ورود

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : با ارزش غذایی جوانه‌ها آشنا شوید



مژگان
10-21-2010, 02:16 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/7d1fce05a1833ff494d5fcca155c61fd.jpgجوانه‌� �ا، مولتی‌ویتامین‌های طبیعی هستند که طی فرآیند جوانه‌زدن از دانه‌ها تولید می‌شوند. با جوانه‌زدن، میزان ویتامین‌ها، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته ولی میزان کالری و کربوهیدرات کاهش می‌یابد. جوانه‌ها منبع فراوانی از اسیدهای آمینه آماده جذب، قندهای طبیعی و نیروهای حیاتی هستند. جوانه‌ها برای سلول‌های ما مواد مغذی، نیرو و حیات را مهیا می‌کنند و به همین دلیل، جوانه‌ها فرآیند پیری را به تأخیر می‌اندازند.
در کشور ما از هزاران سال پیش، مردم استفاده از جوانه گندم را به‌عنوان یک آیین سنتی و به شکل سمنو در سفره هفت سین لازم می‌دانستند. با مصرف جوانه‌های گوناگون می‌توانید مقدار قابل توجهی از ویتامین‌های گروه B و C را به بدن برسانید. افزایش منیزیم در جوانه‌ها به کنترل فشار خون کمک می‌کند. عنصر روی که برای جلوگیری از ریزش مو و بهبود رشد قدی و بلوغ جنسی نوجوانان لازم است، طی جوانه‌زدن دانه‌ها افزایش می‌یابد. لازم به ذکر است که با توجه به شرایط آب و خاک، کمبود روی در ایران بسیار شایع است که‌این کمبود با مصرف جوانه‌ها قابل جبران است. مقدار سلنیوم دانه با جوانه‌زدن افزایش می‌یابد. سلنیوم در سلامت قلب و عروق و بدن نقش بسیار مهمی ‌ایفا می‌کند. جوانه‌ها حاوی مقدار معتنابهی از هورمون‌های مردانه و زنانه هستند. جوانه‌ها به مقدار زیادی دارای فیبر محلول و غیر محلول وآب هستند که سبب دفع کامل مدفوع، بهبود یبوست و مانع بروز سرطان روده شده و به تنظیم قند و چربی خون و همچنین به حفظ سلامت وشادابی پوست ومو کمک می‌کنند. با خوردن جوانه‌ها بدن در شرایط اسیدی – قلیایی مناسبی قرار می‌گیرد که گردش خون، تولید هورمون‌ها از جمله هورمون‌های جنسی، سیستم تنفسی، گوارش مواد غذایی و کارکرد کلیه‌ها به بهترین شکل ممکن صورت می‌گیرد. جوانه‌ها اغلب لذیذ، رنگارنگ، ارزان و تازه بوده و تا زمان مصرف در حال رشد هستند و ظرفیت بهبود گرسنگی سلولی و سوء‌تغذیه در کشورهای جهان سوم را دارند. با مصرف جوانه حبوبات و غلات در غذاهای گوناگون به‌طور مثال آش، سوپ، حلیم و سالاد می‌توان به سلامت و افزایش طول عمر و تناسب اندام دست یافت.
● خبر خوش
طی جوانه‌زدن، خاصیت نفخ‌زایی حبوبات و خاصیت حساسیت‌زایی پروتئین غلات کاهش می‌یابد که‌این مسئله برای افرادی که روده‌های حساس دارند، بسیار مناسب است. برای مثال، وقتی دانه گندم جوانه می‌زند، پروتئین گلوتن گندم به واحدهای پروتئینی کوچکی که خاصیت حساسیت‌زایی کمتری دارد، تبدیل می‌شود که برای افرادی که به پروتئین گندم حساسیت دارند، مناسب‌تر است.
● دانه‌هایی برای جوانه‌زدن
اغلب دانه‌ها را می‌توان به‌صورت جوانه‌زده مصرف کرد ولی باید از جوانه‌زدن دانه‌هایی که ممکن است بخش‌های سمی‌ داشته باشند اجتناب کرد. بهترین دانه‌ها برای جوانه‌زدن عبارت‌اند از یونجه، شنبلیله، عدس، نخود، تربچه است. دانه‌هایی که کمتر برای جوانه‌زدن استفاده می‌شوند، عبارت‌اند از هویج، بروکلی، دانه خردل. برای تولید جوانه چه چیزهایی نیاز دارید:
۱) یک تنگ یک تا چهار لیتری بسته به میزان دانه‌ای که می‌خواهید جوانه تولید کنید.
۲) یک ظرف مناسب به‌عنوان پایه برای تنگ
۳) مقداری توری و یک عدد کش
۴) دانه‌هایی با قدرت جوانه‌زنی خوب.از دانه‌هایی که برای تولید در مزرعه استفاده می‌شود، استفاده نکنید.
۵) آب تازه
● روش ساده جوانه‌زدن
۱) خیس کردن. یک تا چهار قاشق دانه را در داخل یک تنگ با دهانه گشاد بریزید. با یک توری و کش دهانه آن را را ببندید. به آن آب اضافه کرده، خوب تکان داده و سپس تخلیه کنید. دوباره یک فنجان آب را روی آن ریخته و به مدت چهار تا هشت ساعت آن را خیس کنید.
۲) دانه‌ها را روزی دوبار شستشو داده و دوباره با آب سرد پر کرده و تخلیه کنید. تنگ را روی سینک و یا ظرف‌شویی وارونه کنید تا آب آن به‌طور کامل تخلیه شود.
۳) از جوانه تولید شده طی سه تا شش روز وقتی به اندازه سه تا پنج سانتی‌متر رشد کرد، لذت ببرید. جوانه‌های تولید شده را داخل ظرفی ریخته و در آن را با پلاستیک ببندید.
▪ تذکر درباره دانه‌های کوچک
دانه‌های کوچک مانند یونجه، شبدر قرمز، شبدر، تربچه، و سایر دانه‌های کوچک را تا اندازه چهار سانتی‌متر می‌توانید بزرگ کنید. یک بسته ۲۵۰ گرمی‌ دانه یونجه می‌تواند ۴۵ فنجان جوانه و یا حتی بیشتر تولید کند. جوانه‌های عدس و نخود در طول یک تا پنج سانتی‌متر بهترین کیفیت را دارند.
● جوانه گندم
جوانه گندم حاوی ویتامین E و سوپر اکسید دسموتاز است که هر دو آنتی‌اکسیدانت مهم برای محافظت در مقابل تولید سلول‌های سرطانی هستند. این مواد برای فعالیت غدد جنسی، تامین اکسیژن برای بدن، بهبود التهاب و از بین بردن لخته مناسب هستند. به بچه‌های خود به جای شیرینی و شکلات، جوانه گندم تازه بدهید که بسیار مقوی است. جوانه گندم برای ورزشکاران بسیار مفید است.
● جوانه عدس
عدس به راحتی جوانه می‌زند. عدس را به مدت ۶ تا ۱۲ ساعت در آب خیس کنید . دانه‌ها را روزانه یک تا دو بار شستشو بدهید و زمانی که اندازه جوانه به ۵/۰ تا ۲ سانتی‌متر رسید، میل کنید. خیس کردن دانه به مدت ۱۲ ساعت و سپس جوانه‌زدن تمامی ‌مهارکننده آمیلاز و همآگلوتینین دانه را از بین می‌برد و می‌توان جوانه را به‌صورت خام مصرف کرد.
● ویتامین‌ها و املاح جوانه عدس
جوانه عدس دارای تمامی‌ هشت اسید آمینه ضروری مورد نیاز بدن است ولی ترکیب جوانه عدس با ذرت، گندم یا برنج کیفیت پروتئینی جوانه عدس را بهتر می‌کند.جوانه عدس همچنین دارای ویتامین A، B۲، B۳، B۵، B۱۲، B۱۵، B۱۷، C، فولیک اسید، اینوزیتول، برم، کلسیم، کلر، مس، آهن، منیزیم، مولیبدن، فسفر، پتاسیم، سلنیم، سدیم، گوگرد، روی، لینولئیک و لینولنیک و اولئیک اسید، لیگنان، همآگلوتینین، آنتی تریپسین، و پروتئین به میزان ۲۸ درصد است.
● خواص جوانه عدس
جوانه عدس مغذی بوده و خاصیت آنتی اکسیدانت، مقوی قلب، تصفیه کننده خون و کاهنده قند خون را دارد. جوانه عدس به شستشو و تحریک کلیه‌ها و سیستم غدد فوق کلیوی و به تقویت قلب و عروق و افزایش انرژی و قدرت حیاتی کمک می‌کند. میزان فیبر محلول در جوانه عدس در مقایسه با دانه عدس به میزان ۳۰۰درصد افزایش می‌یابد. فیبر محلول در آب موجود در جوانه عدس به کاهش کلسترول، فشار خون، قند خون و تنظیم میزان انسولین خون کمک می‌کند.

مژگان
10-23-2010, 10:38 AM
http://pnu-club.com/include/articles/images/656828c2825622c48896cb28b5b8ef87.jpgاحتمالا ً علت عدم استفادهٔ مردم از جوانهٔ گندم، ناآگاهی آنان از فواید این مادهٔ غذائی پرارزش است. جوانه‌ها به‌ویژه جوانهٔ گندم به سبب برخورداری از مقادیر زیاد مواد معدنی و ویتامین، خاصه ویتامین‌های C و E، برای حفظ شادابی پوست بسیار موثر هستند و از همین رو، در تهیهٔ انواع کرم‌ها و لوسیون‌های تقریتی از عصارهٔ آنها سود می‌جویند. با قرار دادن جوانهٔ گندم در سبد غذائی روزانه، می‌توان از صرف هزینه‌های کلان برای خرید اقسام کرم‌های ضدچروک و لک، که از مادهٔ طبیعی مزبور فراهم می‌شوند، خودداری کرد.
جوانهٔ گندم به‌علت داشتن ویتامین‌های E و C، یک ضدلک قوی است و مصرف آن به‌صورت خوراکی یا ماسک، از ایجاد لکه‌های ناشی از آفتاب جلوگیری می‌کند. در ضمن جوانهٔ گندم، خاصیت نرم و مرطوب‌کنندگی داشته و برای پوست‌های خشک مفید است. از بروز چین و چروک‌های ریز ناشی از خشکی پوست ممانعت می‌کند و به واقع یک ضدچروک قوی نیز شمرده می‌شود. وانگهی، ویتامین‌های گروه B به ویژه B۵، بیوتین و اسیدفولیک توأم با روی و آهن در جوانهٔ گندم، برای تقویت موها، رفع خشکی، ریزش موها و جلوگیری از سفیدی زودرس آنها اثر دارد. شما می‌توانید از فواید مادهٔ غذائی یاد شده به شکل خوراکی یا با تهیهٔ ماسک‌های تقویتی سود بجوئید. به هنگام خرید جوانهٔ گندم، توجه کنید که جوانه، ترد باشد و بوی تازگی از آن متصاعد شود. ضمناً از خرید جوانه‌های لزج و مرطوب بپرهیزید. توجه داشته باشید آرد جوانهٔ گندم که در اکثر فروشگاه‌های مواد غذائی یافت می‌شود، به سبب فرآیندهای گرمائی شدید که برای تهیهٔ آن صورت می‌گیرد، نظیر جوانهٔ گندم دارای ارزش غذائی نیست و نباید جایگزین مصرف جوانهٔ گندم خام شود.
جوانهٔ گندم یکی از مواد غذائی لازم و ضروری است. زمانی که جوانه می‌زند، تغییر شکل داده و آمیزه‌ای بس ارزشمند به‌دست می‌آید. صد گرم جوانهٔ گندم ۷۱ میلی‌گرم کلسیم، ۱۰۵۰ میلی‌گرم فسفر و ۳۴۲ میلی‌گرم منیزیم دارد. برای تهیهٔ جوانهٔ گندم لازم است گندمی سالمی که خرد و شکسته نباشد تهیه کرده، آن را کاملاً شسته و در ظرفی محتوی آب نیم گرم بریزید و بگذارید تا ۲۴ ساعت خیس بماند. سپس آن را در ظرفی که زیاد گود نباشد، ریخته و مرطوب نگاه دارید و هر روز آن را مرطوب کنید. گندم بعد از سه تا چهار روز (در تابستان زودتر) جوانه می‌زند. پس از آنکه جوانه‌های سفید رنگ بیرون آمد، می‌توان بلافاصله آن را مصرف کرد. دقت کنید هر روز این کار را برای مصرف روزهای بعد انجام دهید. بهترین طرز مصرف آن است که روزی سه الی چهار قاشق غذاخوری از جوانه را با سالاد مخلوط کرده و میل کنید.
جوانهٔ گندم را به مقدار زیاد مصرف نکنید زیرا این مادهٔ غذائی بسیار مقوی و مغذی است. کسانی که مبتلا به فشارخون بالا بوده و یا مستعد این عارضه هستند باید در مصرف این مادهٔ غذائی، جانب احتیاط را رعایت کنند.
در صورتی که بخواهیم عناصر تشکیل شده در گندم را یک به یک شرح داده و خواص هر کدام را توصیف کنیم، باید بگوئیم:
آلبومینی که به نقطهٔ گندم چسبیده حاوی مواد اصلی مغذی و املاح معدنی است که در بین آنها می‌توان از آهک (برای استحکام استخوان‌ها)، پتاسیم (کمک‌کنندهٔ جذب چربی و دفع فضولات)، روی (لازم برای نمود بافت‌ها)، ارسنیک (برای گلبول‌های سفید و قرمز خون) و روغن (به‌عنوان ملین)، غلات و مخمرها که اکسیژن هوا را تثبیت می‌کنند، نام برد. به‌ویژه در سبوس گندم، مخمرهائی وجود دارد که گذشته از طعم و مزهٔ خوشایندی که به نان می‌دهد، آن را به رنگ زرد طلائی زیبائی درمی‌آورد.
گفتنی است که ویتامین B۱ مخصوصاً در جواهٔ گندم یافت می‌شود. این ویتامین برای تعادل عصبی ضرورت دارد. همچنین ویتامین A که برای رفع نازائی، جلوگیری از تنگی‌نفس، مرض‌قند، بیماری قلبی و برخی انواع سرطان مفید است و همین‌ طور ویتامین B۱۲ که کمبود آن موجب التهاب اعصاب، فلج و اختلالات قلبی می‌شود، در جوانهٔ گندم وجود دارد. در ضمن ویتامین pp که بر قسمتی از مراحل تغذیه دخالت و تأثیر دارد نیز از عناصر دیگری است که در گندم وجود دارد.
محققان در خصوص سرطان چنین دریافته‌اند که یاخته‌های سرطانی با کمبود منیزیم و سیلیس مواجه هستند، در حالی که این عنصر در دانه‌های گندم کامل به فراوانی یافت می‌شود. بنابراین مصرف گندم کامل در نان اگر معالج این بیماری نباشد، جلوگیری کننده و محافظ بسیار باارزشی شمرده می‌شود.
قبل از معرفی یک ماسک کاربردی ضدچروک به‌ویژه برای پوست‌های خشک، به شما توصیه می‌کنیم که روزانه چهار تا پنج قاشق غذاخوری جوانهٔ گندم خام را همراه با غذای اصلی خود مصرف کنید.
مواد لازم برای تهیهٔ ماسک جوانهٔ گندم
جوانهٔ گندم: پنج قاشق غذاخوری
زرده تخم‌مرغ: یک عدد
شیر: نصف استکان
لیموترش: یک عدد
انبه: یک دوم
شما باید تمام مواد را در مخلوط‌کن ریخته و با هم بیامیزید. ماسک به‌دست آمده را روی صورت خود مالیده و بعد از ۲۰ دقیقه آن را با آب ولرم از روی صورت بشوئید. یک تا دوبار استفاده از این ماسک در هفته، پوست شما را شاداب می‌کند خاصه اگر پوست صورت شما دارای چروک‌های ریز سطحی باشد.

مژگان
10-23-2010, 10:39 AM
http://pnu-club.com/include/articles/images/979b207a9f8740ff05926c65dfc936d8.jpgاین روزها وقتی برای خرید به فروشگاه‌، مغازه و حتی میوه‌فروشی‌ می‌رویم، بسته‌هایی حاوی انواع جوانه را می‌بینیم که رویشان با سلفون پوشیده شده‌؛ جوانه ماش، جوانه گندم و شبدر. فکر می‌کنید ارزش غذایی جوانه گندم بیشتر است یا دانه گندم؟ واقعیت این است که جوانه‌ها راحت‌تر هضم می‌شوند و میزان مواد مغذی‌شان هم بیشتر است. تازه کالری کمتری هم دارند. این هفته می‌خواهیم از ارزش غذایی جوانه‌ها، طرز نگهداری و موارد مصرف شان بگوییم...
در طی جوانه زدن دانه، انواع ویتامین‌ها و آنزیم‌های موجود در دانه به‌طور قابل‌توجهی افزایش پیدا می‌کند. جوانه‌ها حاوی پروتئین، آهن، روی، کاروتن، فولات و ویتامین C هستند. آنها مولتی‌ویتامین‌هایی طبیعی ‌اند که طی جوانه زدن از دانه‌ها تولید می‌شوند.
وقتی حبوبات و دانه‌ها جوانه می‌زنند، طی فرآیند جوانه زدن،‌ برخی مواد مغذی ساخته می‌شود که به راحتی قابل هضم است. همان‌طور که این جوانه‌‌ها رشد می‌کنند، آنزیم‌ها نشاسته و پروتئین را به قند و اسیدهای آمینه ‌تبدیل می‌کنند. برای همین، بسیاری از متخصصان تغذیه، جوانه‌ها را برای کاهش نفخ، کاهش افسردگی و استرس و تخفیف برخی مشکلات کبدی تجویز می‌کنند. در ضمن، جوانه‌ها اشتها را تحریک کرده و سبب افزایش ادرار می‌شوند و این، تصفیه خون از مواد زاید را به همراه دارد.
● بمب آنتی‌اکسیدان
دکتر نسرین امیدوار، رییس انجمن تغذیه ایران، درباره اهمیت تغذیه‌ای جوانه‌ها می‌گوید: «۱۰۰ گرم جوانه (مثلا جوانه یونجه )تقریبا ۱۵ درصد نیاز آهن یک خانم را برآورده می‌کند و بنابراین وارد کردن جوانه‌ها در برنامه غذایی یک عادت مناسب است.»
جوانه‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها (به خصوص ویتامین E، فیتونورینت‌ها، کومارین‌، آنتوسیانیدها، زانتوفیل و کوتئین‌ها) هستند و سبب پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و برخی سرطان‌ها می‌شوند. جوانه‌ها به خصوص جوانه یونجه، حاوی ماده شیمیایی به نام ساپونین است که موجب کاهش کلسترول خون می‌شود. به علاوه، با کاهش جذب چربی از روده‌ها از تصلب شرایین جلوگیری می‌کند. جوانه‌ها ایزوفلاونوییدهای فراوانی دارند که شبیه هورمون استروژن در بدن عمل می‌کند و می‌تواند عملکرد این هورمون را تقلید کرده و گیرنده‌های استروژنی را در پستان مسدود کند و با این کار مانع از بروز سرطان پستان شود.
● اگر اضافه وزن دارید
جوانه زدن باعث می ‌شود که میزان ویتامین‌ها، املاح و پروتئین‌ دانه افزایش ‌یابد ولی میزان کالری با تجزیه کربوهیدرات‌ها کم می‌شود . بنابراین، جوانه‌ها برای کسانی که می‌خواهند کالری کمتری دریافت کنند و وزن شان پایین بیاید، بسیار مفیدند. جوانه‌ها مثل بقیه سبزی‌ها که کم‌کالری هستند، حاوی ویتامین C و ویتامین‌های گروه B، آهن و کلسیم بوده و در کل، از کمبود احتمالی ویتامین‌ها در اثر کاهش وزن طولانی مدت جلوگیری می‌کنند.
● چه جوانه‌ای بخریم؟
وقتی می‌‌خواهید جوانه بخرید، به دنبال جوانه‌ای باشید که تازه باشد و بوی تازگی بدهد. از خرید جوانه‌هایی که لیز و کهنه شده‌اند و بوی نامطبوع می‌دهند، خودداری کنید.
دکتر امیدوار می‌گوید: «جوانه را می‌توانید تنها یا با سایر غذاها مصرف کنید. بعد از اینکه جوانه‌ها را با آب سرد شستید و آبکشی کردید، می‌توانید داخل ماست بریزید و با اضافه کردن کمی نعناع میل کنید یا به انواع سالاد کاهو و کلم و یا سالاد شیرازی اضافه کرده و بخورید. حتی می‌توانید با انواع ساندویچ‌، برگرها و حتی برای خوش‌مزه شدن در داخل بستنی از آنها استفاده کنید.»
دکتر امیدوار درباره بهترین جوانه‌ها می‌گوید: «خیلی‌ها وقتی با جوانه‌های مختلف مواجه می‌شوند فکر می‌کنند جوانه‌‌ای که ساقه بلندتری دارد (مثل جوانه ماش) ارزش غذایی‌اش بیشتر است؛ در صورتی که این‌طور نیست. همه دانه‌ها وقتی جوانه می‌زنند سرشار از ویتامین هستند و ارزش غذایی‌شان با بلند بودن و کوتاه بودن ساقه شان اضافه و کم نمی‌شود.»
او در زمینه مصرف پخته یا خام این مواد غذایی نیز می‌گوید: «مانند بسیاری از سبزیجات و میوه‌ها که وقتی خام هستند ارزش غذایی بالاتری دارند و بهتر است به صورت پخته مصرف نشوند، در مورد جوانه‌ها هم این موضوع صدق می‌کند و بهتر است جوانه‌ها را خام یا حداکثر پس از یک تفت کوچک با روغن کنجد، در کنار غذا، مصرف کنید و از پختن طولانی و حرارت دادن زیاد آن بپرهیزید.»
● طرز تهیه جوانه در خانه
البته این روزها جوانه‌ها را آماده در میوه‌فروشی‌ها و سوپرمارکت‌‌ها می‌فروشند ولی اگر دلتان خواست، خودتان هم می‌توانید آنها را تهیه کنید. چگونه؟ به روش زیر:
۱) یک تا چهار قاشق دانه (گندم یا جو) را در داخل یک تنگ با دهانه گشاد بریزید. با یک توری و کش دهانه آن را ببندید. به آن آب اضافه کنید وتکان بدهید و سپس آب را تخلیه کنید. دوباره یک فنجان آب روی آن بریزید و چهار تا هشت ساعت آنها را خیس کنید.
۲) دانه‌ها را روزی دو بار شستشو داده و دوباره با آب سرد پر کرده و تخلیه کنید. تنگ را روی ظرف‌شویی وارونه کنید تا آب آن به طور کامل تخلیه شود.
۳) جوانه تولید شده را طی سه تا شش روز وقتی به اندازه ۳ تا ۵ سانتی‌متر رشد کرد، مصرف کنید. آنها را در ظرف ریخته و روی آن را با پلاستیک بپوشانید. می‌دانید که این جوانه‌های تازه در یخچال کمترین آسیب را می‌بینند.
سهیلا عابدین‌پور