توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : معرفي كامل تجهیزات پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:36 PM
اسپکتروفوتومتر:
دستگاهی است برای اندازه گیری غلظت ماده رنگی محلول ها .مثلا اندازه گیری قند،اسید اوریک، کلسترول، آنزیمهای مختلف و... .از دو قسمت اسپکترومتر و فوتو متر تشکیل شده است. اسپکنرومتر نور ثابت با طول موج دلخواه بوجود می آورد. پس از عبور نور از محلول ،نور باقیمانده به قسمت نورسنجی یا فوتومتر میرود. فوتومتر که از نوع فتوتیوب، فوتو دیود و... نور را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند .سپس سیگنال های دریافت شده اندازه گیری و پردازش میشوند تا کمیت مورد نظر بدست آید.
بیلی روبین توتال:
توسط این دستگاه میزان بیلی روبین کل محلول بر روی نمایشگر دستگاه نمایش داده میشود.
بيلي روبين ؛ >> رنگريزه ي ناشي از تجزيه هموگلوبين
تصویر دستگاه :
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2160.jpg
شیکر:
برای هم زدن سریع یک محلول در لوله آزمایش از شیکر استفاده میشود. بطوریکه با قرار دادن ته لوله آزمایش در جایگاه مخصوص و تنظیم سرعت ، هم زدن صورت میگیرد.
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2161.jpg
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:37 PM
معرفی دستگاه سانتریفیوژ:
دستگاهی است که توسط نیروی گریز از مرکز ذرات معلق را با چرخش توسط یک موتور الکتریکی، از مایع جدا میکند. همچنین میتواند باعث تفکیک دو مایع با تراکم متفاوت شود. این مایعات می توانند خون، ادرار و ... باشند. برحسب سرعت میتوان آنها را به سه دسته دور پایین(2000 تا6000 Rpm )، دور بالا (21000 تا 24000Rpm ) و اولترا سانتریفوژ (07500 تا10000Rpm ) تقسیم بندی کرد. نوع دور پایین بیشتر جهت سانتریفیوز کردن سلولهای خونی یا ذرات حجیم هستند. نوع دوربالا برای بیشتر فراورده ها استفاده میشوند و نوع اولترا برای تفکیک مواد تشکیل دهنده سلولی بکار میرود. برای کم کردن گرمای ایجاد شده در سانتریفوژهای سریع از یخچال استفاده میشود.
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2162.jpg
سانتریفیوژها بر اساس طرز قرار گیری نمونه ها به سه دسته تقسیم میشوند:
1)شناور: جایگاه قرارگیری نمونه ها عمود بر زمین است و با شروع حرکت زاویه پیدا کرده و سپس کاملا به حالت افقی با سطح زمین قرار میگیرد.
2) زاویه ثابت: لوله حاوی نمونه نسبت به محور دوران یک زاویه ثابت بین 25 تا 45 درجه دارند.
سانتریفوژ ها بر اساس کاربرد به انواع مختلف تقسیم بندی میشوند، در زیر دو نمونه را توضیح میدهیم:
سانتریفیوژ هماتوکریت: با استفاده از نیروی گریز از مرکز هماتوکریت خون یعنی نسبت حجم گلبولهای قرمز به حجم کلی خون را مشخص میکنند.
میکروسانتریفیوژ: برای نمونه های با حجم کم مثلا نمونه های گرفته شده از اطفال کاربرد دارد.
قطعات اساسی سانتریفیوژ: موتور الکتریکی، شافت، روتور.
همچنین کلیدها و تنظیم کننده هایی از قبیل کلیدترمز،کنترل کننده سرعت و زمانسنج بر روی دستگاه موجود است.
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2163.jpg
مکانیسم ترمز دستگاه با معکوس شدن جریان گذرنده از روتور میسر میشود. همچنین کنترل کننده سرعت با کم وزیاد کردن ولتاژ تغذیه کننده سرعت سانتریفیوز را تغییر میدهد.
تصویر سانتریفیوژ هماتوکریت:
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2164.jpg
مقاله از محسن ناجی
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:38 PM
فلیم فوتومتر(Flame Photometer) :
وسیله ای است که برای اندازه گیری الکترولیت هایی چون سدیم، پتاسیم ،لیتیم و کلسیم مورد استفاده قرار میگیرد. فلیم به معنی شعله میباشد. محلول سرم توسط یک مکنده در ظرف مخصوص قرار میگیرد. یک گاز مرجع دیگر حاوی نمک لیتیم و از طرف دیگر اکسیژن وارد ظرف میشوند. اکسیژن برای کمک به احتراق به درون ظرف کشیده میشود. گاز مرجع باعث میشود که رنگ قرمز در شعله وجود داشته باشد. شعله در مقابل دو ***** نوری قرار میگیرد. یکی از آنها ***** مرجع است که تنها نور قرمز شعله را از خود عبور میدهد ، بعد ا این ***** اشکارساز مرجع قرار میگیرد که نور قرمز را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند. یک ***** نوری دیگر نیز وجود دارد به نام ***** نمونه که پس از عبور نور زرد یا بنفش از آن و تبدیل نور توسط آشکارساز به سیگنال الکتریکی ، سیگنال نمونه بدست می آید. سیگنالها تقویت میشوند سپس نسبت به هم پردازش میشوند تا پارامترهای مورد نظر مشخص شوند. در زیر تصویر یک فلیم فوتومتر آورده شده است:
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2165.jpg
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:38 PM
سل کانتر (کولتر کانتر):
دستگاهی برای شمارش گلبولهای قرمز خون میباشد. برای این کار خون را در بشر دستگاه میریزند. یک لوله موئین که به یک سیستم مکش متصل است نیز درون آن قرار میگیرد. پایین این لوله یک شکاف با قطر حدود μ100 وجود دارد. یک الکترود مثبت درون لوله موئین و یک الکترود منفی هم در بشر قرار میگیرد. با انجام مکش در هر لحظه فقط یک سلول از شکاف لوله عبور میکند. قبل از انجام مکش ، امپدانس الکتریکی که توسط دو الکترود اندازه گیری میشود مقداری ثابت است. با انجام مکش و عبور سلول ها از شکاف این امپدانس تغییر میکند. تغییر در امپدانس به صوت یک پالس الکتریکی آشکار میگردد. با شمارش پالس ها توسط یک شمارنده الکترونیکی تعداد سلولها محاسبه میشوند.
در صفحه بعد تصویر دو مدل از این دستگاه آورده شده است:
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2166.jpg
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2167.jpg
دستگاه PT :
دستگاهی برای اندازه گیری فاکتور انعقاد خون میباشد در حقیقت Coagulometer میباشد.
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2168.jpg
محسن ناجی
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:38 PM
دستگاه ESR ، میکسر
میکسر :
شیشه های حاوی خون و یا مواد دیگر بر روی صفحه متحرک این دستگاه قرار میگیرند و با حرکات مختلف دستگاه محتویات شیشه ها هم زده میشوند. مثلا اگر ترکیب شدن خون با مایع دیگری مورد نظر باشد ویا برای جلوگیری از رسوب ازاین دستگاه استفاده میشود.
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2169.jpg
دستگاه ESR :
همان کار سانتریفیوژ هماتوکریت را انجام میدهد ، یعنی خون را در لوله آزمایش میریزند و با قرار دادن لوله ها در دستگاه قرار میدهند و گلبولها پس از یک ساعت جدا میشوند
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2170.jpg
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:39 PM
بن ماری(Water bath) :
دستگاهی است که بطور وسیع در انجام آزمایشات بیوشیمی، انعقادی خون و... کاربرد دارد. این دستگاه دارای یک مخزن آب میباشد که ممکن است بر روی مخزن فوق درپوشی تعبیه شده باشد. معمولا درپوش ها زاویه دار و حدود 30 درجه بوده( برای اینکه بخارات به داخل لوله هایی که در دستگاه قرار میگیرد نریزد). حرارت آب دستگاه بوسیله یک ترموستات قابل تنظیم است. نوع جوش این دستگاه درجه حرارتی تا حدود 100 درجه را دارا بوده وبن ماری نوع سرولوژی قابل تنظیم در دماهای مختلف بویژه 37 درجه میباشد. بهتر است که برای جلوگیری از رسوب املاح بر روی المنت از آب مقطر استفاده شود.
تصویر بن ماری:
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2171.jpg
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:39 PM
تیشو پروسسور (Tissue Processor) :
این دستگاه برای آماده سازی نمونه بافت های مورد نظر به صورت لایه نازک برای مطالعه توسط میکروسکوپ میباشد. برای استفاده ابتدا محفظه های دستگاه را از محلولهای لازم پر میکنند. سپس بافتها را در کپسولهای موم مانند سفید رنگی قرار میدهند و کپسولها را در ظروف جراگانه قرار میدهند. یک بازوی مکانیکی ظروف حاوی بافتها را از محفظه ها عبور میدهد و سپس بافتهای درون کپسولها به کمک اجزای الکترومکانیکی دستگاه به لایه های نازک تبدیل میشوند.در زیر تصاویر دستگاه آورده شده است:
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2172.jpg
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2173.jpg
سایت جامع مهندسی پزشکی
__________________
Borna66
04-21-2009, 07:39 PM
تردميل
كاربرد
تردميل يك صفحه متحرك با اعمال نيروي موتور است كه امكان تنظيم نمودن سرعت و همچنين ارتفاع صفحه در يك جهت (شيب) آن نيز وجود دارد.
فيزيولوژي
كاربرد اصلي تردميلها، تست ورزش است كه در آن بيمار فعاليتي محدود را متناسب با وضعيت پايش سيستم قلبي- عروقي خود انجام ميدهد. هدف از انجام اين تست، آشكار شدن اختلالات احتمالي عملكرد قلبي تحت فشار و استرس است.
تردميلها همچنين در فيزيوتراپي به عنوان فعاليتي در جهت توانبخشي اعضاي آسيبديده و يابهبود سريعتر پس ازجراحي به كار ميرود.
اصول عملكردhttp://pnu-club.com/imported/mising.jpg
تردميل داراي يك كمربند پهن بوده كه امكان كنترل سرعتهاي مختلف آن توسط يك موتور الكتريكي وجود دارد.
شيب (زاويه) صفحه متحرك نيز توسط يك موتور بالابرنده قابل تنظيم است تا حركت بيمار بر يك مسير رو به بالا (تپه مانند) شبيهساي شود.
صفحه كنترل مقابل بيمار امكان كنترل سرعت، شيب و همچنين محاسبه باز زماني مصرف انرژي بيمار حين حركت بر روي صفحه متحرك را فراهم ميآورد. در اين حالت ممكن است نرخ ضربان قلب نيز مانيتور شود.
اگر تردميل براي انجام تست استرس به همراه مانيتورينگ به كار رود (همانند ثبت سيگنالهاي ECG) امنيت بيمار و همچنين صحت دادههاي ثبت شده از بيمار به حداكثر خواهد رسيد.
مقادير نوعي (متداول)
سرعت: 5/1 تا 6 كيلومتر بر ساعت (km/h)
شيب (انحراف از افق): 0 تا 10%
مزاياي استفاده
* امكان تنظيم سرعت در مقادير دلخواه
* امكان محاسبه انرزژي با توجه به معلوم بودن ساير پارامترها
* بازدهي كار با اين سيستم از بسياري ديگر از ورزشهاي پيچيده قلبي و عروقي بيشتر است
* اسفاده در منزل و هر مكان دلخواه ديگر
* بعضي از انواع اين دسنگاه امكان شمارش قدم، پايش ريتم قلب و محاسبه تعداد كالري سوخته شده را نيز دارند.
ملاحظات خريد
تطبيق يك سيستم مناسب با بودجه موجود ممكن است فرآيند كسل كنندهاي باشد. انتخاب بهترين مدل در محدوده قيمت مناسب، يك هنر است. ثبات وسيله و ايجاد يك دوي يكنواخت بسيار مهم است. هرگز سيستمي را كه در هنگام دويدن شما لرزش ايجاد ميكتد را خريداري نكنيد.به مكان نگهداري بازوها و پهناي كمربند وسيله دقت كنيد. اندازه و ميزان آلودگي صوتي توليدي از موارد ديگري است كه بايد به آن توجه شود. معمولا از اين وسيله در هنگام گوش دادن به موسيقي يا تماشاي تلويزيون استفاده ميشود؛ لازم است نويز صوتي بهگونهاي باشد كه مجال اين كار را فراهم سازد!
منبع: ماهنامه مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:39 PM
اتوكلاو(بخار، اتوماتيك )
اتوكلاو بخار به دستگاهي اطلاق ميشود كه در آن درجه حرارت بايد با استفاده از بخار قابل دستيابي باشد. در قرن نوزدهم براي اولين بار، اتوكلاوهاي بخار براي استريل كردن مايعات بكار گرفته شد ولي با پيشرفت علم و تكنولوژي در حال حاضر از اين دستگاه براي موارد متفاوتي از قبيل مايعات، تجهيزات و ساير موارد استفاده ميشود .
فضاي فيزيكي دستگاه اتوكلاو بايد به گونه اي طراحي گردد كه ورود وسايل استريل از يك در و خروج آنها از در ديگر باشد .
چينش وسايل در داخل اتوكلاو بايد به صورت عمودي باشد و فضاي خالي بين آنها وجود داشته باشد كه بخار به راحتي در ميان آنها نفوذ كند. وزن بسته ها بهتر است 5 تا 7 كيلو باشد و ابعاد آن نيز بسيار كوچك يا بسيار بزرگ نباشد.
استاندارد EN554مربوط به كنترل دوره اي اتوكلاوهاي بخار است . بر اساس اين استاندارد محفظه دستگاه بايد قابليت جا دادن پانل هايي به ابعاد mm600×mm300×mm300 و يا ضرايبي از اين ابعاد را داشته باشد. در نهايت وسايل از در ديگري خارج شده و در قفسه مخصوص لوازم استريل چيده ميشوند.
اجزاي تشكيل دهنده اتوكلاو اتوماتيك
داراي دو صفحه مدرج دايره اي شكل جهت نمايش ميزان فشار جكت (فشار دستگاه ) و فشار چمبر (فشار محفظه) ميباشد. داراي دكمه اي است جهت انتخاب جنس ماده اي كه قرار است استريل شود ( مايع يا جامد ) . همچنين اين دستگاه داراي يك نمايشگر درجه حرارت مي باشد .
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
در دستور كار هر اتوكلاو مراحل هفت گانه زير قرار دارند :
1- خطاي استريل-2- درب استريل (كه در پشت دستگاه قرار دارد براي خروج وسايل استريل شده) -3- درب غير استريل (جلوي دستگاه قرار دارد براي ورود وسايل غير استريل ) -4- سيكل خلاء ( خالي كردن فشار داخل محفظه توسط پمپ خلاء ) -5- سيكل استريل -6- سيكل خشك كن -7- اتمام سيكل .
اين دستگاه داراي شيلنگ تخليه و كمپرسور ( جهت فشرده كردن بخار) مي باشد . بر سر راه شير ورودي هوا يك منبع روغن وجود دارد تا هواي خشك وارد دستگاه نشود و دستگاه آسيب نبيند.
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:40 PM
دستگاه دياليز:
دستگاهي است كه عمل جداسازي مواد سمي مانند اوره و آمونياك از خون را انجام مي دهد.از اين دستگاه بعنوان جانشيني براي كليه در صورت نارسايي يا از كار افتادن آنها استفاده مي شود.
اساس كار دستگاه:
در ابتدا ماده هپارين بوسيله پمپي به خون اضافه مي شود تا خون رقيق شود.مخلوط اين دو وارد ***** دياليز شده و از طريق غشايي نيمه تراوا در مجاورت مايع دياليز يا دياليزيت قرار مي گيرد.تركيبات موجود در دياليزيت شامل يونهاي سديم و پتاسيم و گلوكز مي باشد.مواد سمي خون از غشاء نيمه تراوا عبور كرده و وارد محفظه تبادلي دياليزيت مي شود.مايع دياليز از ماده غليظ دياليز يت تهيه مي شود و بوسيله دو پمپ قابل تنظيم در محفظه اختلاط پديد مي آيد. ***** هادر شكل هاي مختلف ساخته مي شوند و شامل سه خانواده كلي زير مي شود:
الف:دياليز كننده مارپيچي:لوله اي است داراي ديواره نيمه تراوا كه خون به داخل آن رانده شده ومايع دياليز در اطراف لوله كه بشكل مارپيچ مي باشد جريان دارد.
ب:دياليز كننده سطوح متوازي:شامل صفحات موازي نازك كه درون آنها خون و خارج آنها مايع دياليز جريان دارد مي باشد. ج:كليه فيبر تو خالي:شامل ده تا پانزده هزار فيبر تو خالي با قطر 02 ميليمتر و طول 150 ميليمتر كه كنار هم قرار گرفته اند.خون درون آنها و مايع دياليز در اطراف آنها جريان دارد. با توجه به حساسيت خاص دستگاه دياليز سيستمهاي ايمني واخطارهاي متعدد در قسمتهاي مختلف دستگاه نصب شده است.اين سيستمها در مواقعي نظير ورود هوا به مسير جريان خون يا پاره شدن غشاءحائل در ***** دياليز پمپ خون را خاموش كرده و عمل دياليز پس از رفع مشكل بوسيله تكنسين مربوطه ميسر خواهد شد.
سایت جامع مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:49 PM
تونومتری چیست ؟
ترجمه مسلم بگل
منبع : ebme.co.uk
به وسیله این دستگاه قادر خواهیم بود فشار کره چشم را اندازه گیری کنیم.
فشار بالای چشم باعث بروز بیماری به اسم گلوکوما یا همان آب سیاه میشود که اگر درمان نشود منجر به آسیب دیدن دید فرد و در نهایت کوری میشود.
بدین منظور پیشنهاد میشود که همه افراد بالای 40 سال هر 3 یا 5 سال برای جلوگیری از بروز بیماری گلوکوما مورد آزمایش قرار بگیرند.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
اما هنگام انجام این تست چه اتفاقی می افتد ؟
فشار درون چشم همیشه از بیرون اندازه گیری میشود. اگر شما در یک مطب چشم پزشکی باشید فشار چشم بدون هیچ گونه عمل تماسی اندازه گیری میشود و درواقع یک روش noninvasive میباشد.
چشم پزشک توسط دستگاه مقداری هوا درون چشم بیمار می دمد این دستگاه از یک نوع سنسور شبیه آشکار سازهای کوچک راداری بهره میگیرد و فشار چشم را از روی فروفتگی هایی که توسط هوای دمیده شده در روی سطح چشم ایجاد شده اندازه گیری می کند. این فرورفتگی های ایجاد شده در روی سطح چشم عادی هستند و بعد از مدت کوتاهی برطرف میشوند و آسیبی برای چشم بیمار ایجاد نمی کنند.
تعدادی از بیماران هستند که احتیاج دارند که فشار چشمشان مورد آزمایش قرار بگیرد اما به چنین مطب هایی با این وسیله پزشکی دسترسی ندارند به عنوان مثال بیمارانی که احتیاج دارند برای آگاهی از بیماری گلوکوما در اتاق های عمل مورد آزمایش قرار بگیرد.
در این موارد فشار چشم میتواند توسط یک وسیله که شبیه به یک خودکار اندازه گیری شود.
یک طرف این وسیله بر روی کره چشم قرار میگیرد بیمار احساسی شبیه داشتن یک لنز تماسی بروی چشمان خود را دارد.
هدف
• کمک به تشخیص بیماری گلوکوما یا فشار های بالای چشم
• بررسی فشار چشم در حالات عادی برای موارد پیشگیرانه
طرز کار دستگاه تونومتری :
اندازه گیری فشار مایع Aqueouse (آبگین) درون چشم ها
http://pnu-club.com/imported/mising.jpghttp://pnu-club.com/imported/mising.jpg
در این روش یک بی حسی موضعی در چشم ها ایجاد می کنند
انواع روش ها :
تونومتری در حالتی که از لنز های تماسی استفاده میشود به صورت مستقیم بر روی سطح چشم اعمال میشوند.
در طول ایجاد فرورفتگی در کره چشم، شما بر روی یک تخت دراز می کشید و تونومتر بر روی چشم های شما قرار میگیرد و فشار چشم اندازه گیری می شود.
در طول تونومتری تماسی شما بر روی یک صندلی می نشینید و سر شما به صورت ثابت نگاه داشته شده و پیشانی شما نیز بر روی پیشانی بند دستگاه قرار می گیرد در این حالت دستگاه تونومتر بر روی چشمی که بی حسی موضعی داده شده است فشار را اندازه گیری می کند.
در تونومتری بدون تماس، دستگاه هیچ گونه تماسی با چشم ندارد، در عوض مقداری هوا برای اندازه گیری فشار به درون چشم دمیده میشود.
بعد از تست :
• شما بعد از این تست میتوانید به راحتی به فعالیت های روزمره خود ادامه دهید.
• شما باید تا 30 دقیقه بعد از تست از مالش چشم خود خودداری کنید.
عواملی که بر روی نتیجه موثر خواهد بود:
شیب نا منظم قرنیه می باشد که نیازمند یک تونومتری خاص است.
شرح:
فشار خوانده شده بر حسب میلیمتر جیوه می باشد رنج عادی برای فشار چشم در حدود 20 میلیمتر جیوه یا کمتر میباشد. فشار های بالای چشم ممکن است نشان دهنده بیماری گلوکوما یا بروز افزایش فشار خون شود
مزایا :
• آسان و سریع بودن تست گلوکوما
• غیر تهاجمی بودن این دستگاه
سایت جامع مهندسی پزشکی
__________________
Borna66
04-21-2009, 07:50 PM
الکتروککلئوگرافی
مترجم : سیاوش سخاوی
آزمایش الکترو ککلئوگرافی ،ECochG ، یک آزمایش برای اندازه گیری پتانسیل های الکتریکی گوش میانی در هنگام تحریک آنها بوسیله ی صدا می باشد. این تست اکثر موقع ها برای تعیین اینکه گوش میانی(حلزون) دارای فشار مایع اضافی هست یا نه ، انجام می شود . لبته این آزمایش نیز برای سنجش شنوایی کودکان و معلولان ذهنی نیز انجام می شود. افزایش فشار مایعات در درون حلزون می تواند باعث از دست دادن شنوایی ، پر بودن گوش ، سرگیجه و یا سوت کشیدن آن شود .
همانطور که گفته شد ، ECochG برای سنجش پتانسیل های مربوط به تحریک به کار می رود. یکی از این پتانسیل ها، پتانسیل عملی (AP) که برای انتقال پیام عصبی آزاد می کنند .
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
صداهایی که برای آزمایش استفاده می شوند ، معمولا، تیک ها و تون هایی هستند که به گوش فرستاده می شوند.در تصاویری که در بالا ارائه شده اند ،R تیک هایی هستند که ترقیق شده اند و C تیک هایی هستند مه تلغیظ شده اند .
دو روش برای آزمایش ECochG وجود دارد.TT (ترانستیمپانیکTranstympanic) و ET (اکستراتیمپانیکextratympanic) .در روش ترانستیپانیک، که روشی هجومی محسوب می شود، الکترودی از د رون پرده ی صماخ عبور داده می شود تا بر استخوان حلزون فرود آید. به وسیله ی این روش پتانسیل های عصبی و حلزون ثبت می شوند. در روش ET ، که پزشکان آن را بیشتر ترجیح می دهند ، الکترود هایی بر روی مجرای گوش یا سطح پرده ی صماخ گذاشته می شوند . شکل زیر الکترودی را که برای ET یا به اصطلاح خود پزشکان "tympanic ECoch" را نشان می دهد .
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
هر دو روش ثبت دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. نخستین فایده ی TT ، به دلیل مستقیم در تماس بودن با حلزون می باشد که دیگر لزومی ندارد تا سیگنال های دریافتی به صورت میانگین ثبت شوندد و مستقیما ثبت می شوند. ولی محدودیت بزرگی دارد این است که هجومی می باشد و نیاز به یک پزشک در یک محل پزشکی دارد. همچنین عبور دادن الکترود از داخل پرده ی صماخ بسیار دردناک می باشد ، با وجود اینکه مواد بیهوشی موضعی به کار برده می شوند.
ولی در مقابل آن ، ET نیاز زیادی به مینگین گرفتن از سیگنال های دریافتی دارد و همچنین نسبت به سسیگنال های TT دارای دامنه ی کمتری می باشند . ولی در عوض ET بدون درد بوده و هر آدیولوژیست بدون نیاز به پزسکی بودن محیط و بدون نیاز به بی حسی می تواند این کار را انجام دهد.
پتانسیل هایی که عموما توسط ECochG ثبت می شوند ، CM ،AP و SP نام دارند .
CM که مخفف Cochlear microphonic است و شکل موج صوت محرک فرستاده به گوش را در تحریک های متوسط ویا پایین را تصویر می کند. (تنگار حلزون مثل میکروفونی است که صوت های فرستاده شده را دریافت و نمودار ولتاژی آنها را نشان می دهد.)
AP همان پتانسیل عمل مجموع چندین هزار عصب شنوایی و در هنگام تحریک شدن است. مهم ترین مشخصه های AP که مورد بررسی قرار می گیرند ، بزرگی آن و همچنین زمان اتفاق افتادن آن پس از تحریک است..
SP مخفف Summating potential است. این پتانسیل نشان دهند ه ی الگوی مکانی-زمانی حلزون برای پاسخ دادن به محرک است.( یک چیزی شبیه به آستانه ی پتانسیل لازم برای آنجام پتانسیل عمل در آعصاب). جهت مثبت یا منفی آن بستگی به جهت قرار گرفتن الکترود ها و همچنین آعصابی مورد بررسی قرار می گیرند متفاوت است.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
Borna66
04-21-2009, 07:50 PM
معرفی دستگاه آندوسکوپی
مقدمه
كلمه آندوسكوپ از دو كلمه يوناني به معناي درون و ديدن تشكيل شده است . عبارت آندوسكوپي به معناي استفاده از تجهيزات براي معاينه درون ارگان هاي حفره مانند بدن بهصورت ديداري است.
در علم پزشكي از دير باز تمايل و رغبت براي ديدن اجزاي درون بدن نيروي محركي بوده است تا بدان وسيله بتوان به بيماران كمك كرد. در كنار جراحي باز ، اين روش معاينه و جراحي با كمترين تهاجم به بدن ، روشي ظريف ، استادانه و ماهرانه البته با كمترين مشكل براي بيمار محسوب مي شود .
طبيعت راه رسيدن به اين هدف را فراهم آورده است . دستيابي به درون ، از طريق حفرات و سوراخ هاي بدن انسان امكان پذير است. راه حل به كار برده شده براي آندوسكوپي استفاده از نور بازتابيده بود و تنها يك آينه عنصر اصلي اين روش معاينه محسوب مي شد . در گذشته اجزاي درون بدن با چشم غير مسلح ديده مي شد بدون استفاده از هر گونه وسيله نوري يا سيستم كمكي .
ويديو آندوسكوپ ، ساختمان و كاربردها
انتقال الكتروني تصاوير گرفته شده از بدن به يك واحد پردازشگر ويدئويي ، پيشرفت تكنولوژيكي جيدي در علم آندوسكوپي به شمار مي رود . امروزه در اكثر اعملا جراحي آندوسكوپي از ويدئو و دوربين هاي عكاسي براي ديدن وثبت عمل استفاده مي شود ريال، در اين گونه سيستم ها در عين اينكه مي توان اجزاي داخلي بدن را به شكل تصاوير رنگي در حين انجام عمل آندوسكوپي مشاهده كرد، اين تصاوير قابليت ظبط و ذخيره شدن داشته ، در موقع لزوم مي توان آنها را باز خواني كرد .
متخصصان آندوسكوپي ، با ديدن تصاوير رنگي فيزيواوژيكي گرفته شده ، از بدن ، مي توانند پي به وجود انواع مختلف بيماري ها و همچنين لخته ها در عضو مورد نظر ببرند و شرايط پاتولوژيكي بسياري را ارزيابي كنند . نظير بررسي ميزان خون رساني به بافت ها و مخاط هاي مختلف و تشخيص بافت هاي غير طبيعي كه در زير اين مخاط ها فرا گرفته نظير تومور هاي زير پرده مخاطي . مزيت اصلي استفاده از آندوسكوپ ويدئويي آن است كه اين سيستم ها قادر به تصوير كشيدن اجزاي داخلي بدن هستند ، به گونه اي كه امكان تماشاي تصوير ، همزمان به وسيله تمامي افراد تيم جراحي امكان پذير باشد بدون آنكه رزولوشن تصوير پايين بيايد .
نكته ديگر آن است كه در صورت عدم استفاده از سيستم هاي ويدئو حين انجام عمل آندوسكوپي ، متخصص براي ديدن تصاوير مجبور است كه از طريق يك چشمي ، آن هم با دقت زياد نگاه كند و اغلب به دليل خم شدن روي بيمار ، خستگي و فشار شديدي را در ناحيه چشم ها ، گردن و پشت خود احساس مي كند . در حالي كه اگر از آندوسكوپ ويدئويي كمك گرفته شود ، متخصص اين امكان را دارد كه در يك وضعيت مناسب و راحت قرار گرفته ، خستگي كمي را احساس كند . ضمن آنكه تمامي افراد تيم جراحي مي توانند روند معاينه و درمان را به وضوح ديده ، از اين طريق كمك مؤثري به جراح نمايند .
اصول عملكرد
شكل زیر مقطع عرضي Distal tip از يك آندوسكوپ Flexible را نشان مي دهد . همان طور كه مي دانيم آندوسكوپ هاي فيبر نوري كه به نام فيبروسكوپ ها معروغند داراي 2 دسته فيبر نوري هستند كه يكي براي هدايت روشنايي و ديگري براي هدايت تصوير استفاده مي شود .
در اين شكل علاوه بر فيبر هاي نوري ، كانال هاي ساكشن و وسائل جراحي ، همچنين كانال هاي آب و هوا ديده مي شود
كاربردهاي تجهيزات آندوسكوپي در پزشكي
آندوسكوپ ها به شكل بسيار گسترده اي در تمامي زمينه هاي علوم پزشكي كاربرد داشته و امروزه بخصوص در اورولوژي ، جراحي هاي نورولوژيك و هيستروسكوپيك قابليت هاي زيادي از خود نشان مي دهند .
در جراحي هاي آندوسكوپيك يا همان MIS Procedures ( minimally invasive surgery) در عين اينكه تغيير شكل غير طبيعي بافت هاي بدن بسيار كم ديده مي شود ، بهبودب بيمار نيز در مدت زمان كوتاهي نسبت به Open surgical prosedures صورت مي گيرد و از اين جهت آندوسكوپي روش روش بسيار كم ضرر براي بيمار مي باشد و آسيب بسيار كمي متوجه بيمار مي باشد .
اطلاعات تشخيصي حاصل بغايت ارزشمند است زيرا به ارائه شواهد روشن و مستقيمي مي انجامد ، مثلاً زخم هاي روده ، انسدادها ، تومور هاي خوش خيم و بد خيم ، بيماريهايي چون سيروز كبدي و غيره را مي توان مستقيماً مطالعه كرد . همچنين بيوپسي ( نمونه برداري از بافت ) ، استفاده از الكترودهاي مخصوص سوزاندن وبند آوردن خونريزي و با وسايل خارج سازنده براي بيرون آوردن اجسام خارجي از اعمال معمولي در آندوسكوپي به شمار مي رود .
با تشکر فراوان از سایت دزمد
مقاله از :سمانه رضايي نجف آبادي - كوثر رضاييان - صديقه راستين
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:50 PM
معرفی دستگاه فلوروسکوپی
تاريخچه
اولين سيستمهاي فلوروسکوپي که به عنوان آشکارساز بود يک پرده فلوروسکوپي بود که پزشک مستقيماً آن را مي ديده است.در اين سيستمها فوتونهاي اشعه ايکس که به پرده مي رسند تبديل به فوتونهاي نور مرئي ميشود که توسط مشاهده کننده قابل رؤيت بود. جنس پرده ها سولفيد کادميم روي بودند و نورسبز متمايل به زرد متشعشع مي کردند. يک شيشه سربي از پرتودهي زياد اشعه ايکس محافظت مي کرد و درجه تفکيک را مي کاست. ولي عيب آن اين بود که چون پرده، نور ضعيفي را تابش ميکرد،پزشکان بايد در اتاق تاريک کارمي کردند و قدرت تشخيص کنتراست آنها کم بود. در سيستمهاي مدرن ، يک لوله تشديد کننده تقش آشکارساز را دارد.لوله تشديد کننده داراي يک پرده فلورسنت، کاتد نوري (فوتوکاتد) و پرده فسفوري است.فوتونهاي اشعه ايکس پس از برخورد به پرده فلورسنت به فوتونهاي نوري تبديل مي شوند.الکترونهاي نوري را با پتانسيل kV 25 شتاب مي دهند و توسط يک لنز الکترواستاتيکي روي يک پرده فسفوري کوچک متمرکز مي کنند.سپس تصوير با يک دوربين تلويزيوني و يک سيستم بزرگ کننده قابل مشاهده است. گاهي به جاي دوربين تلويزيوني از دوربين سينمايي mm 16 استفاده ميشود که درجه تفکيک بهتري دارد ولي براي مشاهده در طول آزمايش دوربين تلويزيوني بهتر است.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
فلوروسکوپي
تجهيزات فلوروسکوپي:
ساده ترين شکل دستگاه فلوروسکوپي شامل ميز راديوگرافي، تيوب زيرين تخت و صفحه تشديد کننده در بالاي ميز مي باشد.صفحه حاوي ماده اي نظير سولفيد کادميم است که بر روي ورقه نازک پوشش داده شده و پايين صفحه محافظ پلاستيکي در وسط بيمار و صفحه شيشه اي سرب دارد در طرف بيننده قرار گرفته است اين مجموعه داخل قاب فلزي که از صفحه محافظت مي کند و حرکت تيوب زيرين را با صفحه هماهنگ مي کند،قرار مي گيرد.روشنايي صفحه فلورسنت را مي توان با افزايش جريان تيوب اضافه کرد چه تصوير مستقيم روي صفحه فلورسنت و چه توسط تقويت کننده و سيستم تلوزيوني مدار بسته ديده شود مسلما بايد تيوب اشعه ايکس و سيستم ثبات بهم متصل باشند و همزمان حرکت کنند.
تعويض کننده سريال (وسيله براي اسپات فيلم):
اين قسمت کاست را به محلي که آماده پرتودهي است مي آورد.سيستم اينترلاک اطمينان مي دهد تا زماني که تيوب زير تخت از حالت اسکي به راديوگرافي تبديل نشود و نتوان پرتو توليد کرد،اندازه و ميدان پرتو بسته به فاصله معين تا کانون به طور اتوماتيک محدود مي شود.به کمک سلکتور قالب هر اندازه دلخواه از فيلم را ميتوان تحت تابش قرارداد يا توسط پوشش هاي سربي مي توان در قسمتهاي مختلف يک فيلم پرتودهي هاي متعدد داشت يعني يک فيلم را مي توان به دو چهار شش يا هشت قسمت کوچک تقسيم کرد.
تغيير از وضعيت فلوروسکوپي به راديوگرافي:
هنگام اين تغيير وضعيت زير اتفاق مي افتد:
1- ابتدا با فشار دادن کليد اکسپوژر مدارها براي اکسپوژرها آماده مي شوند.
2- مدارات فلوروسکوپي از مدار خارج مي شوند.
3- مدارات راديوگرافي مورد نظر در مدار قرارمي گيرند.
4- کاست به محل اکسپوژر کشيده مي شود.
5- با ادامه فشار کليد اکسپوژر با فشار مجدد کليد، اکسپوژر انجام مي شود.
تايمر فلوروسکوپي:
در اغلب بخش ها به مدار فلوروسکوپي تايمري وصل است که زمان فلوروسکوپي هر بيمار را نشان مي دهد.کاربر مدت هر آزمايش را روي تايمر انتخاب مي کند.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
اندازه گيري دوز بيمار:
وسيله اي که دوز پرتو بيمار را طي آزمايشات تشخيص اندازه گيري مي کند Diamentor است. اين وسيله شامل اتاقک يونيزاسيون مسطح، پيش آمپلي فاير، وسيله اندازه گيري و نمايشگر است.با هر شمارش علايم صوتي از ميکروفون پخش مي شود.زماني که شمارنده دوز آزمايشي را در يک آزمايش نشان داد، با فشار يک دکمه مي توان آن را صفر کرد.هم چنين دوز بيمار را مي توان با استفاده از ديسک هاي ترمولومينسانت اندازه گيري کرد.
بزرگ نمايي:
با اعمال انرژي به الکترود متمرکز کننده ثانويه مي توان سطح کوچکي از فسفر ورودي را تاحد زيادي براي آنکه تمام سطح فسفر خروجي را بپوشاند بزرگ نمود. به علت کاهش اندازه ميدان ورودي، تعداد الکترون کمتر براي پوشش فسفر خروجي موجود خواهد بود.
رويت تصوير خروجي:
به چند طريق ميتوان تصوير کوچک خروجي را مشاهده يا ثبت کرد:
1- رويت مستقيم با چشم(امروزه کمتر صورت مي گيرد)
2- روي مانيتور تلويزيوني با استفاده از سيستم مدار بسته تلوزيوني
3- فوتوگرافي تصوير روي فيلم هاي بريده و يا فيلم نواري
4- ثبت تصوير روي سينه فيلم
5-دوربين هاي تلويزيوني
در تصوير برداري پزشکي معمولا از دونوع دوربين تلويزيون استفاده ميشود:
1- دوربين ويديکون
2- دوربين پلابيکون
کينسکوپي:
با استفاده از سينه دوربين ميتوان تصوير کوچک روي مانيتور تلويزيون را ضبط کرد. شاتر دوربين بايد با باريکه الکتروني که صفحه مانيتور را جاروب مي کند هماهنگ باشد. مزيت روش ضبط سينمايي آن است که لازم نيست بيمار پرتوي بيش از آنچه براي ضبط تلوزيوني لازم است دريافت کند.
معايب اين روش عبارتند از:
1- از دست رفتن اطلاعات،زيرا شاتر دوربين سينمايي تا وقتي که قسمت جديد از فيلم کشيده شود بسته مي ماند.
2- احتمالا روي تصوير لکه ظاهر مي شود،زيرا در هر فريم فيلم سينمايي از دوز کمتر استفاده مي شود.
3- اگر دوربين و سيستم تلويزيوني کاملا هماهنگ نباشد ممکن است خطوط افقي روي سينه فيلم ظاهر شود.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
ساختار تيوپ تشديد کننده تصوير:
کار اين تيوپ:
تبديل تصوير اشعه ايکس به يک تصوير نوري قابل ديدن که شدت روشنايي آن به حد کافي بوده و بتوان آنرا به راحتي مشاهده کرد.
اجزاء تيوپ:
يک آند يک کاتد و يک يا دو الکترود متمرکز کننده که همگي درون يک محفظه شيشه اي ناقوسي شکل قرار دارند.
کاتد همان صفحه بزرگ فسفر ورودي (input phosphor)، آند همان صفحه فسفر کوچک خروجي (output phosphor)و الکترود هاي همان لنزهاي الکترو استاتيکي هستند که بين آند و کاتد درون محفظه شيشه اي قرار دارند.تمام سطوح تيوپ بايد داراي کمي انحنا باشند تا در برابر اختلاف
فشار بين درون (خلاء)و بيرون محفظه (هوا)مقاومت کنند.صفحه فسفر ورودي از يک ماده فلور سانس که بصورت ذرات بخار در آمده و روي يک صفحه نازک آلومينيومي رسوب داده شده تشکيل شده و قطر آن بين 15تا20 سانتيمتر است.ماده فلور سانس در واقع يدور سزيم (csi) است.در دستگاههاي قديمي تر سولفور کادميم و روي تقويت شده استفاده مي شد.جهت گيري عمودي بلورهاي csi،تراکم بيشتر و عدد اتمي بالاتر از خواص خوب csi مي باشد. همچنين اين ماده داراي بهره بالاتر بوده و رزولوشن يا دقت تصوير ايجاد شده توسط آن بيشتر است. تبديل تعداد بيشتر فوتون هاي اشعه ي ايکس به فوتون هاي نوري باعث کاهش نويز تصوير مي شود.کار صفحه فسفر توليد نور متناسب با نورون اشعه تابيده شده است.فوتوکاتد يکي ديگر از اجزاء تيوپ است و از مجموعه اي از ترکيبات آنتيموان و سزيم تشکيل شده است تا تصوير فوتوني ايجاد شده توسط صفحه فسفر ورودي را به يک تصوير الکتروني تبديل کند، يعني با برخورد نور، از خود الکترون ساطع نمايد.اين الکترونها با اختلا ف پتانسيل 25 تا 35 کيلو وات (که بين آند و کاتد است)به طرف آند شتاب
مي گيرند.در طول مسير توسط لنزهاي الکتروستاتيکي روي صفحه فسفر خروجي متمرکز مي شوند.قطر صفحه فسفر خروجي 15 تا 25 ميليمتر است.اين صفحه از بخارات رسوب سولفات کادميم فعال شده با نقره، روي يک صفحه آلومينيومي نازک تشکيل شده است.تصوير تشکيل شده روي صفحه خروجي شدت روشنايي بسيار زيادتري نسبت به تصوير صفحه ورودي دارد.محفظه شيشه اي تيوپ 2 تا 4 ميليمتر ضخامت دارد ودر يک محفظه فلزي پوشش سرب قرار گرفته است.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
دو روش براي ديدن تصوير خروجي وجود دارد:
1- استفاده از از سيستم نمايش آينه اي
2- استفاده از دوربين فيلمبرداري و صفحه نمايش تلويزيوني
درسيستم آينه اي تصوير خروجي تيوب توسط تعدادي عدسي و آينه به چشم فرد مي رسد.
مزيت اين روش سادگي و هزينه پائين آن نسبت به سيستم نمايش تلويزيوني است.عيب آن اين است که در هر لحظه يک يا دو نفر مي تواند تصوير را ملاحظه کنند.در سيستم نمايش تلويزيوني تصوير خروجي تيوب توسط يک دوربين فيلمبرداري مي باشد و توسط يک صفحه نمايشگر تلويزيوني به صورت بلادرنگ نمايش داده مي شود. مزيت اين روش مشاهده همزمان چند تصوير است.مزاياي ديگر امکان بهبود کنتراست تصوير و امکان ذخيره سازي و انتقال تصاوير به محل ديگر مي باشد.عيب آن پيچيده بودن و هزينه بالاي تجهيزات آن است.اولين مسئله در مورد اين سيستم کوپل کردن تصوير خروجي صفحه فسفر خروجي به دوربين تصوير برداري است.
اين عمل به دو روش قابل انجام است:
1-سيستم فيبر نوري
2- سيستم عدسي
در سيستم فيبر نوري يک صفحه فيبر نوري نازک يک ارتباط خوب بين فسفر خروجي و تيوب تشديد کننده و دوربين تلوزيوني برقرار مي کند.در سيستم عدسي دو عدسي و يک آينه نيمه شفاف به کار مي رود.عدسي اول به آن عدسي شيئي ميگويند،نور ساطع شده توسط صفحه فسفر خروجي را مي گيرد وبه يک دسته نور موازي تبديل مي کند.آينه نيمه شفاف در مسيراين نور باعث مي شود تا دسته نور به دو دسته تقسيم شود.يک دسته به عدسي دوربين رفته و بعد از همگرايي به ورودي دوربين تصوير برداري مي رسد.دسته دوم نيز مي تواند به وردي يک سيستم تصوير برداري ديگر مثل دوربين اسپات فيلم يا دوربين سينمايي تحويل داده شود.با تعيين محل عدسي هاي چشمي با توجه به اندازه صفحه فسفر خروجي، ورودي دوربين مي تواند کوپلينگ مناسب را بين اين دو ايجاد کند.
تشديد کننده هاي تصوير مسطح:
در اين حالت يک تصوير با اندازه واقعي و غير معکوس ايجاد مي کند.به جاي تصوير برداري الکتروني – نوري از روشي به نام تمرکز نزديک فوتو الکتروني استفاده مي شود.دراين روش فوتوکاتدها و صفحات فولورسانس در مقابل هم و به صورت موازي قرار ميگيرند و اختلاف ولتاژ 15 کيلو ولت بين آنها برقرار است.آنگاه يک ميدان الکتريکي يکنواخت ايجاد مي شود ويک تصوير يک به يک با لبه هاي تيز ايجاد مي شود.اشعه ايکس تابيده شده به صفحه ورودي تبديل به فوتونهاي نوري مي شود.از برخوردهاي فوتونهاي نوري با فوتوکاتد اول الکترون توليد مي شود.الکترونها تحت اثر ميدان انرژي جذب مي کنند و به صفحه فلورسانس اول برخورد کرده و تصويري روشن تر از تصوير قبلي ايجاد مي کنند.اين تصوير صفحه فلورسانس دوم را تحريک مي کند. صفحه دوم همان صفحه خروجي است که نوري در محدوده سبزايجاد مي کند.
دروبين هاي تلوزيوني:
دونوع دوربين تصوير برداري وجود دارد:
1- دوربين ويديکون (vidicon) که متداولتر است.
2- دوربين ارتيکون (orthicom).
اجزا اصلي يک دوربين ويديکون: يک محفظه شيشه اي تخليه شده از هوا شامل يک صفحه سيگنال (signal plode) يک هادي نور (photo condoctor) و يک تفنگ الکتروني (electon gon)
مي باشد.
با تابش نور به صفحه هادي،مقاومت الکتريکي قسمتهاي مختلف صفحه متناسب با نور تابيده شده تغيير مي کند.تغيير در مقاومت باعث شارش بار بين صفحه سيگنال و لايه هادي نور مي شود.يک تفنگ الکتروني يک شعاع الکتروني ايجاد مي کند که لايه هادي نوري راجاروب مي کند.شعاع الکتروني هر نقطه از لايه هادي نور را دوباره تا مقدار اوليه شارش مي کند.مقدار جريان لازم براي شارش اندازه گيري شده و پس از تقويت به مونيتور ارسال مي شود، سپس دامنه سيگنال ويدئويي حاصل در هر لحظه متناسب با جريان لازم براي شارش مجدد يک نقطه از لايه هادي نور و در نتيجه
متناسب باشدت نور تابيده شده به آن نقطه مي باشد. تيوب دوربين يک منبع جريان با مقاومت بالاست و مقاومت داخلي آن چند مگا اهم است. براي داشتن تطبيق امپدانس خوب مقاومت وروديRi بالا لازم است.صفحه سيگنال و لايه هادي نور تيوب مشابه يک خازن موازي با اين مقاومت عمل مي کنند(Ci). با افزايش فرکانس، ولتاژ در ورودي تقويت کننده کاهش مي يابد.اگر پاسخ فرکانسي تقويت کننده عکس پاسخ فرکانسي ورودي باشد، در خروجي يک پاسخ فرکانسي مسطح داريم.بهره متناسب با حاصلضرب Ri*Ci افزايش مي يابد.
مونيتور:
مونيتور يک سيستم نمايش تلويزيوني است که در واقع سيگنال ويدئويي مرکب (که عبارت است از سيگنال ويدوئي تقويت شده که پالسهاي همزمان افقي و عمودي روي آن سوار شده اند)را از طريق يک کابل کواکسيال با امپدانس 75 اهم دريافت مي کند.
دو نوع مونيتور در سيستم نمايش تلوزيوني اشعه ايکس بکار ميرود:
1- نمونه استاندارد
2- نمونه با رزولوشن بالا يا 1249 خط
در نمونه استاندارد نسبت عرض به ارتفاع مونيتور 4:3 و در نمونه با رزولوشن بالا 1:1 است.کنتراست و شدت روشنايي مونيتور بايد قابل کنترل باشد. کنتراست با بهره تقويت کننده و شدت روشنايي با ايجاد کنتراست و شدت روشنايي مونيتور بايد قابل کنترل باشد.کنتراست با بهره تقويت کننده و شدت روشنايي با ايجادباياس منفي روي گريد ابتدايي مونيتور نسبت به ولتاژ کاتد تأمين مي شود.
سيستم کنترل روشنايي اتوماتيک:
شدت روشنايي يک تصوير فلوروسکوپي بسته به اينکه از کدام ناحيه بدن تصوير برداري کنيم و ضخامت و چگالي آن ناحيه، تغيير مي کند.
براي ثابت نگه داشتن ميزان روشنايي دو راه وجود دارد:
1- کنترل بهره سيستم تقويت کننده تلويزيوني (کنترل اتومکاتيک بهره يا AGC)
2- کنترل ميزان اشعه تابيده به شخص (کنترل اتوماتيک روشناييABC)
کنترل بهره سيستم تقويت کننده:
به راحتي و باهزينه کم قابل اجراست.اشکال اين روش اين است که افزايش بهره بدون افزايش ميزان اشعه ورودي نسبت سيگنال به نويز را کاهش مي دهد. در اين روش بهره سيستم تقويت کننده تصوير و پارامترهاي قابل تنظيم دوربين تصوير برداري به طور اتوماتيک و با گرفتن فيدبک از مقدار شدت روشنايي تصوير خروجي کنترل مي شوند، به طوري که شدت روشنايي تصوير ثابت بماند.
در روش کنترل ميزان اشعه وروديABC :با افزايش ياکاهش ميزان اشعه ورودي
به تيوب تشديد کننده تصوير روشنايي تصوير را تغيير ميدهيم.
براي انجام اين روش سه راه وجود دارد:
1- سيستم کنترل اتوماتيک کيلو ولت
در اين روش ولتاژ اولين ژنراتور ولتاژ بالا توسط سيگنالي که متناسب با ميزان روشنايي تصوير است تغيير داده مي شود.روشنايي کمتر باعث افزايش ميزان kv و روشنايي بيشتر باعث کاهش ميزان kvمي شود.تغيير kv با ثابت نگه داشتن ميزان mA صورت مي گيرد.
مزيت اصلي روش: دامنه وسيع ديناميکي حدود 20:1 يا بيشتر و ازدست نرفتن کنتراست در تصوير برداري از قسمتهاي ضخيم و چگالتر بدن است.
2-سيستم کنترل اتومکانيک ميلي آمپر:
در اين روش ميزان kv دو سر تيوب اشعه ايکس ثابت است و باتغيير جريان فيلامان،کنترل روشنايي تصوير صورت ميگيرد. گرم وسرد شدن فيلامان طول مي کشد ودر نتيجه زمان واکنش کند است.
مزيت اين روش:پياده سازي آسان و کم خرج آن است.
تنظيم همزمان kV , mA:
امروزه بعضي از دستگاهها از ترکيب دو سيستم فوق بهر ه مي گيرند، مثلا mA در حداکثر مقدار خود و kV از مقدار کم به زياد افرايش مي يابند تا به روشنايي دلخواه برسيم.
ضبط تصاوير فلوروسکوپي:
تطابق تصاوير مانيتور با چشم مشاهده کننده وروشنايي اتاق کمتر است و شدت روشنايي (brightness) مانيتور بايد قابل کنترل باشد. مانياز به ضبط تصاوير به عنوان مدرک در پرونده پزشکي بيمارداريم.
روشهاي مختلفي براي ضبط تصاوير فلوروسکوپي وجود دارد:
1- ضبط کننده اسپات فيلم (spot film recorders)
تجهيزات اسپات فيلم بين بيمار و تشديد کننده و تصوير قرار مي گيرند و يک يا چند لحظه ازتصوير زنده فلوروسکوپي را روي فيلم راديولوژي ضبط مي کنند.داراي محلي براي قرار دادن کاست فيلم است.در موقع فلوروسکوپي راديو لوژيست ممکن است هر زماني بخواهد کاست را از محل استقرار خود به محل آماده تابش حرکت دهد.حرکت کاست از محل استقرار اوليه تا محلي که کاست به طور کامل بين بيمار و تشديد کننده تصاير قرار گيرد حدود يک ثانيه طول مي کشد.زماني که کاست به محل تابش برسد بابسته شدن يک کليد فرمان تابش صادرمي گردد.در طول اين يک ثانيه چندين عمل مي بايست انجام گيرد.
1- مدارات کنترل kV,mA و زمان از حالت کنترل فلوروسکوپي به حالت کنترل راديوگرافي تغيير وضعيت دهند.
2- جريان فيلمان متناسب با kV وmA در خواستي راديولوژي تغيير کرده و گرماي فيلامان به حد نهايي خود برسد.
3- آند دوار تيوب شروع به چرخش نموده و به سرعت نهايي خود برسد.به دليل نياز به زماني جهت انجام آماده سازي ها راديوگرافي ها داراي دو نقطه ضعف اساسي است.
1- زمان تابش و گرفتن عکس راديو گرافي حدود يک ثانيه از زمانيکه راديولوژيست تصميم به ضبط تصاير روي فيلم مي کند عقب تر است وممکن است دراين يک ثانيه تصوير تغيير کرده باشد.
2- حرکت مکانيکي کاست از حالت اوليه به حالت تابش باعث ايجاد لرزش خفيفي در سريوگراف شده و اين امر باعث تارشدگي در تصوير مي شود.
3- دوربين فوتو اسپات photospot camera
دوربين فوتواسپات تصوير خروجي تشديد کننده تصوير را روي فيلم ضبط مي کند.تيوب هاي تشديد کننده تصوير با قطر فسفر گيرنده تا 16 اينچ اجازه مي دهند نوار بزرگ بدون حرکت تيوب تشديد کننده و تصوير ازيک نقطه به نقطه ديگر در يک تصوير به نمايش در آيند.يک مزيت دوربين فوتواسپات کاهش قابل ملاحظه ميزان اشعه تابيده شونده در يک يا چند عمل تابش راديوگرافي صورت گرفته است و نمي گذارد اشعه زيادي به بيمار تابانده شود.يک عيب اين روش وزن زياد تجهيزات
فيلمبرداري است و بايد تعادل مجموعه دوربين و تشديد کننده را به صورتي به وجود آورد.
3-روشهاي ديگر ضبط تصاوير فلوروسکوپي عبارتند از:
ضبط تصاوير بر روي فيلم سينمايي يا سينه فلوروروگرافي
ضبط تصاوير بر روي نوارهاي مغناطيسي و ديسک هاي نوري
Borna66
04-21-2009, 07:50 PM
اتوآنالایزر بیوشیمی:
یک وسیله الکترو شیمیایی است که شیمی خون را اندازه میگیرد. عملکرد دستگاه به این صورت است که با تعیین کردن آزمایش مورد نظر برای کامپیوتر دستگاه ، دستگاه محل قرارگیری نمونه را در یک لوله خاص مشخص میکند. سپس توسط پمپ متناسب کننده ، نمونه با معرف های مخصوص آزمایش خاص مخلوط میشود. لازم به ذکر است که مایعات به طور مداوم درون حمام داخل دستگاه در دمای º 37 گرم میشوند .سپس در قسمت رنگسنج دستگاه تغییرات چگالی نوری که در اثر عبور نور از محلول حاصل شده ، توسط یک اشکارساز نوری به سیگنال الکتریکی تبدیل میشود و پردازش میشود تا شیمی مورد نظر را ثبت کند
Dezmedhttp://pnu-club.com/imported/2009/04/2174.jpg
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:51 PM
فلیم فوتومتر(Flame Photometer) :
وسیله ای است که برای اندازه گیری الکترولیت هایی چون سدیم، پتاسیم ،لیتیم و کلسیم مورد استفاده قرار میگیرد. فلیم به معنی شعله میباشد. محلول سرم توسط یک مکنده در ظرف مخصوص قرار میگیرد. یک گاز مرجع دیگر حاوی نمک لیتیم و از طرف دیگر اکسیژن وارد ظرف میشوند. اکسیژن برای کمک به احتراق به درون ظرف کشیده میشود. گاز مرجع باعث میشود که رنگ قرمز در شعله وجود داشته باشد.
شعله در مقابل دو ***** نوری قرار میگیرد. یکی از آنها ***** مرجع است که تنها نور قرمز شعله را از خود عبور میدهد ، بعد ا این ***** اشکارساز مرجع قرار میگیرد که نور قرمز را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند. یک ***** نوری دیگر نیز وجود دارد به نام ***** نمونه که پس از عبور نور زرد یا بنفش از آن و تبدیل نور توسط آشکارساز به سیگنال الکتریکی ، سیگنال نمونه بدست می آید. سیگنالها تقویت میشوند سپس نسبت به هم پردازش میشوند تا پارامترهای مورد نظر مشخص شوند. در زیر تصویر یک فلیم فوتومتر آورده شده است:
Dezmedhttp://pnu-club.com/imported/2009/04/2165.jpg
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:51 PM
معرفی دستگاه ونتیلاتور
ونتیلاتوریعنی چه؟
Vent= حرکت آزادانه گاز( هوا) به داخل یا خارج .
Ventilator دستگاهی است که عبور هوا به داخل ریه ها و خارج کردن آن را امکان پذیر می سازد.
فیزیولوژی
همه سلولهای زنده بدن ، اکسیژن(O2) را به مصرف رسانده و دی اکسید کربن تولید می کند. اکسیژن به سلولها منتقل شده و دی اکسید کربن حاصل از سلولها ، از طریق سیستم گردش خون منتقل می شود. اکسیژن مصرف شده خون توسط سلولها نیاز به جایگزین شدن و دی اکسید کربن تولید شده در خون نیز به خارج شدن دارد.
این عمل جایگزینی اکسیزن و خارج شدن دی اکسید کربن توسط ریه ها صورت می گیرد.اکسیژن هوای فرو برده شده به داخل ریه ها به خون منتقل شده و دی اکسید کربن از طریق سیستم گردش خون به ریه ها باز گردانده می شود تا در آنجا دفع گردد.
هوای دمیده شده به داخل ریه ها شامل 79 درصد نیتروژن، 20.96 درصد اکسیزن و 04/ 0 درصد دی اکسید کربن بوده و هوای بازدم خارج شده از ریه ها شامل 79 درصد نیتروژن ، 17 درصد اکسیژن ، و 4 درصد دی اکسید کربن است.
اساس کار
یک دستگاه ونتیلاتور اکسیژن و هوا را به میزان مورد نیاز برای بدن با هم ترکیب نموده ، سپس آن را توسط تیوب های مخصوصی تحت عنوان "مدار تنفسی" به بیمار تحویل می دهد . گاز (هوا) موجود در و نتیلاتور قبل از تحویل به بیمار ، تبدیل به بخار مرطوب شده و سپس از طریق مدار تنفسی منتقل می گردد.
ونتیلاتور به منظور وارد کردن هوا به داخل ریه ها جهت انجام عمل دم ، فشار موجود در مدار تنفسی را افزایش می دهد . همچنین با کم کردن فشار ، باعث میشود هوای برگردانده شده به ریه ها یا هوای بازدم ، به بیرون از بدن (هوای بیرون) منتقل گردد .
بیمارانی که به ونتیلاتور نیاز دارند
به طور کلی هر بیماری که سیستم تنفسی وی نتواند پاسخگوی نیازهای تنفسی اش باشد ، نیازمند سیستم کمک تنفسی است و عمد تاً به بیماریهای قلبی_ریوی برمی گردد.این دستگاه را معولاً در بخش های ICU, CCU, NIC و البته اورژانس می یا بید.
پارامترهای مهم
پارامترهای زیادی قبل از اتصال دستگاه به بیمار و حتی حین عملکرد دستگاه قابل تنظیم توسط پزشک خواهد بود .
برخی از این پارامترها عبارت است از :
حالت کاری دستگاه CMV-SIMV-CPAP . حجم جاری (حجم هوای دم یا بازدم در مد تنفسی طبیعی حدود500 میلی لیتر ) . نرخ جریان هوا ، فشار هوا وحجم در دقیقه ( حجم هوای دم و بازدم در هر دقیقه ) .
همه موارد بالا توسط دستگاه پایش شده و علائم هشدار دهنده متفاوتی جهت محدودیت هر کدام قابل تنظیم است.
ایرادهای معمول و روش های نگهداری
ممولاً لوله های هوا و اتصالات دچار ایراد می شوند . لوله های آسیب دیده و پوسیده باید سریعاً تعویض شود .مرتوب سازا و نبولایزرها احتمال مسدود شدگی دارد تمیز کردن مداوم آنها توصیه میشود . در صورتی که مایع ( خون، ادرار، سالین، بتادین، آب، و ... ) وارد دستگاه شود لازم است دستگاه سریعاً باز و قسمت های آسیب دیده (سوییچ ها، رله ها، موتورها یا فیلترهای هوا ) تعویض گردد. چک کردن ماهانه جریان نشت الکتریکی و کالیبراسیون هر 6 ماه یک بار الزامی است .
فیلترهای هوایی لوله بیمار باید مرتباً تمیز یا تعویض شود . لامپ ها، سویچ ها، وسایل فعال کننده ، موتورها و هیترها، وسایل الکتریکی است که به صورت متناوب نیاز به بررسی و تعویض دارد .
در زیر میتوان بلوک دیاگرام دستگاه را مشاهده کرد.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:51 PM
آنژیوگرافی (ANGIOGRAPHY) چیست؟
کاربرد دستگاه
این دستگاه برای تصویر برداری از داخل عروق بدن و تشخیص بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگرد. http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
مشخصات:
آنژیوگرافی (ANGIOGRAPHY) چیست؟
کاربرد دستگاه
این دستگاه برای تصویر برداری از داخل عروق بدن و تشخیص بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگرد. http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
مشخصات:
این دستگاه از بخشهای زیر تشکیل شده است: بخش اصلی بزرگ کنند تصویر، تیوب بزرگنمایی اشعه X ، تنظیم کنند اتوماتیک ، تیوب معمولی بزرگنمایی اشعه X ، پایه تخت و میز دستگاه کنترل ، پدال و مانیتور اشعه X
سرویس و نگهداری:در هنگام استفاده از ولتاژ و فرکانس معینی باید استفاده شود و دقت شود تا در هنگام حمل و نقل ضربه نخورد، از فیلم ها با اندازه های مختلف برای برای انجام رادیوگرافی و فلوروسکوپی استفاده گردد.
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:52 PM
نام دستگاه :گاما كانتر (Gamma Counter)
كاربرد دستگاه : اين دستگاه براي اندازه گيري ميزان هورمونهاي بدن با استفاده از اشعه گاما به كار مي رود .
مشخصات : در اين دستگاه يد 125 توليد اشعه گاما مي كند و اشعه ايجاد شده طبق واكنشهاي خاصي مقدار هورمون را اندازه گيري ميكند .
اين دستگاه داراي چندين حافظه است يعني همزمان 10 تست را انجام مي دهد و انجام هر تست حدود يك دقيقه طول ميكشد .http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
Borna66
04-21-2009, 07:52 PM
پمپ تزريق چیست؟
دستگاه کوچکی است که حدود 2 کیلو گرم وزن دارد و قابل است نصب روی پایه ی مخصوص می باشد . این دستگاه قادر است از مقادیر بسیار کم 1 ml/hr تا 450 ml/hr را با دقت تمام تزریق کند . دستگاه به یک رایانه هوشمند مجهز است که با کاهش یا افزایش فشار ، می تواند یک جریان پیوسته را به دقت برقرار کند . تغییر فاصله بیمار تا پمپ و یا کاهش ارتفاع ستون مایع ، تغییری در جریان و سرعت تزریق ایجاد نمی کند . کوچکترین حجم هوای داخل ست، توسط دستگاه تشخیص داده شده و به طور خودکار جریان مایع قطع می گردد . اگر ماده ای با جرم حجمی متفاوت تزریق شود دستگاه ، قابلیت کالیبره شدن با ان را دارد .
بطوریکه حجم ماده تزریق شده دقیقا محاسبه می گردد . هر گونه مقاومت در برابر جریان مایع ، مثل انسداد رگ و یا جابجائی انژیوکت (وسیله ای که به شریان بیمار متصل می شود و از طریق ان انواع محلولهای تزریقی و داروها به بدن بیمار تزریق می شود ) از رگ به زیر پوست ، توسط الارم های خاص دستگاه گزارش می شود . بعد از تزریق حجم معین از ماده مورد نظر ، دستگاه بطور خودکار ، جریان را قطع می نماید و در حالت kno باقی می ماند .در موارد اورژانس دستگاه قادر به فرستادن مایع با فشار مثبت به داخل رگ است ، بطوریکه می تواند سرعت اینفیوژن را تا 7.5 cc/min بالا ببرد . دستگاه قادر است تا دو ساعت بدون برق کار کند ، که این مورد در مواقع جابجائی بیمار اهمیت دارد .
مزایای استفاده از پمپ تزریق :
1.قابلیت تنظیم دقیق از 1تا 4500 cc/hr
2.توانائی تزریق حجم معینی مایع در زمان خاص و اعلام پایان تزریق
3.قابلیت کالیبره شدن با مایع های مختلف
4.اعلام وجود هوا در ست تزریق
5.اعلام انسداد مسیر خروجی مایع
6.قابلیت کار با باطری در هنگام انتقال بیمار
http://pnu-club.com/imported/2009/04/2175.jpg
طریقه کار با پمپ تزریق :
1.کلید on/off پشت دستگاه را در وضعیت on قرار دهید .
2.دکمهpower را برای یک ثانیه فشار دهید تا دستگاه روشن شود .
3.ست سرم را طوری به محلول تزریقی متصل کنید که یک سوم محفظه ست پر از مایع شود .
4.در جلوی دستگاه را باز کنید ، ست سرم را از شیار بالای ان وارد کنید و از پشت علامت فلش عبور دهید سپس از شیار زیری رد کنید و مستقیما روی دندانه های finger cassette قرار دهید.
5.اهرم air detector را بکشید و لوله ست را از بین دو دکمه سنسور هوا عبور دهید و اهرم را رها کنید .
6.در جلوی دستگاه را ببندید .
7.اشکار ساز قطره را طوری به محفظه چکیدن قطره متصل نمائید که بین محل ریزش قطره در بالای محفظه و سطح محلول در پائین محفظه قرار گیرد .
8.مقدار drops/ml را مطابق ست سرم استفاده شده تنظیم کنید .
9.سرعت تزریق را تنظیم کنید Rate .
10. محدوده حجم تزریق را معین کنید . Volume .
11. با فشردن دکمه start/stop تزریق اغاز می شود .
12. برای مشاهده محدوده حجم تزریق در حین تزریق دکمه ↔را فشار دهید .
13.در صورت نیاز به هواگیری ست سرم دکمه purge را فشار دهید .
14. برای خاموش کردن دستگاه دکمه power را بیش از یک ثانیه فشار دهید .
سایت تخصصی مهندسی پزشکی
shohreh89
04-15-2012, 07:13 PM
سلام دوستان فکر میکنم واستون جالب باشه که بدونید
ابزارهای دندانپزشکی زمان باستان چه شکلی بودند؟! http://pnu-club.com/imported/2012/04/432.jpg
اکثر اوقات تمام مهارتهای سلمانی ها برای مداوای دندان اشخاص به کشیدن آن ختم میشد. ایده دندان کشیدن و مو کوتاه کردن همزمان از نظر ما عجیب است اما.....
دندانپزشکی باستانی و ابزارهای آن
دندانها نقش بسار مهمی را در سلامت کلی هر شخص ایفا میکنند. با این حال ابزارهای مورد استفاده در دندانپزشکی مدرن امروزه از مسواکهای برقی گرفته تا داروهای بی حسی بسیار قوی حتی برای جزیی ترین جراحی های مربوط به دهان و دندان همه پدیده هایی جدید هستند. قبلا چه کار میکرده اند؟ در قانون حمورابی سومری ها دو بار ذکر شده که که حفاری دندان به عنوان مجازاتی برای قانون شکنان مورد استفاده قرار میگرفته. با توجه به این نمونه تاریخی بارز است که دندانپزشکی نیز درست همانند سایر رشته های پزشکی راهی پر فراز و نشیب و ترسناکی را تا رسیدن به درستی امروزیشان طی کرده است.
1. مته کمانی:
http://pnu-club.com/imported/2012/04/433.jpg
در دره تمدن هندوها در جایی که امروزه به عنوان هند میشناسیم اولین نشانه های وجود مراقبتهای دندانی که به 7000 سال پیش از تولد مسیح برمیگردد، دیده شده؛ با این حال ابزارها در ان زمان صرفا برای این منظور استفاده نمیشده اند بطور مثال مته کمانی در این دره هندها به عنوان وسیله ای برای ایجاد آتش با ایجاد سوراخی در سنگ استفاده میشده است و یا حتی برای ساختن مهره هایی از سنگها برای زیورآلات و گردنبند ابزار کارآمدی به شمار میرفته است و بعنوان کاربردی فرعی در دهان افراد با ایجاد حفره در دندانهای افراد برای از بین بردن پوسیدگی دندان و پر کردن ان درست شبیه به انچه امروزه انجام میشود، استفاده میشده. با توجه به اینکه بیحس کردن دندان در اواسط 1800 بوجود آمده، اعمال دندانپزشکی نیز در آن زمان احتمالا با درد زیادی همراه بوده.
2: پر کردن دندان:
http://pnu-club.com/imported/2012/04/434.jpg
مواد پرکردنی در قرن اخیر بخشی متداول از مراقبتهای دندانی انسان به شمار میرود. اکثر افراد بالغ حداقل یکی از دندانهایشان را پر کرده اند که حاکی از این است که دندانپزشک بعد از سوراخ کردن قسمت پوسیده دندان، حفره را با مخلوطی از پورسلین یا نقره برای جلوگیری از پوسیدگی مجدد آن و یا بیشتر شدن حفره، پر میکند. طبق متون باستان سومری ها که به 5000 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد، تصور میشده که پوسیدگی توسط "کرم دندان" به دلیل شباهت سوراخ دندان به حفره های ایجاد شده در سبزیجات و میوه ها توسط کرم ها صورت میگیرد؛ این باور به سایر فرهنگها از جمله مصر، یونان و چین نیز رسوخ پیدا کرد و این باور رایج شد که کرم دندانها را میخورد که تا دهه 1300 به قوت خود ادامه داد. با اینکه کرمها دلیل اساسی پوسیدگی دندان نبودند، این دندانپزشکان اولیه به دنبال کرم دندان را سوراخ میکردند و بعد از اینکه اثری از کرم در دندان شخص پیدا نمیکردند، برای جلوگیری از بازگشت مجدد کرم، حفره را با مواد خاصی که در نقاط مختلف متفاوت بود، پر میکردند که البته الگوی کارشان چندان بی شباهت به مراحل کار در دندانپزشکی مدرن نیست! مواد پر کردنی، بسته به محل استفاده متفاوت بود؛ استفاده از ترکیبی از آهن، آب و پارچه ای طناب مانند برای بستن زخم در بین سرخپوستان رایج بود ؛از طرفی دندانپزشکان چینی در قرن دوم از امالگام ساخته شده از نقره که شباهت بیشتری به مواد پرکردنی امروزی دارد استفاده میکردند.
3.دوست دارید که دندانتان را زمانی که مویتان را کوتاه میکنید، بکشید؟
دندانپزشک بودن به عنوان تنها حرفه و تخصص ایده ای جدید است؛ تا قرن 19 در اروپا اعمال دندانپزشکی توسط پزشکان معمولی و یا حتی آرایشگران انجام میشد. اکثر اوقات تمام مهارتهای سلمانی ها برای مداوای دندان اشخاص به کشیدن آن ختم میشد. ایده دندان کشیدن و مو کوتاه کردن همزمان از نظر ما عجیب است اما آنها فکر میکردند بیمار درد کمتری میکشد!
http://pnu-club.com/imported/2012/04/435.jpg
4. پلهای دندان:
http://pnu-club.com/imported/2012/04/436.jpg
پل دندان روشی برای پر کردن فضای خالی بین دندانها با دندانهای مصنوعی است. قدیمیترین نشانه های وجود پلهای دندانی به 700 سال قبل از تولد مسیح متعلق به تمدن اتروسکان است. هنر ساختن دندانهای مصنوعی در ان زمان مرموز به نظر میرسد، اکثر دندانهایی که برای پر کردن فضای خالی بین دندانها مورد استفاده قرار میگرفت از مردگان گرفته میشد. مصری ها نیز در این زمینه جنبش های بزرگی را داشتند. مصریان باستان از پلها به عنوان روشی دوست داشتنی برای تزیین دندانهایشان با به کار بردن سیم های طلا، چیزی شبیه به سیم کشی یا ارتودونسی کنونی استفاده میکردند.
5. کشیدن دندان:
http://pnu-club.com/imported/2012/04/437.jpg
پلیکان دندان، وسیله ای بود که در قرن 14 توسط یک پزشک فرانسوی به نام Guy de Chauliac ساخته و نامگذاری شد. این وسیله که شبیه به منقار پلیکان طراحی شده به عنوان وسیله کارامد برای بیرون کشیدن دندانها تا اواخر قرن 18 مورد استفاده قرار میگرفت. وسیله بعدی که ارائه شد به دلیل شباهتش به کلید، به "کلید دندانی" معروف شد. دندانپزشک باید از دسته آن برای تاب دادن دندان از خود مثل چرخش کلید در استفاده میکرد.
http://pnu-club.com/imported/2012/04/438.jpg
6. بهداشت در دندانپزشکی:
http://pnu-club.com/imported/2012/04/439.jpg
روشهای مراقبت از دندانها امروزه بسیار معمولی به نظر میآید. مسواک که اولین وسیله شناخته شده برای این منظور است (حتی ساده ترین انواع آن که از یک دسته پلاستیکی با پرزهای نایلونی درست شده) در تمام دنیا با قیمتی ارزان در دسترس است. قدیمیترین مسواک در مصر یافت شده که مربوط به 3000 سال قبل از تولد مسیح است. مسواک عبارت بود از یک تکه چوب که پوست یک طرف آن برای نرم تر شدن و انعطاف پذیری بیشتر آن کنده میشد. این مدل از مسواک در سایر نقاط محبوب به نظر نیامد و در همان زمان فرعون های اول از میان برداشته شد با این حال ایده چینی ها بسیار متداول و همه گیر شد و الگویی برای بوجود امدن مسواکهای کنونی گشت. دسته مسواک ساخت چین از شاخه درخت بامبو بود و در انتهای دسته موهای زبرگردن گراز سیبری (نژاد ان) گرفته میشد، قرار میگرفت. محبوبیت گوشت گراز وحشی به عنوان غذایی ثابت در اروپا منجر به ورود و موفقیت این مسواکهای چینی در اروپا شد. بعد از مدتی به دلیل زبری زیاد موی گراز، استفاده از موی اسب در بین افراد ثروتمند جامعه متداول شد. ارزشمندی اسبهای اروپایی این مسواکها را بسیار ناب جلوه میدهد.
دقیقا مثل مسواک، اولین خمیر دندان نیز متعلق به مصری هاست که پودری خشک حاوی سنگ نمک، نعنا، خرده های فلفل و گلهای خشک شده زنبق بود که به محض ترکیب آن با بزاق دهان به حالت خمیری در میامد که دندانها را تمیز و سفید میکرد. یونانی ها از مواد پاک کننده زبر مثل استخوان های ریز شده و پوسته خارجی اویستر (نوعی صدف دریایی) در خمیر دندانشان برای جرم گیری بیشتر استفاده میکردند در حالیکه رومیها به افزودنی هایی مثل نعنا برای نفسی تازه و خوشبو گرایش داشتند. در قرن 18 دستورالعمل ساخت خمیردندان در سراسر آسیا و اروپا منتشر شد و دارای ترکیباتی چون دارچین، "خون اژدها" و زاج سفید بود.
http://pnu-club.com/imported/2012/04/440.jpg
تهیه و ترجمه: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture (http://www.seemorgh.com/culture)
sefidm
02-27-2013, 11:09 AM
جالب (http://funsara.com) بود مرسی
*مائده*
03-09-2013, 09:25 PM
مرسی داداش طه و آبجی شهره ی عزیز:74::72:
استفاده کردیم:36:
Isooda
03-23-2013, 10:00 PM
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://tandorosti.akairan.com/health/bimari-behdasht/201331322512.html)آندوسکوپی معده چطور انجام میشود؟
آندوسکوپ، وسیلهای است که توسط آن میتوان درون مری، معده و اثنیعشر را مشاهده نمود.
آندوسکوپ های اولیه فقط از چند آینه و عدسی ساخته شده بودند، اما از سی سال پیش، آنها جای خود را به دستگاه های حاوی فیبر نوری دادند که با استفاده از آنها، تصاویر بسیار واضح و روشنی از درون بدن بدست میآید.
آندوسکوپ های امروزی، بسیار پیشرفته هستند. آنها دارای دوربینهای ویدیویی میباشند که تصاویر را میتوان به طور مستقیم از یک مانیتور مشاهده نمود.
این آندوسکوپ ها همچنین دارای لولههایی برای ساکشن یا کشیدن مایع درون معده به خارج، فرستادن هوا به داخل معده و بادکردن آن و عبور دادن وسایل خاصی برای نمونهبرداری از بافت معده (بیوپسی) نیز میباشند.
آزمایش آندوسکوپی، دقیقترین و مفیدترین راه برای بررسی علل مشکلات گوارشی به خصوص معده میباشد. این آزمایش، بهترین راه تشخیص زخمهای گوارشی و سرطان معده بوده و همچنین برای تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری بسیار مفید می باشد.
شیوه انجام آندوسکوپی معده
انجام آندوسکوپی فقط به چند دقیقه وقت نیاز دارد.
از آنجایی که لازم است در هنگام آندوسکوپی، معده شما خالی باشد، اگر قرار است آندوسکوپی در صبح انجام شود، شما باید بعد از خوردن شام، دیگر هیچ چیزی تا هنگام آندوسکوپی نخورید و به صورت ناشتا باشید. اگر هم قرار است آندوسکوپی در بعدازظهر انجام شود، شما باید بعد از اینکه یک صبحانه سبک میل نمودید، دیگر هیچ چیزی تا هنگام آندوسکوپی نخورید.
در هنگام داخل کردن نوک آندوسکوپ به سمت گلو، ممکن است شما یکی دوبار آروغ بزنید که این یک واکنش طبیعی می باشد
برای انجام آندوسکوپی، شما باید راحت بوده و بر روی سمت چپ خود دراز بکشید.
به گلوی شما یک اسپری بیحس کننده زده می شود تا چیزی احساس نکنید.
همچنین یک قطعه کوچک محافظ در بین دندان های شما قرار داده می شود. این کار باعث میشود که دندان های شما آسیبی نبیند و نیز دندان های شما هم به آندوسکوپ صدمه نزنند.
وقتی که شما آماده بودید، پزشک، سر آندوسکوپ را روی زبان شما قرار داده و آن را به سمت گلو میبرد و از شما میخواهد که آن را قورت دهید، با این کار، مری باز شده و آندوسکوپ داخل آن می شود و سپس به سمت پایین و معده میرود.
در طی این مدت، یک پرستار دائما مراقب شما خواهد بود و با یک ساکشن، بزاق شما را که در دهانتان جمع می شود، بیرون میکشد (مانند وسیلهای که در دندانپزشکی وجود دارد).
وقتی که سر آندوسکوپ وارد معده شد، از طریق یک لوله که در آندوسکوپ قرار دارد، معده باد می شود تا مشاهده داخل آن بهتر انجام شود.
در صورت مشاهده موارد مشکوک، پزشک ممکن است اقدام به نمونهبرداری از بافت معده (بیوپسی) نماید که این کار، کاملا بدون درد میباشد.
وقتی که کار پزشک تمام شد، آندوسکوپ به بیرون کشیده می شود.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://tandorosti.akairan.com/health/bimari-behdasht/201331322512.html)مشکلات حین انجام آندوسکوپی معده
در طی انجام آندوسکوپی، اشکالات زیر ممکن است برای شما ایجاد شود:
- احساس فشار در گلو
- احساس ناراحتی در شکم
- زدن آروغ (به خاطر هوایی که به داخل معده فرستاده می شود). در هنگام داخل کردن نوک آندوسکوپ به سمت گلو، ممکن است شما یکی دوبار آروغ بزنید که این یک واکنش طبیعی می باشد.
آندوسکوپی فقط برای معده نیست
احتمالا وقتی اسم آندوسکوپی را میشنوید، به طور ناخودآگاه یاد بیماریهای معده میافتید و لولهای را در ذهن میآورید که قرار است از دهان وارد شود، به معده برسد و بخشهای مختلف معده را بررسی کند، اما امروزه تنوع آندوسکوپها بسیار بیشتر از گذشته شده و بسیاری از دیگر قسمتهای بدن را هم میتوان با وسایل مشابه بررسی کرد.
در صورتی که به بیماریهایی مثل هپاتیت یا ایدز مبتلا هستید، حتما پیش از انجام اندوسکوپی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید
به طور مثال، آندوسکوپهایی وجود دارند که از دهان وارد میشوند و به نای میرسند تا مجاری هوایی را بررسی کنند. به این آندوسکوپها در اصطلاح پزشکی برونکوسکوپ میگویند.
از طرف دیگر آندوسکوپهایی وجود دارند که میتوانند از راه بینی وارد شوند و به دریچههای سینوسها برسند، به داخل سینوسها بروند و در نهایت بخشهای مختلف سینوسها را بررسی کنند.
آندوسکوپهای دیگری هم وجود دارند که از راه مجرای ادرار وارد میشوند و مثانه را مورد بررسی قرار میدهند. به این آندوسکوپها در اصطلاح پزشکی سیستوسکوپ میگویند.
آندوسکوپهای خاصی هم وجود دارند که از مقعد وارد میشوند و بخشهای مختلف روده بزرگ را قابل مشاهده میسازند. به این آندوسکوپها، کولونوسکوپ میگویند و انواع کوتاه تر آنها رکتوسکوپ نامیده می شوند، چرا که فقط بخش انتهایی روده بزرگ که رکتوم نامیده می شود را بررسی می کنند.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://tandorosti.akairan.com/health/bimari-behdasht/201331322512.html)علاوه بر این، انواع مختلف دیگری از آندوسکوپها هم وجود دارد. به طور مثال در حال حاضر حتی میتوان داخل مفاصل را با همین روش مورد مشاهده قرار داد. در این موارد پوست روی مفصل را پس از بیحسی سوراخ میکنند و آندوسکوپ را از طریق پوست به داخل مفصل میرسانند تا بتوانند فضای داخل مفصل را ببینند. به این آندوسکوپها، آرتروسکوپ میگویند.
آندوسکوپهایی برای مشاهده داخل رحم و حتی داخل فضای شکم هم وجود دارد. شاید بتوان گفت حتی آنژیوگرافی هم در اصل نوعی آندوسکوپی است، اما به هر حال مکانیسم عملکرد آنژیوگرافی با آندوسکوپهایی که تاکنون گفتیم، به طور قابل توجهی متفاوت است.
10 نکته لازم برای انجام آندوسکوپی
اگر قرار است برای شما آندوسکوپی انجام شود، حتما به موارد زیر توجه داشته باشید:
۱- در صورتی که به بیماریهایی مثل هپاتیت یا ایدز مبتلا هستید، حتما پیش از انجام اندوسکوپی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید؛ چرا که پزشکان به منظور پیشگیری از انتقال این بیماریها از یک فرد به فرد دیگر، برای مبتلایان به این بیماری ها از اندوسکوپهای مخصوص این بیماران استفاده میکنند.
۲- قبل از انجام هر گونه اندوسکوپی، تمام داروهای مصرفی را به پزشک بگویید، به ویژه درباره داروهای ضدانعقاد، ممکن است پزشک ترجیح بدهد یک یا چند روز قبل از انجام اندوسکوپی، بعضی داروهای شما قطع شوند.
برخی اوقات طی انجام اندوسکوپی، نمونههایی از بافتهای داخلی بدن برداشته میشود تا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرند.
۳- اگر به اختلالات خونریزی دهنده مبتلا هستید، حتما این موضوع را به اطلاع پزشک برسانید تا اقدامات لازم را برای مقابله با خطرات احتمالی مهیا کند.
۴- هر زمان که برای انجام اندوسکوپی مراجعه میکنید، تمام مدارک پزشکی خود را همراه داشته باشید.
۵- روز انجام اندوسکوپی، به تنهایی به بیمارستان یا محل انجام اندوسکوپی مراجعه نکنید و حتما کسی را با خود همراه داشته باشید.
۶- نگران درد و ناراحتی نباشید. پزشکان برای تخفیف درد و ناراحتی بیماران، معمولا از داروهای مسکن، مخدر یا خوابآور به میزان لازم استفاده میکنند تا انجام این اقدامات برای بیمار قابل تحمل باشد.
۷- در برخی اندوسکوپیها لازم است بیمار چند ساعت ناشتا باشد، یا پیش از انجام اندوسکوپی از روشهایی مثل تنقیه استفاده کرده باشد. درباره نیاز به انجام چنین اقداماتی حتما با پزشک خود مشورت کنید و به تمام توصیههای او عمل کنید تا زمان اندوسکوپی، مشکلی برای شما ایجاد نشود.
۸- برخی اوقات طی انجام اندوسکوپی، نمونههایی از بافتهای داخلی برداشته میشود. این نمونهها توسط بیمار یا توسط پزشک مربوطه به بخش پاتولوژی فرستاده میشود تا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرند و از روی آن، بیماری تشخیص داده شود. پیگیر نتیجه نمونهبرداریهای خود باشید.
۹- گاهی لازم است بیمار ساعاتی پس از انجام اندوسکوپی در بیمارستان یا محل اندوسکوپی تحت نظر باشد. این موارد را در برنامهریزی زمانی خود لحاظ کنید.
۱۰- پس از انجام اندوسکوپی اگر دچار هر مشکلی نظیر خونریزی، درد بیش از حد، تهوع و استفراغ یا تب شدید، هر چه سریعتر مساله را با پزشک خود در میان بگذارید.
منابع:pezeshkan.org
Isooda
03-31-2013, 11:23 AM
سی تی اسکن چطور انجام میشود؟
سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (Computed Tomography scan (CT scan یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. http://pnu-club.com/imported/2013/03/2377.jpg
بعد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسان، بخصوص استخوان ها می کند.
امروزه استفاده از سی تی اسکن جزء جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان بسیاری از بیماری ها شده است.
برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود.
در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس (مانند باریکه اشعه لیزر) به اندام بیمار تابانده میشود.
این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج می شود، توسط دتکتور (Detector) یا آشکارسازهای حساسی دریافت می گردد.
این دتکتورها اشعه را به جریان الکتریکی تبدیل می کنند.
این فرایند هزاران بار از زوایای گوناگون تکرار می شود، یعنی باریکه اشعه ایکس از زوایای گوناگون به درون اندام تابانده شده و خروجی آن در طرف مقابل اندام اندازه گیری می شود.
بدین ترتیب تعداد زیادی اطلاعات به صورت میزان های مختلف شدت جریان الکتریکی که متناسب با شدت اشعه و جذب آن در بدن است گردآوری شده و به کامپیوتر مرکزی سی تی اسکن ارسال می شود.
این کامپیوتر اطلاعات را پردازش کرده و نتیجه آن به صورت تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان می دهند، بر روی مانیتور دستگاه مشخص می شود. در صورت لزوم این تصاویر بر روی فیلم چاپ می شوند.
تصاویر سی تی اسکن با دقت بسیار بیشتر از تصاویر رادیوگرافی ساده، شکل استخوان ها و حتی بسیاری از بافت های دیگر اندام را نشان می دهد. با استفاده از این تکنیک می توان داخل استخوان را هم مشاهده کرد
در انجام سی تی اسکن، بیمار باید به چه نکاتی توجه کند؟
- چون در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود، قبل از تهیه آن، پزشک معالج باید در جریان باردار بودن بیمار زن قرار گیرد. استفاده از این روش تصویربرداری در سه ماهه اول بارداری ممکن است مشکلاتی را برای جنین بوجود آورد. پس ممنوع است.
- دستگاه سی تی اسکن در داخل اتاق بزرگی قرار دارد که هوای داخل آن نسبتا خنک است. این دستگاه به شکل یک حلقه بزرگ است که یک تخت در درون آن قرار گرفته است. برای تهیه تصاویر سی تی اسکن، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و سپس تخت در داخل حلقه حرکت می کند. منبع اشعه ایکس در اطراف حلقه قرار دارد.
این منبع اشعه ایکس را از یک طرف حلقه به درون بدن بیمار تابانده و در طرف دیگر، حلقه گیرنده یا دتکتور میزان اشعه دریافتی را اندازه می گیرد. در حین عکسبرداری منبع اشعه ایکس در داخل حلقه گردش می کند. این گردش با صدایی همراه است که طبیعی است و آسیبی به بیمار نمی رساند.
- ممکن است قبل از انجام سی تی اسکن دارویی به بیمار تزریق شود. اگر بیمار به بعضی داروها حساسیت دارد، حتما قبل از تزریق دارو باید آن را به اطلاع پرسنل پزشکی حاضر در اطاق سی تی اسکن برساند. اگر بعد از تزریق بیمار احساس بدحالی کرد، باید آن را فورا به پرسنل پزشکی اطلاع دهد.
- در حین کارکردن دستگاه بیمار باید بی حرکت باشد تا تصاویر واضحی تهیه شوند.
- سی تی اسکن درد ندارد.
- ممکن است در حین انجام سی تی اسکن، تکنیسین رادیولوژی از بیمار بخواهد تا برای چند ثانیه، نفس خود را نگه دارد.
در حین انجام سی تی اسکن، لباس اندامی که مورد آزمایش قرار می گیرد، باید حتی الامکان ساده و نازک باشد و هیچ جسم فلزی در آن نباشد
- هزینه تهیه سی تی اسکن و مدت زمات تهیه آن بیش از رادیوگرافی ساده است و مقدار اشعه ایکسی که در حین سی تی اسکن به بدن بیمار تابیده می شود، بیش از رادیوگرافی ساده است. پس نمی توان از این روش در هر بیماری استفاده کرد. از این روش پرهزینه که خطرات آن هم از رادیوگرافی ساده بیشتر است باید تنها زمانی استفاده کرد که اطلاعات بدست آمده از آن قطعا به تشخیص و یا درمان بیماری کمک کند.
سی تی اسکن فقط در مراکز تشخیصی و درمانی بزرگ وجود دارد.
سی تی اسکن برای تشخیص چه بیماری هایی مفید است؟
- بیماری های مغز و اعصاب: چون سی تی اسکن میتواند تفاوت بین خون تازه و کهنه را به تصویر بکشد، به همین دلیل برای نشان دادن موارد اورژانسی بیماری های مغزی بهترین کاربرد را دارد.
- بیمارهای مادرزادی مانند بزرگی یا کوچکی جمجمه (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=185973)
- تشخیص تومورهای داخل جمجمهای (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=125393) و خارج مغزی
- خونریزی در قسمتهای مختلف مغز و سکتههای مغزی (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=218246)
- تشخیص بیماری اعضای داخل شکمی مانند کبد (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=175937)، لوزالمعده و غدد فوق کلیوی (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=228925)
- بررسی بیماری های ریه (http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=166127)
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
Isooda
05-24-2013, 07:17 PM
دستگاه اتوكلاو (http://bm-eng.ir)
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2375.jpg (http://dam.ir/wp-content/uploads/2011/11/autoclave2.jpg)اتوكلاو (Autoclave) (http://bm-eng.ir)از دو كلمه Auto به معنی خودكار و clave به معنی قفل شونده تشكیل شده است و در كل به معنی دستگاه خود قفل شونده برای استریل مواد، توسط بخار تحت فشار است.
فیزیولوژی اتوكلاو (http://bm-eng.ir)
با توجه به استفاده مداوم از تجهیزات پزشكی و آلوده شدن این وسایل در اثر استفاده و تماس با مواد میكروبی، استریل كردن آن ها یكی از موارد ضروری به شمار می رود.
دستگاه اتوكلاو چگونه كار می كند؟ (http://bm-eng.ir)
اتوكلاوها عموماً توسط فشار تنظیم می شوند. به عنوان مثال در بخار خالص (درجه اشباع8/0تا1) با فشار 2 بار، دمای بخار باید 134 درجه سانتی گراد باشد. پمپ خلاء در آغاز مراحل استریلیزاسیون با ایجاد مكش، هوای داخل محفظه را تخلیه كرده و سپس بخار وارد دستگاه می شود. استریل كردن وسایلی كه از مواد متخلخل ساخته شده اند در مقایسه با سایر وسایل بسیار دشوار است. بعضی از این وسایل عبارتند از: منسوجات و ابزار بسته بندی شده كه هوا در آن محبوس می شود. در زمان تخلیه ، هوای داخل محفظه و بسته ها به بیرون كشیده شده و عموما هر چه زمان مكش بیشتر باشد، جایگزین شدن بخار مؤثرتر خواهد بود. متناسب با افزایش فشار منفی داخل محفظه، خارج سازی هوا دشوارتر می شود به همین دلیل دستگاه های خودكار امكان كاهش فشار (تخلیه) و وارد ساختن بخار را در چند مرحله فراهم ميسازند. در این روش بخار به طور متناوب جایگزین هوا شده و راندمان بالاتری نسبت به تخلیه تنها دارد. در پی هر تخلیه بخار به عمق بیشتری نفوذ خواهد كرد. در شرایطی كه دستگاه ها مجهز به پمپ تخلیه نباشند به منظور جریان و نفوذ مطلوب بخار به داخل وسایل متخلخل باید در بسته بندی دقت مضاعف كرده و آن ها را داخل دستگاه قرار داد.
اتوكلاو در چه مواردی به كار می رود؟ (http://bm-eng.ir)
به طور كلی تمام مواد غیر عفونی و عفونی آلوده شده با عوامل بیولوژیك شامل بقایای نمونه های محیط كشت تلقیح شده ، پاتوژن های رشد كرده ، سلول های انسانی ، حیوانی و گیاهی ، مواد آلوده شده به مدفوع انسان یا حیوان، محصولات خونی انسان و حیوان و … می توانند اتوكلاو شوند. موادی مثل داروهای سرطان زا ،رادیوایزوتوپ ها، مواد شیمیایی سمی، مواد شیمیایی قابل تبخیر یا هر ماده خطرناكی كه ممكن است در اثر حرارت تبخیر شود و انتشار یابد را نمی توان اتوكلاو كرد . به طور كلی مواد قابل اشتعال، واكنش پذیر خورنده، سمی یا مواد رادیو اكتیو نباید اتوكلاو شوند.
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2376.jpg (http://bm-eng.ir)
اجزای تشكیل دهنده اتوكلاو خودكار (http://bm-eng.ir)
دارای دو صفحه مدرج دایره ای شكل جهت نمایش میزان فشار دستگاه اتوكلاو و فشار چمبر (فشار محفظه) است. اتوكلاو خودكار دارای دكمه ای است جهت انتخاب جنس ماده ای كه قرار است استریل شود ( مایع یا جامد .) همچنین این دستگاه دارای یك نمایشگر درجه حرارت است. در دستور كار هر اتوكلاو مراحل هفت گانه زیر قرار دارند:
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2377.jpg (http://dam.ir/wp-content/uploads/2011/11/Autoclave.jpg)
(http://bm-eng.ir)1- خطای استریل
2- درب استریل (كه در پشت دستگاه قرار دارد و برای خروج وسایل استریل شده است)
3- درب غیر استریل (جلوی دستگاه قرار دارد و برای ورود وسایل غیر استریل است )
4- سیكل خلاء ( خالی كردن فشار داخل محفظه توسط پمپ خلاء )
5- سیكل استریل
6- سیكل خشك كن
7- اتمام سیكل
این دستگاه اتوكلاو دارای شیلنگ تخلیه و كمپرسور ( جهت فشرده كردن بخار) است . بر سر راه شیر ورودی هوا یك منبع روغن وجود دارد تا هوای خشك وارد دستگاه اتوكلاو نشود و دستگاه اتوكلاو آسیب نبیند. جدول 1 مشخصات دو مدل از دستگاه اتوكلاو تمام خودكار را نشان می دهد.
(http://dam.ir/wp-content/uploads/2011/11/autoclave1.jpg)اتوكلاو دستی (http://bm-eng.ir)
آنچه گفته شد در رابطه با اتوكلاو خودكار بود اما در اتوكلاو دستی اصول كار همانند اتوكلاو خودكار است با این تفاوت كه برای ورود بخار به محفظه شیر ورودی به صورت دستی باز و بسته می شود و تخلیه بخار نیز به صورت دستی انجام می گیرد. باز و بسته كردن در نیز به صورت دستی انجام می شود. زمانی از این اتوكلاو استفاده می شود كه اتوكلاو خودكار در دسترس نباشد یا دارای مشكل فنی باشد.
وزن اتوكلاو (http://bm-eng.ir)
اتوكلاوها بر اساس نوع كاری كه انجام می دهند دارای وزن های مختلفی هستند. محدوده وزن اتوكلاو رومیزی معمولاً بین 20 تا 60 كیلوگرم متغیر است.
منبع: ماهنامه تجهیزات پزشکی
Isooda
05-24-2013, 07:18 PM
دستگاه سونوگرافی (http://bm-eng.ir)
مفاهيم پايه (http://bm-eng.ir)
سـونـوگـرافـي (sonography) از دوكلمـه sound بـه معني صدا يا صوت و Graphic به معني تصوير و ترسيم تشكيل شده است.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg
(http://bm-eng.ir)
فيزيولوژي (http://bm-eng.ir)
سونوگرافي يكي از روشهاي تشخيص بيماري در پزشكي است. به اين روش اكوگرافي، پژواك نگاري و صوت نگاري هم گفته مي شود. اين روش بر مبنـاي امـواج مـاورا صـوتـي بـوده و بـراي بـررسـي بـافت هاي زيرجلدي مانند عضلات ، مفاصل ، تاندون ها و اندام هاي داخلي بدن و ضايعات آن ها استفاده مـي شـود. همچنيـن سـونوگرافي كاربردهاي درماني نيز دارد. امروزه يكي از ابزارهاي مهم در تشخيص وضعيت جنين در دوران حاملگي استفاده از دستگاه سونوگرافي است .
چگونه كار مي كند؟ (http://bm-eng.ir)
در سونوگرافي، تصاوير با استفاده از امواج فراصوت (امواج صوتي با بسامد بالا و غير قابل شنيدن) ايجاد ميشوند. در اين روش، وسيلهاي به نام مبدل را بر روي پوست حركت ميدهند (در برخي موارد آن را به داخل منافذ بدن و راست روده وارد ميكنند) و با آن امواج فرا صوت را به داخل بدن ارسال ميكنند. هر كجا كه بافتهاي با تراكم مختلف به هم ميرسند يا هر جا كه بافت كنار مايع قرار دارد، امواجي منعكس ميشوند.
مبدل ، اين امواج را دريافت و آنها را به رايانه منتقل ميكند تا تصاويري بر روي نمايشگر ايجاد شود. اين تصاوير مرتب در حال تغيير هستند و از اين رو ميتوان حركت را هم مشاهده كرد. پزشكان اغلب از سونوگرافي براي مشاهده جنيـن در رحـم يـا ديـوارههـا و دريچـههـاي قلـب يـا شنـاسايي ناهنجاريهايي همچون مشكلات كبد و كيسه صفرا و كيست و سنگ ادراري استفاده ميكنند.
سو نوگرافي داپلر رنگي (http://bm-eng.ir)
يكي ديگر از انواع سونوگرافي، سو نو گرافي داپلر رنگي است . اين روش كه جهت و سرعت جريان خون را نشان ميدهد، براي شناسايي مشكلاتي همچون تنگي سرخرگها يا لختههاي سياهرگي به كار ميرود.
اجزاء سو نوگرافي (http://bm-eng.ir)
دستگاه سو نوگرافي شامل اجزاء زير است:
1- پروب
2- مانيتور، تصاوير منعكس شده از امواج صوتي را مي توان در آن مشاهده كرد.
مزايا، معايب و محدوديتها (http://bm-eng.ir)
سـونـوگرافي، روشي غيرتهاجمي و اغلب بدون درد است (چون در آن از سوزن يا تزريقي استفاده نميشود.) به طور گسترده، در دسترس و همچنين به راحـتــي قــابــل اسـتـفــاده اسـت و نـسـبـت بـه سـايـر روشهـاي تـصـويـربـرداري، كمهزينهتر است. از طرف ديگر، اشعهاي در آن استفاده نميشود و در ضمن تصاويري ارائه ميدهد كه نسبت به تصاوير حاصل از x-ray، كيفيت بالاتري دارد. از سويي، مشكلات سلامت ايجاد نميكند و اگر لازم باشد، ميتواند بارها تكرار شود.
انواع دستگاه (http://bm-eng.ir)
پيشـرفـتهـاي انجـام گـرفتـه در تكنـولـوژي اولتـراسـوند، شامل اولتراسوند سهبعدي (كه اطلاعات امواج صوتي را در قالب تصاوير سه بعدي درميآورد)، چهاربعدي كه نوعي از سه بعدي است و همزمان، حركت را در زمان اصلي به نمـايـش مـيگـذارد و سـونـوگـرافـي داپلـر كـه مـيتـوانـد بخشـي از يـك بـررسي اولتراسوندي باشد. يك روش مخصوص اولتراسوند جريان خون را در طول رگهاي بدن، شامل شريان و وريدهاي اصلي در شكم، اندامها و گردن، ارزيابي ميكند.
منبع : iranbmenag.com (http://bm-eng.ir)
Isooda
05-24-2013, 07:20 PM
تاکومتــــــــــــــر (http://bm-eng.ir)
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2378.jpg (http://spowpowerplant.blogfa.com/)
یکی از وسائلی که ممکن است در ساخت بسیاری از پروژه ها به آن نیاز پیدا کنید تاکومتر می باشد. تاکومتر به صورت عمومی برای
اندازه گیری سرعت یک جسم متحرک به کار می رود ولی کاربرد اصلی آن، اندازه
گیری سرعت دوران یک جسم دوار می باشد. یک نمونه خوب برای تاکومتر دورسنج خودروها می
باشد. اگر دقت کرده باشید در جوار عقربه سرعت سنج، عقربه ای وجود دارد که
سرعت دوران موتور را بر حسب دور بر دقیقه نشان می دهد که مثال خوبی برای
تاکومتر می باشد.
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2379.jpg (http://spowpowerplant.blogfa.com/)
در صورتی که سرعت دوران موتور از حد خاصی بالاتر رود، موتور صدمه خواهد دید و لذا وجود تاکومتر امری ضروری می باشد.این نوع تاکومترها را می توان به روشهای مختلفی ساخت. برای مثال در صورتی که یک ژنراتور کوچک به شافت دوار موتور متصل نماییم، با چرخیدن موتور، ژنراتور نیز می چرخد و برق تولید می کند. هر چه سرعت چرخش بیشتر باشد، برق بیشتری تولید می شود و لذا بدین ترتیب می توان با اندازه گیری برق تولید شده و کالیبره کردن دستگاه، سرعت چرخش موتور را بفهمیم. تاکومترهای قدیمی برای اندازه گیری سرعت دوران نیاز به تماس با جسم دوار داشتند و لذا امکان وجود خطر برای فردی که با آن کار می کرد وجود داشت ولی امروزه تاکومترهای لیزری ساخته شده اند.
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2380.jpg (http://spowpowerplant.blogfa.com/)
این تاکومترها می توانند سرعت دوران یک شافت را بدون بر قراری تماس با آن اندازه گیری نمایند.
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2381.jpg (http://spowpowerplant.blogfa.com/)
در این تاکومترها باید یک جسم منعکس کننده نور بر روی شافت مورد نظر نصب گردد. تاکومتر یک اشعه لیزر به شافت می تاباند و با هر بار رد شدن جسم نصب شده از زیر نور لیزر، انعکاس آن به تاکومتر می رسد و بدین صورت سرعت دوران شافت را اندازه می گیرد.
http://pnu-club.com/imported/2013/05/2382.jpg (http://spowpowerplant.blogfa.com/)
تاکومتر در علم پزشکی نیز کار برد دارد. برای مثال با قرار دادن یک توربین کوچک در رگ بیمار و اتصال آن به تاکومتر، می توان دبی خون عبور از رگ را اندازه گیری نموده و به بیمار کمک نمود.
منبع : سایت نواندیشان
مهندسی پزشکی مهندسی زندگی
Powered by vBulletin™ Version 4.2.2 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.