رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ایران دومین کشوری است که به فناوری ساخت نانوداروی ضدسرطان «لیپوزوم دوکسوروبیسین هیدروکلراید» دست یافته است.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، دکتر محمودرضا جعفری، مبتکر و مجری اصلی پروژه نخستین نانوداروی ضد سرطان اظهار کرد: با راه‌اندازی خط تولید این دارو با نام «سینادوکسوزوم» در کشور، این دارو هم اکنون در داروخانه‌های بیمارستان امید مشهد و بیمارستان فیروزگر تهران برای درمان بیماران مبتلا به سرطان در حال توزیع است.

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ایران به عنوان دومین کشور در جهان پس از آمریکا به فناوری ساخت نانودارویی دست یافته که در درمان سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد، خاطرنشان کرد: با افزایش تولید این دارو تا دو ماه آینده توزیع آن در دیگر استانهای کشور نیز آغاز می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه نام تجاری این نانودارو «سینادوکسوزوم» و نام ژنریک آن «لیپوزوم دوکسوروبیسین هیدروکلراید» است، گفت: این فراورده در درمان سرطان پستان، سرطان تخمدان - در حالت‌های خاص - «مولتیپل میلوما» که نوعی سرطان خون است و همچنین نوعی سرطان بافت نرم به نام «کاپوسی سارکومای» مورد استفاده قرار می گیرد.

جعفری در خصوص قیمت این دارو نیز اظهار کرد: نمونه مشابه خارجی این دارو در فرم ۲۰ میلی‌گرم در ۱۰ میلی‌لیتر ۷۵۰ هزار تومان بود، در حالی که قیمت نانوداروی ایرانی آن ۲۶۰ هزار تومان است. ضمن این که هم‌اکنون با موفقیت ایران در تولید انبوه این دارو، از واردات آن بی نیاز شدیم.

رییس مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: «سینادوکسوزوم» یک داروی شیمیایی ضدسرطان است که فرم ساده آن در شیمی درمانی بسیاری از سرطان‌ها مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. ماده اولیه آن «دوکسوروبیسین» است که تقریبا از ۴۰ سال پیش در درمان بسیاری از سرطان‌ها به شکل معمول تزریقی استفاده می‌شود، اما از آن جایی که این فرم معمول پس از تزریق در تمام بدن پخش می‌شود، عوارض جانبی زیادی برای قلب، کبد، ریه و کلیه به همراه دارد.

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: فرم نانولیپوزومی این دارو در هنگام تزریق با مکانیسم خاصی به صورت اختصاصی به بافت تومور می‌رسد؛ لذا، ذرات نانویی دارو تنها وارد بافت توموری می‌شود، بدون این که به بافت‌های سالم و طبیعی آسیب وارد کرده و اندام‌های دیگر مانند کبد، کلیه، ریه، عضله و قلب را درگیر کند؛ بنابراین، هنگامی که بیمار، این نانودارو را مصرف می‌کند، تاثیر آن در درمان سرطان افزایش و عوارض جانبی آن کاهش می‌یابد.

وی تصریح کرد: «سینادوکسوزوم» به صورت وریدی و داخل سرم استفاده می‌شود. دوره درمان آن اغلب چهار هفته یک بار است و هر نوبت تزریق آن هم حدود نیم تا یک ساعت زمان نیاز دارد.

در حال حاضر پس از گذشت چند ماه از راه‌اندازی خط تولید این نانودارو و طی شدن مراحل قانونی در سازمان دارو و غذا حدود ۲۰۰ ویال از این دارو تحویل شرکت پخش شده است.

خط تولید داروی ضد سرطان «سینادوکسوزوم» بهمن ماه سال ۱۳۹۰ راه‌اندازی شد. با افتتاح خط تولید این دارو علاوه بر تولید نانوداروی مورد نیاز کشور، امکان صادرات دارو به کشورهای دیگر نیز وجود دارد.

این نانودارو سال گذشته تاییدیه‌های لازم را از کمیته فناوری نانو وزارت بهداشت دریافت کرده است.


ایسنا