حدود چهار صد هزار سال پیش، روزی یک ماهی گیر چینی به فکر افتاد که شکم خود را با صدف ماهی سیر کند.
وی برای خوردن گوشت صدف ماهی شروع به شکستن چند صدف کرد و گویا در همین جریان بود که نخستین بار، بشر به مروارید دست یافت.
مروارید چیست و چگونه به وجود می آید؟ مروارید ازهمان ماده ای درست می شود که صدف ماهی برای ساختن پوشش درونی غلاف صدف، از اندام خود بیرون می تراود.
زیرا می دانیم که اندام صدف ماهی بسیار ظریف و آسیب پذیر است. از این رو، از اندام خود ماده ای مترشح می سازد تا پوششی در زیر غلاف صدف تشکیل داده، اندام نرم خود را با آن محافظت کند.
حالا اگر یک جسم تحریک کننده بیگانه ای مانند ذره ماسه ای به اندرون غلاف صدف راه بیابد، بی درنگ صـدف ماهی از همان ماده برون می تـراود و جسم بیگانه را لابلای چند دیواره‌ نازک، زندانی می کند. شن، ماسه و یا هر جسم بیگانه دیگری که این گونه محاصره گشته اند، بعداً « مروارید» می شوند.
اگر تمام این کارها به طور طبیعی انجام گیرد، ما « مروارید طبیعی » خواهیـم داشت. ولی اکنون بشـر آموخته که چگونه خود نیز می تواند صدف ماهی را به ساختن مروارید وادار سازد.
وی با دست خود، ذره ماسـه ای را در میان « غلاف صدف » و اندام نرم صدف ماهی قرار می دهد. آنگاه پس از گذشتن دو یا سه ساال آنها به مروارید تبدیل می شوند. با شکستن صـدف، مرواریـدی را که بدین گونه، خود کشت کرده ایم به دست می آوریم و آن را مروارید پرورده یا مروارید پرورش یافته می خوانیم.
این گونه مرواریدها بر خلاف مـروارید طبیعی معمولاً شکل کاملی نمی یابند. ولی ژاپنی ها به رمز کامل ساختن این ها نیز پی برده اند.
اگر در گذشـته دانـه شن یا ماسه را بین غلاف و صدف ماهی جای می دادند، اکنون ژاپنی ها این ها را درست در لای اندام خود صدف ماهی می گنجانند. البته این کار، نیاز به یک عمل جراحی بسیار دقیق دارد تا با وارد کردن جسم بیگانه، صدف ماهی جان خود را از دست ندهد.
غواصان مروارید در حالی که برهنه اند و گیره ای بر بینی دارند با طنابی به طول 25 متر به زیر آب فرو می روند. ماندنشان زیر آب هر بار حدود یک دقیقه طول می کشد و تا می توانند در ظرف های شناور خود صدف جمع آوری می کنند.
در برخی از نقاط جهان غواصـان مـدرن ترین وسایل را به کار می برند، به طوری که می توانند ساعت ها در زیر آب باقی بمانند.
می گویند، بزرگ ترن مرواریدی که تا کنون به دست آمده به درازای 5 و پیرامون 10 سانتی متر بوده است.
چون مروارید طبیعی بسیار گرانبهاست؛ بیشتر مردم مرواریدهای مصنوعی می خرند. در فرانسه، مـرواریدهای مصـنوعی بسـیار زیبایی می سازند. بدین گونه که دانه های بلورین تو خالی را برداشته درون آن ها را با ماده ای رنگ می کنند که از فلس شفاف و درخشنده ی بعضی از ماهی ها ساخته شده است.
سپس این گوی ها را با مـوم مخصوصی پر می کنند که از آن دانه های مروارید مصـنوعی به طرز جالب و دل پسندی به دست می آید. این مروارید ها به حدی زیبا و با مهـارت ساخته می شـود که گاهی تشخیص آن از مروارید اصل بسیار دشوار می نماید.