بخش اول -- مفاهيم اوليه
اجزای تشكيل دهنده مالتی مديا
برنامه مالتی مديا از چهار جز اصلی تشكيل ميشود:
1. تصاوير 2. صوت ها 3. فيلم ها 4. نوشته ها و متون
اين اجزاء در كامپيوتر تحت عنوان فايل ذخيره ميشوند و ما برای تهيه يك برنامه مالتی مديا به اين نوع فايلها نياز داريم. بنابراين آشنائی مختصری با انواع فايلها برای هر كسی كه بخواهد مالتی مديا كار كند ضروری است.
تصاوير
فايلهای تصويری از لحاظ نوع و ساختار بسيار متنوع ميباشند و انواع گوناگونی را شامل می شوند. اما در يك دسته بندی كلی فايلهای تصويری را به دو دسته نقشه بيتی و برداری تقسيم می كنند.
فايلهای نقشه بيتی فايلهائی هستند كه اطلاعات تك تك نقاط تصوير را از لحاظ رنگ و مختصات در خود دارند. اما فايلهای برداری فايلهائی هستند كه معادلات هندسی و رياضی اجزاء تشكيل دهنده تصوير و مسيرهای رسم شده را در خود دارند. در برنامه های مالتی مديا ما با فايلهای نقشه بيتی سرو كار داريم. برای آشنائی بيشتر با قالبهای تصويری مهمی كه توسط بيلدر پشتيبانی می شوند و همچنين حجم هر كدام از آنها , در زير امده است كه يك فايل تصويری را در تمام قالبها به همراه حجمشان به شما نشان ميدهد.
Bmp=1.25mb jpg=361kb png=940kb tif=750kb pcx=1.06mb gif=450kb
اصوات
فايلهای صوتی نيز از لحاظ تنوع و ساختار انواع زيادی دارند. انواع مهمتر اين فايلها كه در بيلدر نيز به خوبی پشتيبانی می شوند عبارتند از :
فايلهای wav : اين نوع فايلها از لحاظ كيفيت دارای سطح مطلوبی می باشند و انواع اصوات و فركانسها را نيز ميتوانند در خود ذخيره كنند و از لحاظ ظرفيت بسيار حجيم اند زيرا هيچ گونه فشردگی ندارند.
فايلهای mid : اين نوع فايلها بيشتر برای ذخيره ملودی ها مناسب هستند. در واقع اين نوع فايلها تنها محتوی نت های موسيقی به صورت اعداد و فركانس هستند. از اينرو از لحاظ حجم بسيار اندك می باشند. حجم اين فايلها معمولآ بيشتر از 100 كيلو بايت نميشود.
فايلهای mod : اين فايل نيز در واقع نوع پيشرفته ای از فايل بالا ميباشد. اين فايلها نيز از نظر حجم نسبتآ كوچك هستند اما از نوع قبلی حجيمتر می باشند.
فايل های mp3 : اين نوع فايلهای موسيقی در سالهای اخير محبوبيت زيادی يافته و بسيار متداول شده اند. اين فايلها علاوه بر كيفيت بسيار مطلوبی كه دارند دارای فشردگی و حجم بسيار پايينی هستند.
فيلم
فايلهای ويديوئی نيز انواع گوناگونی دارند كه مهمترين آنها عبارتند از :
فايلهای avi : اين نوع فايلهای ويديوئی دارای كيفيت مطلوبی بوده ولی از لحاظ حجم هيچ فشرده سازی بر روی آنها انجام نشده و بدين خاطر فايلهای حجيمی هستند.
فايلهای mpeg : اين نوع فايلها دارای كيفيت مطلوبی بوده و از لحاظ ذخيره سازی از الگوريتم فشرده سازی مناسبی برخوردارند و برای فيلمهای طولانيتر مناسبند.
فايلهای dat : اين نوع فايلها فرمت مخصوص ويدئو سی دی می باشد. اين فايلها نيز از فشردگی خوبی برخوردارند.
فايلهای mov : اين فايلها از فشردگی خوبی برخوردار هستند و دارای كيفيت مناسبی نيز هستند. ولی اشكال اينجاست كه برای پخش آنها نياز به برنامه مخصوص داريد.
فايلهای rm : اين نوع فايلها دارای فشرده ترين فرمت بوده و از كيفيت بالائی نيز دارند.
متنها
يكی ديگر از اجزاء مهم تشكيل دهنده مالتی مديا ,متنها هستند. متن ميتواند از نوع ساده باشد ويا ساختار پيجيده تر و قالب بندی شده تری داشته باشد.مسئله اساسی كه در متنها بايد مورد توجه قرار گيرد نوع فونت و كد پيچ متن ميباشد. بايد توجه داشت كه يك متن كه در يك كامپيوتر به درستی در برنامه ای مثلآ واژه پرداز نمايش ميابد, ممكن است در كامپيوتر ديگر كاملآ در هم ريخته باشد و يا اصلآ چيزی غير از آنچه كه مورد نظر شماست را نمايش دهد. اما اصلآ فونت و كد پيچ متن چيست؟
فونت: در واقع نوع قلم است و نوع نمايش متن را تعيين ميكند. هر فونت دارای خاصيتهای ديگری مثل سايز , ضخامت , خميدگی وزير خط است.
كدپيچ:يكد پيچ در واقع جدولی است كه مقادير " اسكی" را به كاراكترهای مشخص نسبت ميدهد. به عبارت ديگر , توسط جدول كد پيچ مقادير عددی 0 تا 255 كد اسكی به اشكال يا حروف يك زبان خاص نسبت داده می شوند.
مشكلی به نام فارسی نويسی و 2 راه حل ساده برای آن
راه حل اول: در اين راه حل بايد از فونت هايی استفاده كرد كه علاوه بر فارسی بودن , بر اساس كد پيچ انگليسی مرتب شده باشند. فونتهای ايران سيستم از اين نمونه فونتها هستند .شما تنها كافی است كه اين نوع فونتها را در قسمت فونت در شاخه ويندوز كاربر به وسيله يك اسكريپت كه در بيلدر موجود است, نصب كنيد.
راه حل دوم: تبديل متن به تصوير است. در اين راه حل به هر طريق ودر هر ويندوزی ميتوان متنهای فارسی را نوشت و سپس اين متنها را به صورت فايل تصويری و گرافيكی در آورد.برنامه هايی مثل فتوشاپ و فری هند ميتوانند در اين امر شما را كمك كنند