PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : فوبیا چیست ؟



Borna66
05-29-2009, 12:53 PM
تعریف فوبیا

ترس غیر عادی یا Phobia، به حالتی گفته میشود که این ترس حالتی غیر منطقی به خود گرفته و زندگی روزمره شخص را مختل میکند. بعضی افراد ترسهایی چنان شدید دارند که در تمام مدت به چیزی که از آن وحشت دارند فکر میکنند.

Borna66
05-29-2009, 12:54 PM
تقریبا تمام افراد از چیزی میترسند. کسی که از هیچ چیز نترسد به احتمال زیاد حقیقت را نمیگوید؛ حتی اگر دروغ نگوید نباید به او حسادت کرد زیرا ترسیدن، فعالیتی بسیار مهم برای سلامت و زنده نگهداشتن افراد است.
برای مثال ترس از ارتفاع، انسان را از پرتاب شدن به پایین حفظ میکند و ترسیدن از موجودات زهردار، انسان را از سم آنان نجات میدهد. نباید فراموش کرد که در این میان البته بعضی ترسهایی که کاربرد مفیدی هم ندارند می تواند عادی محسوب شوند.
ترس غیر عادی یا Phobia، به حالتی گفته میشود که این ترس حالتی غیر منطقی به خود گرفته و زندگی روزمره شخص را مختل میکند.

Borna66
05-29-2009, 12:54 PM
ترسهای غیرعادی

بعضی افراد ترسهایی چنان شدید دارند که در تمام مدت به چیزی که از آن وحشت دارند فکر میکنند. اشخاصی که دچار ترس از عنکبوت هستند، تمام سوراخهای ریز خانه را پر میکنند تا عنکبوتی نتواند وارد منزل شود. آنها هنگامی که به خارج از خانه میروند بیش از حد خود را میپوشانند تا اگر با عنکبوتی برخورد کردند، پوستشان با آن برخورد نکند. آنها حتا در زمستان که در خارج، از عنکبوتها اثری نیست هم همین کار را میکنند.
میتوانید تصور کنید که چنین موقعیتی برای زندگی تا چه حد آزار دهنده است. به این ترتیب اگر ترسی، شخص را از لذات زندگی دور کند و ذهن او را چنان مشغول سازد که نتواند کار کند، بخوابد یا کارهای مورد علاقه و ضروری خود را انجام دهد، جزو بیماریها محسوب خواهد شد.
یک روش برای تشخیص ناهنجاری فوبی این است که ترس باید نسبت به موقعیت بیش از حد شدید و نا متناسب باشد. بسیاری از افرادی که از ارتفاع میترسند، با رفتن به منزل دوستشان در طبقه بالای آسمانخراش مشکلی ندارند، اما کسی که بیماری ترس از ارتفاع دارد، قادر به انجام این کار نیست.
توجه کنید که تنها ترس، علامت مشخصه فوبی نیست بلکه ترس به همراه اجتناب کردن وسواس گونه از موضوع ترس چنین معنایی خواهد داشت.

Borna66
05-29-2009, 12:57 PM
● نظریات مختلف درباره چگونگی ایجاد فوبی

ترس از مکانهای شلوغ یا مکانهای عمومی که اگورافوبیا (agoraphobia) نام دارد و به انزوا طلبی نیز معنا میشود، یکی از فوبی های رایج است، از نظر طرفداران نظریات فروید (Freud)، به این دلیل ایجاد میشود که مادر بی مسئولیتی که به وضعیت روحی و نیازهای اصلی کودک مانند خوراک، توجه نمیکند، موجب میشود که کودک همواره حسی از نا امنی داشته و نگران این باشد که به حال خود رها شود. این ترس به تدریج عمومیت می یابد تا جایی که شخص در هر مکان شلوغی احساس گمگشتگی و بی پناهی میکند.
در مقابل، نظریات روانشناسی جدید میگویند که اگورافوبیا میتواند به این دلیل به وجود بیاید که افراد از موقعیتهای دردناک و آزارنده اجتناب میکنند و همچنین در این حالت نداشتن اعتماد به نفس و عدم توانایی در انتخاب روشهای مقابله با چنین موقعیتهایی، آنها را به کلی از موضوع ترس خود - در این مورد مردم دیگر- دور میکند.
تحقیقات نشان میدهند که تقریبا نیمی از افرادی که دچار نوعی فوبی هستند، هرگز با موضوع ترس خود برخورد دردناک یا آزارنده ای نداشته اند. ممکن است ما با کسی که مورد حمله مار قرار گرفته باشد برخورد کنیم و از تجربه او، از مار بترسیم.
اما جالب است که تقریبا هیچ کس از خودرو ها نمیترسد، در حالی که تقریبا همه حادثه اتوموبیل رانی را تجربه کرده و یا شاهد رخ دادن تصادفی منجر به مصدومیت یا فوت هم بوده اند.
به قول مارتین سلیگمن (Martin Seligman) روانشناس آمریکایی، انسانها میتوانند به طور ذاتی برای بعضی فوبی ها زمینه داشته و یا آنها را بیاموزند. میلیونها سال است که مردم به سرعت آموخته اند از مار، ارتفاع و صاعقه دوری کنند و همین اشخاص توانسته اند از بلایای مختلف جان سالم به دربرده و زنهای خود را به نسل بعد منتقل کنند. ما هنوز زمان کافی برای ایجاد ترس ذاتی از خودرو و اسلحه را سپری نکرده ایم.

Borna66
05-29-2009, 12:57 PM
یک تعبیر دیگر این است که مردم معمولا نسبت به موضوعات غیر قابل پیش بینی یا کنترل ناپذیر دچار فوبی میشوند. خطر ناگهانی و غافلگیر کننده همواره پر دغدغه تر است. صاعقه، غیر مترقبه و کنترل ناپذیر است و در مقابل شما میدانید که پریز برق برای شما خطر ناگهانی به همراه ندارد و بسیار بعید به نظر میرسد که کسی دچار ترس از پریز برق باشد.
به نظر میرسد که انسانها از نظر زیستی آماده اکتساب ترسهایی از جانوران و موقعیتهای خاصی هستند که در طی تاریخ تکامل بشر جزو عوامل تهدید کننده او به شمار میرفته اند (سلیگمن).
همچنین انسانها مستعد کسب حالتهای ترس و وحشت نسبت به موجودات نفرت انگیزی چون انواع کرم، کرم حشره، موش و سوسک هستند. عصب شناسان توانسته اند عوامل بیولوژیکی از قبیل جریان خون و سوخت و ساز بیشتر در سمت راست مغز نسبت به سمت چپ، را کشف کنند که میتواند در ایجاد انواع فوبی نقش داشته باشد.
دو قلوهای همسانی که دور از یکدیگر رشد یافته اند، گاهی دچار فوبی یکسانی میشوند. دلایل دیگری برای اینکه بعضی انواع فوبی رایج تر از انواع دیگر هستند، وجود دارند. از جمله اینکه ما تجربیات بی خطر فراوانی با خودرو داشته ایم که میتواند بر تجربیات ناگوار ما غلبه کند اما عده انگشت شماری هستند که از مواجهه با مار، پرت شدن از ارتفاع یا گیر کردن در فضای بسته تجربه بی خطری داشته باشند.

Borna66
05-29-2009, 12:59 PM
روانشناسان میان فرهنگی اشاره کرده اند که فوبی تحت تاثیر عوامل فرهنگی نیز قرار میگیرد. برای مثال اگورافوبیا (ترس از مکانهای شلوغ)، در ایالات متحده و اروپا بسیار شایع تر از مکانهای دیگر است.
تایجین کیوفوشو (taijin kyofusho) یک فوبی اجتماعی رایج در ژاپن است که تقریبا در جای دیگری دیده نشده است و به معنای ترس از آزار رساندن یا آسیب زدن به کسی در اثر رفتار اجتماعی ناشیانه یا نقص جسمانی موهوم شخص است. تمرکز اصلی این فوبی بر آزار رساندن به دیگران است نه نگرانی از آسیب دیدن خود.
تایجین کیوفوشو توسط روانشناسان ژاپنی چنین تعریف شده است: اغراق در فروتنی و ملاحظه وسواس گونه دیگران که در حد پایین آن، در ژاپن اخلاق پسندیده ای شناخته میشود.
بسیاری از روانشناسان عقیده دارند که افراد مبتلا به بیماری وحشتزدگی، فوبی اجتماعی یا انزوا طلبی خود را به این دلیل توسعه میدهند که از ناتوانی خود و یا از ترس بروز حمله عصبی در مقابل دیگران وحشت دارند. به عبارت دیگر، آنها از ترس خود وحشت دارند.

Borna66
05-29-2009, 12:59 PM
● دسته های مختلف فوبی


در علم روانشناسی سه دسته اصلی برای فوبی تعریف شده است:




۱- ترس از مکانهای شلوغ (با حمله عصبی یا بدون آن) : اضطراب نامعقول در زمان حضور در مکانهایی که فرار از آن مشکل یا ناراحت کننده باشد.

۲- ترسهای اجتماعی : وحشت غیر منطقی از قرار گرفتن در بعضی مجامع یا موقعیتهای نمایشی که میتواند به رفتارهای اجتنابی منجر شود.

۳- ترسهای ویژه : ترس مداوم و نا معقول در حضور محرکهای ویژه ای که به طور معمول از آنها اجتناب میشود و دارای زیر مجموعه هایی است:
• ترس از حیوانات - که در مواجهه یا تصور مواجهه با حیوان یا حشره ای خاص ایجاد میشود.
• ترس از عوامل طبیعی - که در مقابل عوامل طبیعی چون طوفان، ارتفاع یا آب ایجاد میشود.
• ترس از خون، تزریق و جراحت - در اثر دیدن یا قرار گرفتن در یک روند پزشکی و جراحی به وجود می آید.
• ترس از موقعیت و وضعیت - هنگام حضور در موقعیتهایی چون وسایط نقلیه عمومی، تونل، پل، آسانسور، پرواز، رانندگی یا فضاهای بسته ایجاد میشود.
• موارد دیگر- ترس از محرکهای دیگر چون خفگی، استفراغ یا هر بیماری مهلک دیگر که در واقع وحشت ناشی از ابتلا به چنین حالتهایی است.

Borna66
05-29-2009, 01:00 PM
▪ چه عواملی باعث ایجاد فوبیا در افراد می‌شود؟

ـ دلایلی در این زمینه مطرح شده‌اند البته ممکن است همه این دلایل قطعی نباشند. هنگامی که یک شی، یک حیوان و یا یک موقعیت با هیجانی مانند ترس شدید همراه باشد ممکن است آن فرد نسبت به آن فوبی پیدا کند. این افراد معمولا به استعداد نامشخصی برای احساس ترس و یا اضطراب فراگیر دچار می‌شوند. از طرف دیگر گاه فوبیا در نتیجه الگوبرداری فرد است. گاهی کودکان واکنش‌های فوبیک را از اطرافیان خود به طور مثال پدر و مادرشان یاد می‌گیرند، گاهی هم این فراگیری از طریق اطلاعات و سخنان آنها در فرد به وجود می‌آید. مثلا والدین که به هر دلیلی مانند آرام کردن کودک و یا جلوگیری از شیطنت‌های او کودک را از چیزهایی مثل تاریکی، دیو، رعد و برق و غیره می‌ترساند باید آگاه باشند که آموزش‌های آنها به طور ناخواسته در ایجاد فوبی و ترس شدید او از موقعیت مذکور در آینده تاثیرگذار خواهد بود.
از عوامل دیگر ایجاد فوبیا عوامل رفتاری مانند شرطی شدن است. هنگامی که فردی چندین بار در موقعیتی مشابه قرار گیرد که دچار ترس شود، ممکن است نسبت به آن موقعیت خاص دچار فوبیا شود. وراثت هم یکی دیگر از این عوامل است. در دو سوم افراد مبتلا به فوبیا حداقل یک منسوب درجه یک آنها به یک فوبی اختصاصی از همان نوع مبتلاست.

Borna66
05-29-2009, 01:00 PM
فرهنگ چقدر در ایجاد فوبیا موثر است؟
ـ اگرچه در لیست عوامل زمینه ساز فوبیا زیاد به آن اشاره نشده است اما می‌توان گفت گاهی ممکن است فرهنگ هم در زمینه موثر باشد. گاهی افراد از چیزهای نامعلوم و غیر واقعی مثل لولو می‌ترسند که ریشه در فرهنگ آنها دارد.


▪ کنترا فوبیک چیست؟
ـ افراد مبتلا به کنترا فوبیک از چیزی که وحشت دارند به سمتش می‌روند. برخی از کسانی که سقوط آزاد انجام می‌دهند کسانی هستند که از آن می‌ترسند و یا برخی از افرادی که به اعماق دریا می‌روند، کسانی هستند که از آن می‌ترسند این در حالی است که این افراد وقتی به عمق دریا می‌روند نسبت به آن موقعیت ترغیب می‌شوند.

Borna66
05-29-2009, 01:00 PM
اختلال اضطراب در جمع یا جمعیت هراسی چیست؟


ـ ترسی مفرط است از تحقیر شدن یا خجالت کشیدن در موقعیت‌های مختلف اجتماعی مانند صحبت کردن در جمع، ادرار کردن در دستشویی‌‌های عمومی، صحبت کردن با جنس مخالف و ... بیشترین سن شیوع جمعیت هراس هم در سال‌های نوجوانی است ولی در سنین پایین‌تر (۵ سالگی) و بالاتر (۳۵ سالگی) هم شایع است.

▪ آیا فوبیا یک اختلال شایع است؟
ـ بله، می‌توان گفت فوبیا شایع‌ترین اختلال روانپزشکی در بین خانم‌هاست و در آقایان هم بعد از مصرف مواد، فوبیا دومین اختلال شایع است.



▪ فوبیا در خانم‌ها بیشتر است یا آقایان؟
ـ در خانم‌ها دو برابر بیشتر از آقایان شاهد فوبی اختصاصی هستیم اما نسبت ترس از خون و تزریق و جراحت در بین زنان و مردان مساوی است.

Borna66
05-29-2009, 01:02 PM
چگونه می‌توان از فوبیا پیشگیری کرد؟ در این مورد چه توصیه‌ای به والدین می شود؟

ـ پدر و مادری که خودشان به فوبیا مبتلا هستند باید بدانند که ممکن است به صورت ارث یا الگوبرداری این فوبیا را به کودکشان منتقل کنند. فرزندان آنها با مشاهده عکس‌العمل‌های ترس والدین خود، هنگام مواجهه با موقعیت خاص رفتار آنها الگوبرداری می‌کنند. گاهی هم خود والدین بچه‌ها را از موقعیت‌ها و یا چیزهایی می‌ترسانند که باز باعث یادگیری ترس در آنها خواهد شد. بنابراین والدین برای پیشگیری از ابتلای فرزندانشان به فوبیا ابتدا باید نسبت به درمان خودشان اقدام کنند و سپس هرگز فرزندانشان را بی مورد از چیزی نترسانند.

Borna66
05-29-2009, 01:02 PM
برای درمان فوبیا از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

ـ بیشتر از درمان رفتاری و مواجه‌سازی و حساسیت‌زدایی تدریجی استفاده می‌شود. در این روش که حتما باید توسط یک روانپزشک انجام شود فرد به صورت تدریجی و بر اساس شدت ترس خود با عامل ایجاد ترسش رو به رو می‌شود.
گاهی ممکن است روانپزشک از فرد بخواهد تا موقعیت ترسناک را در ذهن خود تصور کند و به این شکل با کمترین میزان ترس و اضطراب در مواجهه با موقعیت خاصی رو به رو شود. تجربه این ترس به مرور به صورت یک منحنی سیر صعودی طی کرده و سپس افت می‌کند. با چندین بار مجسم کردن ترس در یک مرحله کم کم ترس در آن مرحله خاص کاهش پیدا کرده و از بین می رود و سپس نوبت به مرحله بعدی است مثلا قرار گیری در موقعیت یا دیدن تصویر آن. در کنترل فوبیا ریلکسیشن و روش‌های آرام‌سازی هم بسیار مفید هستند.

Borna66
05-29-2009, 01:02 PM
هیپنوتیزم هم در این زمینه مفید است؟
ـ هیپنوتیزم فقط ممکن است به قدرت نفوذ درمانگر در القای ترسناک نبودن موقعیت کمک کند.

▪ درمان دارویی چطور؟
ـ درمان‌های محدود دارویی هم استفاده می‌شود.
▪ با این حال به نظر می‌رسد مردم چندان توجهی به ترس‌های جدی (فوبیا) خود نمی‌کنند و کمتر برای درمان نزد پزشک می‌روند، چرا؟
ـ بیشتر مردم نمی‌دانند و یا فکر نمی‌کنند که این ترس شدید آنها یک اختلال است و از آن مهمتر اینکه اختلالی قابل درمان است. برخی از افراد هم از ترس خود خجالت می‌کشند و ترجیح می‌دهند به پزشک مراجعه نکنند.
▪ توصیه آخر به این افراد چیست؟
ـ فوبیا یک بیماری مزمن است و تداوم خواهد داشت بنابراین باید هر چه زودتر نسبت به درمان آن اقدام کنند.

Borna66
05-29-2009, 01:03 PM
فوبیای خاص:
پیدایش فوبی خاص ممكن است از همراه شدن یك شیء یا موقعیت خاص با هیجانات ترس یا هراس ناشی شود. مكانیسم‌های مختلفی برای همراه شدن فرض شده است. به طور كلی میل غیراختصاصی به دست خوش ترس یا اضطراب شدن تشكیل‌دهنده زمینه است؛ وقتی یك رخداد خاص (مثلاًً رانندگی) با یك تجربه هیجانی (مثلاً یك تصادف) همراه می‌شود، شخص مستعد رابطه هیجانی دائم بین راندن اتومبیل و ترس یا اضطراب برقرار می‌كند. خود تجربه هیجانی ممكن است پاسخی به یك رخداد برونی، به طوری كه در تصادف اتومبیل مطرح است، یا یك رویداد درونی بیش از همه ممكن است یك حمله هراس باشد. هر چند ممكن است شخص هرگز دوباره حمله هراس پیدا نكند و واجد ملاك‌های اختلال هراس نباشد، چنین فردی ممكن است ترس مداوم از رانندگی پیدا كند نه ابتلا به حمله هراس در ضمن رانندگی.

Borna66
05-29-2009, 01:03 PM
در پایان این مبحث 10 مورد از شایعترین فوبیا در سطح جهان که در بین تمام مردم عمومیت دارد ذکر می شود.
امیدوارم این مبحث جالب برای دوستان علاقه مند نیز مفید بوده باشد.


آیا از خزندگان چندش‌آور می‌ترسید؟ آیا از صدای رعد وحشت می‌کنید؟ نگران نباشید. شما تنها نیستید. طبق آمار منتشره از سوی مرکز ملی سلامت ذهنی آمریکا، در حدود 10٪ از مردم درگیر نوعی هراس هستند. توضیحات متعددی از جمله نظریه‌های تکاملی و رفتاری، برای چگونگی پدیدآمدن و رشد هراس در انسان وجود دارد. امّا علت آن‌ها هر چه که باشد، هراس‌ها قابل درمانند و می‌توان با روش‌های شناخت درمانی و رفتار درمانی برآن‌ها فائق آمد.
هراس‌های زیر، شایعترین هراس‌هایی هستند که به عوارضی از قبیل سرگیجه، تهوّع و نفس‌تنگی می‌انجامند. در برخی موارد، این عوارض تشدید شده و به حمله‌های ناشی از وحشت منجر می‌شوند.

شایعترین فوبیا ها عبارتند از :

1- هراس از عنکبوت ( Arachnophobia )
این هراس در زنان بیشتر از مردان وجود دارد.
2- هراس از مار ( Ophidiophobia )
معمولاً به علل تکاملی، تجربیات شخصی یا تأثیرات فرهنگی به وجود می‌آید.
3- هراس از ارتفاع ( Acrophobia )
این هراس ممکن است به حمله‌های اضطراب و خودداری از قرار گرفتن در مکان‌های مرتفع بیانجامد.
4- هراس از وضعیت‌های غیرقابل گریز ( Agoraphobia )
این هراس شامل مکان‌های شلوغ، فضاهای باز و وضعیت‌هایی که احتمال حمله‌های ناشی از وحشت باشد. می‌گردد. گاهی این هراس آنقدر زیاد می‌شود که شخص حتی از خروج از خانه هم می‌ترسد.
تقریباً در یک سوم افرادی که دارای اختلال وحشت هستند، این نوع هراس رشد می‌یابد.
5- هراس از سگ ( Cynophobia )
این هراس معمولاً به تجربیات خاص شخصی، مانند گاز گرفته شدن توسط سگ در دوران کودکی، ارتباط دارد.
6- هراس از رعد و برق ( Astraphobia )
اسامی دیگر این هراس Brontophobia ، Tonitrophobia یا Ceraunophobia است.
7- هراس از تزریق ( Trypanophobia )
مثل برخی دیگر از هراس‌ها، این هراس هم گاهی درمان نشده باقی می‌ماند زیرا افراد از قرار گرفتن در موقعیت و امتحان کردن می‌ترسند.
8- هراس از موقعیت‌های اجتماعی ( Social Phobias )
در بسیاری از موارد، این هراس می‌تواند آنقدر جدّی شود که به دوری جستن فرد از رویدادهای اجتماعی و مکان‌های عمومی بیانجامد.
9- هراس از پرواز ( Pteromerhanophobia )
معمولاً با استفاده از «در معرض قراردادن» درمان می‌گردد. یعنی فرد به تدریج و کم‌کم پرواز را تجربه می‌کند.
10- هراس از آلودگی ( Mysophobia )
این هراس احتمالاً با اختلال وسواس فکری-عملی ارتباط دارد