آناهیتا و متن حقوق بشر کوروش :
آناهیتا خواهر زن کوروش بود که در زیبایی شهره بود.او همواره دوست می داشت تصویری از خود داشته باشد.نقاشی به نام چون پات که از بهترین نقاشان بود برای کشیدن تصویر وی آورده شد.از آنجا که وی مردی پول پرست و زرنگ بود ,یک نقش را برای آناهیتا و یک نقش را برای خود کشید.چون نقاشی تمام شد سوی شاه بابل رفت.نبونید شاه بابل در حرمسرای خود یباترین زنان را گرد آورده بود.چون پات نزد نبونید رفت و تصویر را به او داد تا دستمزد خوبی بگیرد.چون نبونید تصویر را دید و فهمید مربوط به زنی به نام آناهیتا است خواستار وی شد.نامه ای برای کوروش نوشت و از وی خواست آناهیتا را برایش بفرستد.اما کوروش برخی اختلافات سنی و مذهبی را بیان کرد و جواب رد داد.نبونید خشمگین شد و با سپاهی روانه گشت.چون کوروش آگاه شد با گارد سلطنتی سیو او براه افتاد.در کوههای زاگرس سپاه نبونید متلاشی گشت .مردم بابل و یهویدیان آن که از ظلم نبونید به تنگ آمده بودند کوروش را ناجی خود دانسته و از او حمایت کردند.چون کوروش بابل را تسخیر کرد منشور حقوق بشر خود را صادر کرد که متن آن چنین است:
" اينك كه به ياري مزدا تاج سلطنت ايران، بابل وكشورهاي چهارگانه را برسر گذاشته ام اعلام مي كنم « تا روزي كه زنده هستم و اهورامزدا پادشاهي را به من ارمغان مي كند كيش و آيين و باورهاي مردماني را كه من پادشاه آنها هستم را گرامي بدارم و نگذارم كه فرمانروايان و زير دستان من كيش و آيين و دين و روش مردمان ديگر راپست بدارند ويا آنهارا بيازارند.
من كه امروز افسر پادشاهي را برسر نهاد ه ام ، تاروزي كه زنده هستم ومزدا پادشاهي را به من ارزاني كرده هرگز فرمانروايي خود را بر هيچ مردماني به زور تحميل نكنم و در پادشاهي من هر ملتي آزاد است كه مرا به شاهي خود بپذيرد يا نپذيرد و هرگاه نخواهد. مراكه ، پادشاه ايران وبابل وكشورهاي رابعه هستم ، نخواهم گذاشت كه كسي به ديگري ستم كند و اگر كسي ناتوان بود و براو ستمي رفت من از وي دفاع خواهم كرد و حق اورا گرفته و به او پس خواهم داد وستمكاران را به كيفر خواهم رساند.
من تاروزي كه پادشاه هستم نخواهم گذاشت كسي مال و اموال ديگري را با زور ويا هر روش ، نادرست ديگري از او بدون پرداخت ارزش واقعي آن بگيرد.
من تا روزي كه زنده هستم نخواهم گذاشت كسي ،كسي را به بيگاري بگيرد وبه او مزد نپردازد.من اعلام مي كنم كه هر كس آزاد است هر دين و آييني را كه ميل دارد برگزيند ودر هر جا كه مي خواهد سكونت نمايدوبه هر گونه كه معتقد است عبادت كند و معتقدات خود را به جا آورد وهر كسب و كاري را كه مي خواهد انتخاب نمايد ، تنها به شرطي كه حق كسي را پايمال ننمايد و زياني به حقوق ديگران وارد نسازد.
من اعلام مي كنم هر كس پاسخگوي اعمال خودمي باشد هيچ كس را نبايد به انگيزه اينكه يكي از بستگانش خلاف كرده است مجازات كرد واگر كسي از دودمان يا خانواده اي خلاف كرد تنها همان كس به كيفر برسد وبا ديگر مردمان و خانواده كاري نيست.
تا روزي كه من زنده هستم نخواهم گذاشت مردان و زنان را به نام برده و يا نامهاي ديگر بفروشند واين رسم زندگي بايد از گيتي رخت بر بندد. "