معرفی دو مادربورد قدرتمند با تراشه X58
MSI Big Bang-XPower
به نظر ميرسد XPower از یک انفجار بزرگ در MSI شکل گرفته باشد. استفاده از اجزای کلاس نظامي روی این بورد دلیل خوبی برای این ادعا است. البته اجزای کلاس نظاميکه MSI به تازگی در برخی محصولات خود مثل مادربورد و کارتهای گرافیکی استفاده ميکند، برخلاف نام شبهناک خود چیزی جز اجزا و قطعات بسیار مرغوب نیستند. به عنوان مثال روی XPower، خازنهای جامد تحت عنوان Hi-c CAP ميبینید که برخلاف خازنهای جامد رایج که استوانهاي شکل هستند، تخت بوده، ضمن اینکه در داخل این نوع خازنها از مواد متفاوتی استفاده ميشود. این خازنها، طول عمر بالاتر (نزدیک به 8 برابر)، دماهای عملیاتی پایینتر و پایداری بیشتری نسبت به خازنهای جامد رایج دارند.
دستگاه DC Dashboard که پیـشتر در مــادربورد Big Bang Trinegy دیده شده بود، همراه این بورد نیز عرضه ميشود. با این دستگاه ميتوانید اورکلاک را به صورت لحظهای و بسیار سریع انجام دهید. ضمن اینکه هنگام بوت شدن سیستم نقش عیبیاب (Debug PORT) را نیز بازی ميکند.
شش شکاف PCIe x16 روی این بورد ممکن است شما را یاد تراشه NF 200 بیندازد ولی در واقع از این تراشه روی XPower استفاده نشده و به همین دلیل از چینش Quad SLI پشتیبانی نميکند. پشتیبانی از چینشهای سهمسیره SLI و کراسفایر در این بورد به صورت x16-x8-x8 بوده و از کراسفایر چهارمسیره نیز با چهار شکاف در سرعت x8 پشتیبانی ميکند. ممکن است این سوال به ذهنتان خطور کند که کاربرد دو شکاف x16 باقیمانده چیست؟ پاسخ بسیار ساده است، این شکافها برای افزودن کارتهای توسعه اضافی مثل PhysX درنظر گرفته شدهاند. از این شش شکاف، دوتا با پهنای باند x16، دوتا با پهنای باند x8 و دوتای باقیمانده با پهنای باند x4 کار ميکنند.
XPower پیشرفتهترین امکانات صوتی را روی مادربوردهای معرفی شده تا به امروز دارد. این مادربورد علاوه بر تراشه صوتی ALC 889 ساخت Realtek، با یک کارت صوتی Quantum Wave نیز همراه ميشود. این کارت صوتی و فناوری بسیار جذاب و تاثیرگذار برای گیمرها و علاقهمندان به موسیقی را با خود به همراه دارند، THX Tstudio PC و Crearive EAX Advanced HD 5.0. با وجود چنین قابلیتهایی در کنار یک مجموعه اسپیکر توانا و قدرتمند، لذت شما از اجرای بازیها دو چندان خواهد شد. این کارت روی شکاف PCIe x1 نصب ميشود.
اگر دنبال یک مادربورد گیم لوکس و پیشرفته هستید، XPower یکی از بهترین انتخابها خواهد بود. این مادربورد نسبت به بعضی از X58ها در چــینشهای Multi GPU محدودتر است ولی برای اکثر کاربران حرفهای، محدودیتی در کارایی ایجاد نخواهد کرد. ضمن اینکه امکانات صوتی آن نیز با هیچ مادربورد دیگری قابل مقایسه نبوده و به احتمال زیاد شما را از خرید کارت صوتی مجزا منصرف ميکند.
برای اورکلاک نیز XPower حتی بهتر هم ظاهر ميشود. قطعات و اجزای الکترونیکی بسیار مرغوب این بورد شما را در رسیدن به رکوردهای فوقالعاده بالا کمک خواهد کرد. پایداری بورد در هنگام اورکلاک یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای اورکلاکرها بوده که XPower آن را در سطح جدیدی به کاربر ارایه ميکند.
Gigabyte GA-X58A-UD9
شاید X58A-UD9 را بتوان پیشرفتهترین مادربورد X58 معرفی شده تا به امروز نامید. سیستم تغذیه پردازنده در این بورد از پیشرفتهترین طراحی گیگابایت تا به امروز بهره ميبرد. استفاده از 24 فاز توان و چیپهای جدید Driver-MOSFET مهمترین وجه تمایز این مادربورد با محصولات قدیميتر گیگابایت است.
مجموعه فازهای تـوان در این مادربورد قابــلیتهای جــدیدی مثـــل Dual Power Switching برای افزایش عمر فازها و همچنین Auto Failure Protection برای تضمین عملکرد بورد حتی در هنگام آسیب دیدن یکی از فازها دارد که پایداری این بورد را در شرایط عملیاتی مختلف افزایش ميدهد. بزرگترین محدودیت در استفاده از این بورد اندازه آن بوده که برای اکثر کیسهای موجود غیرقابل استفاده است. این بورد با ابعاد 35/25×5/34 سانتیمتر در دسته مادربوردهای XL ATX قرار ميگیرد. تعداد کیسهایی که ظرفیت پذیرش چنین مادربورد بزرگی را دارند، از تعداد انگشتان دست هم کمتر است. متفاوتترین قابلیت در X58A-UD9 در نگاه اول، هفت شکاف PCIe x16 است. البته گیگابایت برخلاف آنچه MSI برای XPower انجام داده بود، در استفاده از چیپ NF200 کوتاهی نکرده و دو چیپ NF 200 روی این بورد قرار داده است. به همین دلیل از هر دو پیکربندی SLI و کراسفایر در چینش چهارمسیره پشتیبانی ميکند. چهار تا از این هفت شکاف پهنای باند کامل x16 را دریافت کرده و سه شکاف دیگر نیز با پهنای مسیر x8 کار ميکنند. به این ترتیب این بورد برای چینشهایMulti GPU یک گزینه ایدهآل و بدون عیب و نقص مـحـسـوب ميشود.
قرار گرفتن این همه اجزای الکترونیکی روی یک مادربورد، بدون شک دمای عملیاتی آن را به شدت بالا ميبرد. گیگابایت برای جلوگیری از بروز مشکل حرارتی در این بورد، از یک خنککننده لولهای بسیار کارا استفاده کرده است. این خنککننده در قسمت پل شمالی، امکان اتصال به هر نوع خنککننده آبی را نیز دارد. علاوه بر تمامي اینها، یک هیتسینک اضافی با نام Hybrid SilentPipe Extreme X نیز همراه بورد قرار گرفته که توسط چهار پیچ روی پل شمالی قرار ميگیرد و در سیستمهایی که توسط هوا خنک ميشوند استفاده ميشود.
طراحی این هیتسینک به گونهای است که قسمتی از آن روی بالاترین شکاف PCIe قرار ميگیرد و گرما را از پشت کیس به خارج سیستم هدایت ميکند. طبق اطلاعاتی که در سایت گیگابایت ثبت شده است، بالاترین امتیاز به دست آمده در نرمافزار 3DMark Vantage به سیستمي با مادربورد X58A-UD9 اختصاص دارد. امتیاز این سیستم 6748 واحد است. البته اگر هم اکنون به سایت FutureMark سری بزنید خواهید دید که این امتیاز برای تنظیمات Performance Preset است. ضمن اینکه رکورد 3Dmark هم اکنون در اختیار سیستمي با مادربورد Rampage III Extreme از اسوس است. البته مشخص نيست که چرا گيگابايت روي اين عنوان خيلي تاکيد کرده، در حالي که معيار و فاکتور مناسبی برای نشان دادن کارایی یک مادربورد نیست. اگر ميخواهید قلههای اورکلاک و گیم را فتح کنید، بیشک X589-UD9 یکی از پیشرفتهترین و مجهزترین گزینهها خواهد بود. به نظر نميرسد حرفهایها به چیزی نیاز داشته باشند که این مادربورد فاقد آن باشد.