حالا که بهار از راه رسیده، زمان بسیار خوبی است که از خواب زمستانی بیدار شده و برنامه تمرینی-ورزشیتان را از سر گیرید. رویکرد شما به برنامه تمرینیتان، فواید و لذتی که از آن عایدتان خواهد شد را مشخص می کند. با ما همراه باشید تا بگوییم چطور این فایده و لذت را چند برابر کنید.
سلامتیتان را فعال کنید
طی تحقیقات و مطالعاتی که من روی افراد صد ساله داشته ام، هیچوقت با کسی مواجه نشدم که صد سال عمر کرده باشد و از سلامتی خوبی برخوردار باشد اما زندگی فعالی نداشته باشد. ورزش و تحرک با خود فواید بسیار زیادی را به همراه می آورد، از بالا بردن سطح انرژیمان گرفته تا کاهش هورمون های استرس برای پایین آوردن خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته، سرطان، افسردگی، و دیابت.
ورزش همچنین به سوازندن قند خون نیز کمک میکند و درنتیجه از انبار شدن و ذخیره شدن آن بعنوان چربی در بدن جلوگیری به عمل می آورد.
ورزش های بدنسازی با وزنه متوسط برای حفظ تراکم استخوانها و قدرت عضلانی بسیار مهم است و به ویژه با بالا رفتن سن این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند.
ورزش های قلبی-عروقی، ضربان قلب را بالا برده و تحریک لازم را برای عضلات قلب فراهممی آورد و درنتیجه به حفظ استقامت بدن کمک می کند. به هر صورتی که به بخواهید به ورزش نگاه کنید، باعث شادتر، خوشبخت تر، جذاب تر و سرزنده تر شدن شما می شود.
● نابرده رنج گنج میسر نمی شود؟ بیشتر فکر کنید
من تعداد زیادی بیمار دارم که در طول هفته وقت چندانی برای ورزش نمی گذارند اما همین که آخر هفته می شود، از زمان استراحت خود استفاده کرده و خیلی خوب ورزش می کنند. آنها در فعالیت های فیزیکی خیلی شدید مثل صخره نوردی، دوچرخه سواری در کوهستان، ایروبیک پیشرفته و شدتی و ...می پردازند و معمولاً با آسیبدیدگی وارد مطب می شوند. این فعالیت های فیزیکی شدید هیچ اشکالی ندارند، اما وقتی دیر به دیر انجام شوند، معمولاً ختم به آسیب دیدگی می شوند.
برای درو کردن همه فواید ورزش لازم نیست تا آخرین شدت ورزش کنید یا ضربان قلبتان را تا آخرین حد بالا ببرید. برعکس، بسیاری از مطالعات و تحقیقات نشان میدهد که ورزش با شدت متوسط فواید بسیار بیشتری برای سلامتی و لاغر کردن شما دارند تا ورزش گاه به گاه شدتی.
من به این نتیجه رسیده ام که افرادیکه خیلی شدید و پشت سر هم هم ورزش می کنند هم نمی توانند فایده خوبی از ورزشی که انجام می دهند ببرند، چون خیلی زود دچار اسیدوز لاکتیک می شوند—وضعیتی که در آن بدن درنتیجه کار کشیدن زیاد از عضلات پر از مواد زائد می شود و درنتیجه فرد دچار خستگی، و درد عضلانی می شود.
همچنین به یاد داشته باشید که وقتی بالاتر از حد ضربان قلب سالمتان ورزش میکنید، بدن شما از چربی سوزی به وضعیت سوزاندن کربوهیدرات ها بعنوان انرژی منتقل میشود. ضرب المثل قدیمی نابرده رنج گنج میسر نمی شود در این زمینه خیلی مخرب خواهد بود.
● سطح ایدآل ورزش خود را پیدا کنید
سطح ایدآل و سالم ضربان قلب و شدت تمرین چیست؟ این یک سوال خیلی ساده و منطقی است. اگر طی فعالیت فیزیکی برای نفس کشیدن احساس می کنید که به شما فشار می آید و پس از تمرین احساس خستگی شدید و درد دارید، فراتر از سطحی که برای بدن شما سالم است ورزش کرده اید.
سطح سالم ضربان قلب طی ورزش برای افراد متوسط بین ۹۰ تا ۱۲۰ ضربه در دقیقه است. متخصص ورزشی یا مربیتان می تواند به شما برای تعیین ضربان قلب ورزشی ایدآلتان کمک کند.
وقتی در حیطه مطلوب خود هستید، ورزش باید طوری باشد که پس از آن احساس انرژی و شادی کنید، و برای تکرار مداوم این تجربه تشویقتان کند.
طبق تجربیات پزشکیم، من قانع شده ام که بهتر است چهار جلسه یا بیشتر در طول هفته تمرین داشته باشیم و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنیم.
اگر دچار مشکل جسمی هستید، یا در ریکاوری از یک بیماری به سر می برید، یا جدیداً احساس می کنید چاق شده اید و فرم هیکلتان به هم خورده است، برنامه تمرینیتان را تدریجاً و آرام آرام شروع کنید. ممکن است بخواهید فقط ۵ دقیقه در روز تمرین کنید، اما سعی کنید این ۵ دقیقه را هر روز ورزش داشته باشید. و بعد کم کم زمان آن را بیشتر کنید، مثلاً هفته ای ۵ دقیقه به کل تمرینتان اضافه کنید. در آخر هفته ششم، این مقدار به ۳۰ دقیقه خواهد رسید.
● "تای چی" برای سلامت جسمی و تقویت تعادل بدن
اگر به دنبال یک نوع ورزش متفاوت هستید که علاوه بر جسمتان، ذهنتان را نیز تقویت کند، تای چی ورزش بسیار خوب چینی ارزش امتحان کردن را دارد.
تای چی که زنجیره ای از حرکات آرام و تفکری است، نوعی از یوگا و ورزش های رزمی است که بر اساس حرکات بالینی دنیای طبیعی، طراحی شده است. هدف آن بسیار ساده است: وصل دوباره ما به جریان انرژی که در کل جهان نفوذ می کند. وقتی آن انرژی در دسترس ما قرار می گیرد، نیرو و سرزندگی ما بی اندازه خواهد بود.
تای چی چیزی فرای ورزش یا رقص است. با تمرین کردن آن می توانیم از لحاظ فیزیکی، احساسی، و روحی خود را متعادل کنیم. این ورزش به نوبه خود بسیار آرام است اما ظرفیت قلبی-عروقی شما را تقویت می کند.
این ورزش همچنین فوایدی برای سلامتی شما دارد که ممکن است تعجبتان را برانگیزد. تحقیاقت انجام گرفته درمورد این ورزش نشان داده است که این ورزش، تعادل بدن را بالا می برد، فشار خون را پایین می آورد و ورم مفاصل را نیز بهبود می بخشد. علاوه براین، مشخص شده است که این ورزش برای بیماران قلبی می تواند ورزش بسیار مفیدی باشد. دکتر ابراهیم محمودی تربیت بدنی