alamatesoall
12-07-2012, 05:00 PM
مقدمهامروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد که اهمییت و نقش تغذیه را در حفظ سلامت بیماران MS ثابت کرده است. اگرچه اکثر دستورات توصیههای عمومی است و تمام افراد باید از آن پیروی کنند، ولی مواردی نیز وجود دارد که در بیماران MS بر آنها تاکید شده است. افراد با عادات غذایی نادرست باید بعد از آگاهی از برنامه تغذیه صحیح به تدریج و در چند مرحله از برنامه غذایی مناسب استفاده کنند. لذت بردن از غذا یک اصل مهم در تغذیه است و محرومیت مطلق از مواد غذایی مورد علاقه وجود ندارد و به همین علت اگر خوراکیهایی خارج از چهارچوب برنامه توصیه شده هستند میتوانند به مقدار کم و در دفعات کمتر استفاده شوند.
مصرف چربیهابه خاطر تشکیل ترکیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مرکزی و اثر مصرف چربیهای ضروری که نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلولهای عصبی دارند از اهمیت خاصی برخوردار است، خصوصا با توجه به عملکرد آن در بروز بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش وزن ، مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود. چربیهای گیاهی باید به جای چربیهای حیوانی جایگزین شوند. انواع چربیهای گیاهی مثل روغن آفتابگردان و روغن گلهای پامچال (Omega3) ، مواد با چربیهای حیوانی مثل ماهی تن ، شاه ماهی و ماهی خالدار.
دستورات کلی اجتناب از:
پختن و مصرف غذاهای چرب خصوصا گوشتهای چرب و تمام چربیهای با منشا حیوانی.
فرآوردههای لبنی پرچرب
سسهای مایونز و تمامی سسهای دارای چربی زیاد
غذاهای بسیار شیرین ، کیک ، بیسکوئیت ، شیرینی و آبنبات.
غذاهای حساسیتزا مثل تخم مرغ ، شیر ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، بادمجان ، مخمرها ، نان گندم و شکر ، برخی از میوهها (بسته به واکنش بیمار) ، مواد غذایی با رنگهای افزودنی (نوشابهها) و یا مواد نگهدارنده (کنسروها) ، ادویه ، تمام میوهها و سبزیهایی که خوب شسته نشدهاند یا با افزایش دهندههای رشد تغذیه شدهاند. بیماران خود باید با دقت به برنامه غذایی روزانه ، غذاهای حساسیتزا را شناخته و آنها را حذف کنند.
توصیههای غذایی مصرف:
چربیهای محدود و انتخاب شده ( چربیهای دارای Omega3, Omega6)
میوهها و سبزیهای تازه و تمیز (سبزیهای دارای برگ سبز پررنگ)
جوانه دانهها خصوصا دانه یونجه که باید موقع شروع به جوانه زدن میل شوند.
مایعات: آب تازه و تصفیه شده 2 لیتر (8 لیوان) در روز ، سایر چایهای گیاهی به جای چای معمولی و آبمیوه رقیق شده.
اثر و خواص برنامه غذایی مناسب مواد غذایی علاوه بر رساندن انرژی اولیه به بدن موجب حفظ عملکرد مناسب و تقویت دستگاههای مختلف (دستگاه ایمنی ، قلب و عروق ، اعصاب و ...) می شوند که نتیجه آن احساس خوب بودن و قرار گرفتن در وضعیت روحی و جسمی مطلوب است که در بیماریهای مزمن اهمیت مضاعفی پیدا کنند. برنامه غذایی باید انتخاب شده و شامل مواد مورد نیاز باشد (مغذی و مطلوب). پس باید قبل از خرید فهرست کلیه احتیاجات سبد خرید خود را از نظر نوع و مقدار اقلام مورد نیاز تهیه کنید.
مصرف مناسب و به اندازه ویتامینهای لازم مانند ویتامین های C و E و گروه B و املاح معدنی چون منگنز ، منیزیم ، مولیبدن ، سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی بیماران ضروری میباشد و در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامینهای چون A میتواند خطرناک باشد. با عنایت به نقش مهم چربیها در سوخت و ساز بدن و بوجود آوردن انرژی لازم برای اعمال حیاتی و لزوم حضور آن برای ساخت بافتهای حیاتی انواع چربیهای مفید توصیه میشود.
دانشنامه رشد
مصرف چربیهابه خاطر تشکیل ترکیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مرکزی و اثر مصرف چربیهای ضروری که نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلولهای عصبی دارند از اهمیت خاصی برخوردار است، خصوصا با توجه به عملکرد آن در بروز بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش وزن ، مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود. چربیهای گیاهی باید به جای چربیهای حیوانی جایگزین شوند. انواع چربیهای گیاهی مثل روغن آفتابگردان و روغن گلهای پامچال (Omega3) ، مواد با چربیهای حیوانی مثل ماهی تن ، شاه ماهی و ماهی خالدار.
دستورات کلی اجتناب از:
پختن و مصرف غذاهای چرب خصوصا گوشتهای چرب و تمام چربیهای با منشا حیوانی.
فرآوردههای لبنی پرچرب
سسهای مایونز و تمامی سسهای دارای چربی زیاد
غذاهای بسیار شیرین ، کیک ، بیسکوئیت ، شیرینی و آبنبات.
غذاهای حساسیتزا مثل تخم مرغ ، شیر ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، بادمجان ، مخمرها ، نان گندم و شکر ، برخی از میوهها (بسته به واکنش بیمار) ، مواد غذایی با رنگهای افزودنی (نوشابهها) و یا مواد نگهدارنده (کنسروها) ، ادویه ، تمام میوهها و سبزیهایی که خوب شسته نشدهاند یا با افزایش دهندههای رشد تغذیه شدهاند. بیماران خود باید با دقت به برنامه غذایی روزانه ، غذاهای حساسیتزا را شناخته و آنها را حذف کنند.
توصیههای غذایی مصرف:
چربیهای محدود و انتخاب شده ( چربیهای دارای Omega3, Omega6)
میوهها و سبزیهای تازه و تمیز (سبزیهای دارای برگ سبز پررنگ)
جوانه دانهها خصوصا دانه یونجه که باید موقع شروع به جوانه زدن میل شوند.
مایعات: آب تازه و تصفیه شده 2 لیتر (8 لیوان) در روز ، سایر چایهای گیاهی به جای چای معمولی و آبمیوه رقیق شده.
اثر و خواص برنامه غذایی مناسب مواد غذایی علاوه بر رساندن انرژی اولیه به بدن موجب حفظ عملکرد مناسب و تقویت دستگاههای مختلف (دستگاه ایمنی ، قلب و عروق ، اعصاب و ...) می شوند که نتیجه آن احساس خوب بودن و قرار گرفتن در وضعیت روحی و جسمی مطلوب است که در بیماریهای مزمن اهمیت مضاعفی پیدا کنند. برنامه غذایی باید انتخاب شده و شامل مواد مورد نیاز باشد (مغذی و مطلوب). پس باید قبل از خرید فهرست کلیه احتیاجات سبد خرید خود را از نظر نوع و مقدار اقلام مورد نیاز تهیه کنید.
مصرف مناسب و به اندازه ویتامینهای لازم مانند ویتامین های C و E و گروه B و املاح معدنی چون منگنز ، منیزیم ، مولیبدن ، سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی بیماران ضروری میباشد و در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامینهای چون A میتواند خطرناک باشد. با عنایت به نقش مهم چربیها در سوخت و ساز بدن و بوجود آوردن انرژی لازم برای اعمال حیاتی و لزوم حضور آن برای ساخت بافتهای حیاتی انواع چربیهای مفید توصیه میشود.
دانشنامه رشد