بعضی‌ها همه چیز را فدای خواسته خود می‌کنند/ فدراسیون فوتبال دلش با من نیست/ آقایان با هلی‌کوپتر مربی تیم ملی را می‌آورند!(قسمت اول)

مربیان نتیجه گرا به خود زحمت کار کردن نمی دهند بلکه همیشه برای رسیدن به 3 امتیاز بازی از داشته های دیگران سود می برند. آنها میخواهند «به هر قیمتی» برنده باشند تا فوتبال سنتی هرگز از بین نرود!

او نیازی به ارائه کارنامه و معرفی های آنچنانی ندارد. مردی که قریب به 30 سال در فوتبال کشورمان سخت زحمت کشیده و به جرئت می توان گفت که امروز بعنوان بنیان گذار فوتبال علمی در ایران مطرح است. مجید جلالی جدای از سرمربیگری، در کسوت یک مدرس خوش ذوق و متفاوت نسبت به همکاران خود هیچ ابائی از انتقال اطلاعات فنی به دیگران نداشته و ندارد که این موضوع میزان محبوبیت او در بین اهالی فوتبال را افزایش داده است.
به گواه بسیاری از کارشناسان، مطالب آموزنده مجید جلالی در زمینه فوتبال هیچگاه برای مربیان این مرز و بوم کهنه نمی شود چرا که او هر روز مطلب جدیدی برای ارائه دارد.

با این حال پس از آخرین بازی فولاد خوزستان در لیگ برتر، هنگامیکه آقامجید برای چند روزی استراحت راهی تهران شده بود، تصمیم گرفتیم تا به منزل این مربی متفکر و مدرن گرا برویم و چند ساعتی را با حضور وی به مصاحبه نوروزی در خصوص مسائل فوتبالی و البته غیر فوتبالی بپردازیم.

جلالی پیش از شروع این گفتگو به بیان خاطرات خود می پردازد و اینکه در کنار بسیاری از خاطرات به یادماندنی هنوز آن موتور دنده ای چندین سال پیش را هم دارد، تا همیشه یادش باشد برای رسیدن به این مرحله از فوتبال، چه سختی ها کشیده است. و البته تا ما نیز بدانیم "نا برده رنج، گنج میسر نمی شود". مجید جلالی البته از این فوتبال دل خوشی ندارد. از فوتبالی که بعضی از مربیان و بازیکنان نه رنجی می برند و نه تعصبی دارند؛ بی هیچ اما ناگهان به گنج های میلیاردی می رسند.

اگر مایلید تا جدای از مسائل کلیشه ای، نقطه نظرات جالبی از مجید جلالی، این مربی ارزنده فوتبال کشورمان بدانید بنابراین پیشنهاد می کنیم که با این گفتگوی خواندنی که در دو قسمت منتشر می شود، تا پایان همراه باشید.
* * * * * * *

*سوال: چه معیارهایی سبب پیشرفت مجید جلالی در حیطه مربیگری شده است؟

**مجید جلالی: سه شاخصه برای من اهمیت داشته و دارد که این شاخص ها عبارتند از: 1- تحمل و حل ابهامات 2- تولیدات فنی 3- پشتکار و ممارست.
ما در جریان فوتبال به ابهاماتی برخورد می کنیم که حق رد شدن از آنها را نداریم. برای یک مربی نباید ابهامی باقی بماند. با تحمل و شکیبائی و تمرکز و خویشتنداری باید صورت مسئله بوجود آمده را پاک کنیم و در هر حالتی نمی توان ابهامات را نادیده گرفت و براحتی و بی توجه بدنبال شاخص های دیگر رفت. دومین شاخص از هنر و علم یک مربی نشأت می گیرد. آنجا که مربی باید با بهره گیری از افکار و ایده های خود به تولید تمرین بپردازد که البته فرآیند آن تولید بازیکن می باشد. شاید ابتدا شما منتقدان سر سختی داشته باشید یا اینکه مورد تمسخر سنتی گرایان قرار بگیرید اما در ادامه این روال، حقایق، افکار و تولیدات شما را ماندگار و مورد بحث و ارائه نظرات دیگران قرار می دهد. سومین شاخصه که از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و دو شاخصه قبلی را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد، سخت کار کردن است. یک مربی نباید از کار زیاد خسته و دلزده شود. او باید با نشاط و عزمی استوار گام بردارد.
وقتی از این سه شاخصه فارغ می شویم آنچه در فوتبال برای یک مربی وجود دارد، تشکیلاتی زیر مجموعه از این سه شاخصه بوجود می آید. بنده هم طی این سالها همواره سعی کرده ام که این سه شاخصه را به طور کامل رعایت کنم.
*در حال حاضر شما سرمربیگری تیم فولاد خوزستان را بر عهده دارد. فکر می کنید بازیکنان فولاد قابلیت اجرای تفکرات و تز فنی خاص شما را دارند؟

**در باشگاه فولاد خوزستان، من نه تنها در دفتر کارم بلکه در رختکن و کلاسهای تئوری ام یک شعار را به وفور تکثیر و نصب کرده ام. این شعار عبارتست از "سرعت، جوهر فوتبال فرداست" بوجود آورنده مرز بین فوتبال دیروز با امروز و امروز با آینده در سرعت خلاصه می شود. شما ببینید در گذشته ما بازیکنان فوق العاده تکنیکی و فنی داشته ایم که امروز از آنها بی بهره هستیم یا از سویی دیگر تاکتیکها سالهاست در فوتبال وجود دارد اما این سرعت است که بهبود یافته و باعث جذابیت فوتبال می شود. برای افزایش سرعت در فوتبال ابتدا یک مربی باید برای مالکیت توپ برنامه داشته باشد که این هدف مستلزم یک کارگروهی طاقت فرسا است. که با حوصله فراوان بوجود می آید. متاسفانه وقتی من مربی، در ابتدای فصل با یک باشگاه قرار داد منعقد می کنم. فقط امکان جذب 4 الی 5 بازیکن برایم باقی می ماند که در فولاد براساس محدودیت های مالی و شرایط جغرافیائی از این حق جذب هم محروم شدم. بر همین اساس مجبور شدم از لیگ دسته یک مهاجمی به نام مهدی مومنی را با وسواس فراوان به تیم اضافه کنم. اسم این بازیکن را یادداشت کنید و مطمئن باشید که در آینده از او بیشتر خواهید شنید. در همین حال بازیکنانی مثل آرش افشین یا مهرداد جماعتی سال پیش با قراردادهائی کمتر از 10 میلیون به تیم پیوستند اما امسال با توجه به جهش قابل قبول شان قراردادشان از لحاظ مالی پیشرفت خوبی داشته است. به هر روی، یک مربی نمی تواند هیچوقت از داشته های خود به صورت صددرصدی راضی باشد. نقاط ضعف همیشه وجود دارد و این بازی طبیعت است.