فصل تابستان وقت مناسبي است براي خشک کردن سبزيجاتي که ممکن است در فصول ديگر به راحتي در دسترس ما نباشند.
توصيه هاي زير را براي به دست آوردن نتيجه ي بهتر، مد نظر داشته باشيد:
* در صورتي که قصد داريد ميوه يا سبزيجات را خشک کنيد، حتما ميوه و سبزيجات رسيده و سالم را انتخاب کنيد.
* جالب است بدانيد سبزيجاتي که به محض چيده شدن در صبح زود يا اول شب، فورا خشک مي شوند، طعم و بوي بهتري دارند.
* در صورتي که سبزيجاتي که انتخاب مي کنيد کاملا رسيده نباشند، بعد از خشک شدن رنگ و طعم خوبي نخواهند داشت. البته سبزيجات خيلي رسيده هم بعد از خشک شدن سفت مي شوند و نمي توان آن ها را مصرف کرد.
* براي خشک کردن سبزيجات ابتدا آن ها را در تشتي از آب سرد غوطه ور کنيد؛ آب سرد به حفظ تازگي سبزيجات کمک مي کند. هر بار سبزيجات خيسانده شده را از روي آب جمع آوري کرده و گل و لاي ته نشين شده را دور بريزيد. اين کار را براي 3 تا 4 مرتبه انجام دهيد تا آب سبزيجات کاملا تميز شود. بعد آن ها را آب بکشيد.
* فراموش نکنيد نبايد سبزيجات براي مدت طولاني در آب خيسانده شوند زيرا به راحتي املاح و ويتامين هاي خود را از دست مي دهند.
بادمجان خشک شده
* بعد از شستن اجازه بدهيد سبزيجات خشک شوند.
* برحسب نوع آن ها، برش لازم را بدهيد.
* حتما قسمت هاي کال، کپک زده يا فيبردار سبزيجات را حين برش زدن جدا کنيد چون مي توانند عاملي براي رشد باکتري ها باشند.
* متاسفانه سبزيجات حاوي نوعي از ترکيبات ارگانيک هستند که به آن آنزيم مي گويند و به همين دليل خيلي سريع کپک مي زنند؛ به همين دليل است که سبزيجات تازه سريع تر از ميوه ها خراب مي شوند. تنها راه براي متوقف کردن فعاليت اين آنزيم ها جوشاندن چند دقيقه اي سبزيجات در آب جوش يا بخار آب قبل از خشک کردن است. به اين طريق بسياري از باکتري ها و کپک ها از بين مي روند و در ضمن سبزيجات سريع تر خشک شده و رنگ و طعم آن ها بهتر حفظ مي شود.
* نکته ديگري که بايد در ذهن داشته باشيد اين که هر چه سبزيجات به قطعات ريزتري خرد شوند، سريع تر خشک مي شوند.
براي خشک کردن سبزيجات 3 روش وجود دارد:
* خشک کردن زير نور آفتاب
* خشک کردن به روش صنعتي
* خشک کردن در فر
گوجه فرنگي خشک شده
خشک کردن در فر
براي خشک کردن سبزيجات در فر کافي است درجه فر را روي پايين ترين حرارت تنظيم کنيد و هر نيم ساعت يک بار به سبزيجات خود سري زده و آن را هم بزنيد.
توصيه ما به شما اين است که سبزيجات خود را روي يک سيني مِسي اکسيد نشدني يکنواخت پهن کنيد و هر چند وقت يک بار سيني را بچرخانيد تا حرارت به طور يکسان به تمامي نقاط برسد.
برحسب نوع سبزي، 4 تا 12 ساعت زمان براي خشک شدن در فر نياز است.
خشک کردن به روش صنعتي
در مورد سبزيجاتي که به روش صنعتي خشک مي شوند لازم است قبل از استفاده شسته شده و در صورت نياز به مدت 2 ساعت خيسانده شوند.
خشک کردن در هواي آزاد
در نهايت ساده ترين روش خشک کردن سبزيجات که در خانه امکان پذير است، خشک کردن در هواي آزاد است.
ترجيحا بهتر است سبزيجات را دور از نور آفتاب و در محلي سايه خشک کرد تا رنگ آن ها تغيير زيادي نکند.
وقتي سبزيجات به طور کامل خشک شد، بايد آن ها را به ظروف پلاستيکي شيشه اي دربسته انتقال داد و در محيطي خشک، تاريک و خنک نگهداري کرد.
مدت زماني که مي توان سبزيجات خشک را نگهداري کرد به ميزان خشک شدن آن ها بستگي دارد.
در صورتي که سبزيجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگيرند به سرعت رنگ شان تغيير کرده و مقدار فراواني از ويتامين aو cخود را از دست مي دهند.
معمولا در صورت خشک کردن صحيح و نگهداري مناسب، سبزيجات خشک را مي توان براي مدت يک سال استفاده کرد.
منبع : پايگاه سلامتيران