اگرانسانی صفرا یی مزاج باشد:
نشانه آن گرمی وخشکی پوست، زردی رنگ چهره یا زیتونی، خون این گونه افراد دارای املاح صفراوی، کوچکی اندام ها و لاغری، تنفس ونبض سریع، خوابشان کوتاه و همراه با آشفتگی حرکات آنها سریع و تند و عجول درکارها، حسود و فضول و خشمگین درامور می باشند. اما پرانرژی و خستگی ناپذیرند و مرتب درحال فعالیت هستند.
اگرزدیادی خون در کسی باشد: دراین اشخاص گردش خون خیلی تند و سریع، پوست به نشان سرخ رنگ و گرم است، چشمان و زبان آنها قرمز، عروق بدنشان برجسته و متسع، نبض کامل وپر، اشتها فراوان، خواب عمیق راحت، حرکاتشان کند. دستها چاق و کف دستهایشان گرم است. جثه بزرگی دارند واستخوانبندی آنها قوی و بزرگ است. شاد و از روحیه خوبی برخوردارند، روابط عمومی قوی دارند و شجاع هستند، اما برای مدیریت خلق نشده‌اند.


اگر فردی بلغمی مزاج باشد:

جثه نسبتاً درشت وچاق همراه باچربی زیاد،دارد سفیدی رنگ پوست، سردی ونرمی پوست، حرکاتشان آهسته وعضلات شل، خواب سنگین و عمیق، دستها و اندامشان خیلی سرد است. کلاً افراد خونسرد و آرامی هستند. زیاد بودن آب در دهان، کمی عطش و زود شل شدن پوست در سنین بالا و افتادگی پوست دراین افراد دیده می شود. کسل بودن، معده ضعیف و پر نفخ، حافظه کند و نبض کوچک و بطئی، زبان باردار سفید رنگ از دیگر مشخصات آنها می باشد.

اگرکسی سودایی مزاج باشد :
به سوداوی ضعیف و قوی تقسیم می شود:علائم سودای ضعیف: کندی عکس العمل به علت ضعف اعصاب، کندی کار قلب و ریه، پریدگی رنگ چهره و افتادگی خطوط صورت، غمگین وغصه داربودن، خودخور، متنفر و فراری از کار و کوشش، اما در نهاد، افرادی ثابت قدم و پابرجا هستند.
علائم سوداوی قوی: تند وعصبی بودن با عکس العمل شدید و حرکات سریع و خشن، قلب و ریه تند و سریع، چشم ها درخشان و براق، فعالیت خیلی زیاد و افرادی بی ثبات، قابل تحریک و خیالاتی، و تحت عوامل قرار می‌گیرند. با خواب های ناراحت کننده و مهیج و مضطرب هم آغوشند.

اگرکسی دموی مزاج باشد :
دموی از جنس هوا و گرم وتر است وبرای رساندن غذا واکسیژن به سلولها است.و اگر زیاد شود مزه دهان شیرین می شود- سر سنگین شده – – چرت زدن کم حواس –کش آمدن آب دهان – زبان قرمز می شود مثل آنکه رب انار یا زرشک خورده باشد و بدن دچار خارش و دمل و جوش ریز بیشتر در گردن بین کتف شده از لثه خون می آید و مضطرب میشود. علت : پرخوری وخوردن بیش از حد خون را زیاد می کند غذای مضر برای دموی مزاج ها: پر خوری - بادنجان – غذای نشاسته ای – آب یخ –شیرینی - غذای ممنوعه درمان: ناشتا (خاک شیر - بالهنگ – تخم ریحان – تخم مل – قدومه شیرازی – بالنگو – اسفرزه) یکی از اینها را در آب بریزید حجمش زیاد می شود و بخورید حرکات دودی روده را زیاد کرده و روده براحتی کار می کند – استفاده از ترشی طبیعی فصل (شاتوت - زرشک – لیمو ترش – آب نارنج – مرکبات) – سوپ جو – نان جو - سالاد با روغن زیتون و آب لیمو قبل از غذا – جوانه ها – سبزی – میوه