تاکنون نقشهی راه اینتل برای عرضهی محصولات مشخص شده است اما سوال این است که قویترین پردازندههای سری Extreme اینتل قرار است با چه مدلهایی جایگزین شوند؟
SNB-E یا Sandy Bridge Extreme نام سری جدید سوکت و چیپست این کمپانی است که قرار است در ربه چهارم سال ۲۰۱۱ کمکم به بازار عرضه شود. اما اطلاعات جدیدی که در این باره به دست آوردهایم این است که در شروع کار ۳ پردازنده روانهی بازار خواهد شد، یک پردازندهی ۴ هستهای و دو پردازندهی ۶ هستهای که مشخصات این ۳ مدل به صورت زیر است:
Sandy Bridge-Eپردازندههای
Core i7 Extreme Core i7 Core i7 سری ۶/۱۲ ۶/۱۲ ۴/۸ تعداد هسته/تعداد ترد ۳٫۳GHz 3.2GHz 3.6GHz فرکانس هستهها ۳٫۹GHz 3.8GHz 3.9GHz بیشترین فرکانس یک هسته در حالت پردازش تک تردی ۱۵MB 12MB 10MB مقدار کش سطح L3 پردازنده کاملا آنلاک کاملا آنلاک آنلاک محدود قابلیت اورکلاک
تمام این چیپهای جدید از سوکت LGA2011 و چیپست X79 استفاده میکنند، این چیپست همزمان با عرضهی پردازندههای جدید اینتل، عرضه خواهد شد. پلتفرم فعلی X58 توسط این پلتفرم جایگزین میشود که یک آپگرید مناسب برای کاربران حرفهای و ایستگاههای کاری است. حافظه در این چیپست به صورت ۴ کاناله پشتیبانی میشود، چهار حافظه از نوع DDR3 با فرکانس ۱۳۳۳ مگاهرتز پهنای باندی برابر با ۴۲٫۷ گیگابایت در ثانیه فراهم خواهند کرد، پلتفرم فعلی Bloomfield با سه حافظهی DDR3 که فرکانس باس آن ۱۰۶۶ مگاهرتز است تنها ۲۵٫۶ گیگابایت در ثانیه پهنای باند فراهم میکند. بنابراین ۶۶ درصد افزایش پهنای باند خواهیم داشت. این پهنای باند بالا برای کارهای سنگینی که با ۶ هستهی پردازندهی اصلی صورت میگیرد مناسب است.
نکتهی جالب این است که در نقشهی راه اشارهای به گرافیک مجتمع و Quick Sync نشده است، احتمال دارد که این پلتفرم فقط توانایی استفاده از کارت گرافیک جدا را داشته باشد. البته کاربرانی که میخواهندچنین پلتفرمی تهیه کنند احتمالا کارت گرافیک مجتمع که قدرت کمی دارد را مناسب نمیدانند و به فکر خرید کارت گرافیک جدا هستند. اما تکنولوژی Quick Sync امتحان خود را در تبدیل فرمتهای ویدئویی به خوبی پس داده است و سرعت تبدیل با استفاده از آن تا ۴ برابر سرعت تبدیل با پردازندهی اصلی است، بنابراین فقدان چنین امکانی ناراحت کننده خواهد بود.
اینتل هنوز در مورد انواع حالتهای Turbo اطلاع دقیقی منتشر نکرده اما این کمپانی مقدار بیشینهی سرعت توربو در حالتی که یک هسته در حال پردازش است را اعلام کرده است. یکی از دو مدل ۶ هستهای و مدل چهار هستهای دارای بیشینه فرکانس توربو برابر با ۳٫۹ گیگاهرتز هستند، به احتمال زیاد فرکانس پردازندهی ۶ هستهای وقتی که ۴ هستهی آن در حال کار است تا ۳٫۶ گیگاهرتز بالا میرود و میتوان نتیجه گرفت که در تمام حالات کاری، سرعت پردازندهی ۶ هستهای بیشتر از پردازندهی ۴ هستهای است.
مدل ۶ هستهای ضعیفتر دارای ۱۰۰ مگاهرتز سرعت کمتر است و همچنین کش آن به جای ۱۵ مگابایت، ۱۲ مگابایت است. این سه مدل مثل تمام پردازندههایی که کد i7 دارند، از تکنولوژی Hyper-Threading اینتل برخوردار است، این تکنولوژی باعث میشود که یک پردازندهی ۶ هستهای بتواند ۱۲ ترد پردازش را در آن واحد اجرا کند.
دو مدل ۶ هستهای دارای ضریب کلاک پایهی آنلاک شده هستند، مدل ۴ هستهای محدودیت اورکلاک دارد به این صورت که نهایتا ضریب کلاک پایه را ۶ واخد میتوان افزایش داد و در نتیجه مقدار بیشینهی اورکلاک به اندازهی ۶ برابر سرعت کلاک پایه بیشتر از ماکزیمم سرعت توربو میباشد. نتیجه این است که میتوان مدل ۴ هستهای را تا ۴٫۵ گیگاهرتز اورکلاک کرد البته با داشتن سیستم خنککاری مناسب و مادربورد خوب و سایر امکانات لازم.
اینتل در مورد قیمتها اشارهای نکرده است، اما اینتل بر حسب عادت احتمالا مدل قدرتمند سری Extreme یعنی Core i7 990X که حدود ۱۰۰۰ دلار قیمت دارد را با مدل جدید ۶ هستهای که سرعت ۳٫۳ گیگاهرتز دارد جایگزین میکند و قیمت را تغییر نمیدهد. مدل بعدی نیز جایگزین Core i7 980 با قیمت احتمالی ۵۵۰ تا ۶۰۰ دلار خواهد شد. مدل چهار هستهای نیز جایگزین i7 960 خواهد شد و رقیب خوبی برای Core i7 2600 با قیمت ۳۰۰ دلار خواهد بود.
مقایسهی چیپستها
X58 X79 چیپست
LGA1366 LGA2011 سوکت پردازنده ۲×۱۶یا ۴×۸اتصال به چیپست ۲×۱۶ یا ۴×۸ اتصال به پردازنده گرافیک ندارد بله (۴ طرفه) اتصال PCIe به پردازنده به عنوان ذخیرهسازی ۱۲ عدد ۱۴ عدد تعداد پورت USB 2.0 6 (0) 14 (10) تعداد پورت SATA 6 Gbps
آخرین مرودی که باید در مورد آن بحث کرد چیپست است. مشخصات دو چیپست در جدول فوق ذکر شده است. X79 نسبت به X58 پیشرفتهایی دارد ولی هنوز برخی تکنولوژیهای جدید را پشتیبانی نمیکند. با اینکه X79 از پورت اتصال وسایل ذخیرهسازی (مثل هارددیسک) SATA 6 Gbps به تعداد ۱۰ عدد و پورت SATA 3 Gbps به تعداد ۴ عدد پشتیبانی میکند اما پشتیبانی از پورت USB 3.0 در آن به چشم نمیخورد، همچنان که در چیپستهای فعلی سری ۵ و ۶ به چشم نمیخورد.
X79 به طور طبیعی از دو شکاف PCIe برای کارت گرافیک پشتیبانی میکند. میتوان ۲ کارت را به صورت ۱۶ جهته یا ۴ کارت را به صورت ۸ جهته متصل کرد، اینبار شکافها مستقیما به پردازندهی اصلی متصل میشوند بنابراین تاخیر دسترسی به کارت گرافیک نسبت به چیپستهای فعلی که شکاف گرافیک به چیپست وصل شده است، کمتر است.
یکی دیگر از نکات مثبت چیپست X79 این است که میتوان ۴ شکاف PCIe از PCH که مختص وسایل ذخیرهسازی است را برای افزایش کارایی پورت SATA 6 Gbps مورد استفاده قرار داد تا وسایل سریعی مثل SSDها (Solid State Disk یا دیسک حالت جامد که سرعت خواندن و نوشتن و زمان دسترسی در آنها بسیار بالاست) کارایی بهتری داشته باشند.
با توجه به ۲ شکاف PCIe 16 حهته برای کارت گرافیک، حافظهی ۴ کاناله و همچنین شکافهای PCIe مخصوص وسایل ذخیرهسازی میتوان گفت که اینتل احتمالا از لینک QPI استفاده خواهد کرد چرا که DMI 2.0 تنها قادر به تامین ۲۰ Gbps سرعت انتقال داده بین پردازنده و چیپست است. ۱۰ پورت SATA 6 Gbps این پهنای باند لینک DMI را اشباع خواهد کرد.
اما اینتل به جز بازار مصرفکننده برای عرضهی CPUهای مخصوص سرور نیز برنامهی زمانی خاصی دارد. سری SNB-E Xeon تقریبا با همین زمانبندی روانهی بازار خواهد شد. نگرانی ما از این است که اینتل در ادامهی راه، چیپست و چیپهایی قویتر از سری Bloomfield و Gulftown عرضه کند ولی نقاط ضعفی مثل نداشتن Quick Sync در ان وجود داشته باشد.
اگر فکر تهیهی پلتفرمی با چیپست X79 و CPU سری SNB-E هستید بهتر است کمی بیشتر صبر کنید تا پردازندههای Ivy Bridge در نیمهی اول ۲۰۱۲ از راه برسند، این پردازندهها اولین پردازندههایی است که اینتل با سیلیکونهای ۲۲ نانومتری تولید خواهد کرد.
منبع: anandtech