هرچند مصرف در سطح متوسط رنگ مو ، روغن و ژلهای دارای تاییدیه بهداشتی را برای ساختمان مو بیخطر است، اما مصرف بیش از حد از این مواد باعث بروز عوارض و آسیبهای جدی به مو میشود و در این شرایط برای درمان و تقویت مو و ناخن باید میزان مصرف مواد حاوی ژلاتین را در بدن افزایش داد.
به گفته دكتر محمدجواد ناظمی، متخصص پوست و مو زمانی كه افراد به طور معمول از رنگ مو استفاده كنند، چون این رنگها وارد ریشه نشده است و در سطح ساقه باقی میمانند، مو آسیب چندانی نمیبیند، با این وجود، افرادی كه حساسیت و آلرژی به این مواد شیمیایی دارند، بهتر است از آنها استفاده نكنند.
او درخصوص عوارض استفاده بیش از حد رنگ موها در گفتوگو با ایسنا تصریح كرد: استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی موجود در رنگ موها باعث ایجاد حساسیت، تحریك، خشك شدن، شكنندگی و كدر شدن موها میشود. علاوه بر این استفاده مكررمی تواند، عوارض برگشتناپذیری برای بدن به همراه داشته باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به قدمت استفاده از رنگ مو در بین مردم اظهار كرد: در گذشته مردم از رنگ موهایی با منشأ گیاهی استفاده میكردند كه از جمله آنها میتوان به حنا اشاره كرد كه كاملا برای پوست مفید است. با این حال امروزه مواد شیمیایی جای این مواد گیاهی را گرفتهاند، اما هر دوی این مواد بر روی رنگدانه مو قرار گرفته و باعث رنگپذیری موها میشود.
شكنندگی و تغییر رنگ ناخن مهمترین عوارض استفاده از لاك
دكتر ناظمی افزود: ساقه مو مانند ناخن، مرده به نظر میرسد، اما ساختمان و بافت مخصوص به خود را دارد كه از لایههای مختلفی تشكیل شدهاند، اما در صورت استفاده بیش از حد از رنگ مو و لاك این لایهها با تغییر شكل روبهرو میشوند كه این امر در لاك زدن با تغییر بافت لایه سطحی، شكننده شدن و تغییر رنگ طبیعی ناخن همراه است كه این مساله در مورد موها هم تكرار میشود.
او ادامه داد: بسیاری از افراد برای استحكام و تقویت هر چه بیشتر ناخن و موی خود از تركیبات كلسیم دار استفاده میكنند، اما به دلیل اینكه تنها یكچهار هزارم سطح ناخن را كلسیم تشكیل میدهد، تاثیر زیادی بر تقویت ناخنها ندارند. بنابراین افراد بهتر است از تركیبات دیسولفیدی موجو در ژله و ژلاتینها برای تقویت مو و ناخن خود استفاده كنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران پیرامون تروماهای وارده به مو گفت: صاف كردن ، گلد كردن و یا هرترومای دیگری كه همراه با نیرو و فشار خارجی روی سطح موها هستند، همانند برس كردن، باعث ریزش و كنده شدن موها میشوند.
هنگام صاف كردن موها، سطح مو كه دارای بافتی استوانهای است، تغییر شكل میدهد و شكل اولیه خود را از دست داده و صاف میشود كه این امر نوعی آسیب به مو به شمار میآید.
دكتر ناظمی خاطرنشان كرد: استفاده از روغنهای معدنی و گیاهی از گذشته رواج داشته است، با این حال امروزه استفاده از ژلهای صنعتی رواج بیشتری دارند، اما هر دوی این مواد باعث چسبندگی و درخشش موها میشوند، بنابراین ژلهای موجود در بازار اگر دارای تاییدیه بهداشتی از مراكز داخلی باشند و در حد اعتدال و به نحو صحیح از آنها استفاده شود، خطر خاصی برای موها ندارند.