اشاره :
تقريباً 8 سال از ورود DVD به صورت يك استاندارد به بازار جهاني سپري شده است، اما در ايران تازه جايي بين كاربران براي خود باز كرده است و در آينده نزديك تبديل به يك گنج گران بها خواهد شد. خيلي وقت بود كه دلم مي خواست، در مورد DVD (دي وي دي) و تمامي ملحقاتش اطلاعات كامل و دقيقي به زبان فارسي به دست بياورم و به تفاوت هاي گونه هاي مختلف آن پي ببرم ولي متأسفانه نتوانستم منبعي جامع و پويا در اين مورد پيدا كنم كه به تمامي سؤالاتم پاسخ بدهد. البته مقالات جالبي در اين زمينه در ساير نشريات كامپيوتري پيدا كردم ولي آن طور كه دلم مي خواست به تمامي موارد مربوط به اين فناوري به طور دقيق اشاره نكرده بودند. بنابراين تصميم گرفتم مسؤليت نگارش اين مقاله را خود بر عهده بگيرم. اگرچه مي دانم كه خيلي زودتر از اين ها بايد به مبحث DVD پرداخته مي شد ولي خب هنوز هم دير نشده است، از اين پس براي راحتي كار نام DVD را به صورت انگليسي به كار مي برم. براي نگارش اين مطلب كوتاه به واقع بيش از 200 صفحه مطالعه و بررسي شده است و واقعاً برايم مقدور نبود ريز به ريز در هر قسمت وارد شوم و همه قسمت ها را بسط داده و به طور موشكافانه تمامي جزييات را بيان كنم، بنابراين در انتهاي مقاله آدرس منابع را برايتان به صورت يك جدول قرار دادم تا اگر احياناً به نكات و مطالب بيشتري نياز پيدا كرديد با مراجعه به آنها پاسخ سؤالات خود را بگيريد. قبل از شروع مقاله توجه شما را به اين نكته جلب مي كنم كه : اگرچه اين مقاله كمي طولاني و مقداري تخصصي به نظر مي رسد ولي به شما اطمينان مي دهم پس از خواندن آن جواب خيلي از سؤالاتي را كه مدت ها در ذهنتان بود خواهيد گرفت و خيلي از نكات مبهم برايتان روشن خواهد شد.


اهداف مقاله:
• چرا بايد به سوي DVD مهاجرت كرد؟
• شناخت رسانه DVD و انواع گونه هاي آن (DVD Formats)
• آشنايي با مناطق توزيع DVD و اصطلاحات رايج اين فناوري مانند: CSS, RPC, Region
• راهنماي خريد DVD Writer ها و DVD Player ها
• معرفي نرم افزارهاي مربوط به DVD
• معرفي منابع و سايت هايي كه اطلاعات بسيار كامل تري را در آنجا پيدا خواهيد كرد

چرا بايد به سوي DVD مهاجرت كرد؟
1ـ درحال حاضر اكثر نرم افزارهاي روز دنيا بر روي DVD عرضه مي شوند، حتي خود مايكروسافت هم رسماً اعلام كرده كه نسخه نهايي ويندوز ويستا بر روي DVD عرضه خواهد شد.

2ـ اكثر بازي هاي روز دنيا هم ديگر بر روي DVD عرضه مي شوند.

3ـ زمان ارائه VCD و جايگزين شدن آن به جاي VHS را به خاطر داريد. الان 11 سال از ورود DVD به بازار جهاني مي گذرد، كشورهاي صنعتي در حال مهاجرت به سوي نسل بعد از DVD يعني HD DVD و Blue-ray هستند!! آيا هنوز هم معتقد هستيد كه هنوز بعد از 11 سال باز هم براي استفاده از DVD زود است؟!

4ـ يك DVD (R) قاب دار، حداكثر قيمتي در حدود 1000 تا 1200 تومان دارد، در حالي كه يك CD با همان مشخصات قيمتي در حدود 300 الي 500 تومان دارد، اگر با توجه به ظرفيت DVD كه حدود هفت برابر CD است، بخواهيم قيمت آن را حساب كنيم، چيزي در حدود 2100 الي 3500 تومان مي شود. در حاليكه قيمت آن از نصف هم كمتر است. با يك حساب ساده مي توان به اين نتيجه رسيد كه در خريد به تعداد بالا چه صرفه جويي از لحاظ ريالي انجام خواهد شد.

5ـ جمع آوري آرشيو با حجم كمتر: با توجه به ظرفيت بالاي DVD بهترين رسانه براي آرشيو اطلاعات است

قبل از اينكه وارد مبحث استانداردها شويم، بهتر است نگاهي كلي به DVD و انواع آن داشته باشيم.


جدول 1
جدول 2
جدول 1 و 2 يك ديد كلي در مورد DVD ارائه مي كند.


نکته : اصطلاح Dual Layer (DL) را براي DVD هاي دولايه مدل منفي (DVD-R)به کار مي برند و براي DVD هاي دولايه مدل مثبت (DVD+R) از اصطلاح Double Layer استفاده مي کنند، ولي در حقيقت هر دو يک معني مي دهند و منظور DVD 2 لايه يا DVD-9 (DL) مي باشد.

رسانه هاي DVD نسل تازه اي از رسانه هاي فناوري ذخيره سازي نوري مي باشد كه از سال 1995 ميلادي شروع به كار كرد و توانستند خيلي زود جاي VHS را بگيريند، البته از کشورهاي مثل خودمان بگذريم که VCD را به اشتباه جايگزين VHS مي دانند. تقريباً مارس 1997 ميلادي بود كه اولين DVD Player ها روانه بازار شدند. (به اين نكته توجه داشته باشيد كه اكنون سال 2006 ميلادي مي باشد ولي متأسفانه هنوز از فراگير شدن اين رسانه در ايران اثري به چشم نمي خورد!!)

ادامه دارد..