ورود

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : چرا به «دکتر شریعتی» می خندند؟!



javad jan
08-17-2014, 09:26 AM
برخی از همان هایی که به اصطلاح قرار است نقش گروه مرجع را برای مردم بازی کنند و وقتی جامعه از مسیر صواب خارج می شود، وارد عمل شوند، حالا خودشان یک پای این «خودزنی تاریخی-فرهنگی» شده اند.




چند سال پیش موجی از پیامک هایی به راه افتاد، که مضمون اصلی آن ها شوخی با دکتر شریعتی بود. دامنه چنین جوک هایی آن قدر فراگیر شد که عده ای را به واکنش وا داشت. خاطرم هست در همان دوران، برخی جامعه شناسان این پدیده را نگران کننده ندانستند و آن را موجی زودگذر تلقی کردند؛که البته اینچنین نیز شد.


چند سالی گذشت تا نوبت به گوشی های هوشمند و ابزارهای پیامک رسان رایگان رسید و حالا دیگر به مدد این نورسیده های تکنولوژیکی (وایبر و واتس آپ، لاین و…) گروه های بسیاری برای اشتراک گذاری جوک و لطیفه بر روی گوشی های موبایل تشکیل شده و این وضعیت فرصتی شده برای بازگشت همان موج پیامکی که در ابتدای یادداشت به آن اشاره شد.


دوباره دکتر شریعتی در قالب جوک و هجو روی موبایل ها آمده است. این موج جدید البته با دو ویژگی خطرناک پا به میدان گذاشته؛ اول این که اگر چند سال پیش بیشتر با جملات شاعرانه دکتر شوخی می شد، این بار اما جوک ها بدون رعایت هیچ حدومرزی، بسیار غیراخلاقی، سخیف و قبیح هستند؛ دوم این که اکنون برخی از به ظاهر نخبگان هم در تکثیر و اشتراک این جوک ها مشارکت فعال دارند! یعنی برخی از همان هایی که به اصطلاح قرار است نقش گروه مرجع را برای مردم بازی کنند و وقتی جامعه از مسیر صواب خارج می شود، وارد عمل شوند، حالا خودشان یک پای این «خودزنی تاریخی-فرهنگی» شده اند.


البته از آن جایی که گفته اند، «یک سوزن به خودت بزن یک جوال دوز به دیگران» ما اهالی رسانه هم در این زمینه حقیقتا کم کاری کرده ایم. خاطرتان هست که سال گذشته در جریان قرعه کشی جام جهانی موجی علیه مسی و فرناندولیما (مجری مراسم) در شبکه های مجازی به راه افتاد، چه عده بسیاری نگران شدند، مطلب نوشتند، میزگرد برگزار کردند و چه و چه که چرا ملت بزرگوار، این رفتار خارج از شان نام ایران را انجام می دهند.


حتی کار به جایی رسید که یکی از هنرمندان عزیز کشورمان هم عزم کرد تا شخصا از مسی عذرخواهی کند. امروز هم موضوع فقط دکتر شریعتی نیست. (که البته قدر و جایگاه او در تاریخ و انقلاب کشورمان محفوظ است) باید نگران بود از شیوع چنین پدیده رقت انگیزی. چه تضمینی است؛ امروز شریعتی، احتمالا فردا هم که و که. مگر نه این است که در حال حاضر جوک های بسیار دیگری هم در رابطه با لقمان (شخصیت مورد احترام قرآنی) و ابن سینا در همین شبکه های مجازی در حال گسترش است. شاید آن قدر از میراث غنی تاریخی مان خاطر جمع هستیم که بازی با چند نفر از آن ها را جدی نمی گیریم؟ آن هم در شرایطی که همین بیخ گوشمان کشورهای همسایه و غیرهمسایه هر چند وقت یک بار هوس شان می کند به میراث ادبی ما دست اندازی کنند. یک روز مولانا را مصادره می کنند و یک روز رودکی را. ما کاری که نمی کنیم هیچ، خودمان هم در داخل به نحو دیگری چوب حراج به داشته هایمان می زنیم.


تبیین جامعه شناختی این قبیل جوک ها بماند برای بعد که نه در حوصله این مقال می گنجد و نه غرض اصلی نگارنده از این نوشته است. کاری هم ندارم به این که جوک هایی این چنین از کجا سربر می آورند؛ اما صورت ساده قضیه این که مگر کسی جز من و شما به این جوک ها می خندد؟ و مگر کسی جز من و شما آن ها را تکثیر می کند و با دوستان و اقوامشان به اشتراک می گذارد؟ مگر ما نیستیم که می نشینیم و با یکدیگر به ریش میراث تاریخی و فرهنگی و فکری مان می خندیم؟ کدام قوم و ملتی را سراغ دارید که چنین رفتار کرده باشند؟ تصور کنید روس ها یکی مثل داستایوسکی را دست بیندازند یا آلمانی ها گوته و اشعارش را مسخره کنند و بخندند یا ایتالیایی ها دانته را!


خوب است کمی به خودمان بیاییم. ادبیات ما، چه در نظم و چه در نثر پر است از طنز و فکاهی. طنزنویس های با استعدادی هم هر روز در رسانه ها، از سوژه های اقتصادی، سیاسی و… به خوبی استفاده می کنند و مطالبی می نویسند که به قدر کافی خنده دار هستند. در زمینه جوک هم خوشبختانه کم وکسری نداریم. خندیدن به مفاخر و بازی با آن ها را جدا خط قرمز فرهنگی خودمان به حساب آوریم. امیدوارم این پدیده نامبارک به مصداق «عدو شود سبب خیر» درس هایی برایمان داشته باشد؛ بنشینیم و فکری برای نگاهداشت عقبه تاریخی- فکری مان کنیم و طوری نشود که خدای ناکرده مقابل نسل آینده رو سیاه باشیم.

محدیس
08-17-2014, 10:00 AM
تاسف باره

javad jan
08-17-2014, 10:02 AM
تاسف باره

واقعا همینطوره:168:

MOOJTABA SH
08-17-2014, 10:07 AM
بیشتر مطالبشم بی نمک بود واقعا که باید قدره این اسطوره ها رو دونست.اینا خوهان ایران بودن :77:

javad jan
08-17-2014, 10:10 AM
بیشتر مطالبشم بی نمک بود واقعا که باید قدره این اسطوره ها رو دونست.اینا خوهان ایران بودن :77:

:104::104:

mohsen100
08-17-2014, 04:01 PM
البته جوکه با نمک هم گفته شده .
از یکی از اعضای خانواده دکتر پرسیدند بانمک ترین جک کدوم بوده.گفته بود:
هی کچل یواشتر.آخرش هر دوتامون رو به کشتن میدی.
دکتر شریعتی ترک موتور دکتر چمران

javad jan
08-17-2014, 04:58 PM
البته جوکه با نمک هم گفته شده .
از یکی از اعضای خانواده دکتر پرسیدند بانمک ترین جک کدوم بوده.گفته بود:
هی کچل یواشتر.آخرش هر دوتامون رو به کشتن میدی.
دکتر شریعتی ترک موتور دکتر چمران

نه تا یه جایی جوک بوده
اما الان کاملا معلومه با هدف دارن نشر میدن

javad jan
08-19-2014, 11:38 AM
دکتر علی شریعتی


آتش و دریا


من با عشق آشنا شدم

و چه کسی این چنین آشنا شده است ؟ …

هنگامی دستم را دراز کردم که دستی نبود .

هنگامی لب به زمزمه گشودم ،

که مخاطبی نداشتم.

و هنگامی تشنه آتش شدم ،

که در برابرم دریا بود و دریا و دریا … !

javad jan
08-19-2014, 11:39 AM
حرف ها بر سر دلم عقده کرده است.

شش روز است نگذاشته اند حرف بزنم .

می خواهم گوشه ای بنشینم و کمی تنها باشم ،

حرف بزنم ، بنویسم ، بگویم .

انگشت هایم خمیازه می کشند .

باید بنویسم.

این حرف ها را نمی شود تحمل کرد ،

بیش تر از این در دل نگه داشت ،

ورم می کند و رنجم می دهد.

می روم.

کجا بروم ؟

دكتر شريعتي

javad jan
08-21-2014, 09:48 AM
نمی دانم پس از مرگم چه خواهد شد ؟

نمی خواهم بدانم کوزه گر از خاک اندامم

چه خواهد ساخت ؟

ولی بسیار مشتاقم ،

که از خاک گلویم سوتکی سازد.

گلویم سوتکی باشد به دست کودکی گستاخ و بازیگوش

و او یکریز و پی در پی ،

دَم گرم خوشش را بر گلویم سخت بفشارد ،

و خواب خفتگان خفته را آشفته تر سازد .

بدین سان بشکند در من ،

سکوت مرگ بارم را

دكتر شريعتي