-
تشريح مفاهيم بنيادين سرآمدي در مدل efqm
1) نتيجه گرايي
سازمان سرامد به نتايجي دست مي يابد كه تمامي ذينفعان سازمان را مشعوف ميكند
دردنياي امروز تغييرات سريعي اتفاق مي افتد و نيازها وانتظارات ذينفعان اغلب و بسرعت تغيير ميكند.سازمان هاي سرآمد در پاسخ گويي به اين نيازها و انتظارات متغير چالاك و منعطف هستند . سازمان هاي سرامد ، نيازها و انتظارات ذينفعان خود را اندازه گيري كرده و از ان فراتر ميروند ، تجارب و تصورات ذينفعان را نسبت به خوشان بر آورده ميكنند و عملكرد ديگر سازما نها را در اين خصوص ، مشاهده مينمايند .اطلاعاتي كه براي اين اندازه گيري ها و مشاهده ها بكار ميرود از ذينفعان فعلي و اتي سازمان گرد آوري ميشود .اين سازمان ها اهداف كوتاه مدت ،ميان مدت و بلند مدت طراحي ميكنند . اطلاعات گرد اوري شده به سازمان كمك ميكند تا به مجموعه متوازني از نتايج براي ذينفعان دست يافته و آن را توسعه بخشد .
مزايايي كه از بكار گيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود:
- ايجاد ارزش افزوده براي تمامي ذينفعان سازمان
- موفقيت پايداربراي تمامي ذينفعان سازمان
- درك نيازمندي هاي عملكردي حال و آينده سازمان كه به سازمان در تعيين اهداف كمك ميكند
- ايجاد هم راستايي و تمركز در سطح سازمان
- مشعوف كردن ذينفعان سازمان
2) مشتري مداري
سازمان سر آمد ، ارزش پايدار براي مشتري ايجاد مينمايد
سازمان هاي سرامد مشتريانشان را مي شناسند و از نزديك با آنها اشنا هستند .آنها ميدانند كه مشتريان داوران نهايي درباره كيفيت محصولات و خدمات سازمان هستند انها مي دانند كه از طريق تمركز شفاف بر انتظارات و نيازهاي مشتريان بالقوه و بالفعل ، شاخص هايي چون سهم بازار و اعتماد و وفاداري مشتريان به حداكثر خود ميرسد . اين سازمان ها پاسخ گوي نيازها وانتظارات فعلي مشتريان هستند و براي بهبود پاسخ گويي به مشتريان،نيازها و انتظارت آينده مشتريان را پش بيني ميكند و بگونه اي عمل ميكند كه اين نيازها را برآورده كرده و در صورت امكان از آن نيز فراتر روند آنها تجارب و تصورات مشتريانشان را مشاهده و مرور كرده ودر صورت وقوع خطا به سرعت و به طور مو ثري پاسخگو هستند و روابطي عالي با تمامي مشتريانشان برقرار ميكنند .
مزايايي كه از بكار گيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود :
- وجود مشتريان مشعوف شده
- سطح بالاي حفظ مشتريان و جلب اعتماد انها
- توسعه سهم بازار
- كاركنان با انگيزه
- درك مزاياي رقابتي
3) رهبري وثبات در مقاصد
سرامدي يعني رهبري الهام بخش و چشم انداز توام با ثبات در مقاصد .
سازمان هاي سرآمد، رهبراني دارند كه جهت گيري شفافي براي سازمان شان وضع كرده و آن را اشاعه ميدهند.براي اين كار انهامديران سازمان را متحد كرده و درانها انگيزه ايجاد مي كنند تا انها نيز الهام بخش كاركنان خود باشند . انها ، ارزش ها ، اخلاقيات ، فرهنگ و ساختار حاكميت را در سازمان به نحوي مستقر ميكنند كه هويت و جذابيت منحصر به فردي براي ذينفعان سازمان به ارمغان آورد . در اين سازمان ها رهبران ، در تمامي سطوح ، مستمرا افراد را به سوي سرامدي ترغيب و تهييج ميكنند و براي انجام اين كار ، در رفتار و عملكرد ،الگوي ديگران هستند . آنها از طريق ارايه مثال هاي عملي ، سازمان ها و كاركنا ن را مديريت و رهبري مي كنند و ذي نفعان سازمان را شناخته و با آنها در فعاليت هاي مشترك بهبود همكاري مينمايند در شرايط پرتلاطم اين مديران به نحوي وفاداري و استواري در رسيدن به مقصود از خودشان نشان ميدهند كه موجب جلب اعتماد و تعهد ذي نفعان ميگردد در عين حال آنها ثابت مي كنند كه توانايي تطبيق و تغيير جهت گيري سازمان را همگام با تغييرات محيطي مداوم و سريع دارند و اين كار را به نحوي انجام ميدهند كه كاركنان با آنها همراهي كنند
مزايايي كه از بكار گيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود :
- روشن شدن مقصود و جهت گيري سازمان
- ايجاد يك هويت شفاف براي سازمان ودر درون ان
- ايجاد مجموعه اي از ارزش ها و اخلاقيات و به اشتراك گذاردن انها درسازمان
- ايجاد رفتارهاي سازگار و الگو در سطح سازمان
- دستيابي به نيروي كار متعهد ، با انگيزه و موثر
- ايجاد اعتماد به سازمان و اعتماد درون سازماني حتي در شرايط متلاطم و پر تغيير
4) مديريت مبتني بر فرآيندها و واقعيت ها
سرامدي يعني مديريت سازمان از طريق مجمو عه اي از سيستم ها ، فرآيندها و واقعيت هاي مرتبط و به هم وابسته .
چگونه اين مفهوم در عمل اجرا ميشود :
سازمان هاي سرامد ، سيستم مديريت كارامدي دارند كه بر پايه نيازها و انتظارات كليه ذي نفعان بنا شده است و به نحوي طراحي شده است كه اين نيازها و انتظارات را براورده سازد . يك مجموعه شفاف و يكپارچه از فرآيندها، سازمان را در اجراي سيستماتيك خط مشي ها ،استراتژي ها و اهداف بلند مدت و طرح هاي سازماني توانمند كرده و تضميني براي انجام صحيح اين كار خواهد بود اين فرآيندها به شكلي موثر جاري گشته و مدام وروزانه مديريت شده و بهبود مي يابند.تصميمات براساس اطلاعاتي اخذميشود كه درعمل قابل اطمينان بوده و با عملكرد واقعي و برنامه ريزي شده سازمان قابليت فرآيندهاوسيستم هاونيازها،تجارب و انتظارات ذي نفعان و عملكرد ساير سازمان ها( كه در صورت لزوم رقبا را نيز شامل مي گردد) مرتبط هستند .ريسك ها بر اساس شاخص هاي مناسب عملكرد شناسايي شده و به شكلي موثر ، مديريت مي شوند حاكميت سازمان شيوه اي كاملا حرفه اي دارد و تمامي نيازمندي هاي بيروني شركت را براورده كرده و از آن فراتر ميرود . شاخص هاي پيشگيرانه شناسايي و پياده سازي شده اند. به نحوي كه ميزان اعتماد ذي نفعان رادر سازمان افزايش داده و حفظ مي كنند .
مزايايي كه از بكار گيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود :
- حداكثر كردن كارايي و اثر بخشي در دستيابي سازمان به اهداف خود و ارايه محصولات و خدمات
- تصميم گيري موثر و واقع گرايانه
- مديريت موثر ريسك
- افزايش اعتماد ذينفعان به سازمان
5) توسعه و مشاركت كاركنان
سر آمدي يعني حداكثر كردن مشاركت كاركنان از طريق توسعه و مشاركت دادن انها در كار
چگونه اين مفهوم در عمل اجرا ميشود :
سازمان هاي سرامد شايستگي هايي را كه سازمان براي پياده سازي خط مشي ها ، استراتژي ها ،اهداف دراز مدت و طرح هايش در زمان حال وآينده نياز دارد ،درك وشناسايي ميكنند اين سازمان ها به گونه اي افراد را استخدام كرده و اموزش مي دهند كه با اين شايستگي ها مطابقت داشته باشد و در تمام مراحل آموزش و توسعه از انها مجددا و قاطعانه حمايت ميكنند .حمايت از توسعه كاركنان و ترويج ان ، به انها اين امكان را ميبخشد كه تمامي توان بالقوه خود را بكار گيرند . اين سازمان ها ، كاركنا ن را مهيا مي سازند كه حود را با تغييرات مورد نياز ( چه از جنبه هاي عملياتي و چه از جنبه قابليت فردي ) هماهنگ كنند.
سازمان هاي سر امد،اهميت روز افزون سرمايه هاي فكري كاركنان خور رادر يافته اندوازدانش انها به نفع سازمان بهره مي برند . اين سازمان هابه دنبال آن هستند كه به نحوي كاركنان را تشويق كرده و به انها پاداش دهند كه درانها تعهدواعتماد به سازمان ايجاد شود .
اين سازمان ها،با ترويج و تبليغ ارزش هاي سازماني ، فرهنگ و اعتماد ، صداقت و توانمند كردن كاركنان،مشاركت بالقوه و بالفعل آنها را به حداكثر مي رسانند . با ايجاد و گسترش فضا براي اين مشاركت ، ايده هاي بهبود در سازمان ايجاد شده و اجرا مي گردد.
مزايايي كه از بكار گيري اين مفهوم عايد سازمان مي شود :
- ايجاد حس تعلق به اهداف و مقاصد سازمان در سطح كاركنان
- نيروي كار متعهد ، وفادار و با انگيزه
- سرمايه هاي فكري بسيار ارزشمند
- بالا رفتن حس رقابت از طريف توسعه چشم انداز كاركنان
- به فعل در اوردن توان بالقوه كاركنان
6) ياد گيري ، نواوري و بهبود مستمر
سر آمدي يعني به چالش طلبيدن وضع موجود و ايجاد تغيير از طريق نهادينه كردن يادگيري به قصد خلق نو اوري و بهبود بخشيدن فرصتها
چگونه اين مفهوم در عمل اجرا ميشود :
سازمان هاي سرآمد ، پيوسته در حال آموختن از نتايج عملكرد و فعاليت هاي خودوديگران هستند.انها مدام در حال الگو برداري و بهينه كاوي از داخل وخارج سازمان هستند .اين سازمان ها دانش كاركنان را جذب و حفظ كرده و اشاعه مي دهند تا از اين طريق يادگيري در طول و عرض سازمان به بيشترين ميزان خود برسد و براي دريافت ايده ها از تمامي ذينفعا ن پذيرش زيادي دارند.
اين سازمان ها كاركنا ن خود را ترغيب ميكنند تا نگاهشان به سازمان و قابليت هاي فردي شان نگاهي دورنگر وفراتر از نياز امروز باشد .اين سازمان ها ضمن حفظ ونگهداري ذقيق سرمايه هاي فكري شان در زمان مقتضي از اين سرمايه ها براي كسب نتايج تجاري استفاده ميكنند . كاركنان اين سازمان ها ، هميشه وضع موجود را به چالش طلبيده وبه دنبال فرصت هايي براي نو اوري وبهبود مستمر هستند كه ارزش افزوده ايجاد ميكند.
مزايايي كه از بكارگيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود:
- ايجاد ارزش افزوده بيشتر
- بهبود اثر بخشي وكارآيي
- افزايش قابليت رقابت سازمان
- نو آوري در محصول وخدمات
- حفظ وجذب واشاعه دانش
- چالاكي سازماني
7) توسعه شراكت ها
سرآمدي يعني توسعه وحفظ مشاركت هايي گه براي سازمان ارزش افزوده ايجاد مي كنند .
چگونه اين مفهوم در عمل اجرا ميشود:
سازمان هاي سرامددريافته اندكه دردنياي امروزكه تغييرات وتقاضاهابه شدت متغيرند.موفقيت انهاممكن است به مشاركت هايي وابسته باشد كه ايجاد مينمايند.انها به دنبال ايجاد وتوسعه مشاركت با ديگر سازمان ها هستند.چنين مشاركت هايي موجب ميشود كه اين سازمان ها با بهينه كردن شايستگي هاي محوري ارزش بيشتري براي ذينفعان خود به ارمغان اورند .ممكن است اين مشاركت ها با مشتريان ، جامعه ، تامين كنندگان وحتي رقبا وبا حفظ شفاف منابع طرفين ايجاد شود .شركا براي رسيدن به اهداف مشترك ، استفاده از تخصص منابع ودانش يكديگر وايجاد يك رابطه پايدار ميتني بر اعتماد ،احترام وصداقت متقابل ،با يكديگر كار ميكنند.
مزايايي كه از بكارگيري اين مفهوم عايد سازمان ميشود:
- ارزش افزوده براي ذينفعان
- بهبود قابليت رقابت سازمان
- بهينه شدن شايستگي هاي محوري
- بهبود اثر بخشي وكارايي
- بالا رفتن شانس بقاء
- تسهيم ريسك وهزينه ها
8) مسئوليت اجتماعي شركت
سرآمدي يعني فراتر از چارچوب الزامات قانوني كه سازمان درداخل انهافعاليت ميكند وتلاش براي درك وبراورده كردن انتظاراتي كه ذينفعان سازمان در جامعه دارند
چگونه اين مفهوم در عمل اجرا ميشود:
سازمانهاي سرامدبه عنوان سبك سازمان پاسخ گو روشي بسياراخلاقي براي شفافيت وپاسخ گويي به ذينفعان خوددرقبال عملكردشان در پيش ميگيرند .اين سازمان هاحساسيت وتوجه ويژه اي به پاسخ گويي اجتماعي وحفظ ثبات زيست بوم سازمان در حال واينده دارند واين ديدگاه راترويج ميكنند . مسئوليت اجتماعي در ارزش هاي اين سازمان ها بيان شده ودرتاروپود انها تنيده شده است . انها از طريق مراوده باز وپذيرا با ذينفعان انتظارات ومقررات محلي (ودر مواقع لزوم مقررات جامعه جهاني )را درك ورعايت كرده وازان فراتر ميرود .اين سازمان ها ضمن توجه به مديريت ريسك به دنبال فرصت هايي براي تعريف پروژه هايي با جامعه هستند كه منافع دو سويه داشته وبرانگيزند ه ونگهبان اعتماد ذينفعان به سازمان باشد.انها به تاثيرات حال واينده سازمان بر جامعه آگاهي دارند وسعي بر اين دارند كه تاثيرات نامطلوب سازمان بر جامعه را به حداقل برسانند.
به نقل از سایت مدل تعالی سازمانی ایران
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن