PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : ضد آفتابها



مژگان
07-12-2010, 11:11 AM
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg



دوری از تابش مستقیم نور خورشید مدتهاست که مورد توجه سازمانهای بهداشتی و پزشکانی که در عرصه علمی پیشگیری از سرطان فعالیت می کنند قرار گرفته است.
اما این مطلب که چرا ما باید از ضد آفتابها استفاده نماییم می تواند بدلایل ذیل خلاصه گردد:
1. پیشگیری از آفتاب سوختگی
2. پیشگیری از تخریب پوستی(پیری زودرس ، نقاط قهوه ای رنگ یا چروکهای ریز)
3. پیشگیری از انواع سرطانهای پوست
آفتاب سوختگی چیست؟
آفتاب سوختگی بدنبال قرار گرفتن در معرض مستقیم امواج اولترا اویوله (ماوراءبنفش A) ایجاد می گردد. که تقریباً طول موجی در حدود ( 400_ 200 نانومتر)دارد.

1. امواج ماوراءبنفش ( A1(UVA2 با طول موج 340-400 نانومتر
2. امواج ماوراء بنفش( A2(UVA2 با طول موج 320-340نانومتر
3. امواج ماوراء بنفش( B(UVB با طول موج 290-320 نانومتر
4. امواج ماوراء بنفش( C(UBC با طول موج 200-290نانومتر
امواج A سبب برنزه شدن پوست می شود در حالیکه امواج C سبب سوختگی عمیق پوستی می گردد.در واقع هر چه طول موج کوتاهتر باشد قدرت نفوذ در پوست و نهایتاً سلولها بیشتر بوده و خطرناکتر است البته قابل ذکر است که خوشبختانه بدلیل وجود لایه ازن در زمین میزان عبور امواج با طول کمتر از 200 بسیار کمتر است و ما می توانیم با محافظتهای لازم و مناسب از ایجاد مضرات ناشی از این امواج جلوگیری نماییم.
انواع ضد آفتابها:
1. ضد آفتابهای فیزیکی:این دسته ضد آفتابها همانند یک مانع فیزیکی از تاثیر و یا نفوذ اشعه به پوست جلوگیری می کنند و آنرا انعکاس می دهند مانند اکسید روی(ZNO2)
2. ضد آفتابهای شیمیایی:این گروه از ضد آفتابها از طریق جذب اشعه از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلوگیری می کنند مثل پارا آمینوبنزوئیک اسید یا سینامت ها
3. ضد آفتابهای مکانیکی:مثل استفاده از عینک ،کلاه و دستکش
عیار محافظتی ضد آفتاب چیست؟
SPF(SUN PROTECTION FACTOR در واقع مقدار جذب اشعه توسط ضد آفتاب یا محافظت پوست در مقابل آفتاب را گویند، که این عیار بر اساس نوع پوست ، جنس و محل زندگی در افراد مختلف متفاوت است .
یک ضد آفتاب خوب چه ضد آفتابی است؟
1. دارای هر دو نوع ضد آفتاب فیزیکی و شیمیایی باشد.
2. مقاوم در برابر تمام اشعه های زیانبار A و UVBباشد.
3. مقاوم در برابر آب باشد و با عرق و شستشوی ساده پاک نشود.
4. متناسب با رنگ و جنس پوست باشد.
5. حاوی آنتی اکسیدانهایی مثل ویتامینهای E,C باشد.
چه زمانی باید از ضد آفتاب استفاده کرد؟
1. نیم ساعت قبل از خروج از منزل استفاده گردد.
2. هر سه ساعت یکبار تکرار شود.
3. قبل از تکرار باید ضد آفتابهای قبلی از روی پوست پاک شود.
چند نکته:
ضد آفتابهای فیزیکی بیشتر برای زنان باردار و کودکان توصیه می گردد همچنین در اسکی بازان که بیشترین اشعه را بدلیل انعکاس دریافت می کنند استفاده از ضد آفتابهای فیزیکی مناسبتر است.
برای کودکان در سنین بالاتر از 6 ماه با نظر پزشک مشاور می توان از ضد آفتاب مناسب استفاده نمود.
* انتخاب مناسب SPFمناسب بسیار مهم است لذا جهت انتخاب ضد آفتاب متناسب با پوست و شرایط زندگی خود با پزشک پوست خود مشورت نمایید.
* محافظت از اشعه های مضر با ضد آفتابها 100% نیست لذا توصیه می گردد از ضد آفتابهای مکانیکی مثل دستکش ، کلاه و عینک نیز استفاده نمایید.

مژگان
10-23-2010, 01:33 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/5033f078c8b938447a15a1271ba91453.jpgاگرچه کلیه محصولات بهداشت و نظافت فردی و شوینده‌های مختلف به‌منظور بالا بردن سطح بهداشت در خانواده و همچنین محافظت از پوست و مو در مقابل اثرات سوءزیست محیطی طراحی و تولید می‌شوند اما، حتی بهترین محصولات از نقطه‌نظر ویژگی‌ها و کارآئی آنها، چنانچه به‌گونه‌ای صحیح مصرف نشوند، وظیفه اصلی خود را انجام نداده و مصرف نادرست آنها معادل دور ریختن پول و ضرر رساندن به اقتصاد خانواده می‌باشد. در این سری مقالات کوتاه که اولین قسمت آن از نظرتان می‌گذرد، نحوه صحیح مصرف این محصولات توضیح داده خواهد شد.
اکنون با توجه به آغاز تابستان و فصل گرما و نیز به‌دلیل اهمیت محافظت از پوست در مقابل اشعه زیانبار خورشید، اولین بخش را به فرآورده‌های محافظت از پوست در مقابل نور آفتاب اختصاص داده‌ایم.
در رابطه با یک محصول یا فرآورده ضدآفتاب، مهمترین مطلبی که باید مورد توجه قرار گیرد، قدرت مقابله آن با نور آفتاب یا بهتر بگوئیم فاکتور محافظت از پوست آن فرآورده می‌باشد که با عدد (SPF) تعریف می‌شود.
●SPF یعنی چه؟
SPF که مخفف Sun Protection Fector می‌باشد به معنی فاکتور محافظت از خورشید (نور خورشید) می‌باشد. این عدد بیانگر قدرت این محصولات برای مقابله با نور خورشید بوده و نیز به‌عنوان عامل مقایسه در محصول از این نظر مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر قدر این عدد از نقطه‌نظر کمیت، بزرگتر باشد، فرآورده قوی‌تر بوده، محافظت بیشتری را فراهم می‌نماید.
روش‌های گوناگونی برای اندازه‌گیری این فاکتور، در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد که تفاوت‌های گاهاً عمده‌‌ای با یکدیگر داشته و به همین دلیل می‌تواند برداشتی گمراه‌کننده در اختیار مصرف‌کننده قرار دهد. صرف‌نظر از روش به‌کار گرفته شده، عمدتاً اندازه‌گیری‌ها یا بر روی موجودات زنده صورت می‌گیرد که به این دسته از اندازه‌گیری‌ها (Vivo ـ In) گفته می‌شود و یا آنکه با شبیه‌سازی پوست انسان و نیز استفاده از لامپ‌هائی که نور خورشید را شبیه‌سازی می‌نمایند، عدد SPF یک فرآورده ضدآفتاب اندازه‌گیری می‌شود که به این نوع اندازه‌گیری‌ها اصطلاحاً روش‌های (In ـ Vivo) اتلاق می‌شود. بدیهی است که دقت این نوع اندازه‌گیری‌ها بستگی به میزان دقت در شبیه‌سازی نور خورشید و نیز بافت و پوست انسان خواهد داشت. تشریح روش‌های اندازه‌گیری از بحث این مقاله خارج است ولی مفهوم علملی و کاربردی این عدد، چنین است که اگر فرآورده‌های دارای عدد SPF متوسط ۲۵ باشد، این بدان معنی است که کاربرد چنین فرآورده‌ای ۲۵ بار بیشتر از حالت عدم مصرف آن، به مصرف‌کننده پوشش می‌دهد. به‌عبارت دیگر، اگر فردی پس از ۱۰ دقیقه قرار گرفتن در آفتاب دچار قرمزی پوست شود، با استفاده از جنین فرآورده‌ای با فاکتور SPF متوسط ۲۵، این زمان به ۲۵۰ دقیقه افزایش خواهد یافت.
نکته مهم دیگر در رابطه با عدد (SPF) دامنه نوسانات آن می‌باشد به این معنی که (SPF) یک عدد مطلق نبوده و دارای دامنه تغییرات مثبت / منفی (-/+) بین ۲ تا ۵ واحد (برحسب روش اندازه‌گیری و قدت آن)، خواهد بود. به همین دلیل منطقی‌تر می‌باشد که از واژه متوسط در این رابطه استفاده شود، با این تعریف باید توجه داشت که بین یک فرآورده با SPF متوسط ۲۰ و یا متوسط ۲۵، تفاوت معنی‌داری وجود ندارد و عملکرد آنها بر روی پوست مصرف‌کننده چنین فرآورده‌هائی، یکسان می‌باشد.
●SPF مناسب برای یک فرآورده ضدآفتاب چیست؟
باید به این نکته توجه داشت که بیش از ۹۹ درصد از مردم با فرآورده‌های ضدآفتاب با عدد SPF متوسط ۲۵ الی ۳۰، حداکثر محافظت قابل قبول یعنی بیش از ۹۷ درصد را به‌دست خواهند آورد. منوط به آنکه استفاده از فرآورده در فواصل زمای قابل قبول تجدید شود، به‌خصوص پس از شنا در دریا و یا استخر و یا خوابیدن در آفتاب به‌منظور برنزه شدن پوست این مسئله بسیار مهم می‌باشد. با توجه به این مطلب که چیزی به‌عنوان محافظت صددرصد، وجود ندارد، برای اکثر قریب به اتفاق مردم استفاده از عدد SPF بالاتر لزومی نداشته مگر آنکه با تجویز متخصص و پزشک پوست صورت گرفته باشد. بنابراین از مصرف خودسرانه فرآورد‌ه‌های ضدآفتاب با SPF بالاتر از متوسط ۳۰ جدا باید پرهیز شود.
● آیا همه افراد نیاز به محافظت در مقابل نور آفتاب دارند؟
یک باور و گمان غلط در بین مردم شایع است و آن این است که تنها در صورتی‌که در زیر نور آفتاب و به قصد آفتاب گرفتن می‌خوابیم، نیاز به استفاده از کرم و یا لوسیون ضدآفتاب داشته و این نیاز فقط برای خانم‌ها و بانوان می‌باشد و یا فقط کسانی‌که پوست آنها روشن می‌باشد نیاز به این محصولات خواهند داشت باید به این مطلب توجه داشت که توانائی طبیعی و مادرزادی پوست برای محافظت از خود، در مقابل اشعه خورشید، بستگی به مقدار موجود از یک ماده شیمیائی به‌نام (ملانین) در پوست خواهد داشت که این مقدار موروثی می‌باشد به این معنی که از یک نسل، به نسل بعدی منتقل می‌شود. از نقطه‌نظر قومیت، افراد با پوست روشن، مقدار کمتری ملانین در پوست خود، در مقایسه با افراد با پوست تیره (به‌طور ذاتی) دارا می‌باشند اما هیچ‌کس، حتی آنهائی‌که تیره‌ترین رنگ پوست را دارند، از اثرات زیان‌بار اشعه آفتاب در امان نمی‌باشند.
امروزه متخصصان و پزشکان پوست، استفاده مستمر، در تمام فصول سال، از یک فرآورده ضدآفتاب یا SPF متوسط ۱۵ را، قویاً و برای کلیه افراد، اعم از زنان و مردان، پیشنهاد می‌نمایند.
● چرا اشعه خورشید زیان‌آور می‌باشد؟
در نور آفتاب دو نوع اشعه ماوراءبنفش (Ultra Violet) یا (UV) به اختصار وجود دارد که یکی را (UVA) و دیگری را (UVB) می‌نامند. این دو اشعه از نقطه‌نظر طول موج متفاوت بوده و از نقطه‌نظر اثر آنها بر روی پوست، UVA را اشعه ”پیرکننده“ پوست می‌نامند چرا که باعث پیری زودرس پوست می‌شود. اشعه UVB قابلیت نفوذ بیشتری در پوست داشته و به همین دلیل بافت پوست را به‌طور بنیانی تخریب می‌نماید که پیری زودرس و ایجاد چین و چروک یکی از اثرات تخریب بافت پوست می‌باشد. همچنین در نور آفتاب مقدار اشعه UVA بیشتر از UVB می‌باشد. از تفاوت‌های مهم دیگر بین این دو نوع اشعه، نقش و تأثیر نور خورشید در عملکرد آنها می‌باشد، به این معنی که اثر تخریبی (سوزاندن) اشعه UVB با کاهش زاویه تابش نور، کم شده و در نتیجه تأثیر (UVB) در بعدازظهرها، به مراتب کمتر از اثر تخریبی آن در وسط روز می‌باشد. اما در مورد اشعه UVA، نه تنها اثر سوء آن با زاویه تابش خورشید تغییر نمی‌کند، بلکه اثر آن در تمام فصول سال نیز ثابت می‌ماند. این بدان معنی است که در زمستان‌ها که به‌طور کلی زاویه تابش خورشید بر روی یک کشور کاهش می‌یابد و در نتیجه (UVB) به مراتب کمتر آسیب می‌رساند، اما اثر مضر و تخریب‌کننده (UVA) حتی در زمستان‌ها هم پوست بدن ما را تهدید می‌کند.
یک نکته مهم و قابل توجه دیگر، این مطلب است که همه ما بیشترین زمان تماس با نورخورشید را، در طول ایام سال، در زمان‌هائی داریم که ظاهراً هیچ کوششی برای در تماس بودن با آن، از روی قصد، نمی‌نمائیم. این زمان‌ها شامل زمان حرکت و رفت‌وآمد در خیابان، رانندگی، باغبانی، پیاده‌روی می‌باشد. همچنین کار کردن در زیر نور فلورسنت و عبور از کنار ساختمان‌هائی که دیوار سیمانی یا بتونی دارند نیز، عامل دیگری برای اشعه (UVA) بر روی بدن ما می‌باشد. به همین دلیل است که متخصصان بهداشت و سلامت پوست، استفاده مستمر در تمام طول ایام سال، از یک کرم، یا لوسیون محافظت از پوست در مقابل اشعه UVA و UVB را با عدد SPF متوسط ۱۵، قویاً برای همه افراد، اعم از زنان و مردان، پیشنهاد نموده‌اند.
در اینجا لازم است به‌طور اختصار به‌ نوع دیگری از اشعه که در نور آفتاب وجود دارد، یعنی اشعه (IR) یا (مادون قرمز) اشاره کرد. حقیقت امر این است که ما هنوز اطلاع دقیقی از اثرات سوء این اشعه بر روی پوست نداریم و طبیعتاً به درستی نمی‌دانیم چگونه خود را در مقابل آن محافظت نمائیم. علی‌رغم ادعاهائی که بر روی برخی محصولات ضدآفتاب نوشته می‌شود. تنها اثرات اشعه (UVA) و (UVB) به دقت و به‌طور کامل مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته‌اند.
اما، مکانیزم عملکرد اشعه UVA در ایجاد پیری زودرس چگونه است و چه عواملی ان را کاهش داده و یا تشدید می‌کند؟ ما می‌دانیم که تنها درصد کمی از تغییرات متأثر از سن در پوست، از جمله چروک خوردن آن ناشی از گذر طبیعی عمر می‌باشد. بیشترین درصد تغییرات منجر به پیری زودرس، در نتیجه تأثیر عوامل زیست‌محیطی و از همه آنها مهم‌تر، اشعه خورشید می‌باشد، اما نباید از اثرات سوء آلاینده‌های موجود در هوا بر روی پوست، غافل شد. یکی از مهم‌ترین راه‌هائی که اشعه خورشید زیان خود را به‌ پوست می‌رساند، با ایجاد ”رادیکال‌های آزاد“ در بدن می‌باشد.
رادیکال‌های آزاد، مولکول‌های تخریب‌کننده‌ای هستند که باعث عمل اکسیداسیون در پوست می‌شوند، به همان‌صورت که بدنه ماشین در معرض هوا، دچار زنگ‌زدگی شده و با یک سیب قاچ خورده، از سفید به قهوه‌ای، تغییر رنگ می‌دهد. ماحصل عمل اکسیداسیون، ایجاد تغییرات در رنگدانه‌های پوست و شکسته شدن مولکول‌های (کلاژن) و (الاستین) می‌باشد که این مولکول‌ها، برای سفت و جوان ماندن پوست و جلوگیری از شل و آویزان شدن آن، ضروری می‌باشند. از بین رفتن این مولکول‌ها شل شدن پوست و چروک‌خوردگی آن را باعث می‌شوند.
از آنجا که رادیکال‌های آزاد، در نتیجه تأثیر مواد آلاینده در هوا و دود سیگار هم تولید شده و همچنین از سوخت و ساز مولکول‌ها در بدن (متابولیسم طبیعی) نیز به‌عنوان محصولات جانبی، به‌وجود می‌آیند، لذا به‌طور طبیعی، در بدن ما، مواد مخصوص مبارزه با رادیکال‌های آزاد که به آنتی‌اکسیدان معروف می‌باشند، وجود دارد. ”ملانین“ که به‌طور طبیعی در پوست ما وجود دارد، یکی از منابع تولید این مواد ”آنتی‌اکسیدان“ می‌باشد و به همین دلیل است که اولین مقاومت و لایه دفاعی بدن ما در مقابل نور خورشید و جلوگیری از اثرات مخرب ”رادیکال‌های آزاد“ همان ”ملانین“ می‌باشد که قبلاً به آن اشاره گردید. وجود برخی ویتامین‌های دوستدار پوست در بدن‌ها، از جمله ویتامین‌های E,C,A، به کاهش عملکرد رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند، اما همه ما به کمک برای مبارزه با این مولکول‌های مخرب، یعنی رادیکال‌های آزاد، از طریق استفاده صحیح از فرآورده‌های ضدآفتاب احتیاج داریم. تحقیقات مدرن نشان داده که استفاده مستمر از فرآورده‌های ضدآفتاب نه تنها جلوی زیان اشعه آفتاب را می‌گیرد، بلکه عملاً به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده پوست کمک می‌کند.
یک نکته مهم دیگر را باید در نظر داشت وآن اینکه مصرف برخی از داروها، نظیر آنتی‌بیوتیک‌ها، آنتی‌هیستامین‌ها، مسکن‌های ضددرد و داروهای ضدافسردگی و ضد ”آرتروز“ حساسیت ما را نسبت به نورخورشید افزایش خواهد داد و بنابراین، در صورت مصرف هرکدام از داروهای فوق، می‌باید دقت بیشتری در مصرف به موقع و مداوم فرآورده‌های ضدآفتاب نمود.
و بالاخره این مطلب را باید ذکر کرد که در فصل تابستان و در زمان شنا در دریا با استخر در فواصل مانی استفاده از فرآورده‌های ضدآفتاب، بهتر است برای چند دقیقه از محصولاتی که برای بعد از تماس مستمر با آفتاب، فرموله شده‌اند و به کرم‌ها و یا لوسیون‌های بعد از آفتاب (After Sun) معروف می‌باشند استفاده نمود تا تنش و فشاری را که پوست در زیر نور آفتاب متحمل شده، کاهش داده و پوست را به حالت اولیه آن، قبل از استفاده مجدد از کرم یا لوسیون ضدآفتاب برگرداند مواد مخصوص که محصولات (پس از آفتاب) به‌کار رفته، باعث برطرف شدن (عطش) پوست شده و جذب بهتر مواد ضداشعه‌های UVA و UVB را به دنبال خواهد داشت.

مژگان
10-23-2010, 03:26 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/a8004dda9d531e7fe1c96e079ee2a20a.jpgاگر تمام روز را در خانه می‌گذرانید، محافظت طبیعی پوست برای شما کافی است اما دفاع طبیعی بدن نمی‌تواند در برابر آفتاب کنار ساحل، پیاده‌روی در یک ظهر داغ و یا هنگام کوهنوردی محافظت چندانی از پوست شما نماید.
استفاده از کرمهای ضد آفتاب، یکی از معمولترین روشهای محافظت پوست در مقابل تابش اشعه زیان‌آور نور خوررشید است که در میان خانمها رواج بیشتری دارد.
نور خورشید حاوی طیف وسیعی از اشعه‌های مرئی و نامرئی است که بخشی‌از آن، به نام طیف ماوراء بنفش، برای پوست انسان مضر بوده و تمامی آسیب‌های پوستی از ناحیه آن است.
میزان اشعه ماورای بنفش خورشید در فصل تابستان بیشتر از سایر فصول سال و در ارتفاعات و مناطق استوایی بیشتر از سایر مناطق است.
در فصل تابستان، تابش مستقیم نور آفتاب به پوست، به تدریج آسیب‌هایی از قبیل آفتاب سوختگی، التهاب و قرمزی پوست، چین و چروک و سرطان پوست را به همراه می‌آورد.
● انواع کرمهای ضد آفتاب کدامند؟
متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: کرمهای ضد آفتاب دارای دو نوع فیزیکی و شیمیایی هستند، ضد آفتابهای فیزیکی مانند یک پرده پوشاننده، سطح پوست را می‌پوشانند و نور را منعکس می‌کنند به طوری که فقط مقدار بسیار کمی از آن جذب پوست می‌شود.
دکتر "محمدعلی ماپار" افزود: کرمهای ضد آفتابهای شیمیایی اغلب بیرنگ هستند و اشعه ماورای بنفش خورشید را جذب و راه عبور آن را مسدود می‌کنند و مانع رسیدن نور به سطح پوست می‌شوند.
دکتر ماپار افزود: معمولا" شرکتهای تولیدکننده ، برای تاثیرگذاری بیشتر، در فرمول تولید خود، ترکیبی از این دو نوع را مد نظر قرار می‌دهند.
وی در خصوص نحوه صحیح استفاده از کرمهای ضد آفتاب اظهار داشت:این کرمها باید نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب، استفاده شوند تا جذب پوست شده و موثر واقع گردند.
● ‪ SPF‬یا فاکتور محافظتی آفتاب چیست؟
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: کرمهای ضد آفتاب بر اساس میزان تواناییشان در جذب و دفع اشعه ماورای بنفش درجه‌بندی می‌شوند که نشان‌دهنده این است که مصرف‌کننده تا چه مدت می‌تواند بدون آنکه دچار آفتاب سوختگی شود، زیر نور خورشید بماند.
وی اظهار داشت: ایده‌آل‌ترین مقدار این فاکتور محافظتی، شماره ‪ ۳۰‬است که برای تمامی مناطق توصیه می‌شود و هر چه این فاکتور بالاتر باشد میزان تاثیرگذاری آن بیشتر است.
این متخصص پوست و مو ادمه داد: البته ضد آفتابهای با فاکتور محافظتی بالاتر از شماره ‪ ۳۰‬در برخی افراد به علت داشتن ترکیبات شیمیایی بالاتر حساسیت پوستی ایجاد می‌کند.
وی با اشاره به اینکه میزان نیاز به کرمهای ضد آفتاب، بستگی به رنگ پوست و میزان حساسیت آن دارد گفت: هر چه رنگ پوست روشنتر باشد و زودتر در معرض آفتاب قرمز و ملتهب شود استفاده‌از کرم ضد آفتاب بایداز سنین پایینتر آغاز شود.
دکتر ماپار همچنین افزود: هرچه به خط استوا نزدیک‌تر شویم به علت بیشتر شدن اشعه ماوراء بنفش خورشید، استفاده از کرمهای ضد آفتاب اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که ایران نیز در چنین موقعیتی قرار دارد بنابراین استفاده از کرمهای ضد آفتاب در تمامی مناطق کشور توصیه می‌شود.
وی اظهار داشت: پوستهای چرب باید از کرمهای فاقد چربی‌و حاوی مواد مرطوب کننده استفاده کنند و کرمهای چرب و حاوی مواد نرم‌کننده برای پوستهای خشک مناسبتر است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز مناسبترین زمان استفاده از کرمهای ضد آفتاب را ساعت ‪ ۹‬صبح الی چهار بعد از ظهر ذکر کرد و تاکید نمود: افرادی که به نور آفتاب حساسیت بیشتری دارند بهتر است کمتر در معرض نور آفتاب قرار بگیرند.
وی در مورد اثر ماندگاری این کرمها بر روی پوست گفت: افرادی که به طور مداوم در معرض آفتاب هستند بهتر است که هر دو ساعت یکبار این کرمها را تجدید کنند اما افرادی که در مکانهای سرپوشیده کار می‌کنند، استعمال دو بار در طول شبانه‌روز کافی است.
دکتر ماپار در مورد ارجحیت کرمهای ضد آفتاب خارجی به داخلی گفت: هیچ کدام از شرکتهای تولیدکننده بر یکدیگر ارجحیت ندارند و افراد بهتر است از کرمی استفاده کنند که با پوستشان سازگار بوده و جوش‌های قرمز روی پوستشان ایجاد نشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از کرمهای آرایشی بر روی کرم ضد آفتاب نقشی در کاهش اثرگذاری این کرمها دارد اظهار داشت: اگر کرمهای آرایشی نیم ساعت بعد از استعمال کرم ضد آفتاب مورد استفاده قرار گیرد مشکلی به وجود نمی‌آید اما اگر بلافاصله قبل از جذب کرم ضد آفتاب استعمال شود تاثیر آن را کاهش می‌دهد.
این متخصص پوست و مو همچنین گفت: ضد آفتاب به صورت مطلق اثر آفتاب را از بین نمی‌برد بلکه فقط تاثیر آن را بر روی پوست کاهش می‌دهد.
دکتر ماپار اضافه کرد: افرادی که پوست حساس دارند، بهتر است در فصل تابستان حتی در سایه یا در هوای ابری نیز از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنند.

مژگان
10-23-2010, 03:28 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/0d2d4f921ec132bc17ba60e6b54e5f6c.jpgهیچ‌وق فكر كرده‌اید كه چرا بعضی‌ها با اینكه سنشان بالاست، ولی روی صورتشان چین‌وچروك زیادی دیده نمی‌شود و اصطلا‌حا جوان مانده‌اند؟ بازیگران هالیوود را نگاه كنید. بعضی از آنها ۶۰ ساله هستند ولی نقش یك خانم ۳۰ ساله را بازی می‌كنند و اگر كسی نداند واقعا فكر می‌كند كه حالا اگر ۳۰ ساله نباشند، حداكثر ۳۵ سالشان‌است. اما چرا؟!
شاید بگویید كه آنها هزار جور گریم و آرایش و عمل جراحی می‌كنند، ولی فقط این نیست. شاید هم بگویید كه جنس پوستشان خوب است و جوان ماندن ارثی است. این هم قبول. ولی در كنار همه اینها یك وزنه بسیار سنگین هم برای جوان ماندن و شادابی پوست وجود دارد و آن نحوه مراقبت از آن است.
عامل اصلی چین‌وچروك پوست و ایجاد كك‌ومك برروی آن نور آفتاب و به ویژه اشعه ماوراءبنفش است. هر فردی با هر نوع پوستی و با هر نوع ژنتیكی اگر بلد باشد كه در برابر آفتاب چطور از پوستش مراقبت كند، پوست سالم‌تر و شفاف‌تری خواهد داشت و مسلما آثار پیری هم دیرتر روی پوستش ظاهر خواهد شد. با وجود تاثیر ثابت شده آفتاب در ایجاد سرطان پوست، حتی اگر به فكر جوان ماندن هم نیستیم. باید مراقب پوستمان باشیم.
● خطرخورشید
نور آفتاب از طول موج‌های متفاوتی تشكیل شده است كه براساس آن نامگذاری می‌شوند. اشعه ماوراءبنفش طول موج خاصی از نور خورشید است كه خود به دو قسمت A وB تقسیم می‌شود كه هر دو آنها برای پوست مضر هستند. اشعه ماوراءبنفش نوع B، در صورت تماس با پوست بر روی لایه خارجی پوست كه اپیدرم نامیده می‌شود، تاثیر می‌گذارد و باعث ایجاد آفتاب سوختگی می‌شود. این نوع از اشعه آفتاب نمی‌تواند از شیشه عبور كند و در نتیجه وقتی پنجره‌ها بسته باشند توسط شیشه جذب شده و وارد اتاق نمی‌شود.
نوع دیگر اشعه ماوراءبنفش یعنی A ، به نواحی عمقی‌تر پوست نفوذ می‌كند و می‌تواند باعث آسیب‌های شدیدتری در پوست شود، علاوه براینكه از شیشه هم عبور می‌كند و در یك اتاق با پنجره‌های بسته هم از دست آن در امان نیستیم. هم نوع A و هم نوع B با شكستن كلاژن پوست، ساخت رادیكال‌های آزاد و مهار مكانیسم‌های ترمیم پوست، می‌توانند باعث ایجاد كك‌ومك، چروك و از همه مهم‌تر سرطان پوست شوند. به اینجا كه می‌رسیم، در ذهن همه این سوال پیش می‌آید كه چطور از پوستمان در برابر اشعه آفتاب مراقبت كنیم؟ یكی از این راهها استفاده از ضد آفتاب است. ولی علا‌وه بر آن باید سعی كرد تا حد امكان در ساعات خیلی گرم روز یعنی حدود ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر فقط در صورت اجبار در آفتاب قرار گرفت و از لباس‌هایی استفاده كرد كه تا حد ممكن پوشیده باشند و بیشترین قسمت پوست را بپوشانند. كلاه‌های لبه‌دار هم انتخابی مناسب در برابر اشعه آفتاب هستند.برای محافظت از لب‌ها می‌توان از لوازم آرایشی كه نقش ضد آفتاب هم دارند، استفاده كرد.
محافظت از چشم‌ها هم نباید فراموش شود و باید دقت كرد تا عینك‌هایی انتخاب شوند كه حتما استاندارد بوده و بتوانند اشعه ماوراءبنفش را به خوبی جذب كنند چون در غیر این‌صورت این عینك‌ها به علت رنگ تیره‌شان باعث می‌شوند نور كمتری به چشم برسد، مردمك‌ها گشادتر شده و اشعه ماوراءبنفش بیشتری به قسمت‌های عمقی‌تر چشم برسد.
● ‌ضدآفتاب وارد می‌شود
ضدآفتاب‌ها به ۲ شكل عمل می‌كنند. یك نوع آنها مسدودكننده هستند، یعنی لایه نازكی روی پوست تشكیل می‌دهند كه مانع رسیدن اشعه آفتاب به پوست می‌شود. این نوع از ضدآفتاب‌ها اثر بسیار خوبی برای محافظت در برابر اشعه ماوراءبنفش A و B دارند ولی ممكن است به علت تغییر رنگ ظاهری كه روی پوست ایجاد می‌كنند، از نظر زیبایی، برای افراد قابل قبول نباشند. اكسیددوزنگ یك نمونه بارز از ضدآفتاب‌هایی است كه به این ترتیب عمل می‌كنند.
مكانیسم دیگر عملكرد ضدآفتاب‌ها،‌ مكانیسم جذبی است. در این روش ضدآفتاب، باجذب اشعه‌های مضر مانع رسیدن آنها به پوست می‌شود. در اغلب موارد ضدآفتاب‌های موجود در بازار حاوی تركیبی از مواد هستند و با استفاده از هر دو مكانیسم فوق از پوست شما در برابر آفتاب محافظت می‌كنند.
● این‌SPF یعنی چیست؟
SPF به معنی عامل محافظت‌كننده در برابر آفتاب مخفف كلمه Sun Protection factor است. ضدآفتاب‌ها بر حسب میزان SPFشان تقسیم‌بندی می‌شوند. از SPF، ۲ داریم تا ۶۰ SPF و بالاتر. ولی وقتی می‌گوییم SPF یك ضدآفتابی ۱۵ است یعنی‌ چه؟
اگر فردی كه ضدآفتاب‌ نزده در برابر آفتاب قرار گیرد، تقریبا بعداز ۲۰ دقیقه دچار آفتاب سوختگی در ناحیه‌ای می‌شود كه آفتاب به آن تابیده. حال اگر همین فرد ضدآفتابی با ۱۵ SPF بزند، ۱۵*۲۰دقیقه طول خواهد كشید، تا دچار همان میزان آفتاب سوختگی شود. به عبارت دیگر ضدآفتابی با ۱۵ SPF، مانع رسیدن ۹۲ درصد از اشعه‌های مضر به پوست می‌شود.
● انتخاب كنید!
اغلب متخصصان پوست، ضدآفتاب‌های با ۱۵ SPF و بالاتر را توصیه می‌كنند ولی مهم‌تر از اینكه SPF ضدآفتابی كه استفاده می‌شود ۱۵ باشد یا ۶۰، این است كه ضدآفتاب به درستی و به طور مرتب استفاده شود. یك ضدآفتاب با ۱۵ SPF به شرطی كه مرتب استفاده شود و در روز در فواصل مناسب مجددا تكرار شود، بسیار موثر‌تر از ضدآفتاب با ۶۰ SPF است كه مثلا یك روز در میان یا یك بار در روز استفاده می‌شود.
● زود و زیاد بزن ضد آفتاب را
اغلب افراد وقتی ضدآفتاب می‌زنند،‌ مقدار كافی از آن را به پوست نمی‌مالند و میزان مصرف آنها تنها ۲۵ تا ۵۰ درصد مقدار لازم است. ضدآفتاب باید به قدری استفاده شود كه یك لایه نازك بر روی پوست تشكیل دهد و بتواند اثر محافظتی خود را به طور كامل اعمال كند.
علاوه بر این، در حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از اینكه از خانه خارج شوید. باید ضدآفتاب را روی پوست خود بزنید چون در حدود نیم ساعت طول می‌كشد تا ضدآفتاب جذب پوست شده و اثرش آغاز شود.
نكته دیگر اینكه همیشه ضدآفتاب باید بعداز همه آرایش‌ها استفاده شود،‌ چون در غیر این صورت مواد آرایشی كه بر پایه آب یا چربی باشند می‌توانند باعث بی‌اثر شدن ضدآفتاب شوند. هنگام استفاده از ضدآفتاب باید به بینی‌،‌گوش و اطراف آن توجه خاصی داشت.
● وقتی هوا ابری است...
در هوای ابری هم حتما باید ضدآفتاب زد چون ابرها نمی‌توانند اشعه مضر ماوراء بنفش را جذب كنند و تقریبا در هوای ابری ۸۰ درصد این اشعه به پوست می‌رسد.
علا‌وه بر این چون در هوای ابری گرما و نور شدید آفتاب كه می‌تواند باعث شود افراد به محیط‌های سربسته و سایه بروند وجود ندارد، در نتیجه احتمال این كه اشعه ماوراءبنفش بیشتری به آنها برسد افزایش می‌یابد. چون این اشعه قابل رویت نیست. پس مثل روزهای آفتابی حتی دقیق‌تر از آن باید در روزهای ابری هم ضدآفتاب زد.
● هرچند ساعت یكبار؟
در صورت شستن صورت،‌ تعریق زیاد،‌ شنا كردن و... باید ضدآفتاب دوباره استفاده شود. علاوه بر این، توصیه می‌شود در صورتی كه در مقابل آفتاب هستید حداقل هر ۲-۴ ساعت دوباره ضدآفتاب بزنید.
ضدآفتاب‌هایی كه به اصطلاح ضدآب هستند، نسبت به بقیه انواع در برابر عرق كردن،‌ بیشتر دوام می‌آورند و اثر بهتری دارند. از آنجا كه اغلب افراد اولین باری كه ضد آفتاب می‌زنند مقدار كافی از آن به پوست نمی‌مالند، برخی متخصصان توصیه می‌كنند كه در برابر آفتاب شدید حتی هر یك ساعت یك بار ضد آفتاب تجدید شود.
● وقتی شنا می‌كنید...
در صورت شنا در استخرهای سر باز یا در محل‌هایی كه در مقابل اشعه آفتاب هستید باید از ضدآفتاب به ویژه انواع مقاوم به آب آن استفاده كنید و اگر زمان شنای شما طولا‌نی شد، به‌طور مرتب ضدآفتاب را تجدید كنید.
● بهترین ضدآفتاب
تقریبا نوع ضدآفتابی كه هر كس می‌تواند انتخاب كند و از نظرش بهترین باشد، امری سلیقه‌ای است. در حال حاضر انواع مختلفی از ضدآفتاب‌های خارجی و ایرانی به شكل لوسیون، كرم، ژل و... در دسترس است كه هركس می‌تواند با توجه به نوع پوستش، و با كمك پزشك،‌ ضدآفتاب مناسب را انتخاب كند ولی هیچ‌وقت نباید فكر كنید كه اگر گران‌ترین ضدآفتاب با بالاترین SPF را خریدید حتما پوستتان را در برابر آفتاب بیمه كرده‌اید. مهم‌تر از نوع ضدآفتاب و میزان SPF آن، استفاده مرتب و صحیح از آن است.‌
‌‌دكترپریسا شبانی

مژگان
10-23-2010, 03:28 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/94620ca4030c0a8ffc450ee89fc47a0a.jpg۱) برای تهیه ضدآفتاب نیازی به نسخه پزشک نیست. هرچند که بهتر است پیش از تهیه ضدآفتاب، با پزشک خود مشورت کنید. ضدآفتاب‌ها در ۹ شکل دارویی عرضه می‌شود که عبارتند از: لوسیون، کرم، روغن، استیک، پماد، ژل، مایع، اسپری و پد. برای انتخاب نوع فرآورده نیز بهتر است حتما نظر پزشک یا داروساز را جویا شوید.
۲) همه ضدآفتاب‌ها یکسان نیستند. محصولی که انتخاب می‌کنید باید وسیع‌الطیف باشد و اس.پی.اف آن نیز کمتر از ۱۵ نباشد. ضدآفتاب‌های وسیع‌الطیف، هم در برابر پرتوهای فرابنفش نوع A و هم در برابر نوع B محافظت ایجاد می‌کنند.
۳) بعضی از ضدآفتاب‌ها دارای مواد معطر، رنگی، نگهدارنده یا دیگر اجزایی هستند که ممکن است برای بعضی‌ افراد حساسیت پوستی ایجاد کند. چنانچه سابقه هر نوع حساسیت یا آلرژی (دارویی، فصلی، غذایی و...) را دارید، حتما قبل از استفاده از ضدآفتاب با پزشک خود مشورت کنید. برچسب و دفترچه راهنمای محصولات را حتما با دقت بخوانید. اگر پوست‌تان حساس است، ضدآفتابی بخرید که مواد حساسیت‌زای این‌چنینی نداشته باشد یا به طور مشخص برای پوست‌های حساس تهیه شده باشد.
۴) نوزادان زیر ۶ ماه نباید در معرض نور مستقیم قرار بگیرند و استفاده از ضدآفتاب برای آنها توصیه نمی‌شود چون احتمال بروز عوارض جانبی برای آنها بیشتر از دیگر گروه‌های سنی است. برای کودکان بالاتر از ۶ ماه نیز بهتر است از اصل پرهیز از مواجهه مستقیم یا کمترین مواجهه با نور خورشید پیروی شود. برای کودکان باید از ضدآفتاب‌های دارای اس.پی.اف حداقل ۱۵ استفاده شود. لوسیون بهترین نوع فرآورده دارویی برای این دسته است. باید از استفاده ضدآفتاب‌های الکلی برای کودکان پرهیز شود چون موجب بروز حساسیت می‌شود.
۵) بررسی‌ها نشان داده سالمندانی که مدت زمان کمی‌در معرض آفتاب قرار می‌گیرند و از ضدآفتاب نیز استفاده می‌کنند در خطر کمبود ویتامین D قرار می‌گیرند. اگرچه این یک اصل اثبات شده نیست اما بهتر است این گروه سنی در برنامه غذایی خود از غذاهای حاوی این ویتامین (شیر غنی‌شده و ماهی) بیشتر استفاده کنند. حتی در صورت صلاحدید پزشک استفاده از مکمل‌های دارویی ویتامین D نیز قابل استفاده است.
۶) اینکه آیا زنان باردار می‌توانند از ضدآفتاب استفاده کنند یا نه، هنوز جای بحث دارد. تاکنون هیچ‌گونه تحقیقی در رابطه با تاثیر ضدآفتاب بر سلامت جنین صورت نگرفته است، نه در انسان و نه در حیوان.
۷) در مورد تاثیر ضدآفتاب بر شیردهی نیز باید گفت که تا به حال هیچ گزارشی مبنی بر مشکل‌آفرینی ضدآفتاب در شیرخوارانی که مادرشان از این محصولات استفاده می‌کنند، عرضه نشده است.
۸) ضدآفتاب هم مثل هر ماده شیمیایی دیگر می‌تواند موجب تداخلات دارویی و دیگر مشکلات پزشکی شود. چنانچه از هر نوع داروی خاصی (تزریقی، خوراکی یا جلدی) استفاده می‌کنید، قبل از شروع به مصرف ضدآفتاب با پزشک خود مشورت کنید. چنانچه دچار مشکلات پوستی هستید، باید با نظر پزشک از ضدآفتاب استفاده کنید.
۹) کسانی که در ارتفاعات یا در برف، آب یا شن‌زار مشغول فعالیت هستند، بیشتر در معرض خطر پرتوهای فرابنفش قرار دارند. این افراد باید از ضدآفتاب‌های وسیع‌الطیف با اس.پ.اف ۱۵ یا بالاتر استفاده کنند. فعالیت‌هایی که با تعریق زیاد توام است موجب از بین رفتن سریع‌تر ضدآفتاب می‌شود. ضدآفتابی که این افراد استفاده می‌کنند باید نسبت به آب نیز مقاوم باشد.
۱۰) برای پوست خشک، لوسیون یا کرم ضدآفتاب مناسب‌تر است. اگر پوست چرب باشد، ضدآفتاب‌هایی که ماده زمینه‌شان الکل یا ژل باشد توصیه می‌شود. هرگز برای پوست‌های ملتهب یا دچار اگزما از انواع الکلی استفاده نکنید.
۱۱) ضدآفتاب باید به شکل یکنواخت و با ضخامت کافی روی تمام قسمت‌هایی که در معرض آفتاب هستند پخش شود. لب هم از این قاعده مستثنی نیست.
۱۲) ضدآفتاب نباید به هیچ میزان با چشم تماس پیدا کند.
۱۳) ضدآفتاب‌های حاوی اسید آمینوبنزوئیک، لیسادیمات، پادیمات و روکسادیمات باید یک ساعت قبل از خروج از منزل استفاده شوند. دیگر ضدآفتاب‌ها را باید نیم ساعت قبل روی بدن مالید. ضدآفتاب‌های مربوط به لب را باید ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت قبل به کار برد.
۱۴) ضدآفتاب باید هر دو ساعت یک‌بار تجدید شود، به‌خصوص بعد از شنا و تعریق زیاد. ضدآفتاب مربوط به لب باید هر یک ساعت یک‌بار تجدید شود. بعد از خوردن و آشامیدن نیز باید ضدآفتاب لب را تجدید کرد.
۱۵) بعضی از ضدآفتاب‌ها حاوی الکل هستند و به‌آسانی مشتعل می‌شوند. این نوع محصولات نباید در معرض گرما، شعله آتش یا سیگار روشن قرار بگیرند.
۱۶) چنانچه به دنبال استعمال ضدآفتاب دچار حساسیت یا بثورات پوستی شدید، مصرف آن را قطع کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
۱۷) مراقب باشید ضد آفتاب روی لباس‌تان نریزد. بعضی از انواع ضدآفتاب موجب از بین رفتن رنگ لباس یا لک شدن آن می‌شوند.
۱۸) ضدآفتابی که می‌خرید باید حتما نسبت به آب مقاوم باشد. این نوع محصولات در برابر شستشو و تعریق زیاد، مقاومند. البته هیچ ضدآفتابی به طور کامل در برابر آب، مقاوم ـ یا به اصطلاح واترپروف ـ نیست و هر محصولی در تماس با آب کم یا زیاد از بین می‌رود.
۱۹) یادتان باشد شرکت‌های سازنده اجازه ندارند روی محصولات خود از عبارات SUN BLOCK (بلوک‌کننده نور خورشید) یا ALL DAY (تمام روز) استفاده کنند. چون هیچ ضدآفتابی نمی‌تواند در عمل تمام پرتوهای فرابنفش را بلوک کند و از طرف دیگر، هیچ ضدآفتابی نمی‌تواند تمام روز را در برابر نور خورشید دوام بیاورد.
۲۰) بسیاری از لوسیون‌ها و روغن‌هایی که هنگام برنزه کردن مورد استفاده قرار می‌گیرند، حاوی مواد ضدآفتاب‌ نیستند و حق ندارند روی محصول خود عبارت SUN SCREEN (ضدآفتاب) را قید کنند.

مژگان
10-23-2010, 03:28 PM
http://pnu-club.com/include/articles/images/b464dc43a072c61e122b81418af262b6.jpgاشعه ماوراء بنفش خورشید اثرات ثابت شده ای بر روی افزایش انواعی از سرطان های پوست ، تـسـریـع و تـشـدید پـیری ( چروک ) پوست و بـدتـر شــدن بـرخـی از بـیماری های پـوسـتی و ایجاد و تشدید لک صورت و کک و مک دارد. به موادی که بتوانند از نـفـوذ اشعـه ماوراء بـنـفـش به قسمت های عـمقی اپیدرم ( روی پوست ) و درم ( لایه ی زیر پوست ) جـلوگـیری کـنند محـافـظ یا ضـدآفـتاب می گـویـند. نحـوه ی اثر این ضد آفتاب ها ، جذب یا انعکاس اشعه ماوراء بنفش است و از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلوگیری می کنند.
پس از غوطه ورشدن در آب مجدداً باید از ضدآفتاب استفاده کرد. به دنبال ورزش و فعالیت های بدنی که تعریق بدن سبب پاک شدن ضدآفتاب می گردد باید دفعات استفاده از این فرآورده را افزایش داد.
● ضدآفتاب ها دو گونه هستند :
۱ - ضدآفـتاب های فـیـزیکی: که با انعـکاس اشـعه ، از رسیـدن آن به پـوسـت جـلوگـیری می کنند. هـر مانـع فـیـزیکـی کـه این عمل را انجام دهد از این گروه می باشد مانند پمادهای حاوی اکسید زینک ( روی ) و یا کلاه لبه دار و حتی نقاب.
۲ - ضدآفتاب های شیمیایی: این گروه از ضدآفتاب ها از طریق جذب اشعه ، از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلو گیری می کنند .
● عـیار محافظتی ضد آفتاب ها : مقـدار جذب اشعه توسط ضدآفتاب را عیار محافظتی آفتاب یا SPF می گویند . هر چه این عـیار بالاتر باشد مقدار جذب اشعه نیز بیشتر می شود. در آب و هوای ایران عـیار محافـظـتی بالاتر از۲۰% نیاز است . هر چه اشعه در ناحیه ای مسـتـقـیم تر بتابد باید عیار را بالاتر انتخاب کنیم . ضد آفتاب های با ۱۵= SPF از حدود ۹۳% از اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کند و انواع با ۳۰=SPF این محافظت را تا حدود ۹۷% بالا می برند. SPF های بالاتر از این در مجموع مقدار ناچیزی به درصد محافظت اضافه می کنند. در عین حال میزانی که توسط FDA ( اداره ی کل غذا و داروی آمریکا) مورد تأیید قرار گرفته است تا ۳۰% است. هر نوع ضد آفتاب با هر عیاری بیشتر از سه ساعـت روی پوست مؤثر نیست و باید بعد از ۳ ساعت تکرار شود. بیشترین مقدار اشعه در فاصله زمانی ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهـر به زمـیـن می رسد. در این فاصـله زمانی از قرار گـرفـتن به طور مستـقـیم در برابر اشعـه آفـتاب اجـتـناب شود. افرادی که پوست روشن دارند بیشترین صدمه را از اشعـه می گـیرند و نیاز است بیشتر مراقب باشند. در فعالیت های روزمره از قبیل کوهنوردی- شنا - اسکی- فوتبال و ... حتماً از ضدآفتاب استفاده شود.
● چگونه ضدآفتاب را به کار ببریم؟
ضدآفتاب باید به تمام نقاط باز بدن ماسیده شود. به خصوص صورت ، گوش ها ، گردن قسمت های فوقانی سینه ، پشت دست ها ، قسمت های بدون موی سر در مردان.
هر نوع ضد آفتاب با هر عیاری بیشتر از سه ساعـت روی پوست مؤثر نیست و باید بعد از ۳ ساعت تکرار شود. بیشترین مقدار اشعه در فاصله زمانی ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهـر به زمـیـن می رسد. در این فاصـله زمانی از قرار گـرفـتن به طور مستـقـیم در برابر اشعـه آفـتاب اجـتـناب شود.
پس از غوطه ورشدن در آب مجدداً باید از ضدآفتاب استفاده کرد. به دنبال ورزش و فعالیت های بدنی که تعریق بدن سبب پاک شدن ضدآفتاب می گردد باید دفعات استفاده از این فرآورده را افزایش داد. ایده آل است که حدود ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب از ضدآفتاب استفاده شود تا زمان لازم برای نفوذ ماده به درون لایه کراتینی پوست فراهم باشد.
● حفاظت بینی
بینی بیشتر از همه در معرض نور آفتاب است و خطر بالایی برای ایجاد آسیب های خورشیدی در آن وجود دارد ، پس باید بیشتر به وسیله ی ضد آفتاب محافظت شود.
در کـودکـان ، از سن ۶ ماهـگی به بعـد به راحـتی می توان از ضـدآفـتاب های شیمیایی استفاده کرد. ترکیبات موجود در ضـد آفـتاب می تواند در بعـضی افراد حسـاسـیـت ایـجـاد کـند و بایـد نوع ضدآفتاب در این مواقع عوض شود. افرادی که جوش صورت دارند باید از ضـدآفـتاب هـای فاقد چربی استفاده کنند؛ چون ضدآفتاب های معمولی که چرب می باشند باعث بدتر شدن جوش صورت می گردند.
● توجـه : استـفـاده از ضد آفتاب ها به معـنی ایـمـنی ۱۰۰% نـیـست و باید سایر موارد محافظتی را رعایت نمود . استفاده از ضد آفتاب نه تنها اثرات سوء برای پوست ندارد بلکه مفید نیز هست ولی انتخاب نوع و مارک ضدآفتاب و درجه محافظتی برای هر پوستی و منطقه ای بسیار مهم است.

pnugirl
02-18-2011, 05:27 PM
چگونه از ضد آفتاب به شيوه مناسب استفاده كنيم؟ (http://www.parsbutterfly.com/post-296.aspx)
اشعه خورشيد يکي از عوامل اصلي پيري پوست و سرطان پوست است. بنابراين بايد در مورد محافظت پوست و حفظ سلامت اين عضو مهم در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشيد اطلاعات بيشتري داشته باشيم.


به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، آکادمي پوست آمريکا توصيه‌هايي را به عنوان اقدامات پيشگيرانه در برابر اشعه ماوراء بنفش ارائه كرده است كه هرچند پيش از اين نيز عنوان شده‌اند اما براي تاكيد بيشتر و يادآوري در اينجا دوباره مورد توجه و تذكر قرار مي‌گيرند.
بر اساس توصيه هاي اين آکادمي، فعاليت‌هاي خارج از منزل خود را بايد طوري تنظيم کنيد که در ساعات اوج تابش خورشيد يعني بين 10 صبح تا چهار بعدازظهر نباشد، از آفتاب گرفتن خودداري كنيد، از کلاه‌هاي لبه دار و عينک آفتابي استفاده کنيد، تا جايي که ممکن است در سايه قرار بگيريد، از پوشيدن لباس‌هاي نازک و توري پرهيز كنيد، از ضد آفتابهايي با SPF حداقل 15 حتي در روزهاي ابري بر روي نقاطي که بيرون از لباس است از جمله لب‌هايتان استفاده کنيد، چنانچه عرق مي‌کنيد و يا قصد شنا داريد از ضد آفتاب‌هاي ضد آب استفاده کنيد، ضد آفتاب را 20 الي30 دقيقه قبل از بيرون رفتن از منزل استفاده كرده و دائماً آن را تجديد کنيد.
توجه داشته باشيد کودکان وقت بيشتري را در آفتاب مي گذرانند و بنابراين پيشگيري بيشتري لازم دارند.
علاوه بر اين توصيه‌ها متخصصان پوست نيز براي جلوگيري از پيري پوست اقدامات پيشگيرانه بيشتري را ارائه كرده‌اند كه به قرار زير است:
- از ضد آفتاب‌هاي ترکيبي بازدارنده پرتوهاي UVB+UVA استفاده کنيد. اگر پوستي حساس داريد از ضد آفتاب‌هاي با SPF حدود 30 يا بالاتر براي UVB و به همان نسبت قوي براي UVA استفاده کنيد.
- در نزديکي آب، برف يا ماسه به لحاظ اين که اشعه‌هاي مضر خورشيد را بيشتر منعکس مي‌کنند، بيشتر احتياط کنيد.
- در فضاهاي بسته و هنگام رانندگي هم از ضد آفتاب استفاده كنيد.
به گفته محققان، نحوه استفاده صحيح از ضد آفتاب اثر به سزايي در حفاظت پوست شما دارد.
ضد آفتاب بايد به مقدار کافي بين 15 الي 30 دقيقه قبل از خروج از منزل استفاده شود. اکثر افراد به حدود 30 ميلي گرم ضد آفتاب نياز دارند تا قسمت‌هاي بدن را که نيازمند ضد آفتاب است بپوشاند. به طور مرتب ضد آفتاب خود را تجديد کنيد. اکثر متخصصان توصيه مي‌کنند كه هر دو ساعت يکبار بايد ضد آفتاب را تجديد کنيد.
به خاطر داشته باشيد كه ضد آفتاب به تنهاي براي حفاظت از پوست كافي نيست و قطعا ساير اقدامات مانند كلاه و عينك و لباس مناسب نيز بايد براي مراقبت بهتر صورت گيرد.
ايسنا