شرکت موزیلا در نظر دارد سیستم‌عامل موبایلی فایرفاکس را نیز همچون مرورگر وب خود در صدر استفاده کاربران قرار دهد و گوشی‌های ارزان، کاربردی و متن‌باز با این سیستم‌عامل وارد بازار کند. در صفحه اصلی این پروژه نوشته شده است: «ما برای ایجاد تفاوت اینجا هستیم، نه برداشت سود». موزیلا می‌خواهد بدون چشم‌داشت مالی در مقابل غول‌های بزرگ این عرصه همانند گوگل و مایکروسافت قرار بگیرد.

در حال حاضر تعداد محدودی موبایل‌ و تبلت از شرکت‌های مختلف با سیستم‌عامل فایرفاکس (Firefox OS) در بازار موجود است. سیستم‌عامل جدید هنوز خیلی رشد نکرده است اما از مرحله نوزادی خارج شده است و در روند رشد قرار دارد. در برابر برخی سیستم‌عامل‌های متن‌باز همانند Sailfish، اوبونتو تاچ یا تیزن (Tizen) سامسونگ بسیار قوی‌تر ظاهر شده است.



موزیلا با سیستم‌عامل فایرفاکس این هدف را دنبال می‌کند که همه کاربران به وب دسترسی آسان داشته باشند. شاید شما هم در خبرها و گزارش‌ها متوجه شده باشید در بسیاری از کشورها، بیشترین استفاده از وب از طریق تلفن‌های هوشمند موبایل یا تبلت‌ها صورت می‌گیرد و دسک‌تاپ در این حوزه تاحدی غریب افتاده است.

موزیلا ادعا می‌کند هدف اصلی آنها توسعه بازار است. نخستین دستگاه‌هایی که با این سیستم‌عامل عرضه شده‌اند، سخت‌افزار ضعیفی دارند اما در عوض ارزان‌قیمت هستند و کاربران بیشتری می‌توانند آنها را خریداری کنند و در اختیار داشته باشند. پلتفورم سخت‌افزاری که در این بررسی مورد آزامیش قرار داده‌ایم، ZTE Open C است که ارزان است و حدود 70 دلار آمریکا قیمت دارد. البته ما در این مقاله همه حواسمان روی سیستم‌عامل فایرفاکس است نه پلاستیک و سیلیکونی که آن را در بر گرفته است.



سیستم‌عامل فایرفاکس، تنها او.اس متن‌باز در بازار نیست. اندروید گوگل نیز از جمله سیستم‌عامل‌های متن‌باز موفق و شناخته شده در حوزه موبایل است. اما باید این مساله را در نظر داشته باشید که «پروژه متن‌باز اندروید» یا AOSP که همه ما به اختصار آن را Android می‌نامیم با اینکه متن‌باز است اما از بسیاری جهات بر سرویس‌های گوگل Play مبتنی است. سرویس گوگل Play متن‌باز نیست. این سرویس از قابلیت‌های مختلف اندروید همانند همگام‌سازی شماره‌های تماس از طریق نقشه یا اپ‌استور به طور کامل پشتیبانی می‌کند.

اگر اپلیکیشن متن‌باز را از اپ‌استور دانلود کنید، شاید اندروید بدون گوگل نیز قابل استفاده باشد، اما بسیاری از انشعابات اندروید همچون Fire OS آمازون و سری X نوکیا نیز هر دو جزوی از این فناوری هستند.

از آن طرف هم، سیستم‌عامل فایرفاکس تحت پشتیبانی موسسه‌های غیرسودده موزیلا قرار دارد که مشهورترین محصول آن مرورگر فایرفاکس و تاندربرد (Thunderbird) است.



این سیستم‌عامل فناوری‌های شناخته‌شده‌ای همچون HTML5 و جاوااسکریپت در خود دارد و موزیلا با W3C و سازنده‌های مرورگرها برای استانداردسازی و بهبود سیستم‌عامل فایرفاکس کار می‌کند. شاید افرادی که نخستین بار از سیستم‌عامل فایرفاکس استفاده می‌کنند آینده خوبی برای آن متصور شوند اما بازار فناوری سیستم‌عامل‌های مبتنی بر وب را قبلا مورد آزمایش قرار داده است و این نخستین بار نیست که چنین موارد وارد بازار می‌شوند. ارثیه باقی‌مانده از WebOS را هنوز می‌توان در رابط‌کاربری گوشی‌های هوشمند مدرن دید، اما از خود WebOS هیچ اثری باقی نمانده است. ChromeOS نیز همین سرنوشت را داشت؛ قرار بود روی لپ‌تاپ‌ها خودنمایی کند اما در آخر به یک رابط‌کاربری شبیه اندروید تبدیل شد و هویت واقعی خود را از دست داد.

پیش از آنکه بخواهیم در مورد آینده سیستم‌عامل فایرفاکس پیش‌بینی و گمانه‌زنی کنیم، باید به‌درستی آن را بررسی کنیم.