افقی بودن ویژگی مهم لوگوی روزنامه است. هفته پیش در کلاس صفحه آرایی و در مبحث روزنامه رسیدیم به طراحی لوگو . در آن کلاس برای دانشجویانم توضیح دادم که لوگوی روزنامه علاوه بر مشخصات و اصول فنی ( که استخوانبندی هر آرم و لوگویی را تشکیل میدهد) سه ویژگی مهم دارد.
ویژگی اول افقی بودن آن است. لوگوی روزنامه بایستی در یک مستطیل افقی فرضی طراحی شود. چرا ؟ جواب : وقتی کادر روزنامه را در حالت تاشده (که معمولا به این صورت در کیوسکها میبینیم) مستطیل افقی طرح میکنیم، مهمترین عناصر بصری که در نیمتای بالای صفحه اول روزنامه قرار میگیرد تیترها هستند که بطور مشخص تیترها هم در یک مستطیل افقی فرض میشوند. بنابراین تمام انرژیهای بصری موجود در کادر روزنامه بایستی به اثربخشی این تیترها کمک کند نه اینکه مانع از "دیده" و "خوانده" شدن آنها شود. طبیعی است که در این صورت ، لوگوی روزنامه بایستی در مستطیل افقی محاط شود. دو نمونه را برایشان مثال آوردم. نمونه نخست لوگوی اول روزنامه هموطن سلاماست که آن را استاد مصطفی اسداللهی به زیبایی طرح کرد. در "خوب" بودن این لوگو جای شک نیست اما به نظر میرسد به دلیل مربع بودنش چندان "مناسب" روزنامه نیست. این لوگو مربع علاوه بر اینکه فضای بالا و پایین تیتر یک را در هم میریخت (بطوریکه نمیدانیم چرا تیتر یک بایستی اینقدر پایین بیاید که دیده نشود) یک مسئله دیگر هم داشت و آن هم اینکه لذت تیترهای هشت ستونی را از ما میگرفت و نمیتوانستیم در مواقع لزوم تیتر هشت ستونی را برای صفحه یک طرح کنیم. نمونه دوم ، روزنامه "ملت" بود که لوگوی مربع آن مشکلاتی این چنین را درپی داشت. البته بعدها با دو تا شدن تیتر یک، کمی از مشکلات کاسته شد بطوریکه همیشه تیتر یک پایین لوگو با قلم "تیتر" و رنگ سیاه میآمد و تیتر دیگری در مقابل لوگو (که معمولا شش و یا کمتر از شش ستون بود) با سایز و قلم همان تیتر یک ، منتها به رنگ قرمز مینشست. ویژگی دوم لوگوی روزنامه "خوانایی" است. لوگوی روزنامه بایستی با مرور چشم ، اول "دیده" و سپس "خوانده" شود. من برای "خوانایی" دو شرط پیشنهاد کردم تادچار سلیقهزدگی نشویم (یکی نگوید خواناست و دیگری بگوید ناخوانا). شرط اول "صحت" است. اگر حروف یک لوگو به درستی و کاملا صحیح طراحی شده باشند بطوریک موقع خواندن آن حروف را با حروف مشابه اشتباه نگیریم ، میگوییم آن لوگو شرط "صحت" یعنی صحیحخوانی را دارد. در بعضی لوگوها و حتی فونتها حروف " ز ، ژ ، ر " ، "چ ، ج ، خ " ، " ک ، گ " ، " ف ، ض " و . . . قابل تشخیص از یکدیگر نیستند(نگاه کنید به فونتهای آندلس و کوفی) . اما شرط دوم که همان "سرعت" است. حروف صحیح باید سریع هم خوانده شوند. اگر برای خواندن حرفی، نیاز به فکر کردن باشد آن حروف شرط سرعت را ندارند. بطور مثال فونت ارشیا چنین است. بخاطر ارتفاع زیاد دندانهها و حروف ایستاده، تشخیص اینکه "ل " است یا " دندانه " نیازمند زمان است و فکر کردن.
ویژگی سوم برای لوگوی روزنامه داشتن تیک بصری است. این تیک بصری در واقع همان نخ تسبیحی است که میخواهد تمام المانهای بصری یک روزنامه (سرصفحه ، سرکلیشه ، ریزنقش و . . . ) را بهم وصل و مرتبط کند.
منبع : سایت خبری رسم