شاید بسیاری از شما با اصطلاح فریم ورک(Framework) آشنا باشید و از گوشه و کنار چیزهایی در مورد آنها شنیده باشید. در این مطلب قصد دارم به طور ساده شما را با فریم ورک ها و موارد کار آیی آنها آشنا کنم.

Framework یا چارچوب نرم افزاری در حقیقت به مجموعهای از دستور العمل ها گفته میشوند که به منظور انجام عملیات پایه و اصلی یکی سیستم هدفمند در زبانهای برنامه نویسی ایجاد میشوند.

با یک مثال بیشتر توضیح میدهم.

تصور کنید یک زبان برنامه نویسی و کتابخانه های پیشفرض آن امکانات پایه ای مانند برقراری ارتباط با سخت افزار, عملیات پایه ریاضی, کنترل ساده رشته ها و … را به ما میدهند. حال آنکه برای عملیات پیچیده تر امکان از پیش تعریف شده ای ندارند. در این لحظه دو انتخاب برای برنامه نویس موجود است. انتخاب اول این است که خود دست به کار شده و با نوشتن توابع و کلاسهای مورد نیازش به هدف خود برسد. این کار مزایایی دارد و آن کنترل کامل برنامه نویس بر روی قسمتهای برنامه خود است, اما ایراد بزرگ این انتخاب زمان بر بودن آن است. گاهی اوقات روزها و ساعت ها وقت لازم است تا یک برنامه نویس بتواند ابتدا توابع مورد نیاز خود را نوشته سپس از آنها در جای مناسب استفاده کند.

و اما انتخاب دوم استفاده از فریم ورک هاست. یک Framework با فراهم کردن امکانات پایهای و گاها پیچیده به یک برنامه نویس کمک میکند تا وقت خود را به جای هدر دادن بر روی قسمتهای اولیه و آماده سازی آن را صرف توسعه نرم افزار مورد نظر خود کند.

برای مثال در حیطه کاری من که طراحی نرم افزارهای تحت وب است برای استفاده از امکانات Ajax و همینطور DOM در جاوااسکریپت لازم است هر بار مسیر طولانی فراخوانی المان ها و همینطور دستورات Ajax را طی کنم در حالی که میتوانم با استفاده از Framework های آماده و پرکاربردی مانند jQuery, mooTools, Prototype و یا غیره علاوه بر قابلیتهایی که گفتم به راحتی بسیاری از قابلیتهای دیگر مانند انیمیشن را نیز داشته باشم.