PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : چرا كلروفيل خون ساز است؟



Borna66
04-10-2009, 04:32 PM
حتما شنيده ايد كه گفته مي شود سبزيجات داراي رنگ سبز پررنگ خون ساز هستند و بهتر است براي جبران كمبود آهن بدن از آنها استفاده شود. ولي چه عاملي سبب مي شود اين گروه از سبزيها اين گونه عمل كنند؟ همان طور كه مي دانيد علت سبزي برگ گياهان وجود ماده ي سبزينه (كلروفيل)‌ در آنهاست كه در حقيقت ماده اصلي فتوسنتز و تبديل مواد معدني خاك به مواد آلي براي استفاده ي ساير موجودات است. كلروفيل از لحاظ بيوشيميايي از چهار مولكول پروتئيني تشكيل يافته كه به وسيله ي يك گروه پروستتيك (غير پروتئيني)‌ كه همان اتم منيزيم است به هم اتصال يافته اند.
شايد جالب باشد بدانيد كه مسير سنتز كلروفيل در گياهان تا قبل از مرحله ي اضافه شدن گروه پروستتيك منيزيم كاملا شبيه مسير سنتز هموگلوبين در جانوران است. و باز همان طور كه مي دانيد هموگلوبين همان پروتئين رنگي حمل كننده ي اكسيژن در خون است كه سبب قرمزي گلبول هاي قرمز خون مي شود. ساختار بيوشيميايي مولكول هموگلوبين مشابه به رنگدانه ي كلروفيل در گياهان است با اين تفاوت كه به جاي گروه غير پروتئيني منيزيم، در ساختار هموگلوبين گروه فلزي و غير پروتئيني آهن به كار رفته است.
مسير سنتز كلروفيل در گياهان عالي تا قبل از اضافه شدن منيزيم مشابه با مسير سنتز هموگلوبين در جانوران است بنابراين مي توان انتخاب كرد كه با در دسترس قرارگرفتن آهن يا منيزيم به طور مصنوعي فرآورده نهايي كلروفيل باشد يا هموگلوبين. از اين رو اگر از سبزيجات داراي كلروفيل زياد استفاده شود اين رنگدانه در سيستم گوارش انسان به واحدهاي سازنده خود يعني بخش پروتئيني و بهش پروستتيك منيزيمي تجزيه مي شود كه در صورت تشخيص بدن درمورد وجود نياز به هموگلوبين از آهن موجود در سبزي هاي برگ سبز و پررنگ استفاده كرده و طي مدت زمان كوتاه تري هموگلوبين هاي بيشتري ساخته در اختيار سلولهاي مغز استخوان قرار مي دهد تا گلبولهاي قرمز بيشتر با محتواي هموگلوبين (آهن) بيشتري بسازند. به سخن ديگر مصرف اين گونه سبزيجات مسير توليد هموگلوبين را در بدن بسيار كوتاه مي كند و به جاي آن كه بدن مجبور باشد از ابتدا و به صورت مرحله به مرحله پروتئين هموگلوبين را بسازد از بخش هاي اماده ي پروتئيني مولكول كلروفيل استفاده مي كند و با افزودن آهن به پيش ساخت آماده سريع تر هموگلوبين مي سازد و نياز به يادآوري نيست كه ذخيره ي آهن بيشتر براي سلولهاي خوني به معني توانايي بالاتر براي انتقال گازهاي تنفسي و در نهايت افزايش كاركرد ماهيچه ها و افزايش توانايي و نشاط بدن مي باشد.
پس بهتر است بر اساس برنامه ي منظمي در هفته از سبزيجاتي مانند اسفناج، انواع كلم و سبزيجاتي كه به طور معمول در سبزي خوردن وجود دارند استفاده كنيم.
البته اين خصوصيت در مورد گوشت قرمز نيز وجود دارد و چه بسا آهن موجود در گوشت بسيار سريع تر تبديل به آهن قابل استفاده در بدن مي شود زيرا پروتئينهاي تشكيل دهنده ي عضله (گوشت قرمز) همان پروتئين هاي ميوگلوبين هستند كه از به هم پيوستن آنها به هم هموگلوبين ها ايجاد شده و باز در اختيار سلولهاي مغز استخوان كه مولد سلولهاي خوني هستند قرار مي گيرند. اما به توصيه ي اكثر پزشكان استفاده ي مداوم از گوشت قرمز جز در موارد ضعف شديد و جدي بدني چندان مناسب نيست زيرا در هر صورت بافتي حيواني بوده و در لابلاي آن چربيهاي اشباع وجود دارند كه براي سلامت دستگاه قلب و عروق بسيار خطرناك هستند به خصوص اگر طي مدت زماني مداوم مورد مصرف قرار بگيرند.

ساختار انواع مولكولهاي كلروفيل:

http://pnu-club.com/imported/2009/04/225.gif

ساختار مولكول هموگلوبين:

http://pnu-club.com/imported/mising.jpg

http://pnu-club.com/imported/2009/04/1926.jpg