ميليون‌ها نفر در سراسر جهان مبتلا به اختلالات روانپزشکي مختلف هستند. با بسياري از اين اختلالات آشنا هستيم و يا دست‌کم نامشان را نشيده‌ايم: افسردگي، اضطراب، وسواس، شيزوفرني.
اما، بيماري‌هاي روانپزشکي‌اي هم هستند که هم نام و هم ماهيت عجيب و غريبي دارند و حتي بسياري از پزشکان به خاطر نادر بودن يا موردي بودن بروز بيماري، با آنها آشنا نيستند و يا تنها اصطلاحات استاندارد پزشکي را درباره آنها به کار مي‌برند.
1- سندرم استکهلم: سندرم استکهلم نوعي پاسخ فيزيولوژيک گروگان‌هاي ربوده شده است. بر خلاف انتظار، نشانه‌هايي از همدردي و حس وفاداري آنها با آدم‌رباها ديده مي‌شود. گروگان‌ها حتي ممکن است با وجود خطراتي که تهديدشان مي‌کند، به صورت اختياري خود را تسليم آدم‌رباها کنند. اين سندرم در موارد ديگري مثل همسرآزاري، تجاوز و يا سوء‌استفاده از اطفال هم ممکن است ديده شود.
اما چرا اين سندرم «استکهلم» ناميده مي‌شود؟
در سال 1973 از يک بانک در استکهلم سوئد، سرقت شد. دزدها چند نفر از کارمندان بانک را چند روزي به گروگان گرفتند. بر خلاف انتظار گروگان‌ها از نظر احساسي جذب دزدها شدند و حتي بعد از آزادي از آنها دفاع کردند و حاضر نشدند عليه آنها، شهادت بدهند. بعدها، يکي از دزدها با يکي از خانم‌ها کارمند ازدواج کرد.
مثال مشهور سندرم استکهام، مورد ربوده شدن «پتي هرست» Patty Hearst دختر يک ميليونر است. او بعد از دزيده شدن با آدم‌ربا سمپاتي پيدا کرد و حتي بعدها در يکي سرقت با او همکاري کرد!

عکسي از پتي هرست
اما مورد ديگري که براي ما آشناتر است، داستان ناتاشا کامپوش، يک دختر 10 ساله اتريشي است که در 10 سالگي ربوده شد. به مدت 8 سال يعني درست تا سال قبل او در اسارت بود، تا اينکه بعد از حمله پليس، توانست فرار کند. نشانه‌هايي از سندرم استکهلم در اين دختر ديده مي‌شود چرا که بعد از خودکشي آدم‌ربا وي به شدن اندوهگين شد.