سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در اقدامی عجیب اعلام کرده‌است که بانوان از شرکت در آزمون سردفتری اسناد رسمی معاف هستند.

بر اساس آگهی رسمی منتشر شده این سازمان که بر روی وب سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز وجود دارد، 4 دسته از متقاضیان شرکت در آزمون سردفتری اسناد رسمی معاف هستند. این 4 دسته بر اساس اعلام خود سازمان عبارتند از:

1- افرادي كه داراي مدرك اجتهاد از مراجع مسلم بوده ومدرك اجتهاد آنها به تاييد هيات منتخب رئيس قوه قضائيه برسد.

2- افرادي كه داراي مدرك تحصيلي دكتري دررشته هاي حقوق، الهيات باگرايش فقه ومباني حقوق، ازدانشگاههاي معتبر و مورد تاييد وزارت علوم تحقيقات وفناوري باشند.

3- افرادي كه داراي مدرك تحصيلي كارشناسي ارشددررشته هاي حقوق والهيات باگرايش فقه ومباني حقوق با معدل 17 و بالاتر (الف ) ازدانشگاههاي معتبروموردتاييد وزات علوم وتحقيقات وفناوري باشند0
4- بانـــوان

این سازمان در توضیحی که برای این افراد منتشر کرده آورده:
به منظورجذب افرادنخبه وداراي تحصيلات عالي تكميلي براي سردفتري اسنادرسمي اشخاص ذيل ازشركت در این آزمون معاف مي‌باشند و مي توانند فرم درخواست راتكميل وبه همراه مدارك لازم ظرف مدت يك هفته مستقيما”به اداره كل اموراسنادوسردفتران واقع درتهران... سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال نمايند0

این سازمان هیچ اطلاعاتی را در مورد میزان ظرفیت حوزه های ثبتی مختلف منتشر نکرده است و بر خلاف آزمونهای سالهای قبل که در اواخر زمستان برگزار می شد این بار آزمون در آخر پاییز برگزار می شود.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در تابستان اوایل امسال اعلام کرده بود که امسال آزمون پذیرش سردفتران اسناد رسمی برگزار خواهد شد.


شغل حساس، نگاهِ سرسری
سردفتری اسناد رسمی، یکی از حساس‌ترین مشاغل مرتبط با حقوق و قضا در ایرانست و کسی که موفق به اخذ مجوز سردفتری می‌شود نه تنها می تواند دفترخانه اسناد رسمی تاسیس کند، بلکه در بسیاری از مواقع در حکم نماینده قوه قضائیه برای نقل و انتقال اسناد رسمی است.

آزمون سردفتری، که بر اساس آن واجدین شرایط برای گذراندن دوره سردفتری ( که عموما 6 ماه طول می کشد) و در نهایت اخذ گواهی سردفتری انتخاب می شوند، یکی از مهمترین و پرمتقاضی ترین آزمون هاست.
این آزمون هر چند سال یکبار در ایران و توسط قوه قضائیه برگزار می شود و بسیاری از داوطلبین شرکت در آن، برای قبولی چند سال مطالعه می کنند.

با این اوصاف، این اقدام سازمان ثبت باعث ایجاد سئوالات زیادی در میان جامعه حقوقی کشور شده است که ملاک برای پذیرفته شدن در آزمون سردفتری اسناد رسمی چیست؛ چرا که با معافیت این چهار گروه، و به خصوص معافی جنسیتی بانوان، به نظر می‌رسد که گروه های معاف از آزمون تمام گنجایش‌ها را پر کرده و آزمون به صورت صوری برگزار شود.
این ابهام جدی تا کنون اعتراضاتی را نیز ار طرف داوطلبان در پی داشته است.

همچنین امسال در ضریب تمام دروس امتحانی آزمون سردفتری تغییراتی داده شده که بعضا موجه نیستند. مثلا درس معارف اسلامی که تا پیش از این ضریبی نداشت به ضریب 3 ارتقا یافته است.