خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات

ايجاد ديتاسنتر يا مركز داده توسط ارتباطات زيرساخت از پروژه‌هاي مهم محسوب مي‌شود كه اكنون ايجاد و راه‌اندازي مركز و خريد ساختمان آن در مرحله قرارداد بوده و براساس برنامه‌ريزي‌ها، كليه مراكز دولتي و سازمان‌هاي دولتي در آن ميزباني خواهند شد.
به گزارش خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران( ايسنا)، پروژه مركز داده ملي شركت ارتباطات زيرساخت اساسي‌ترين گام در راستاي يكپارچه‌سازي و توسعه دولت الكترونيكي در كشور و به منظور اجراي وظايف محوله مطابق اسناد بالادستي توسعه كشور تعريف شده است و با استفاده از فن‌آوري پيشرفته و تئوري مدل‌هاي كسب و كار مبتني بر راهبردهاي مربوطه در حوزه ارتباطات و مخابرات اجرا خواهد شد.
مدير عامل شركت ارتباطات زيرساخت درباره پروژه ديتاسنتر يا مركز داده گفته بود كه اين تكليفي بود كه دولت برعهده ما گذاشت تا مركز دولتي براي ميزباني سايت‌هاي به ويژه دولتي در كشور وجود داشته باشد كه البته اكنون بخش‌هاي خصوصي در اين زمينه داراي ديتاسنتر هستند.
اما هدف اين پروژه، طراحي و ايجاد يك مركز داده ملي براساس نيازهاي ملي است؛ اين مركز به منظور نگه‌داري اطلاعات حساس سازمان‌هاي دولتي، ميزباني خدمات دولت الكترونيك، با تامين دسترس‌پذيري بالا، قابليت اطمينان و سطح امنيت قابل قبول ايجاد مي‌شود.
اين مركز در ارتقاء ‌سطح سرويس‌هاي فن‌آوري اطلاعات از منظر يكپارچه‌سازي، امنيت و قابليت دسترسي، از اهميت به سزايي برخوردار است؛ اين پروژه با تكيه بر اصل سرويس و خدمات‌رساني به شركت‌ها و سازمان‌هاي دولتي و نگه‌داري اطلاعات مهم دولت به شكل جامع و كامل با نگاهي به ابعاد كسب و كار و ابعاد فني به طور همزمان ايجاد خواهد شد.
كاهش هزينه‌ي سرور در ايران
شركت ارتباطات زيرساخت تاكنون سرمايه‌گذاري در بخش ديتا و اينترنت انجام داده است. خطوط فيبر نوري كه در سطح تهران و سراسر ايران نصب شده است، پهناي باند بالايي را در اختيار گذاشته است.
در تهران، يك حلقه با پهناي باند بيش از 622 مگابيت بين 8 مركز اصلي مخابراتي وجود دارد كه عملا با چنين پهناي باندي مي‌توان يك مركز داده‌آي با استانداردهاي جهاني پياده سازي كرد.
تنها كافي است كه مركز داده مورد نظر به يكي از مراكز اصلي اين حلقه متصل شود، كه در نتيجه‌ مي‌توان با هزينه پاييني از امكانات موجود استفاده كرد. پايين آمدن ترافيك Gatewayهاي شركت مخابرات از ديگر اثرات ايجاد اين مركز داده است.
مزيت‌هاي مركز داده ملي چيست؟
اما به گفته کارشناسان بيش از 50 درصد هزينه يک سرور اجاره‌اي در يک مرکز داده در خارج از کشور، مربوط به هزينه پرسنل آن مرکز و هم‌چنين اجاره نرم‌افزارهاي نصب شده بر روي سرور است، بنابراين با توجه به پايين بودن دستمزد متخصصان ايراني نسبت به همتاهاي غربي، طبيعتا هزينه سرور در ايران بسيار پايين‌تر از معادل خارجي خواهد شد.
براي سرورها مطمئنا زماني که سرورهاي ايراني در داخل ايران قرار داشته باشند، مي‌توان اطلاعات آن‌ها به نحو شايسته‌تري محافظت کرد.
علاوه بر حفاظت اطلاعات عمومي، اطلاعات مخصوص به سرورهاي شرکت‌ها و سازمان‌هاي دولتي، نياز به حفاظت ويژه‌اي دارند و درصورتي که اين سرورها در يک مرکز داده در ايران باشند، قطعا حفاظت بيش‌تر نيز از آن‌ها امکان‌پذير خواهد بود، هم‌چنين در زمان بحران‌هاي عمومي مانند حملات هکري و يا مشکلات مشابه، مديران يک مرکز داده ايراني مسلما مي‌توانند سريع‌تر از مسولين يک مرکز داده‌ي خارجي براي رفع مشکل اقدام کنند.
به طور كلي در خصوص مراكز داده ملي در كشورهاي مختلف با توجه به جنبه‌هاي زير جست‌وجو و بررسي صورت گرفته است: مركز داده ملي به عنوان يكي از زيرساخت‌هاي ارائه خدمات الكترونيكي يكپارچه (دولت التكرونيكي)، محلي براي تمركز داده‌هاي ملي به منظور انواع تحليل‌ها و پردازش‌هاست.
طبق آخرين اطلاعات در حال حاضر بيش از 30 سرور در كشورهاي غربي (اكثرا كانادا، آمريكا و انگليس) در اجاره شركت‌هاي ايراني قرار دارد.
ترافيك‌ ماهانه هر سرور به طور متوسط چهار صد GB است كه در مجموع بيش از GB 12 هزار GBترافيك Gatewayهاي شبكه ديتاي كشور وارد مي‌كند.
با توجه به اينكه اكثر بازديدكنندگان اين سايت‌ها ايراني هستند، در حقيقت كاربر ايراني، براي بازديد سايت ايراني، علاوه بر اين كه باعث بالا رفتن Gatewayهاي شركت ارتباطات زيرساخت مي‌شود، خود نيز متوسط زمان بيش‌تري را بايد منتظر بماند.
در يك نمونه گيري آماري، تعداد هاب‌ها براي ارتباط با يكي از سرورهاي ايراني واقع در مركز داده خارج از كشور، عددي در حدود 26 بوده است.
مشتريان مركز داده ملي
مشتريان مركز داده ملي كه از ميان بخش‌هاي دولتي، وزارتخانه‌ها، نهادهاي عمومي و متوليان زيرساخت‌هاي حياتي كشور و شامل فن‌آوري اطلاعات، انرژي (برق، نفت و گاز) راه و ترابري، اقتصاد و نظام‌هاي بانكي، مالي و بورس، سد، آب و فاضلاب، كشاورزي، بهداشت و درمان، دولت (سرويس دهي و خدمات) امدادرساني و اورژانس، دفاع ملي و پست هستند.
چشم‌انداز مركز داده ملي
اما چشم‌انداز موجود، ناظر به ايجاد يك مركز داده كارآمد و با توان فني بالا در سطح منطقه و قابليت تامين سريع نيازها و انتظارات كاربران خود در هر زمان و هر مكان است.
اين مركز همواره ملزم به توسعه زيرساختي استاندارد، كارآمد، قابل اطمينان، قابل توسعه وامن براي نگه‌داري و يكپارچه‌سازي اطلاعات دولتي در جهت تحقق جامعه اطلاعاتي، توسعه دولت الكترونيك و كاهش شكاف ديجيتالي با بهر‌ه‌گيري از روزآمدترين تكنولوژي‌ها در تعامل موثر با ساير مراكز داده جهاني است.
اما استراتژي‌هاي شركت ارتباطات زيرساخت در اين باره چيست؟
اول اينكه فعاليت‌هاي مركز داده ملي جنبه اقتصادي نداشته و از رقابت با ساير شركت‌هاي غير دولتي كه در بخش مركز داده فعاليت مي‌كنند، منع شده است. هدف اصلي مركز داده ملي ارائه خدمات ميزباني وب به شركت‌هاي دولتي تعيين شده است.
براي دستيابي به اهداف تعيين شده در دولت الكترونيك نياز به برقراري ارتباط بين سيستم‌هاي مرتبط در كليه دستگاه‌ها است و يكپارچگي از ملزومات مركز داده ملي است.
جايگاه مركز داده ملي
ميزباني پورتال خدمات الكترونيك ملي و پشتيباني از زيرساخت‌هاي‌ دولت الكترونيكي، اشاره به مباحث امنيت مركز داده، داشتن سايت‌هاي پشتيبان، ايجاد براساس استانداردهاي بين المللي از ديگر موارد است.
سرويس‌هاي مركز داده ملي
سرويس‌ها شامل سرويس ميزباني براي خدمات دولتي، سرويس‌هاي مبتني بر وب، سرويس‌هاي ميزباني براي تجهيزات سرور، ذخيره سازي، امنيت و شبكه، سرويس‌هاي پست الكترونيك، پخش زنده، موتور جست‌وجو، آمار بازديد، عمل كردن به عنوان زير ساخت‌ نرم‌افزارهاي عمومي و اختصاصي دستگاه‌ها، پست الكترونيك و ديگر موارد است.
هم‌چنين مديريت موثر داده‌هاي سازمان‌هاي مختلف، سرويس‌هاي اشتراك فضا، وب، كپي پشتيبان، تامين زيرساخت‌ ذخيره‌سازي و تهيه كپي پشتيبان، يكپارچه‌سازي داده‌ها، پورتال و وب‌سايت‌ها هم از موارد ديگر ذكر شده است.
اما ديتاسنتر ملي اكنون در چه وضعيتي است؟
به گزارش ايسنا محمدباقر ظهوري‌فر - مدير عامل پيشين شرکت ارتباطات زيرساخت - در آذرماه سال گذشته با اشاره به راه‌اندازي ديتاسنتر ملي گفته بود: اين موضوع نهايي و پيمانکار آن مشخص شده و حداکثر ظرف 10 ماه تا يک سال آينده راه‌اندازي مي‌شود و حدود يک ماهي است که کار خود را آغاز کرده است.
پيمانکار اين پروژه بعد از بررسي و تاييد صلاحيت‌هاي مورد نياز شرکت ايزايران مشخص شده و اين شرکت در حال نهايي کردن مقدمات مورد نياز بود.
به گفته معاون فن‌آوري ارتباطات شرکت ارتباطات زيرساخت درخواست سازمان‌ها و مراکز مختلف را براي استفاده از اين ديتاسنتر دريافت و نيازها را نيز مورد بررسي قرار گرفته است و صلاحيت شرکت‌هاي متقاضي از نظر مالي، فني و اجرايي مورد بررسي قرار گرفته و در نهايت اين شرکت انتخاب شد.
محمدعلي آريانيان چندي قبل در گفت‌وگو با ايسنا اعلام کرد که با آغاز به کار و راه‌اندازي ديتاسنتر ملي، ميزباني سايت‌هاي داخلي را شرکت ارتباطات زيرساخت انجام خواهد داد و ديگر نيازي نيست به سايت خارج از کشور وصل شويم و متقاضيان مي‌توانند از طريق ديتاسنتر ما اطلاعات را دريافت کنند.