دانشگاه تهران، قدیمی ترین و بزرگترین مركز دانشگاهی كشور است كه از اعتبار بین المللی برخوردار است . این مركز علمی كه از آن به عنوان دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی كشور یاد می شود همواره مورد توجه افكار عمومی بوده و از پیشتازان جامعه در امور مهم علمی ، فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی به شمار می آید و نقش بسزای آن در توسعه علمی - فرهنگی جامعه انكارناپذیر است ; همان طور كه در تحولات سیاسی و اجتماعی كشور نقش تعیین كننده و موثر داشته و دارد .

پیشینه تأسیس دانشگاه در ایران به سال 1230 هجری شمسی و تأسیس دارالفنون - كه به همت میرزا تقی خان امیركبیر و با هدف تربیت و آموزش متخصصان ایرانی در بسیاری از علوم، ایجاد شد می رسد . تأسیس مركزی كه جامع همه یا اغلب علوم عالیه باشد ، از سال 1307 از سوی مرحوم پروفسور حسابی به وزیر فرهنگ وقت پیشنهاد شد. به دنبال آن، طرح تأسیس دانشگاه تهران در سال 1310 شمسی تهیه و به وزیر فرهنگ تقدیم شد و با تلاش دكتر حسابی و مذاكرات ایشان با نمایندگان مجلس ، در سال 1312 به مجلس شورای ملی رفت و در 8 خرداد 1313 به تصویب رسید. سپس وزارت معارف ، مجوز تأسیس مؤسسه ای برای تعلیم درجات عالیه علوم ، فنون ، ادبیات و فلسفه را دریافت كرد.

شعبه های دانشگاه در ابتدای تأسیس - كه به دانشكده موسوم شدند- عبارت بـودنـد از: 1- دانشكـده علـوم مـعقول و منـقول (الهیـات) ، 2- دانشكده علوم ، 3- دانشكده ادبیات ، فلسفه و علوم تربیتی ، 4- دانشكده طب ، 5- دانشكده فنی و مهندسی ، 6- دانشكده حقوق ، علوم سیاسی و اقتصادی دانشكده فنی هسته اولیه دانشگاه تهران بود كه در سال 1313 به دست مرحوم پروفسور حسابی افتتاح شد. بتدریج دانشكده های دیگر به آنها افزوده یا از آنها مشتق شد و اینك شامل حدود 40 دانشكده ، مؤسسه و مركز آموزشی ، تحقیقاتی وپژوهشی (17 دانشكده با عناوین دانشكده علوم ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، دانشکده اقتصاد ، دانشکده الهیات و معارف اسلامی ، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزش ، دانشکده جغرافیا ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی ، دانشکده زبانهای خارجی ، دانشکده علوم اجتماعی ، دانشکده فنـی ، دانشکده محیط زیست ، دانشکده مدیریت ، دانشکده منابع طبیعی ، دانشکده هنرهای زیبا و دانشکده کشاورزی ، دو مجتمع آموزشی عالی ، چهار مركز یا مؤسسه آموزشی پژوهشی ، 14 مؤسسه تحقیقاتی و سه مؤسسه خدماتی اطلاع رسانی) است .

سایت : www.ut.ac.ir