۸ شهریور در برنامه راز از شبكه چهارم سیما حضور پیدا كرد و به همراه نادر طالب زاده و حسین بهزاد به وضعیت سینمای دفاع مقدس پرداخت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حاتمی كیا در این برنامه با اشاره به وضعیت سینمای دفاع مقدس و همچنین شهدای هشت سال دفاع مقدس گفت: امروز فرزندان شهدا از ما سئوال می كنند كه ما كجا هستیم، امروز از شهدا حتی به اندازه نام كوچه های شهید اشاره ای نشده است. دلایل زیادی هم وجود دارد كه یك قرائت درست از شهدا نشده است. امروز آنقدر نظارت بر فرزندان شهدا و شهدا شدید است كه سخن گفتن از آنها بسیار سخت است و باید خیلی چیزها را رعایت كنیم.
حاتمی كیا افزود: كسی به عنوان مسئول در برابر این فعالیت ها است، خودش را به شدت مسئول می داند كه نكند حرفی درباره شهدا زده شود كه شاید نقطه ضعفی باشد، زیرا معتقد است، آنها ویترین انقلاب هستند.
كارگردان فیلم آژانس شیشه ای با اشاره به وضعیت فرهنگی كشور گفت: حتما باید فارسی وانی باشد تا عده ای حول شوند و بگویند اجازه بدهیم خودی ها حرف بزنند در حالی كه ما باید خیلی حرف ها را قبل از فارسی وان می گفتیم و این نظام آنقدر گسترده، مستحكم و پابرجا است كه خیلی حرف ها را می شود زد و از مسئولانی كه باید پاسخگو باشند ولی فشل بودند می توان سئوال پرسید و اگر بسیاری از حرف ها را می گفتیم وضعیت امروز بسیار بهتر بود.
وی ادامه داد: من هر بار خواستم فیلم بسازم، احترام فیلم سازی من را رعایت كردند. اما از آن طرف نگران بودند كه من چه فیلمی می خواهم بسازم. اول می گویند حرف خود را بزن اما بعد نظارت بیشتری می كنند.
كارگردان فیلم به رنگ ارغوان با اشاره به اینكه در كار فیلمسازی اصلا منتظر تشویق نبوده است، گفت: من غصه خورده ام كه فیلم من در جمهوری اسلامی ایران توقیف شده است و خوشحال نمی شوم كه فیلم من در جمهوری اسلامی ایران جزء فیلم های توقیفی باشد. فیلم به رنگ ارغوان فیلمی بود كه باید در زمان خودش دیده می شد. زیرا من در زمان خودش این فیلم را ساختم.
وی افزود: امروز با اتفاقات جالبی روبرو هستیم. یك مسئول با تمام قوا تلاش می كند كه فیلم من ساخته نشود و وقتی من فیلم را در بدترین وضعیت می سازم شش ماه بعد از ساخت فیلم از همان آدم در یك جشنواره جایزه می گیرند. خوب اگر این گونه پیش می رود من یك آدم هیستریكی بار می آیم و رفتارم تغییر می كند.
حاتمی كیا با اشاره به اینكه امروز اسوه های بزرگی در جنگ وجود دارد كه هنوز درباره آن فیلمی ساخته نشده است، گفت: چرا نباید فیلمی درباره متوسلیان ساخته شود، من در دیدار با رهبری هم گفتم كه حداقل به ما درجاتی بدهند كه در جلوی پادگان ها، جلوی ما را نگیرند.
وی ادامه داد: امروز عده ای از اینكه فیلمسازها حقیر شوند و كوچولو شوند و بله قربان گو باشند، لذت می برند. به من می گویند فیلمی مانند نجات سربازرایان بساز اما من به آنها می گویم كه ما به نجات سربازرایان چه كار داریم، بزرگتر از او در كشور ما وجود دارد.
كارگردان فیلم خاكستر سبز با اشاره به مشكلات خود در ساخت این فیلم گفت: تهیه كننده فیلم خاكستر سبز حوزه هنری و ارشاد بود و ما در زمان جنگ بوسنی این فیلم را ساختیم. اما وقتی فیلم ساخته شد، ما متهم شدیم به نظربازی و جوی شدید علیه من راه افتاد. در حالی كه من فیلم را برای مرد شماره دو بوسنی نشان دادم و او بسیار ازفیلم تعریف كرد.
حاتمی كیا با اشاره به هجمه فرهنگی غرب گفت: موقعی كه ما در موضع دفاع هستیم، لحن مان فرق می كند در دفاع من حرف خود را می زنم و وقتی حرف خود را بزنم، گوش ها و چشم هایی است كه حرف ما را درك می كنند. اما ما نباید همیشه در موضع جواب دادن به فعالیت های دیگران باشیم. زیرا ما را دچار اشكال می كند.
همچنین در این برنامه حسین بهزاد محقق و نویسنده نیز با اشاره به سال های دفاع مقدس گفت: سینماگران باید بیشتر به تحقیق و پژوهش توجه كنند زیرا تحقیقات و نوشته های دوران جنگ با این هدف نگاشته می شود كه زمانی استفاده شود.