اشاره :
امروزه كمتر مي توان مراسمي را مشاهده نمود كه در آن يك يا چند نفر مشغول فيلمبرداري نباشند. علاقه مردم به ثبت خاطرات، مناسب بودن قيمت دوربين هاي هندي كم و سادگي كار با آنها همگي مي تواند دلايلي بر گسترش روزافزون تصويربرداري در بين مردم باشد البته هدف اين مقاله اين نيست كه در زمينه اهميت و تكنيك فيلمبرداري صحبت كند بلكه ما مي خواهيم در خصوص فرآيند پس از فيلمبرداري مطالبي را ارائه نماييم كه نه تنها اهميت آن از فيلمبرداري كمتر نيست بلكه به اعتقاد بسياري به مراتب بيشتر نيز مي باشد.


احتمال بروز خطاهاي ناخواسته و اشكالات احتمالي در حين فيلمبرداري امري اجتناب ناپذير است، لرزش دست، عبور افراد از جلوي دوربين، كافي نبودن نور محيطي، وجود صداهاي مزاحم در صحنه، بهم خوردن تنظيمات رنگ و اشكالات فني همه مي تواند مشكلاتي باشد كه حتي براي افراد حرفه اي نيز پيش آيد و قطعا ديدن فيلمي با صحنه هاي يكنواخت و طولاني و اشكالات فني بسيار نمي تواند خيلي جذاب و خوشايند باشد. همه اين موارد اهميت تدوين را براي ما روشن مي سازد.
در حقيقت تدوين يا اصطلاح فرانسوي آن مونتاژ(montage) هنر و فني خلاقه مي باشد كه با انتخاب، نظم بخشيدن و تعيين اندازه زمان نمايش نماها بر طبق اصول فني مشخص و مباحث زيبايي شناسي تصوير و صدا، حس و انديشه اي معين را منتقل مي سازد يا به عبارتي ساده تر فرآيند كامل قراردادن فيلم در فرم نهائي را تدوين گويند و همانطور كه مي دانيد استوديوهاي حرفه اي و نيمه حرفه اي بسياري در اين زمينه فعاليت مي كنند اما آنچه كه مسلم است استفاده ازخدمات اينگونه استوديوها براي همه امکان پذير نمي باشد و علاوه بر آن بسياري از فيلم هاي شخصي، خانوادگي فاقد يك سناريوي مشخص براي تدوين مي باشند و يقينا بهترين تدوينگر براي چنين فيلم هايي ، صاحبان واقعي آنها مي باشد اما سوال اين است كه چگونه مي توان يك استوديو تدوين خانگي را راه اندازي نمود؟
در حقيقت داشتن چنين استوديوئي در گذشته بدليل هزينه هاي بالا امري دشوار و تقريبا غيرممكن مي نمود در حاليكه امروزه به لطف پيشرفت علم و تجهيزات كامپيوتري ، با صرف هزينه اندكي مي توان يك استوديوي تدوين كامپيوتري را راه اندازي کرد.
هدف ما در اين سلسله مقالات اينست كه اين استوديوي تدوين ديجيتالي را به منازل شما آورده و با بياني ساده روش هاي اصلاح و تدوين فيلم را آموزش دهيم به همين دليل بايد با يكي ازنرم افزارهاي تدوين كه به VIDEO EDITING SOFTWARE معروف مي باشند آشنا شويد.
در زمينه تدوين ديجيتالي برنامه هاي بسياري وجود دارند كه برخي از آنها از قابليت هاي بسياربالايي برخوردار مي باشند كه از جمله مي توان به برنامه هاي
ADOBE PREMIERE ، ULEAD VIDEO STUDIO، POWER DIRECTOR و
PINNACLE STUDIO اشاره نمود.

ما براي اين مقاله برنامه PREMIERE 6.5 ADOBE را انتخاب كرده ايم چون علاوه بر سادگي و امكانات بالايي كه دارد توسط اكثر كارت هاي ويدئويي نيز پشتيباني مي شود و ديگر اينكه در بيش از 70 درصد استوديوهاي تدوين در ايران از اين برنامه استفاده مي گردد و همچنين بيش از100 پلاگين (PLUG-IN) براي اين برنامه موجود است كه تعدادي از آنها را در شماره هاي بعدي معرفي خواهيم نمود.
شيوه آموزشي مورد استفاده در اين راهنماي آموزشي كاملا عملي و توام با تصاوير خواهد بود و علاوه بر تكنيك هاي اوليه شما را با تكنيك هاي حرفه اي برنامه نيز آشنا خواهيم نمود. پيشنهاد مي كنيم همراه با تمرين هاي اين مقاله، پروژه اي شخصي باز نموده و تكنيك هاي آموخته شده را در آن بكار بگيريد اكنون پريمير را بر روي سيستم خود نصب نموده و مراحل آموزشي را دنبال
نماييد.