PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : رژيم غذايي مناسب سالمندان



برف
05-05-2010, 04:39 PM
رژیم غذایی سالم سالمندان

http://pnu-club.com/imported/2010/05/122.jpg
* نحوه سرو غذا مورد پسند باشد و در مکان مناسبی میل شود.
* برای جلوگیری از مشکلات عاطفی و احساسی در سالمندان، بهتر است به عادات غذایی آن ها احترام گذاشت و هر نوع تغییر با ملایمت و به شکلی دوستانه ایجاد شود.
* در صورت وجود بی خوابی و کم خوابی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/sleeping/2004/12/13/9665.html) از دادن چای و قهوه (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2003/7/20/2852.html) پیش از خواب خودداری شود.
* در کم خوابی، مصرف یک لیوان شیر ولرم پیش از خواب مؤثر است.
* در صورت تمایل به مصرف یک غذای کامل،‌ باید وعده ی سنگین را برای ناهار توصیه کنیم.
* در سالمندانی که به دلیل داشتن دندان های مصنوعی قادر به جویدن غذا نیستند، غذاهای زیر توصیه می شود: برنج نرم به صورت کته، گوشت های نازک قیمه ای آب پز و نرم، سیب زمینی پخته و پوره شده، سبزی های پخته و پوره شده، آب میوه، نان های نرم و مکمل دار، مرغ پخته و آب آن، تخم مرغ پخته، شیر، ماست و پنیر.
غذاهای غیر مجاز برای سالمندان عبارتند از غذاهای چرب سرخ شده، سس ها، تخم مرغ نیمرو، حبوبات کم پخته شده، ‌سبزی های نفاخ، پیاز،‌ پیازچه، تربچه، شلغم ، کلم، هندوانه، خربزه و گاهی لپه، عدس و لوبیا.

* گوشت های کم چرب شامل: ماهی، مرغ بدون پوست، گوشت گوساله ی تازه به صورت خورشتی و بیفتکی، دنده، فیله ران و سردست.
* تخم مرغ بهتر است به صورت یک روز در میان و یا دو روز در میان، استفاده شود و در صورت کلسترول خون بالا مصرف آن ممنوع است.
* با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات و مواد پُر فیبر نظیر نان سبوس دار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/cereals_legumes/2005/8/8/12336.html) و سبزیجات و میوه هایی مثل گلابی ،‌آلو (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2005/7/12/12100.html) ،‌زردآلو اهمیت دارد.
* برخی از سالمندان ممکن است مبتلا به فشار خون بالا (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2007/3/25/38246.html) باشند؛ در این موارد،‌ رژیم غذایی کم نمک و در صورت نیاز کاهش وزن پیشنهاد می شود.
* برای متنوع کردن برنامه ی غذایی می توان در تهیه انواع فرنی و پوره به جای آرد گندم از جو سیاه، ارزن، ذرت، جو و گندم استفاده کرد.
* سیب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/other_fuits/2006/11/1/28137.html) به دلیل داشتن پکتین زیاد باعث کاهش چربی و کلسترول (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2006/9/9/23630.html) می شود؛ بنابراین بهتر است روزانه یک تا دو عدد سیب میل شود.
* اضافه کردن پودر فندق و بادام به حریره ها و پتاژهای غلات برای تأمین منیزیم ضروری به نظر می رسد.
توصیه های تغذیه ای در خصوص ارتقاء سلامتی سالمندان

- کاهش مصرف نمک در برنامه غذایی روزانه برای کاهش فشار خون و احتباس آب در بدن
- کنترل وزن و مناسب نگه داشتن آن با توجه به نوع استخوان بندی
- رعایت تنوع در گروه های غذایی مختلف
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده
- مصرف گروه شیر و لبنیات (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=241) در روز
- مصرف کمتر گوشت های قرمز و استفاده بیشتر از مرغ و ماهی و حبوبات جهت تأمین پروتئین
- مصرف کمتر غذاهای پُر کالری نظیر شیرینی، ‌شکر (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/spices/2006/2/26/15965.html)، آب نبات و کیک خامه ای
- مصرف مستمر سبزیجات خام جهت تأمین فیبر غذایی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/fibers/2006/10/23/27967.html)
- مصرف میوه های غنی از ویتامین A (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/11/5/688.html) , C (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/12/22/1147.html)
- کاهش مصرف سبزیجات نفاخ مثل گل کلم، کلم (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2005/7/11/12072.html) و ...
- افزایش تعداد وعده های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده
- کاهش مصرف نوشابه های گازدار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2007/4/25/40639.html) و کافئین دار
- استفاده از ادویه جات (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/spices/2005/5/10/11393.html) و گیاهان معطر جهت بهبود طعم و مزه و بوی غذا
- استفاده از 3 تا 6 لیوان آب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2007/8/13/31234.html) در طول روز
- مصرف حداکثر 3 عدد تخم مرغ (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/otherfoods/2004/6/7/6943.html)در هفته
- عدم مصرف چای و قهوه قبل از خواب
- مصرف حداقل غذاهای دودی و کنسرو شده
- عدم مصرف سس های چرب (مانند مایونز) برای سالاد و سبزیجات پخته، استفاده از ماست بجای سس های چرب
- قرار گرفتن در مقابل نور خورشید جهت کسب ویتامین D (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/11/9/698.html)