Isooda
08-09-2013, 10:41 PM
مقدمه
غذاهای تکميلی مورد نياز مادر در دوران آبستی برای تامين نيازهای جنين و ضمايم آن شامل مواد معدنی , ويتامين ها و پروتئين ها ست.
جنين در حال رشد از نظر مصر (http://pnu-club.com/pnu.109.html)ف تعداد عناصر غذايي در خون مادر در درجة اول اهميت قرار دارد و روند رشد جنين حتی اگر مادر رژيم غذايي کافی نداشته باشد , ادامه می يابد. به عنوان مثال , فقدان تغذية کافی مادر اثری روی رشد سيستم عصبی جنين ندارد(مگر در کاهش شديد تغذيه مادر که می تواند موجب آسيب دائمی مغز گردد) . قد جنين تقريبا به طور طبيعی اقزايش می يابد , از طرف ديگر سوء تغذيه می تواند وزن جنين را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهدو از آهکی شدن استخوانها بکاهد و هم چنين می تواند باعث آنمی , هيپو ترومبينومی و کاهش اندازة تعدادی از اندام های بدن جنين شود.
رژيم غذايي مادران باردار
طبق توصيه RDA ميزان انرژی لازم برای خانم باردار حدود 300 کيلو کالری اضافه بر ميزان مورد نيازش در حالت غيرنابارداری است. اين تصور غلط است که زن باردار بواسطة داشتن بچه بايد بيش از حد معمول غذا بخورد. زنانی که در مدت حمل زياد خورده وخوابيده باشند و حرکت کمتر داشته باشند, فربه و تنبل شده و در نتيجه دچار زايمان سخت می شوند.
بايد در اين دوران غذارا آهسته خورده, آنرا خوب بجوند و با خوشی غذارا مصرف نمايند و البته از غذاهايي استفاده کنند که برای خود و جنين اهميت غذايي دارد و مفيد است. زنان بارداری که در زمان باردری به غذای خود اهميت نمی دهند و هر چيزی مصرف می کنند, اغلب نوزادانی نحيف و رنجور بدنيا می آورند (اين اصل مهم که آنچه مادر در 9 ماه حمل يعنی زمانی که وجود جنين به او وابسته است می تواند در حق فرزند خود انجام دهد در تمام دوران زندگی نظير آن را برای فرزند انجام نخواهد داد , را نبايد فراموش کنيم).
غذاهای زن باردار و بچه شيرده بايد متنوع و دارای مواد غذايي و وينامين کافی باشد و در عين حال اشتها آور, مقوی و سالم باشد.
غذاهايي که زنان باردار بايد مصرف کنند:
غذاهايي که در زير ذکر شده , می توانند به عنوان الگويي برای تامين پروتئين , ويتامين, املاح , قند , کلسيم مورد استفاده قرار گيرند.
1. مايعات: بدن فرد روزانه به دوليتر (هشت ليوان) مايع نياز دارد. قسمتی از اين مايعات را بايد از شير و بقيه را از آب تامين کرد. آب بهترين مايع جهت رفع (http://pnu-club.com/pnu.109.html) نيازهای بدن است. سوپ,آبميوه و هر نوشيدنی ديگر مايع به حساب می آيند. چای کم رنگ وتازه دم نيز به شرطی که از حد اعتدال خارج نشود, مفرح است.
2. گوشت: بهترين غذا برای تشکيل مواد متشکلة بدن است و به حد اعتدال می توان در ماه های اول بارداری از آن استفاده کرد. مقدار مصرف روزانه 8 اونس گوشت بدون چربی, ماهی , مرغ, بوقلمون , حداقل هر هفته يکبار مصرف دل, قلوه ويا جگر می باشد. مصرف گوشت قرمز به عبت وجود کلسترول بالا هفته ای دوبار می باشد. از ماهی به ايجاد رشد و تحولات بيشتر مغز جنين با حداقل دو بار در هفته استفاده کنند. همچنين اسيدهای چرب امگا۳ ,برای رشد چشم نيز مفيد است.
3. تخم مرغ: هر روز يک عدد تخم مرغ را می توان همراه با نان مصرف کرد ولی نبايد در مصرف تخم مرغ افراط شود چون باعث آسيب به جنين می شود.
4. شير: از شير کم چرب جهت کاهش مقدار انرژی و تغذية صحيح می توان استفاده کرد. حدود چهار ليوان شير در روز(يک ليتر) می توان استفاده کرد.
5. پنير :مصرف يک اونس پنير در روز می تواند ميزان کلسيم بدن راتامين کند.
غذاهای مغزی وپر انرژی:
1. سالاد: سالاد ها از حيث اغلب ويتامين ها در بدن ممتازند.پس هر روز بايد دو فنجان پر سبزی و صيفی جات خام و تازه مصرف کنند, مانند کاهو, هويج, جعفری تازه, خيار, کرفس, گوجه فرنگی و... .
2. سبزيجات: علاوه بر سبزيجات خام, هفته ای يکبار نيز بايد از سبزيجات پخته استفاده کنند.مثل باقلا, لوبيا, نخود, اسفناج, هويج, شلغم و...) که بايد در مقدار کمی آب جوش و به مدت کم پخته شوند تا عناصر غذايي از بين نرود.
3. حبوبات: برنج, گندم , آرد گندم و ساير حبوبات هر (http://pnu-club.com/pnu.109.html) روز يکبار بايد مصرف شوند. به جای اين مواد می توان در روز از يک عدد نان نيز استفاده کرد.
4. نان: استفاده از دو تا سه نان برشته يا سوخاری در روز مهم است , چون اين مواد در معده به قند تبديل می شوند.
5. ميوه : ميوه های تازه که زياد ترش نباشند مفيد هستند ودر ميان آنها مفيدترين ميوه پرتغال شيرين است. از ميوه ها يا آب ميوه ها يک يا دو بار در روز می توان استفاده کرد. ميوه های مفيد شامل گريپ فروت, ليمو, گوجه فرنگی, نارنگی, خربزه, آناناس توت (http://pnu-club.com/pnu.109.html) فرنگی و... هستند.
6. دسر ها: دسرهای کم کالری و مغزی مانند بستنی و فرنی را می توان به عنوان تنوع غذايي مصرف کرد.
غذاهای تکميلی مورد نياز مادر در دوران آبستی برای تامين نيازهای جنين و ضمايم آن شامل مواد معدنی , ويتامين ها و پروتئين ها ست.
جنين در حال رشد از نظر مصر (http://pnu-club.com/pnu.109.html)ف تعداد عناصر غذايي در خون مادر در درجة اول اهميت قرار دارد و روند رشد جنين حتی اگر مادر رژيم غذايي کافی نداشته باشد , ادامه می يابد. به عنوان مثال , فقدان تغذية کافی مادر اثری روی رشد سيستم عصبی جنين ندارد(مگر در کاهش شديد تغذيه مادر که می تواند موجب آسيب دائمی مغز گردد) . قد جنين تقريبا به طور طبيعی اقزايش می يابد , از طرف ديگر سوء تغذيه می تواند وزن جنين را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهدو از آهکی شدن استخوانها بکاهد و هم چنين می تواند باعث آنمی , هيپو ترومبينومی و کاهش اندازة تعدادی از اندام های بدن جنين شود.
رژيم غذايي مادران باردار
طبق توصيه RDA ميزان انرژی لازم برای خانم باردار حدود 300 کيلو کالری اضافه بر ميزان مورد نيازش در حالت غيرنابارداری است. اين تصور غلط است که زن باردار بواسطة داشتن بچه بايد بيش از حد معمول غذا بخورد. زنانی که در مدت حمل زياد خورده وخوابيده باشند و حرکت کمتر داشته باشند, فربه و تنبل شده و در نتيجه دچار زايمان سخت می شوند.
بايد در اين دوران غذارا آهسته خورده, آنرا خوب بجوند و با خوشی غذارا مصرف نمايند و البته از غذاهايي استفاده کنند که برای خود و جنين اهميت غذايي دارد و مفيد است. زنان بارداری که در زمان باردری به غذای خود اهميت نمی دهند و هر چيزی مصرف می کنند, اغلب نوزادانی نحيف و رنجور بدنيا می آورند (اين اصل مهم که آنچه مادر در 9 ماه حمل يعنی زمانی که وجود جنين به او وابسته است می تواند در حق فرزند خود انجام دهد در تمام دوران زندگی نظير آن را برای فرزند انجام نخواهد داد , را نبايد فراموش کنيم).
غذاهای زن باردار و بچه شيرده بايد متنوع و دارای مواد غذايي و وينامين کافی باشد و در عين حال اشتها آور, مقوی و سالم باشد.
غذاهايي که زنان باردار بايد مصرف کنند:
غذاهايي که در زير ذکر شده , می توانند به عنوان الگويي برای تامين پروتئين , ويتامين, املاح , قند , کلسيم مورد استفاده قرار گيرند.
1. مايعات: بدن فرد روزانه به دوليتر (هشت ليوان) مايع نياز دارد. قسمتی از اين مايعات را بايد از شير و بقيه را از آب تامين کرد. آب بهترين مايع جهت رفع (http://pnu-club.com/pnu.109.html) نيازهای بدن است. سوپ,آبميوه و هر نوشيدنی ديگر مايع به حساب می آيند. چای کم رنگ وتازه دم نيز به شرطی که از حد اعتدال خارج نشود, مفرح است.
2. گوشت: بهترين غذا برای تشکيل مواد متشکلة بدن است و به حد اعتدال می توان در ماه های اول بارداری از آن استفاده کرد. مقدار مصرف روزانه 8 اونس گوشت بدون چربی, ماهی , مرغ, بوقلمون , حداقل هر هفته يکبار مصرف دل, قلوه ويا جگر می باشد. مصرف گوشت قرمز به عبت وجود کلسترول بالا هفته ای دوبار می باشد. از ماهی به ايجاد رشد و تحولات بيشتر مغز جنين با حداقل دو بار در هفته استفاده کنند. همچنين اسيدهای چرب امگا۳ ,برای رشد چشم نيز مفيد است.
3. تخم مرغ: هر روز يک عدد تخم مرغ را می توان همراه با نان مصرف کرد ولی نبايد در مصرف تخم مرغ افراط شود چون باعث آسيب به جنين می شود.
4. شير: از شير کم چرب جهت کاهش مقدار انرژی و تغذية صحيح می توان استفاده کرد. حدود چهار ليوان شير در روز(يک ليتر) می توان استفاده کرد.
5. پنير :مصرف يک اونس پنير در روز می تواند ميزان کلسيم بدن راتامين کند.
غذاهای مغزی وپر انرژی:
1. سالاد: سالاد ها از حيث اغلب ويتامين ها در بدن ممتازند.پس هر روز بايد دو فنجان پر سبزی و صيفی جات خام و تازه مصرف کنند, مانند کاهو, هويج, جعفری تازه, خيار, کرفس, گوجه فرنگی و... .
2. سبزيجات: علاوه بر سبزيجات خام, هفته ای يکبار نيز بايد از سبزيجات پخته استفاده کنند.مثل باقلا, لوبيا, نخود, اسفناج, هويج, شلغم و...) که بايد در مقدار کمی آب جوش و به مدت کم پخته شوند تا عناصر غذايي از بين نرود.
3. حبوبات: برنج, گندم , آرد گندم و ساير حبوبات هر (http://pnu-club.com/pnu.109.html) روز يکبار بايد مصرف شوند. به جای اين مواد می توان در روز از يک عدد نان نيز استفاده کرد.
4. نان: استفاده از دو تا سه نان برشته يا سوخاری در روز مهم است , چون اين مواد در معده به قند تبديل می شوند.
5. ميوه : ميوه های تازه که زياد ترش نباشند مفيد هستند ودر ميان آنها مفيدترين ميوه پرتغال شيرين است. از ميوه ها يا آب ميوه ها يک يا دو بار در روز می توان استفاده کرد. ميوه های مفيد شامل گريپ فروت, ليمو, گوجه فرنگی, نارنگی, خربزه, آناناس توت (http://pnu-club.com/pnu.109.html) فرنگی و... هستند.
6. دسر ها: دسرهای کم کالری و مغزی مانند بستنی و فرنی را می توان به عنوان تنوع غذايي مصرف کرد.