وقتی که یک دهه تازه شروع می­شود، چشم­های بسیاری نوآوری­های جدید را جست­وجو می­کنند. با اینکه مدت زمان زیادی از به دنیا آمدن IT نمی­گذرد، اما باید بپذیریم اینک از دنیایDOS و مودم­های dial-up بسیار فراتر رفته­ایم. بی شک سال جدید، سال مهمی برای پیشرفت­های تکنولوژی خواهد بود، اما تا چه حد؟ در زیر به برخی از پیش­بینی­هایی که کارشناسان و تحلیلگران حرفه­ای در مورد عرصه­های گوناگون فناوری اطلاعات انجام داده­اند اشاره می­کنیم تا ببینیم که انتظار دیدن چه نوآوری­های دیگری را می­توانیم داشته باشیم.


● تکنولوژی موبایل
پیش­بینی می­شود که در این سال شرکت­های اسپیرینت، ورایزون و AT&T با ارائه خدمات شبکه­های ۴ گیگابایتی، از رقبای خود سبقت بگیرند. برای مثال Verizon اعلام کرده است که شهرهای پایلوتی برای شبکه­های LTE خود طراحی می­کند و Sprint که در عرضه بازی­ها بسیار موفق و خوب عمل کرده است، گوشی­هایی هوشمند طراحی خواهد کرد که با شبکه وایمکس این شرکت کار کند. همچنین تازه­واردهایی در حوزه گوشی­های تلفن همراه، مانند گوگل و گوشی هوشمند Nexus One این شرکت، خواهیم داشت.


● لپ­تاپ­ها و نت­بوک­ها
تحلیلگران و متخصص­های رایانه­های همراه می­گویند که خبر بزرگ ۲۰۱۰، به بازار آمدن Arrandaleهای شرکت اینتل، برای لپ­تاپ، و پروسسورهای PineTrail این شرکت، برای نِت­بوک­ها خواهد بود. این بدین معنی است که ما شاهد پردازنده­های جدید و پیشرفته­ای مانند Core i۵ ، Intel Core i۷ و Core i۳ خواهیم بود که جایگزین Core ۲Duos می­شوند. در مورد نِت­بوک­ها نیز باید گفت اکثرشان همچنان با همان پروسسورهای اتم (Atom) کار خواهند کرد. اما در کنارشان قرار است مثلاً باتری­هایی با طول عمر بیشتر از ۱۰ ساعت، برای کاربران عرضه شود. همچنین شاهد سری جدیدی از نِت­بوک­ها با عنوان اسمارت­بوک و تَبلت خواهیم بود. اسمارت­بوک­ها با پروسسورهای ARMمختلفی از Qualcomm کار می­کنند که در میان کاربران بسیار پرطرفدار است؛ که نه با ویندوز (احتمالاً با لینوکس کار می­کنند) هر دستگاه تنها ۲۰۰ دلار قیمت دارد. تبلت­ها از نظر ویژگی­های سخت­افزاری و نرم­افزاری شبیه اسمارت­بوک­ها هستند، اما صفحه کلید فیزیکی که به آن چسبیده باشد ندارند. کارشناسان بر این عقیده هستند که تبلت­ها به راحتی می­توانند جایگزین e-bookهایی که خود به تازگی وارد بازار شده­اند، شوند.


● دسکتاپ­ها
تحولی که در سال ۲۰۰۹ در میان نِت­بوک­ها صورت گرفت برای فضای دسک­تاپ­ها نیز سودآور بوده است. همان پروسسورهای کم­مصرف و تراشه­های مادر بورد در نِت­بوک­ها حالا در میان انبوهی از کامپیوترهای نِت­تاپ بسیار کوچک کاربرد انبوه دارند. از مزیت­های این دستگاه این است که این سیستم­های جدید، کوچک­تر و بسیار کم صدا هستند و می­توانند تصاویر را روی صفحات خیلی بزرگ، مثلاً تلویزیون­های ۵۰ اینچ اچ-دی نمایش دهند و قابلیت اتصال و کار با فیس­بوک یا نمایش آخرین ویدیوهای یوتیوب را دارند و آنقدر هم ارزان هستند که در کنار یک دستگاه تلویزیون به خریداران عرضه شوند؛ امتیازی که شرکت سونی برای تلویزیون­های براویا و دستگاه­های پلی استیشن۳ خود قرار داده است. همچنین جدیدترین تراشه­های چهارهسته­ای موبایل امکانات مختلف و متنوعی که کاربران در حوزه مولتی مدیا احتیاج دارند به آنها ارائه می­دهند؛ و همه این امکانات در یک دسک­تاپ قابل جمع شدن است.


● وسایل صوتی و تصویری
همان طور که تحلیلگران دستگاه­های صوتی و تصویری می­گویند، دوره استفاده از انواع فعلی پخش­کننده­های قابل حمل و پلیرها به تدریج رو به پایان است و هر کس به این نوع دستگاه­ها نیاز پیدا کند، فوراً یک دستگاه آیپاد یا آیفون می­خرد. بنابراین با آگاهی از این مطلب که رقیبان اصلی و مطرح این حیطه در حال حاضر زیاد نیستند (شاید بتوان شرکت­های مایکروسافت، سامسونگ و سونی را به عنوان نمونه هایی ذکر کرد) اکثر شرکت­ها تولید انواع پلیرها را متوقف کرده­اند و تمرکزشان را روی حیطه­های دیگر قرار داده­اند. با نگاهی به اوضاع سال­های اخیر متوجه می­شویم که هر چه پیش می­رویم دستگاه­های تولیدی به سوی «چندکارگی» می­روند که مثال بارز آن نمونه تلویزیون­های اَپل است که دارای چندین برنامه کاربردی جانبی می­باشد. توجه کنید که فناوری پخش موسیقی تا حدی پیشرفت کرده است که اجرای فایل­های صوتی و تصویری از طریق شبکه بی­سیم را می­توان با boxهایی مثل Roku HD-RX مقایسه کرد. بدون شک تا یکی دو سال آینده شاهد خدمات کاربردی و جانبی زیادی به همراه تلویزیون ها خواهیم بود.


● نرم­افزارها
نرم­افزارهای سال آینده چگونه خواهند بود و چه فرقی خواهند کرد؟ مایکل میلر، که سابقاً سردبیر مجله PC Mag بوده و در حال حاضر نویسنده بلاگ «تفکر پیشرفته» این مجله است، می­گوید که حدس زدن برخی از محصولاتی که قرار است وارد بازار شوند آسان است. مثلاً ما می­دانیم که نسخه­های جدید پَک های Adobe Creative Suite و Microsoft office در راه است. در نسخه آفیس ۲۰۱۰ فضای جدیدی به عنوان interface و ابزار هوشمند جدید تجارت ارائه می­شود؛ و ساپورت ۶۴ بیتی را در اکسل و برنامه های جدید ویرایش فایل­های ویدیویی را در پاورپوینت خواهیم داشت. شاید بزرگ­ترین و مهم­ترین تغییراتی که قرار است در آفیس مایکروسافت اتفاق بیفتد، اضافه شدن امکانات جانبی نسخه­هایی از ابزار هسته­ای به نسخه وب، به همراه قابلیت به اشتراک­گذاری و کار مشترک و هم­زمان بر روی فایل های مشترک از طریق share point ۲۰۱۰ باشد. در مورد پَکِ جدید Adobe Creative Suite۵ هم ادوبی در نظر دارد تا ابزارهای اصلاح تصویر در فتوشاپ را ارتقا دهد و نیز ایده­هایی برای ایجاد تغییراتی بزرگ در Flash CS۵ مثل امکان استفاده از پلت­فرم خاصی برای ساخت اپلیکیشین­های دستگاه آی.فون در سر دارد.


● رُباتیک
به گفته خود متخصصان رباتیک، سال ۲۰۰۹، سالی تقریباً راکد و بدون پیشرفت­های چشمگیر در حوزه رباتیک بود. اما گویا در سال ۲۰۱۰ سورپرایزهای بزرگی در راه است. ربات­های خانگی با کارایی­های متفاوت و جالبی ساخته خواهند شد که توانایی انجام کارهای مختلفی را دارند: خانه را تمیز می­کنند، برای شما یک لیوان قهوه می­آورند و پشتتان را ماساژ می دهند. متخصصان می­گویند که تا عملی شدن اینها راهی نمانده و مراحل تولید و آماده شدن برای ورود به بازار را می گذرانند. در این میان کمک­های مالی و رفع موانع اقتصادی تا حد بسیار زیادی می­تواند این روند را تسریع کند.