PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : Farsi.NET اولین زبان برنامه نویسی کاملاً فارسی برای دات نت



Borna66
04-11-2010, 12:58 AM
اگر با پلت فرم دات نت (http://farasun.wordpress.com/category/%d8%af%d8%a7%d8%aa-%d9%86%d8%aa/) شرکت مایکروسافت آشنا باشید، می دانید که زبان های برنامه نویسی مختلفی برای برنامه نویسی در این محیط وجود دارد. از زبان های مایکروسافت مثل سی شارپ و ویژوال بیسیک گرفته تا زبان هایی همچون Ruby.NET (http://www.plas.fit.qut.edu.au/rubynet/) و Python for .NET (http://pythonnet.sourceforge.net/) برنامه نویسان را قادر می سازد تا به زبان مورد علاقه ی خود برای این پلت فرم برنامه بنویسند.
هر چند تا به حال زبان های غیر مایکروسافتی آنچنان که C#, C++ , Visual Basic در پلت فرم دات نت کاربرد دارند، مورد استفاده قرار نمی گیرند اما تقریباً برای بسیاری از زبان های معروف یک نسخه برای دات نت وجود دارد. لیستی کامل از زبان های موجود برای پلت فرم دات نت را می توانید دراین صفحه (http://www.dotnetpowered.com/languages.aspx) ببینید.
در میان تعداد زیادی زبان برنامه نویسی که برای پلت فرم دات نت وجود دارد، به تازگی زبانی کاملاً فارسی به نام Farsi.NET طراحی و پیاده سازی شده است که امکان ایجاد برنامه های شیء گرای تحت دات نت را به زبان کاملاً فارسی به برنامه نویسان می دهد. دستورات فارسی دات نت کاملاً باید به زبان فارسی و از راست به چپ تایپ شوند و قواعد آن بسیار شبیه زبان سی شارپ است. در واقع فارسی دات نت طوری پیاده سازی شده است که ابتدا به زبان سی شارپ ترجمه می شود و سپس با استفاده از کامپایلر سی شارپ به فایل اجرایی تبدیل می گردد. در عکس زیر نمونه برنامه ی ساده ای را به زبان Farsi.NET مشاهده می کنید.


برنامه ای ساده به زبان Farsi.NET

http://pnu-club.com/imported/2010/04/851.jpg




عیبی ندارد اگر منظور برنامه ی بالا را متوجه نشدید، حتی یک برنامه نویس دات نت نیز نمی تواند با اولین نگاه از این برنامه سر در بیارد! در واقع اولین کاری که شما باید برای برنامه نویسی به زبان Farsi.NET انجام دهید یادگیری قواعد نحوی (Syntax) آن است، که این مشکل با خواندن راهنمای قواعد برنامه نوبسی Farsi.NET حل می شود. شاید با خودتان بگوئید “با وجود زبان های قدرتمندی مثل سی شارپ، دیگر چه احتیاجی به این زبان است!”، خب، برای جواب به این سئوال ابتدا تعریف طراح این زبان را خواهیم خواند :

فارسی‌نت حاصل ماه‌ها مطالعه، طراحی و برنامه‌نویسی است. سی‌شارپ، دلفی و اسکویک (اسمالتاک) بر طراحی این زبان موثر بوده‌اند، اما حقیقت این است که فارسی‌نت یک زبان کاملا فارسی (پارسی) است. به‌نظر می‌رسد این اولین باری باشد که موضوع طراحی یک زبان برنامه‌نویسی فارسی با این وسعت مورد مطالعه قرار می‌گیرد. در این پروژه پیاده‌سازی نسبتا کاملی نیز از فارسی‌نت صورت گرفته و حداقل‌های یک محیط توسعه مجتمع برای آن فراهم شده است.

فارسی‌نت یک زبان شی‌گرا برای محیط دات‌نت است و فقط در حالت مدیریت‌شده (با امکانات جمع‌آوری آشغال) اجرا می‌شود. نحو این زبان ابتکاری است اما معنای ساختارهای آن بیشتر شبیه سی‌شارپ است.
قبل از هر پیش داوری در مورد این پروژه باید بدانید که Farsi.NET را یک دانشجوی جوان رشته نرم افزار به تنهایی طراحی و پیاده سازی کرده است. هدف سازنده هر چه بوده و هست، برای خودش با ارزش است و این حرکت او کاملاً جای تقدیر دارد. همان طور که انتظار می رفت خیلی ها این پروژه را بی فایده و بدون کاربرد دانسته اند .

اما به نظر من و برخی دیگر، حداقل این پروژه می تواند به عنوان یک زبان آموزشی در محیط دات نت و در جهت آموزش مفاهیم شیء گرایی و مفاهیم دیگر برنامه نویسی مورد استفاده قرار گیرد.


نسبت به پروژه های دیگری که در فضای آکادمیک ما ارائه می شوند، Farsi.NET واقعاً جای تقدیر دارد. اگر به عنوان پروژه هایی که در دانشگاه های مختلف ما ارائه می شوند نگاهی بیندازید متوجه منظور من خواهید شد. جدا از فضای آکادمیک کشور، در بعضی موارد شرکت های مختلف نیز به بهانه ی پروژه های بومی (مثل این (http://farasun.wordpress.com/2007/12/14/td-messenger/) و این (http://farasun.wordpress.com/2007/06/10/persix-intro/)) از دولت پول های کلانی برای ادامه ی پروژه های ناقص شان می گیرند که هیچ وفت به ثمر نمی رسند. پس زود نتیجه گیری نکنید و منتظر خبرهای خوشایندی از پروژه Farsi.NET در آینده باشید.

و دوباره مجددا ميگم:
قبل از هر پیش داوری در مورد این پروژه باید بدانید کهFarsi.NET را یک دانشجوی جوان فرا رشته ي مهندسي نرم افزار به تنهایی طراحی و پیاده سازی کرده است. هدف سازنده هر چه بوده و هست، برای خودش با ارزش است و این حرکت او کاملاً جای تقدیر دارد.




نرم افزار نصب فارسی نت





DOWNLOAD (http://farsinet.googlegroups.com/web/FarsiIDE+Setup+(1.0.1).zip)



راهنمای برنامه نویسی با فارسی نت



DOWNLOAD (http://farsinet.googlegroups.com/web/FarsiNETGuide.zip)



راهنمای محیط توسعه فارسی



DOWNLOAD (http://farsinet.googlegroups.com/web/FarsiIDEGuide.zip)





گردآورنده: Borna66

روزگار خوش

Borna66
04-11-2010, 01:01 AM
انتشار فارسی‌نت 1.0


فارسی‌نت حاصل ماه‌ها مطالعه، طراحی و برنامه‌نویسی است. سی‌شارپ، دلفی و اسکویک (اسمالتاک) بر طراحی این زبان موثر بوده‌اند، اما حقیقت این است که فارسی‌نت یک زبان کاملا فارسی (پارسی) است. به‌نظر می‌رسد این اولین باری باشد که موضوع طراحی یک زبان برنامه‌نویسی فارسی با این وسعت مورد مطالعه قرار می‌گیرد. در این پروژه پیاده‌سازی نسبتا کاملی نیز از فارسی‌نت صورت گرفته و حداقل‌های یک محیط توسعه مجتمع برای آن فراهم شده است.


فارسی‌نت یک زبان شی‌گرا برای محیط دات‌نت است و فقط در حالت مدیریت‌شده (با امکانات جمع‌آوری آشغال) اجرا می‌شود. نحو این زبان ابتکاری است اما معنای ساختارهای آن بیشتر شبیه سی‌شارپ است.
مروری بر نحو فارسی‌نت


اولین برنامه
برنامه زیر واژه سلام را می‌نویسد:


http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://pnu-club.com/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fsites.google.com%2 Fsite%2Fmrtofigh2%2FSalam.jpg)


عملگرها
فارسی‌نت دو دسته عملگر دارد؛ عملگرهای ریاضی (با شرکت‌پذیری معمول در ریاضیات) و عملگرهای فارسی (با شرکت‌پذیری راست‌به‌چپ).


http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://pnu-club.com/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fsites.google.com%2 Fsite%2Fmrtofigh2%2FAmalgarha.jpg)


دستورات

دستورات با نقطه‌ویرگول جداسازی می‌شوند. «مر» بیان و دستور را جدا می‌کند. دنباله دستورات درون آکولاد قرار می‌گیرد.


برنامه زیر، اعداد اول کوچکتر از 100 را می‌نویسد.

http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://pnu-club.com/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fsites.google.com%2 Fsite%2Fmrtofigh2%2FPrime.jpg)


شی‌گرایی
مدل شیئی فارسی‌نت شبیه سی‌شارپ است. در برنامه زیر رده (کلاس) دانشجو از رده شخص ارث می‌برد.
http://pnu-club.com/imported/mising.jpg (http://pnu-club.com/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fsites.google.com%2 Fsite%2Fmrtofigh2%2FRadeh.jpg)