کم نیستند بیمارانی که قربانی تشخیص های اشتباه پزشکی شده اند، بیماری که مشکل سرطان استخوان دارد، تا چند ماه به او گفته می شود که آرتروز زانو دارد، بیمار دیگری با مشکل پولیپ گوارشی به پزشک مراجعه می کند، اما به او گفته می شود که زخم گوارشی دارد.

تشخیص های نادرست پزشکی می تواند مسیر درمان را کاملا منحرف کند، در نتیجه گاهی بیمار، فرصت درمان را به دلیل تشخیص غلط از دست می دهد و مراحل درمان بسیار سخت تر از قبل می شود. شاید انتظار این است که آمار تشخیص های غلط و خطاهای پزشکی با رشد علم کمرنگ تر شود، اما در کشور ما اوضاع قدری متفاوت است.

چند هفته قبل، رئیس کمیسیون پزشکی قانونی استان تهران از افزایش۱۰ درصدی خطاهای پزشکی در پایتخت خبر داد که بی شک سهم زیادی از این خطاهای پزشکی به تشخیص های نادرست بیماری برمی گردد.

غلامعلی جعفری، میزان پرونده های رسیدگی شده در این کمیسیون را در سال ۹۰ حدود ۲۱۰۰ شکایت و در سال ۹۱ حدود ۲۳۰۰ پرونده در تهران دانست که این آمارها در شش ماهه اول سال ۹۲ نیز با روندی مشابه سال قبل در حال افزایش است.

هنوز آمار قطعی از شکایت های پزشکی در نیمه اول سال ۹۲ در کل کشور منتشر نشده است، ولی براساس آمارهای شورای پژوهشی مرکز تحقیقات پزشکی، پرونده های ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی در سال ۹۱ با افزایش ۲۵ درصدی نسبت به سال ۹۰ روبه رو بوده است.

شکایت های پزشکی در سال ۸۹ نیز نسبت به سال ۸۸، حدود ۱۲ درصد افزایش پیدا کرده است و با این روند هرساله می توان پیش بینی کرد که امسال هم شکایت های پزشکی با رشد چند درصدی نسبت به سال قبل مواجه باشد.

معمولا هرساله در راس شکایت های پزشکی، پزشکان متخصص زنان و زایمان، پزشکان متخصص ارتوپدی و پزشکان عمومی قرار دارند، اما دیگر شاخه های پزشکی نیز هرساله مورد شکایت بیماران قرار می گیرند.

جالب است که در بیشتر موارد این شکایت های پزشکی به جایی نمی رسد و معمولا پزشک از شکایت های پزشکی تبرئه می شود؛ مثلا مطابق آمارهای شورای پژوهشی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، از مجموع شکایت هایی که از متخصصان زنان در سال ۹۱ شده است، فقط ۴۰ درصد شکایت ها با محکومیت پزشک مواجه و در ۶۰درصد موارد منتهی به تبرئه آنها شده است.

البته این آمارها درباره شکایت از پزشکان، به معنی آمار خطاهای پزشکی نیست؛ زیرا بسیاری از بیماران با وجود نارضایتی از فرآیند درمان، به شکایت از پزشک متوسل نمی شوند و به همین دلیل هم باید خطاهای پزشکی و تشخیص های نادرست در کشور را چند برابر آمار شکایت های پزشکی دانست.

با توجه به این که تشخیص های غلط پزشکی، روند درمان را مختل می کند و گاهی بیمار مجبور می شود داروهایی استفاده کند که نباید مصرف کند، در چنین شرایطی شاهد هستیم که هرساله بیماران بیشتری به تشخیص های پزشکی نادرست، معترض هستند.