در هيچ کدام از آيات قرآن به اسم فرعوني که در زمان حضرت موسي بر مصر فرمانروايي مي کرده اشاره نشده است. هويت اين فرعون که از مظاهر مهم ظلم , ستم و طغيان در برابر خداوند است در هاله اي از ابهام فرو رفته است. در واقع نه تنها قرآن , بلکه تورات و انجيل هم او را به سادگي فرعون خطاب کرده اند. اين ابهام خود انگيزه اي بوده که ساليان سال مسلمانان به همراه مسيحيان و يهوديان در پي يافتن هويت اين فرعون باشند.
داستان زندگي موسي, از بزرگ شدنش در خانواده سلطنتي مصر تا برگزيده شدنش به نبوت در سرزمين مقدس طوي و تا آشکار کردن معجزات خداوند در برابر فرعون کمابيش با جزييات يکسان در قرآن و تورات و انجيل آمده است. شايد مهمترين تفاوتي که روايت موسي در قرآن با دو کتاب آسماني ديگر دارد , در سرنوشت فرعون پس از تعقيب موسي و بني اسراييل است. در دو کتاب آسماني ديگر , سرنوشت فرعون به روشني بيان نشده است در حاليکه خداوند در قرآن مي فرمايد:
۱۰:۹۰-۱۰:۹۲
و فرزندان اسرائيل را از دريا گذرانديم پس فرعون و سپاهيانش از روى ستم و تجاوز آنان را دنبال كردند تا وقتى كه در شرف غرق شدن قرار گرفت گفت ايمان آوردم كه هيچ معبودى جز آنكه فرزندان اسرائيل به او گرويدهاند نيست و من از تسليمشدگانم
اكنون در حالى كه پيش از اين نافرمانى مىكردى و از تباهكاران بودى
پس امروز تو را با زره [زرين] خودت به بلندى [ساحل] مىافكنيم تا براى كسانى كه از پى تو مىآيند عبرتى باشد و بىگمان بسيارى از مردم از نشانههاى ما غافلند
۱۷:۱۰۳
پس [فرعون] تصميم گرفت كه آنان را از سرزمين [مصر] بركند پس او و هر كه را با وى بود همه را غرق كرديم
بنابر آيات بالا نه تنها فرعون غرق شد , بلکه بدنش هم براي عبرت بقيه بر ساحل افکنده شد. اين خود محرکي بوده است که مسلمانان در پي يافتن موميايي فرعوني باشند که عامل مرگش غرق شدن باشد. متاسفانه هيچ کدام از اين تلاشها به نتيجه قابل قبولي نرسيده است. هر از گاهي عده اي به خيال خوش خدمتي به اسلام و قرآن دم از يافتن چنين موميايي بر اساس مدارک سست علمي مي زنند. مشخصا همه اين ادعاها با شکست مواجه شده اند.
از طرفي چون دانشمندان مسيحي و يهودي به دنبال فرعوني نيستند که غرق شده باشد , تلاشهايشان بينتيجه بوده است. به تازگي فيلمي مستند از داستان زندگي حضرت موسي با همکاري جيمز کمرون به نام Exodus Decoded ساخته و پخش شده است. اين فيلم که شايد آخرين دستاوردهاي دانشمندان مسيحي و يهودي در اين زمينه باشد , با ديدي نو به اين قضيه نگاه مي کند. در اينجا ليستي از فراعنه مختلف که ممکن است فرعون داستان حضرت موسي باشند آورده شده است:
Ramses II -۱۲۷۹ BC to ۱۲۱۳ BC:
به باور اکثريت محققين
اشکال: در سن ۹۰ سالگي به احتمال زياد بر اثز کهولت فوت کرده است
Ahmose I -۱۵۵۰ BC to ۱۵۲۵ BC:
به باور Exodus Decoded
اشکال: لقب فرعون به پادشاهان بعد از او خطاب شده است و با قطعيت نمي توان گفت که موميايي موجود متعلق به Ahmose باشد
Merneptah -۱۲۱۳ BC to ۱۲۰۳ BC:
به باور بعضي مسلمانان پس از انتشار تحقيقات Dr. Maurice Bucaille
اشکال: نظرات Maurice Bucaille در جوامع علمي قابل قبول نبوده است (مثلا اينجا).
جستجو براي يافتن فرعون غرق شده هنوز هم ادامه دارد تا زماني که مدرکي قطعي يافت شود.
منبع : در جستجوي فرعون غرق شده