در آوریل سال 2010 میلادی شاهد عرضه اولین نسل از پردازنده های شش هسته ای کمپانی AMD با اسم رمز Thuban و با نام تجاری Phenom II X6 بودیم. در همین راستا و جهت هماهنگ سازی هر چه بیشتر مادربردها با پردازنده های فوق و در نتیجه تثبیت موقعیت آن ها کمپانی AMD اقدام به معرفی چیپست های سری 800 کرد. در بین تراشه های عرضه شده در سری 800 چیپست AMD 890FX حرفه ای ترین چیپست این خانواده و در واقع تکامل یافته و جایگزین چیست AMD 790FX به شمار می آید. این چیپست که در 27 آوریل سال 2010 میلادی رسما معرفی شد فاقد پردازشگر گرافیکی درونی و تنها قادر به همکاری با پل جنوبی AMD SB850 میباشد. از دیگر ویژگی های چیپست 890FX میتوان به پشتیبانی از IOMMU و بهره گیری از چهل و دو PCI Express Lane 2.0 اشاره کرد که از این تعداد سی و هشت مسیر قابل دسترسی بوده و یک مسیر بصورت X4 وظیفه اتصال پل شمالی به پل جنوبی توسط رابط A-Link Express III با سرعت 4GB/s را بر عهده دارد. یکی از مادربردهای تولیدی بر پایه چیپست 890FX مدل M4A89TD Pro از تولیدات کمپانی ASUS می باشد که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم.




M4A89TD Pro طبق استاندارد ATX و در ابعاد 30.5 در 24.4 سانتی متر ساخته شده است و از تمامی پردازنده های مبتنی بر سوکت AM3 به همراه تکنولوژی های AMD Advanced Clock Calibration و AMD Turbo Core که در پردازنده های Phenom II X6 نیز مورد استفاده قرار گرفته اند بطور کامل پشتیبانی میکند. سیستم تامین توان پردازنده مرکزی در این محصول در قالب مدار 2+6 فاز با عنوان Xtreme Phase و خازن های تماما جامد با طول عمر بالا به همراه یک کانکتور برق 8 پین پیاده سازی شده است. همچنین برای حافظه ها چهار شکاف با قابلیت پشتیبانی از حداکثر شانزده گیگابایت حافظه از نوع DDR3 در مد Dual Channel 128-Bit با فرکانس های 1066/1333/1600MHz و فرکانس 2000MHz در حالت اورکلاک در نظر گرفته شده است. مدار مستقل دو فازی حافظه ها نیز ثبات و پایداری را تحت بارگذاری های سنگین تضمین میکند.


سیستم خنک کننده این محصول نیز بسیار موثر طراحی شده است. Heatsink حجیم از جنس آلومینیوم مدار تغذیه و پل شمالی AMD 890FX را کاملا در برگرفته و یک Heatpipe وظیفه تعادل حرارت بین این دو قسمت Heatsink را بر عهده دارد. به لطف بهره گیری از پل جنوبی AMD SB850 این محصول به شش پرت SATA 6GB/s و مجموعا چهارده پرت USB 2.0، هشت پرت در پنل پشتی و سه USB 2.0 Header تجهیز شده است. همچنین درگاه شبکه و پرت eSATA 3GB/s موجود در Rear Panel I/O به ترتیب توسط چیپست های Realtek 8111E و JMicron JMB361 کنترل میشوند. Codec صدا نیز از تولیدات Realtek و چیپست ALC892 در نظر گرفته شده که صدای هشت کاناله با وضوح بالا را فراهم میسازد. در انتها خاطر نشان می کنم وجود دو شکاف PCI-Express 2.0 X16 بر روی مادربرد امکان راه اندازی تکنولوژی AMD CrossFireX را در FULL X16 Mode میسر ساخته و دو شکاف نیز که قابلیت فعالیت در مد های X4 و X1 را دارا میباشند به همراه دو درگاه PCI 2.3 میتوانند جهت نصب Device های ادغام پذیر مورد بهره برداری قرار گیرند. در ادامه به تست کارایی این مادربرد خواهیم پرداخت.