مژگان
03-12-2011, 10:36 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/c50393643352eaf868331e0d7b64ff0f.jpgدردنیای ی كه رقابت در آن لجام گسیخته است، سازمانها به تنهایی قادر به دستیابی به اهداف استراتژیك خود نیستند و چاره ای جز پیوستن به همكاریهای مشترك با دیگر شركتها ندارند. از مهمترین همكاریهای مشترك، اتحاد استراتژیك است.
لذا در این مقاله سعی شده است تاحد ممكن به ابعاد اتحاد استراتژیك به عنوان ابزاری برای رقابت توجه شود. ابتدا مفاهیم و مبانی و انــــواع اتحادها و تعاریف آنها ارائه می شود. سپس مزایا و معایب اتحادهای استراتژیك بیان می شود. در مرحله بعد مراحل ایجاد یك اتحاد به اختصار بیان می شود. سپس عوامل موثر بر موفقیت اتحاد ذكر شده و مدیریت اتحاد بررسی می گردد. در این مقاله رویكــــرد ۴ Cs برای مدیریت اتحاد معرفی می شود. در گام بعد مكانیسمهای حفظ دانش در اتحاد بررسی شده و درنهایت نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك و تاثیر آنها بر عملكرد اتحاد بررسی می شود.
در محیط رقابتی امروز كه رقابت در آن افسار گسیخته (HYPERCOMPETITION) است سازمانها قادر نیستند كه به صورت انفرادی و تنها با تكیه بر منابع خود به اهداف استراتژیك موردنظر خود دست یابند و ناچارند با شركتها و سازمانهای دیگر مشاركت كنند.
یك نوع از این همكاریها، اتحاد استراتژیك است كه به ابزار مهمی برای مدیریت كسب و كار جهت بهبود توانایی رقابت سازمان تبدیل شده است و شكاف بین منابع موجود شركت و الزامات موردنیاز آینده آن را پر می كند و با ارائه دسترسی سازمانها به منابع بیرونی توسط ایجاد هم افزایی (SYNERGY) و ترویج یادگیری و تغییر سریع، رقابت جویی سازمانها را افزایش می دهد.(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱)
اتحادهای استراتژیك می توانند موتورهای رشد و سودآوری در بازارهای داخلی و خارجی باشند. تعداد اتحادهای استراتژیك در چند سال گذشته بسیار زیاد شده است به طوری كه در سال ۲۰۰۱ بیش از ۱۱۰۲۰۰ اتحاد استراتژیك در دنیا شكل گرفت و نیز طی سالهای ۱۹۹۹-۱۹۹۶ شركتهای آمریكایی با درآمد سالیانه دو میلیارد دلار و یا بیشتر هركدام ۱۳۸ اتحاد استراتژیك را شكل دادند (IRELAND ET.AL, ۲۰۰۲) اتحادهای استراتژیك در توسعه مزیت رقابتی شركتها نقش مهمی ایفا می كنند. (NORMAN, ۲۰۰۱) و نه تنها در امر تولید مفیدند بلكه حتی در امور خدماتی مانند جهانگردی نیز مثمرثمر هستند. (TELFAR, ۲۰۰۱) اتحادهای استراتژیك جزو مهمترین بخشهای مدیریت استراتژیك در یك شركت تجاری است. (RING,۲۰۰۰) امروزه تقریباً پیدا كردن یك شركت بزرگ چندملیتی و یا حتی متوسط كه در هیچ اتحاد استراتژیكی عضو نباشد محال است. (DOUMA ET.AL,۲۰۰۰) اما باید توجه داشت كه اتحادها همواره لزوماً موفقیت آمیز نیستند و نرخ شكست در آنها حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد است.(REUER & ZOLLO,۲۰۰۰)
● اتحاد استراتژیك چیست؟
اتحاد استراتژیك یك توافقنامه همكاری بین دو ســازمان و یا تعداد بیشتری است كه می خواهند از این راه موقعیت رقابتی و عملكرد خود را ازطریق منابع مشترك بهبود دهند.(IRELAND ET.AL, ۲۰۰۲)
درجای دیگری، اتحاد استراتژیك این گونه تعریف شده است: مشاركت دو شركت یا دو واحد كسب و كار و یا بیشتر جهت رسیدن به اهداف مهم استراتژیكی كه شركا به طور متقابل از آن مشاركت سود می برند.(WHEELEN & HUNGER, ۲۰۰۰, P۹۰)
اتحاد استراتژیك یعنی یك توافقنامه بلندمدت رسمی یا غیررسمی بین دو سازمان و بیشتر درحالی كه هركدام از آنها استقلال خود را حفظ می كنند.
(BITRAN.ET.AL,۲۰۰۲) به طوركلی، از تعاریف متعدد و موجود از اتحاد می توان نتیجه گیری كرد كه مفهوم اتحاد استراتژیك بر سه مبنی استوار است:
▪ مشاركت بین شركاء چه به صورت رسمی و قراردادی (CONTRACTUAL) و چه به صورت غیررسمی؛
▪ وجود حداقل دو شریك؛
▪ دستیابی به اهداف استراتژیك.
● انواع اتحادهای استراتژیك
▪ دوتن از صاحبنظران چهار نوع اتحاد استراتژیك را معرفی می كنند:
۱ - سرمایه گذاری مشترك؛
۲ - كنسرسیوم خدمات متقابل؛
۳ - موافقتنامه صدور مجوز؛
۴ - مشاركت در زنجیره ارزش (WHEELEN & HUNGER) ؛
۱ - سرمایه گذاری مشترك: عبارت است از یك فعالیت مشاركتی تجاری كه توسط دو یا چند سازمان با اهداف استراتژیك شكل می یابد و نهادهای مستقلی ایجاد می كند و به هریك از این نهادها مسئولیتهای عملیاتی، مخاطرات مالی و پاداشهایی تخصیص می دهد درحالی كه استقلال و هویت آنها حفظ می شود. این نوع اتحاد از همه انواع دیگر رایج تر است.
۲ - كنسرسیوم خدمات متقابل: عبارت است مشاركت شركتهای مشابه در صنایعی كه منابع خود را جهت كسب منافع و تكنولوژی پیشرفته یكپارچه می كنند كه در غیر این صورت، دستیابی به آنها به صورت انفرادی بسیار پرهزینه است.
۳ - موافقتنامه صدور مجوز: توافقنامه ای است كه طبق آن شركت صادركننده مجوز حقوقی را به شركت دیگر در یك كشور یا بازار دیگر جهت تولید یا فروش كالا اعطا می كند و شركت گیرنده مجوز مبالغی را به شركت صادركننده مجوز پرداخت می كند. این اتحاد وقتی مفید است كه علامت تجاری شركت مجوز دهنده شناخته شده و مشهور باشد.
۴ - مشاركت در زنجیره ارزش: عبارت است از یك اتحاد قوی و نزدیك كه در آن یك شركت یا واحد كسب و كار موافقتنامه بلندمدتی با عرضه كنندگان یا توزیع كنندگان كلیدی را جهت كسب مزیت رقابتی شكل می دهند. این نوع اتحاد، حد اعلای اتحاد است.
● سرمایه گذاری مشترك در شش زمینه صورت می پذیرد:
▪ بازاریابی: جهت كسب منابع و اطلاعات بازاریابی؛
▪ فناوری: استفاده از دانش خاص و یا سایر مهارتهای فناوری؛
▪ موادخام و قطعات: دستیابی به قطعات متفاوت فرایند تولید؛
▪ مالی: كسب سرمایه از منابع خارج از شركت؛
▪ مدیریتی: استفاده از مهارتها و استعدادهای مدیریتی و كارآفرینانه؛
▪ سیاسی: ورود به كشورهای درحال توسعه جهت كسب تعهد سیاسی آنها به سازمان(HARRISON & JOHN, ۱۹۹۸,P۱۹۷) . مزایای اتحادهای استراتژیك
● ایجاد یك اتحاد استراتژیك برای شركا مزایای متعددی دارد ازجمله:
۱ - صرفه جوئیهای ناشــــی ازمقیاس و صرفه جوئیهای ناشی از حوزه؛
۲ - دستیابی سریع و آسان به دانش و بازار؛
۳ - كاهش نیازهای سرمایه ای و ریسك موجـــود در گسترش محصولات و تكنولوژی های جدید؛
۴ - احتمال تاثیرگذاری بر ساختار رقابت در بازارهای مرتبط(CARAYANNIS ET. AL۲۰۰۰) ؛
۵ - كاهش ریسك سیاسی و مالی؛
۶ - رسیدن به مزیت رقابتی (WHEELEN & HUNGER, ۲۰۰۰, P۹۰) ؛
۷ - بهبود رشد فروش؛
۸ - ایجاد تعادل در پورتفولیوی كسب و كار؛
۹ - افزایش عایدات (HARRISON & JOHN ۱۹۹۸, P۱۹۰) .
اتحاد استراتژیك برای شركتهای كوچك مزایای زیر را دارد:
۱ - تعهد شدید به فناوری؛
۲ - توانایی در تفسیر سریعتر؛
۳ - هزینه های پایین تر توسعه عملیات؛
۴ - بوروكراسی كمتر و نوآوری بیشتر؛
۵ - ایجاد ثروت و شغل به طور موثرتر؛
۶ - مدیریت كارآفرینانه برای رشد درمراحل اولیه(CARAYANNIS ET.AL,۲۰۰۰) .
از دیدگاه تئوری مبتنی بر منابع مزایای اتحاد عبارتند از:
۱ - ایجاد مابه التفاوت: یعنی بازده بالاتر از هزینه فرصت شركت؛
۲ - گسترش استفاده از منبع؛
۳ - متنوع سازی استفاده از منبع؛
۴ - تقلید منابع؛
۵ - دسترسی به منابع (TSANG, ۱۹۹۸) .
در تحقیقی كه بر روی ۱۵۹ شركت تایوانی صورت گرفته است. اهداف شركتها از ورود به اتحاد و اهمیت آنها به صورت زیر به دست آمــــده است(CHEN & CHEN, ۲۰۰۲) .
● معایب اتحادهای استراتژیك
▪ ازجمله معایب اتحادهای استراتژیك عبارتند از:
۱ - محدودكننده هستند: زیرا یك سازمان فقط كنترل ناقصی بر سرمایه گذاری دارد و درصد اندكی از رشد و سودآوری حاصله را به دست می آورد؛
۲ - ایجاد هزینه های زیاد اداری و كاهش تناسب سازمانی كه باعث كاهش مشاركت و شكست اتحاد می شود؛
۳ - در كنسرسیوم متقابل حداقل تعامل و ارتباط بین شركا وجود دارد؛
۴ - در موافقتنامه صدور مجوز شركت مجوز گیرنده قوی شده و به راحتی به رقیب شركت مجوز دهنده تبدیل می شود. لذا شركت مجوزدهنده نباید برای صلاحیتهای عمده و متمایز خود مجوز صادر كند.(WHEELEN & HUGER, ۲۰۰۰, P۱۲۵)
جدی ترین خطر اتحاد استراتژیك منحرف كردن تلاشهای یك سازمان در زمینه ارتقا توانائیها و منابع خود است زیرا مدیریت معتقد به اتكا بر شریك مقابل خود است، این موضوع ممكن است باعث حذف یك رقیب تهدیدكننده شده و باعث ایجاد ركود و رخوت سازمانی شود.
● مراحل ایجاد یك اتحاد استراتژیك
۱ - تجزیه وتحلیل استراتژیك و تصمیم به اجرای فعالیتهای مشترك؛
۲ - جستجو برای شریك؛
۳ - طراحی یك اتحاد؛
۴ - اجرا و مدیریت اتحاد؛
۵ - پایان دادن به اتحاد(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱)
۱ - مرحله تجزیه وتحلیل استراتژیك: در این مرحله شركت باید زمینه هایی را كه نیاز به همكاری مشترك دارد شناسایی كند و به انعطاف پذیری استراتژیكی سطح بالا و نیاز محدود به كنترل توجه كند.
شركت باید به نقاط قوت خاصی توجه كند و در جستجوی منابع مشابه یا مكمل باشد.
و نهایتاً شركت مذكور باید اهداف موردنظر اتحاد را از استراتژی كسب و كار خود استخراج كند و آن را سرلوحه كار خود قرار دهد.
۲ - مرحله جستجو برای شریك: شركت باید درپی ایجاد روابط تثبیت شده مبتنی بر اعتماد باشد و شریكی كه انتخاب می كند باید در آن رشته از فعالیتهای موردنظر برتر و عالی باشد. شریك موردنظر باید كمكهای مكمل به سازمان ارائه دهد. در این مرحله دو سازمان باید بر سر ارزشها و عقاید خود به توافق برسند.
۳ - مرحله طراحی اتحاد: در این مرحله باید حقوق شركا و وظایف آنها به دقت تعریف شود و ابهامی وجود نداشته باشد. شركا در این مرحله باید كمكهای یكسانی داشته باشند و تمام كار بر دوش یك سازمان نباشد. باید بر ایجاد ارزش مشترك تاكید شود.
در این مرحله همچنین شركتها باید از صلاحیتهای عمده خود محافظت كنند و توافقهای لازم را در این جهت به دست آورند. شركا باید توسط اجتناب از رفتار فرصت طلبانه و تعهدات یك جانبه اعتماد ایجاد كنند. و بر سر اهداف آشكار و واقع بینانه به توافق برسند.
۴ - مرحله اجرا و مدیریت اتحاد: در این مرحله شركا باید یك سیستم هماهنگ كننده و اطلاعاتی را برپا سازند و منابع لازم را ایجاد كنند. این مرحله نیاز به حمایت مدیریت عالی دارد. در این مرحله همچنین باید از انتقال ناخواسته دانش جلوگیری شود. شركا باید توان یادگیری از شریك مقابل را داشته باشند. در مرحله مدیریت اتحاد عملكرد اتحاد باید پیوسته بازنگری شود.
۵ - مرحله پایان دادن به اتحاد: شركت باید آماده پایان دادن به اتحاد حتی در مرحله طراحی نیز باشد(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱) .● صاحبنظران دیگری نیز این مراحل را به شرح زیر توصیف كرده اند.
▪ مرحله ۱ - انتخاب استراتژی مشاركتی؛
▪ مرحله ۲ - انتخاب نوع رابطه ای كه برمبنای آن اتحاد استراتژیك شكل می گیرد؛
▪ مرحله ۳ - انتخاب شریك استراتژیك(CARAYANNIS ET.AT, ۲۰۰۰) .
● البته این مراحل درجای دیگر به یك صورت دیگر بیان شده است:
۱ - تصمیم ورود به اتحاد؛
۲ - انتخاب یك شركت مناسب؛
۳ - انتخاب ساختار مناسب برای اتحاد؛
۴ - ارزیابی اتحاد (TELFAR, ۲۰۰۱) .
● عوامل موثر بر موفقیت یك سازمان در اتحاد استراتژیك
▪ یك سازمان وقتی از شراكت در یك اتحاد نفع می برد كه پنج بعد آن با هم و با اتحاد استراتژیك تناسب داشته باشند. این پنج بعد عبارتند از:
۱ - تناسب فرهنگی؛
۲ - تناسب عملیاتی؛
۳ - تناسب نیروی انسانی؛
۴ - تناسب سازمانی؛
۵ - تناسب استراتژیك (DOUMA ET.AL, ۲۰۰۰).
در یك مطالعه انجام شده بین تعداد شركا و موفقیت استراتژیك و زمینه فعالیت مشترك هیچ رابطه ای به دست نیامد اما مشخص شد كه استراتژی عمومی شركت بر موفقیت اتحاد موثر است(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱) .
● مدیریت اتحاد استراتژیك
مدیریت و حفظ اتحاد از ایجاد آن بسیار مهمتر است. اتحاد باید به گونه ای مدیریت بشود كه عملكرد مثبتی برای اعضاء داشته باشد، درغیر این صورت سریعاً ازبین می رود.
▪ برای مدیریت اتحاد رویكرد چهار سی(۴C) مطرح شده است. طبق این رویكرد یك اتحاد با استفاده از چهار فعالیت می تواند به خوبی مدیریت شود این چهار فعالیت عبارتند از:
۱ - به دام انداختن (CAPTURE) : مدیران اجرایی كه قبلاً در اتحادهای استراتژیك فعالیت داشته اند معمولاً تجربه و بینش قابل توجهی دارند. شركتها می توانند سود زیادی ببرند اگر بتوانند از تجربیات و بینشهای استراتژیك این مدیران استفاده كرده و آن تجربیات و بینشها را اسیر خود سازند. وقتی كه این تجربیات و بینشها تحت كنترل شركت قرار گرفت حتی با خروج آن مدیران اولیه باز افراد دیگری می توانند با به كارگیری آن تجربیات و بینشها اتحاد را مدیریت كنند.
۲ - مدون كردن(CODIFY) : بعضی از شركتها یك گام جلوتر می روند و تجربیات مدیریت اتحادهای قبلی و بهترین اقدامات مدیریت اتحادهای گذشته را مكتوب و مدون می سازند. این شركتها ابزارهای مدونی مثل: رهنمودهایی برای مدیریت اتحاد، دستنامه (MANUAL)یا پیش نـویس مبتنی بر تجربیات قبلی را ایجاد می كننــد و دراختیار مدیران ارشد خود قرار می دهند؛
۳ - برقراری ارتباطات: برقراری ارتباطات سازمانی روش دیگری برای مدیریت اتحاد است. بعضی از شركتها شبكه ها و گردهمائیهایی از مدیران اتحادها را برای تسهیل تسهیم تجــربه و دانش اتحاد بین آنها برقرار می سازند. ارتباطات فرد با فرد نیز ابزار مفیدی برای انتشار دانش مدیریت اتحادها است.
۴ - تعلیم دادن(COACHING) : فعالیت و مكانیسم چهارم برای مدیریت اتحاد، هدایت برنامه های كارآموزی اتحاد و تعلیم قوه ابتكار (HOURISTIC) است. این تعلیم یك پیامد مفید دارد و آن ایجاد شبكه های همكار غیررسمی است كه می توانند به یكدیگر در شرایط دشوار در اتحاد كمك كنند(KALE, ET.AL,۲۰۰۱) .
● عوامل موثر بر ساختار حاكمیت در یك اتحاد استراتژیك
۱ - شرایط محیطی: شامل: شرایط رقابت شركتهای والد، شرایط كشور میزبان؛
۲ - عوامل شركتهای والد(PARENT FIRM FACTORS) : شامل: ظرفیتها و استعدادهای شركتهای والد، تجربه اتحاد
۳ - ویژگیهای اتحاد: شامل: حوزه فعالیت مشاركتی، تقسیم كار بین شركا(REUER & ZOLLO, ۲۰۰۰) .
● مكانیسمهای حفظ دانش در یك اتحاد
یكی از معایب اتحاد استراتژیك دستیابی شركا به دانش عمده یك شریك دیگر است كه مزیت رقابتی آن به شمار می رود كه بعد از انحلال اتحاد، آن شركا با كسب آن دانش به صورت رقیب برای سازمان صاحب دانش اولیه درمی آیند.لذا سازمان مذكور باید مكانیسمهایی برای حفظ دانش رقابتی خود به كار ببندد.
طبقه بندی كلی و چهارچوب مكانیسمهای موجود برای حفظ دانش در جدول شماره دو نشان داده شده است.
● نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك
چـــون یك قرارداد درجهت ایجاد و شكل گیری اتحاد استراتژیك هرچقدر هم كامل باشد باز دچار نواقصی است و بیشتر مبتنی بر اعتماد و تعهد طرفین قرار دارد لذا در اینجا به موضوع و نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك پرداخته می شود.
● به طوركلی دو نوع اعتماد و دو نوع تعهد وجود دارد:
۱ - اعتماد اعتباری(CREDIBILITY TRUST) : جزء عقلائی اعتماد است و اعتمادی است كه یك شریك قصد و توانایی تحقق تعهدات خود را دارد وكمكهای موردانتظار را به اتحاد ارائه می دهد(JOHNSON ET.AL, ۱۹۹۶) .
۲ - اعتماد مبتنی بر حسن نیت(BENEVOLENT TRUST) : یعنی اعتقاد درمورد اینكه یك شریك استراتژیك با عقاید خواسته های مناسب درجهت شریك مقابل رفتار می كند(JOHNSON ET.AL,۱۹۹۶) . تعهد در اتحاد استراتژیك عبارت است از قصد یك شریك در حفظ روابط خود و تلاش جهت موفقیت روابط. انواع تعهد عبارتند از:
۱ - تعهد ابزاری(INSTRUMENTAL COMMITMENT) : طبق این تعهد شركا اتحاد را به منزله یك وسیله (ابزار) برای رسیدن به اهداف خود می دانند و تعهدات آنها نیز درهمان حد است.
۲ - تعهد نگرشی(ATTITUDINAL COMMITMENT) : یعنی یك تشخیص روانشناسی عمیق منصفانه درمورد رابطه و احساس مرتبط با شریك و اتحاد. این تعهد به معنای تلاش فوق العاده برای كار مشترك و خواسته های مشترك جهت فراتر رفتن تعهدات قراردادی است(CULLEN ET,AL ۲۰۰۱). تعهدات و اعتماد در اتحاد استراتژیك مهم هستند زیرا:
۱ - هیچ قراردادی یا توافقنامه دیگری بدون توجه به اینكه چقدر كامل یا مفصل است باز هم نمی تواند تمام مسائل و مواردی را كه احتمال دارد پیش بیاید به حساب آورد.
۲ - اتحاد یك نیروی بالقوه برای تضاد غیركاركردی و مخرب و ایجاد عدم اعتماد ایجاد می سازد، چرا كه آن سازمانها ازنظر فرهنگ سازمانی، اهداف و آرمانهای استراتژیك، تجربه در اتحاد، خط مشی ها و رویه ها با هم متفاوت هستند.
۳ - بدون وجود تعهد و اعتماد در یك اتحاد، یادگیری كه از منافع عمده یك اتحاد است، ایجاد نمی شوند. تعهد و اعتماد به منافع حاصله از سرمایه رابطه ای منجر می شوند. سرمایه رابطه ای یعنی كیفیت رابطه به وجود آمده بین كنشگران اجتماعی(SOCIAL ACTORS)(CULLEN ET.AL, ۲۰۰۰) . این سرمایه از ابعاد اجتماعی - روان شناختی اتحاد تشكیل می یابد كه همان اعتماد است. چگونگی تاثیر تعهد و اعتماد بر عملكرد اتحاد در شكل ۳ نمایش داده شده است:
حد مناسب اعتماد و تعهد حد مناسب اعتماد و تعهد در شكل ۴ نشان داده شده است. با افــــزایـش سطح اعتمــاد و تعهد آسیب پذیریها بیشتر می شود و با افزایش اعتماد و تعهد منافع بالا می رود. نقطه برخورد منافع و آسیب پذیریها سطح مناسب تعهد و اعتماد است و باید توجه داشت كه این افزایش یا كاهش دائمی نیست بلكه تا یك حد معینی است و بعداز آن تغییر نمی كند.
● نتیجه گیری
بررسیها حاكی از آن است كه شركتها بدون همكاریهای لازم با همدیگر در دنیایی پر از رقابت قرن بیست و یكم موفق نخواهندشد و ناگزیر به شركت در اتحادهای استراتژیك هستند. اتحادهای استراتژیك دستیابی به اهداف استراتژیك را تسهیل می سازد ولی باعث ایجاد رقیب در بلندمدت می شود. برای ایجاد یك اتحاد باید چند مرحله منطقی را پشت سر گذاشت و در هر مرحله به مواردی توجه كرد تا اتحاد موفقیت آمیز باشد. مهمتر از ایجاد اتحاد، مدیریت و اداره اتحاد است كه باید باعث بهبود عملكرد اتحاد شود تا شركا اتحاد را حفظ كنند مكانیسمهای موجود (چهار سی) برای مدیریت اتحاد ذكر شدند.
یكی از مهمترین عیبهای اتحادها، انتقال ناخواسته دانش رقابتی به شركا در اتحاد است كه باعث می شود آنها بعداً به رقبای آن سازمان تبدیل شوند برای محافظت از این دانش رقابتی مكانیسمهایی برشمرده شدند كه بسیار موثرند.
درنهایت تعهد و اعتماد دو عامل اصلی در موفقیت یا شكست اتحادها هستند و نشان داده شد كه چگونه بر عملكرد اتحاد موثرند و هرچقدر هم كه یك قرارداد مفصل و مشروح باشد بازهم كامل نیست و این اهمیت و اعتماد و لزوم توجه آنها را می رساند.
لذا در این مقاله سعی شده است تاحد ممكن به ابعاد اتحاد استراتژیك به عنوان ابزاری برای رقابت توجه شود. ابتدا مفاهیم و مبانی و انــــواع اتحادها و تعاریف آنها ارائه می شود. سپس مزایا و معایب اتحادهای استراتژیك بیان می شود. در مرحله بعد مراحل ایجاد یك اتحاد به اختصار بیان می شود. سپس عوامل موثر بر موفقیت اتحاد ذكر شده و مدیریت اتحاد بررسی می گردد. در این مقاله رویكــــرد ۴ Cs برای مدیریت اتحاد معرفی می شود. در گام بعد مكانیسمهای حفظ دانش در اتحاد بررسی شده و درنهایت نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك و تاثیر آنها بر عملكرد اتحاد بررسی می شود.
در محیط رقابتی امروز كه رقابت در آن افسار گسیخته (HYPERCOMPETITION) است سازمانها قادر نیستند كه به صورت انفرادی و تنها با تكیه بر منابع خود به اهداف استراتژیك موردنظر خود دست یابند و ناچارند با شركتها و سازمانهای دیگر مشاركت كنند.
یك نوع از این همكاریها، اتحاد استراتژیك است كه به ابزار مهمی برای مدیریت كسب و كار جهت بهبود توانایی رقابت سازمان تبدیل شده است و شكاف بین منابع موجود شركت و الزامات موردنیاز آینده آن را پر می كند و با ارائه دسترسی سازمانها به منابع بیرونی توسط ایجاد هم افزایی (SYNERGY) و ترویج یادگیری و تغییر سریع، رقابت جویی سازمانها را افزایش می دهد.(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱)
اتحادهای استراتژیك می توانند موتورهای رشد و سودآوری در بازارهای داخلی و خارجی باشند. تعداد اتحادهای استراتژیك در چند سال گذشته بسیار زیاد شده است به طوری كه در سال ۲۰۰۱ بیش از ۱۱۰۲۰۰ اتحاد استراتژیك در دنیا شكل گرفت و نیز طی سالهای ۱۹۹۹-۱۹۹۶ شركتهای آمریكایی با درآمد سالیانه دو میلیارد دلار و یا بیشتر هركدام ۱۳۸ اتحاد استراتژیك را شكل دادند (IRELAND ET.AL, ۲۰۰۲) اتحادهای استراتژیك در توسعه مزیت رقابتی شركتها نقش مهمی ایفا می كنند. (NORMAN, ۲۰۰۱) و نه تنها در امر تولید مفیدند بلكه حتی در امور خدماتی مانند جهانگردی نیز مثمرثمر هستند. (TELFAR, ۲۰۰۱) اتحادهای استراتژیك جزو مهمترین بخشهای مدیریت استراتژیك در یك شركت تجاری است. (RING,۲۰۰۰) امروزه تقریباً پیدا كردن یك شركت بزرگ چندملیتی و یا حتی متوسط كه در هیچ اتحاد استراتژیكی عضو نباشد محال است. (DOUMA ET.AL,۲۰۰۰) اما باید توجه داشت كه اتحادها همواره لزوماً موفقیت آمیز نیستند و نرخ شكست در آنها حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد است.(REUER & ZOLLO,۲۰۰۰)
● اتحاد استراتژیك چیست؟
اتحاد استراتژیك یك توافقنامه همكاری بین دو ســازمان و یا تعداد بیشتری است كه می خواهند از این راه موقعیت رقابتی و عملكرد خود را ازطریق منابع مشترك بهبود دهند.(IRELAND ET.AL, ۲۰۰۲)
درجای دیگری، اتحاد استراتژیك این گونه تعریف شده است: مشاركت دو شركت یا دو واحد كسب و كار و یا بیشتر جهت رسیدن به اهداف مهم استراتژیكی كه شركا به طور متقابل از آن مشاركت سود می برند.(WHEELEN & HUNGER, ۲۰۰۰, P۹۰)
اتحاد استراتژیك یعنی یك توافقنامه بلندمدت رسمی یا غیررسمی بین دو سازمان و بیشتر درحالی كه هركدام از آنها استقلال خود را حفظ می كنند.
(BITRAN.ET.AL,۲۰۰۲) به طوركلی، از تعاریف متعدد و موجود از اتحاد می توان نتیجه گیری كرد كه مفهوم اتحاد استراتژیك بر سه مبنی استوار است:
▪ مشاركت بین شركاء چه به صورت رسمی و قراردادی (CONTRACTUAL) و چه به صورت غیررسمی؛
▪ وجود حداقل دو شریك؛
▪ دستیابی به اهداف استراتژیك.
● انواع اتحادهای استراتژیك
▪ دوتن از صاحبنظران چهار نوع اتحاد استراتژیك را معرفی می كنند:
۱ - سرمایه گذاری مشترك؛
۲ - كنسرسیوم خدمات متقابل؛
۳ - موافقتنامه صدور مجوز؛
۴ - مشاركت در زنجیره ارزش (WHEELEN & HUNGER) ؛
۱ - سرمایه گذاری مشترك: عبارت است از یك فعالیت مشاركتی تجاری كه توسط دو یا چند سازمان با اهداف استراتژیك شكل می یابد و نهادهای مستقلی ایجاد می كند و به هریك از این نهادها مسئولیتهای عملیاتی، مخاطرات مالی و پاداشهایی تخصیص می دهد درحالی كه استقلال و هویت آنها حفظ می شود. این نوع اتحاد از همه انواع دیگر رایج تر است.
۲ - كنسرسیوم خدمات متقابل: عبارت است مشاركت شركتهای مشابه در صنایعی كه منابع خود را جهت كسب منافع و تكنولوژی پیشرفته یكپارچه می كنند كه در غیر این صورت، دستیابی به آنها به صورت انفرادی بسیار پرهزینه است.
۳ - موافقتنامه صدور مجوز: توافقنامه ای است كه طبق آن شركت صادركننده مجوز حقوقی را به شركت دیگر در یك كشور یا بازار دیگر جهت تولید یا فروش كالا اعطا می كند و شركت گیرنده مجوز مبالغی را به شركت صادركننده مجوز پرداخت می كند. این اتحاد وقتی مفید است كه علامت تجاری شركت مجوز دهنده شناخته شده و مشهور باشد.
۴ - مشاركت در زنجیره ارزش: عبارت است از یك اتحاد قوی و نزدیك كه در آن یك شركت یا واحد كسب و كار موافقتنامه بلندمدتی با عرضه كنندگان یا توزیع كنندگان كلیدی را جهت كسب مزیت رقابتی شكل می دهند. این نوع اتحاد، حد اعلای اتحاد است.
● سرمایه گذاری مشترك در شش زمینه صورت می پذیرد:
▪ بازاریابی: جهت كسب منابع و اطلاعات بازاریابی؛
▪ فناوری: استفاده از دانش خاص و یا سایر مهارتهای فناوری؛
▪ موادخام و قطعات: دستیابی به قطعات متفاوت فرایند تولید؛
▪ مالی: كسب سرمایه از منابع خارج از شركت؛
▪ مدیریتی: استفاده از مهارتها و استعدادهای مدیریتی و كارآفرینانه؛
▪ سیاسی: ورود به كشورهای درحال توسعه جهت كسب تعهد سیاسی آنها به سازمان(HARRISON & JOHN, ۱۹۹۸,P۱۹۷) . مزایای اتحادهای استراتژیك
● ایجاد یك اتحاد استراتژیك برای شركا مزایای متعددی دارد ازجمله:
۱ - صرفه جوئیهای ناشــــی ازمقیاس و صرفه جوئیهای ناشی از حوزه؛
۲ - دستیابی سریع و آسان به دانش و بازار؛
۳ - كاهش نیازهای سرمایه ای و ریسك موجـــود در گسترش محصولات و تكنولوژی های جدید؛
۴ - احتمال تاثیرگذاری بر ساختار رقابت در بازارهای مرتبط(CARAYANNIS ET. AL۲۰۰۰) ؛
۵ - كاهش ریسك سیاسی و مالی؛
۶ - رسیدن به مزیت رقابتی (WHEELEN & HUNGER, ۲۰۰۰, P۹۰) ؛
۷ - بهبود رشد فروش؛
۸ - ایجاد تعادل در پورتفولیوی كسب و كار؛
۹ - افزایش عایدات (HARRISON & JOHN ۱۹۹۸, P۱۹۰) .
اتحاد استراتژیك برای شركتهای كوچك مزایای زیر را دارد:
۱ - تعهد شدید به فناوری؛
۲ - توانایی در تفسیر سریعتر؛
۳ - هزینه های پایین تر توسعه عملیات؛
۴ - بوروكراسی كمتر و نوآوری بیشتر؛
۵ - ایجاد ثروت و شغل به طور موثرتر؛
۶ - مدیریت كارآفرینانه برای رشد درمراحل اولیه(CARAYANNIS ET.AL,۲۰۰۰) .
از دیدگاه تئوری مبتنی بر منابع مزایای اتحاد عبارتند از:
۱ - ایجاد مابه التفاوت: یعنی بازده بالاتر از هزینه فرصت شركت؛
۲ - گسترش استفاده از منبع؛
۳ - متنوع سازی استفاده از منبع؛
۴ - تقلید منابع؛
۵ - دسترسی به منابع (TSANG, ۱۹۹۸) .
در تحقیقی كه بر روی ۱۵۹ شركت تایوانی صورت گرفته است. اهداف شركتها از ورود به اتحاد و اهمیت آنها به صورت زیر به دست آمــــده است(CHEN & CHEN, ۲۰۰۲) .
● معایب اتحادهای استراتژیك
▪ ازجمله معایب اتحادهای استراتژیك عبارتند از:
۱ - محدودكننده هستند: زیرا یك سازمان فقط كنترل ناقصی بر سرمایه گذاری دارد و درصد اندكی از رشد و سودآوری حاصله را به دست می آورد؛
۲ - ایجاد هزینه های زیاد اداری و كاهش تناسب سازمانی كه باعث كاهش مشاركت و شكست اتحاد می شود؛
۳ - در كنسرسیوم متقابل حداقل تعامل و ارتباط بین شركا وجود دارد؛
۴ - در موافقتنامه صدور مجوز شركت مجوز گیرنده قوی شده و به راحتی به رقیب شركت مجوز دهنده تبدیل می شود. لذا شركت مجوزدهنده نباید برای صلاحیتهای عمده و متمایز خود مجوز صادر كند.(WHEELEN & HUGER, ۲۰۰۰, P۱۲۵)
جدی ترین خطر اتحاد استراتژیك منحرف كردن تلاشهای یك سازمان در زمینه ارتقا توانائیها و منابع خود است زیرا مدیریت معتقد به اتكا بر شریك مقابل خود است، این موضوع ممكن است باعث حذف یك رقیب تهدیدكننده شده و باعث ایجاد ركود و رخوت سازمانی شود.
● مراحل ایجاد یك اتحاد استراتژیك
۱ - تجزیه وتحلیل استراتژیك و تصمیم به اجرای فعالیتهای مشترك؛
۲ - جستجو برای شریك؛
۳ - طراحی یك اتحاد؛
۴ - اجرا و مدیریت اتحاد؛
۵ - پایان دادن به اتحاد(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱)
۱ - مرحله تجزیه وتحلیل استراتژیك: در این مرحله شركت باید زمینه هایی را كه نیاز به همكاری مشترك دارد شناسایی كند و به انعطاف پذیری استراتژیكی سطح بالا و نیاز محدود به كنترل توجه كند.
شركت باید به نقاط قوت خاصی توجه كند و در جستجوی منابع مشابه یا مكمل باشد.
و نهایتاً شركت مذكور باید اهداف موردنظر اتحاد را از استراتژی كسب و كار خود استخراج كند و آن را سرلوحه كار خود قرار دهد.
۲ - مرحله جستجو برای شریك: شركت باید درپی ایجاد روابط تثبیت شده مبتنی بر اعتماد باشد و شریكی كه انتخاب می كند باید در آن رشته از فعالیتهای موردنظر برتر و عالی باشد. شریك موردنظر باید كمكهای مكمل به سازمان ارائه دهد. در این مرحله دو سازمان باید بر سر ارزشها و عقاید خود به توافق برسند.
۳ - مرحله طراحی اتحاد: در این مرحله باید حقوق شركا و وظایف آنها به دقت تعریف شود و ابهامی وجود نداشته باشد. شركا در این مرحله باید كمكهای یكسانی داشته باشند و تمام كار بر دوش یك سازمان نباشد. باید بر ایجاد ارزش مشترك تاكید شود.
در این مرحله همچنین شركتها باید از صلاحیتهای عمده خود محافظت كنند و توافقهای لازم را در این جهت به دست آورند. شركا باید توسط اجتناب از رفتار فرصت طلبانه و تعهدات یك جانبه اعتماد ایجاد كنند. و بر سر اهداف آشكار و واقع بینانه به توافق برسند.
۴ - مرحله اجرا و مدیریت اتحاد: در این مرحله شركا باید یك سیستم هماهنگ كننده و اطلاعاتی را برپا سازند و منابع لازم را ایجاد كنند. این مرحله نیاز به حمایت مدیریت عالی دارد. در این مرحله همچنین باید از انتقال ناخواسته دانش جلوگیری شود. شركا باید توان یادگیری از شریك مقابل را داشته باشند. در مرحله مدیریت اتحاد عملكرد اتحاد باید پیوسته بازنگری شود.
۵ - مرحله پایان دادن به اتحاد: شركت باید آماده پایان دادن به اتحاد حتی در مرحله طراحی نیز باشد(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱) .● صاحبنظران دیگری نیز این مراحل را به شرح زیر توصیف كرده اند.
▪ مرحله ۱ - انتخاب استراتژی مشاركتی؛
▪ مرحله ۲ - انتخاب نوع رابطه ای كه برمبنای آن اتحاد استراتژیك شكل می گیرد؛
▪ مرحله ۳ - انتخاب شریك استراتژیك(CARAYANNIS ET.AT, ۲۰۰۰) .
● البته این مراحل درجای دیگر به یك صورت دیگر بیان شده است:
۱ - تصمیم ورود به اتحاد؛
۲ - انتخاب یك شركت مناسب؛
۳ - انتخاب ساختار مناسب برای اتحاد؛
۴ - ارزیابی اتحاد (TELFAR, ۲۰۰۱) .
● عوامل موثر بر موفقیت یك سازمان در اتحاد استراتژیك
▪ یك سازمان وقتی از شراكت در یك اتحاد نفع می برد كه پنج بعد آن با هم و با اتحاد استراتژیك تناسب داشته باشند. این پنج بعد عبارتند از:
۱ - تناسب فرهنگی؛
۲ - تناسب عملیاتی؛
۳ - تناسب نیروی انسانی؛
۴ - تناسب سازمانی؛
۵ - تناسب استراتژیك (DOUMA ET.AL, ۲۰۰۰).
در یك مطالعه انجام شده بین تعداد شركا و موفقیت استراتژیك و زمینه فعالیت مشترك هیچ رابطه ای به دست نیامد اما مشخص شد كه استراتژی عمومی شركت بر موفقیت اتحاد موثر است(HOFFMANN & SCHLOSSER, ۲۰۰۱) .
● مدیریت اتحاد استراتژیك
مدیریت و حفظ اتحاد از ایجاد آن بسیار مهمتر است. اتحاد باید به گونه ای مدیریت بشود كه عملكرد مثبتی برای اعضاء داشته باشد، درغیر این صورت سریعاً ازبین می رود.
▪ برای مدیریت اتحاد رویكرد چهار سی(۴C) مطرح شده است. طبق این رویكرد یك اتحاد با استفاده از چهار فعالیت می تواند به خوبی مدیریت شود این چهار فعالیت عبارتند از:
۱ - به دام انداختن (CAPTURE) : مدیران اجرایی كه قبلاً در اتحادهای استراتژیك فعالیت داشته اند معمولاً تجربه و بینش قابل توجهی دارند. شركتها می توانند سود زیادی ببرند اگر بتوانند از تجربیات و بینشهای استراتژیك این مدیران استفاده كرده و آن تجربیات و بینشها را اسیر خود سازند. وقتی كه این تجربیات و بینشها تحت كنترل شركت قرار گرفت حتی با خروج آن مدیران اولیه باز افراد دیگری می توانند با به كارگیری آن تجربیات و بینشها اتحاد را مدیریت كنند.
۲ - مدون كردن(CODIFY) : بعضی از شركتها یك گام جلوتر می روند و تجربیات مدیریت اتحادهای قبلی و بهترین اقدامات مدیریت اتحادهای گذشته را مكتوب و مدون می سازند. این شركتها ابزارهای مدونی مثل: رهنمودهایی برای مدیریت اتحاد، دستنامه (MANUAL)یا پیش نـویس مبتنی بر تجربیات قبلی را ایجاد می كننــد و دراختیار مدیران ارشد خود قرار می دهند؛
۳ - برقراری ارتباطات: برقراری ارتباطات سازمانی روش دیگری برای مدیریت اتحاد است. بعضی از شركتها شبكه ها و گردهمائیهایی از مدیران اتحادها را برای تسهیل تسهیم تجــربه و دانش اتحاد بین آنها برقرار می سازند. ارتباطات فرد با فرد نیز ابزار مفیدی برای انتشار دانش مدیریت اتحادها است.
۴ - تعلیم دادن(COACHING) : فعالیت و مكانیسم چهارم برای مدیریت اتحاد، هدایت برنامه های كارآموزی اتحاد و تعلیم قوه ابتكار (HOURISTIC) است. این تعلیم یك پیامد مفید دارد و آن ایجاد شبكه های همكار غیررسمی است كه می توانند به یكدیگر در شرایط دشوار در اتحاد كمك كنند(KALE, ET.AL,۲۰۰۱) .
● عوامل موثر بر ساختار حاكمیت در یك اتحاد استراتژیك
۱ - شرایط محیطی: شامل: شرایط رقابت شركتهای والد، شرایط كشور میزبان؛
۲ - عوامل شركتهای والد(PARENT FIRM FACTORS) : شامل: ظرفیتها و استعدادهای شركتهای والد، تجربه اتحاد
۳ - ویژگیهای اتحاد: شامل: حوزه فعالیت مشاركتی، تقسیم كار بین شركا(REUER & ZOLLO, ۲۰۰۰) .
● مكانیسمهای حفظ دانش در یك اتحاد
یكی از معایب اتحاد استراتژیك دستیابی شركا به دانش عمده یك شریك دیگر است كه مزیت رقابتی آن به شمار می رود كه بعد از انحلال اتحاد، آن شركا با كسب آن دانش به صورت رقیب برای سازمان صاحب دانش اولیه درمی آیند.لذا سازمان مذكور باید مكانیسمهایی برای حفظ دانش رقابتی خود به كار ببندد.
طبقه بندی كلی و چهارچوب مكانیسمهای موجود برای حفظ دانش در جدول شماره دو نشان داده شده است.
● نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك
چـــون یك قرارداد درجهت ایجاد و شكل گیری اتحاد استراتژیك هرچقدر هم كامل باشد باز دچار نواقصی است و بیشتر مبتنی بر اعتماد و تعهد طرفین قرار دارد لذا در اینجا به موضوع و نقش اعتماد و تعهد در اتحاد استراتژیك پرداخته می شود.
● به طوركلی دو نوع اعتماد و دو نوع تعهد وجود دارد:
۱ - اعتماد اعتباری(CREDIBILITY TRUST) : جزء عقلائی اعتماد است و اعتمادی است كه یك شریك قصد و توانایی تحقق تعهدات خود را دارد وكمكهای موردانتظار را به اتحاد ارائه می دهد(JOHNSON ET.AL, ۱۹۹۶) .
۲ - اعتماد مبتنی بر حسن نیت(BENEVOLENT TRUST) : یعنی اعتقاد درمورد اینكه یك شریك استراتژیك با عقاید خواسته های مناسب درجهت شریك مقابل رفتار می كند(JOHNSON ET.AL,۱۹۹۶) . تعهد در اتحاد استراتژیك عبارت است از قصد یك شریك در حفظ روابط خود و تلاش جهت موفقیت روابط. انواع تعهد عبارتند از:
۱ - تعهد ابزاری(INSTRUMENTAL COMMITMENT) : طبق این تعهد شركا اتحاد را به منزله یك وسیله (ابزار) برای رسیدن به اهداف خود می دانند و تعهدات آنها نیز درهمان حد است.
۲ - تعهد نگرشی(ATTITUDINAL COMMITMENT) : یعنی یك تشخیص روانشناسی عمیق منصفانه درمورد رابطه و احساس مرتبط با شریك و اتحاد. این تعهد به معنای تلاش فوق العاده برای كار مشترك و خواسته های مشترك جهت فراتر رفتن تعهدات قراردادی است(CULLEN ET,AL ۲۰۰۱). تعهدات و اعتماد در اتحاد استراتژیك مهم هستند زیرا:
۱ - هیچ قراردادی یا توافقنامه دیگری بدون توجه به اینكه چقدر كامل یا مفصل است باز هم نمی تواند تمام مسائل و مواردی را كه احتمال دارد پیش بیاید به حساب آورد.
۲ - اتحاد یك نیروی بالقوه برای تضاد غیركاركردی و مخرب و ایجاد عدم اعتماد ایجاد می سازد، چرا كه آن سازمانها ازنظر فرهنگ سازمانی، اهداف و آرمانهای استراتژیك، تجربه در اتحاد، خط مشی ها و رویه ها با هم متفاوت هستند.
۳ - بدون وجود تعهد و اعتماد در یك اتحاد، یادگیری كه از منافع عمده یك اتحاد است، ایجاد نمی شوند. تعهد و اعتماد به منافع حاصله از سرمایه رابطه ای منجر می شوند. سرمایه رابطه ای یعنی كیفیت رابطه به وجود آمده بین كنشگران اجتماعی(SOCIAL ACTORS)(CULLEN ET.AL, ۲۰۰۰) . این سرمایه از ابعاد اجتماعی - روان شناختی اتحاد تشكیل می یابد كه همان اعتماد است. چگونگی تاثیر تعهد و اعتماد بر عملكرد اتحاد در شكل ۳ نمایش داده شده است:
حد مناسب اعتماد و تعهد حد مناسب اعتماد و تعهد در شكل ۴ نشان داده شده است. با افــــزایـش سطح اعتمــاد و تعهد آسیب پذیریها بیشتر می شود و با افزایش اعتماد و تعهد منافع بالا می رود. نقطه برخورد منافع و آسیب پذیریها سطح مناسب تعهد و اعتماد است و باید توجه داشت كه این افزایش یا كاهش دائمی نیست بلكه تا یك حد معینی است و بعداز آن تغییر نمی كند.
● نتیجه گیری
بررسیها حاكی از آن است كه شركتها بدون همكاریهای لازم با همدیگر در دنیایی پر از رقابت قرن بیست و یكم موفق نخواهندشد و ناگزیر به شركت در اتحادهای استراتژیك هستند. اتحادهای استراتژیك دستیابی به اهداف استراتژیك را تسهیل می سازد ولی باعث ایجاد رقیب در بلندمدت می شود. برای ایجاد یك اتحاد باید چند مرحله منطقی را پشت سر گذاشت و در هر مرحله به مواردی توجه كرد تا اتحاد موفقیت آمیز باشد. مهمتر از ایجاد اتحاد، مدیریت و اداره اتحاد است كه باید باعث بهبود عملكرد اتحاد شود تا شركا اتحاد را حفظ كنند مكانیسمهای موجود (چهار سی) برای مدیریت اتحاد ذكر شدند.
یكی از مهمترین عیبهای اتحادها، انتقال ناخواسته دانش رقابتی به شركا در اتحاد است كه باعث می شود آنها بعداً به رقبای آن سازمان تبدیل شوند برای محافظت از این دانش رقابتی مكانیسمهایی برشمرده شدند كه بسیار موثرند.
درنهایت تعهد و اعتماد دو عامل اصلی در موفقیت یا شكست اتحادها هستند و نشان داده شد كه چگونه بر عملكرد اتحاد موثرند و هرچقدر هم كه یك قرارداد مفصل و مشروح باشد بازهم كامل نیست و این اهمیت و اعتماد و لزوم توجه آنها را می رساند.