مژگان
11-07-2009, 01:08 PM
امروزه سازمانهاي بسياري استراتژيهاي خود را از طريق اجراي پروژهها پياده میكنند و پروژهها موتور رشد و توسعه سازمانها محسوب میشود. ميزان موفقيت اين پروژهها در واقع نشان دهنده و منعكس كننده ميزان موفقيت سازمان در دستيابي به اهداف است. بنابراين، سازمانها به شدت به دنبال روشهايي براي بهبود عملكرد و موفقيت پروژههاي خود هستند.
(بخش نخست)
انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) با بيش از 4 هزار عضو از انجمنهاي ملي و علمي مديريت پروژه در بيش از 50 كشور جهان داراي سابقه طولاني (بيش از 40 سال) در گسترش مديريت پروژه در دنياست.
عملكرد خوب در پروژهها و مديريت پروژه سرآمد، همواره مهمترين هدف مديران پروژه و مديران ارشد سازمانهاي پروژه محور بوده است و در راستاي تحقق اين هدف، انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) مدل تعالي پروژه (PEM) را تهيه کرده است. اين مدل يك ابزار الگوبرداري برای بهبود مديريت پروژه و ارزيابي دستاوردهاي پروژههاست و براساس آن انجمن بينالمللي مديريت پروژه هر ساله جايزه بينالمللي مديريت پروژه را به پروژههاي برگزيده در سطح دنيا اعطا میکند.
مدل تعالي پروژه (Project Excellence Model) كه برمبناي مدل اروپايي تعالي كسب و كار (EFQM) در حوزه پروژه و مديريت پروژهها طرح ريزي شده است، مبناي جايزه بينالمللي مديريت پروژه است. مدل تعالي پروژه که اولين بار توسط انجمن مديريت پروژه آلمان (GPM) و بنا به درخواست انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) توسعه يافت، براي ارزيابي انواع پروژهها به کار گرفته میشود. اين مدل از سال 1997 در كشور آلمان مبناي جايزه مديريت پروژه قرار گرفت. اين جايزه تا سال 2000 جايزه مديريت پروژه آلمان نام داشت و در سال 2001 نام آن به جايزه بينالمللي مديريت پروژه آلمان تغيير يافت و در سال 2002 جايزه بينالمللي مديريت پروژه نامیده شد و توسط IPMA جهاني مبناي ارزيابي و ارایه جايزه قرار گرفت. همچنين به اين جايزه اسكار مديريت پروژه نيز گفته میشود.
اين مدل يك پروژه را با ديدگاهي جامع ارزيابي میکند. مدل تعالي پروژه كه يك مدل با مفهوم باز است، برمبناي مفاهيم و فلسفه مديريت كيفيت فراگير طراحي شده و به تيم پروژه كمك میکند تا نقاط قوت و همچنين ظرفیتهاي بهبود را در پروژه درك کنند. براساس مفاهيم مديريت كيفيت فراگير، 9 معيار استخراج شده است تا بر اساس آنها قضاوت شود كه آيا پروژهها در راستاي تعالي، مديريت شده اند يا نه.
مدلهاي تعالي، مدلهايي است كه چارچوبي براي ارزيابي ميزان تعالي سازمانها در به كارگيري بهترين شيوهها فراهم میآورد. معروفترين مدلهاي تعالي سازماني در سطح جهان عبارتند از مدل جايزه ديمينگ، مدل جايزه مالكولم بالدريج و مدل جايزه كيفيت اروپا (EFQM).
اهداف جايزه
در كشور ايران نيز همراه با اين جنبش جهاني براي بهبود عملكرد پروژهها، هر ساله جوايز ملي مديريت پروژه به پروژههايي كه موفق به تحقق اهداف برنامه ريزي شده خود در زمينه مديريت پروژه شوند، اعطا خواهد شد. بدين ترتيب علاوه بر حمايت از پروژهها برای دستيابي به مديريت پروژه حرفهاي، زمينه شناسايي پروژههاي واجد صلاحيت به عنوان الگو براي ساير پروژهها نيز مهيا میشود و برندگان جايزه مورد توجه عموم قرار گرفته و موفق به كسب شهرت در داخل و خارج از كشور خود میشوند. آنها میتوانند از نشان جايزه در تبليغات خود استفاده کنند.
جايزه ملي مديريت پروژه ايران برای محقق کردن چند هدف به این شرح اعطا میشود:
* شناسايي نمونههاي برتر مديريت پروژه در كشور و معرفي آنها
* حمايت از مديريت پروژه حرفهاي در راه رسيدن به عملكردي متعالي
* تشويق و ترغيب تيمهاي پروژه براي انجام خودارزيابي و شناخت نقاط قوت و زمينههاي بهبود
* ايجاد فضاي رقابتي سالم ميان تيمهاي پروژه
* دريافت گزارش بازخورد جامع از پروژه، نحوه مديريت و نتايج آن توسط متقاضي
مدل تعالي مديريت پروژه
مدل تعالي پروژه ابزاري مديريتي برای كشف و بهكارگيري شيوههاي بهبود، توانمنديها و زمينههاي بالقوه پيشرفت در پروژه است. با بهره گيري از اين مدل، كيفيت اجراي پروژه به طور مستمر افزايش میيابد و علاوه بر آن به دليل جامعيت اين مدل امكان مقايسه پروژه با ساير پروژ هها و استفاده از تجربيات خارجي نيز فراهم میشود.
مدل تعالي پروژه مفهومي گسترده و باز دارد و استفاده از آن در پروژههايي كه از شيوهها و متدولوژيهاي مختلف مديريت پروژه استفاده میكنند، ممكن است. در واقع اين مدل به هيچ متدولوژي مديريت پروژهاي وابسته نيست و اين موضوع مهمترين مزيت اين مدل در مقايسه با ساير مدلها و روشهاي ارزيابي بلوغ و تعالي مديريت پروژه است.
مفاهيم بنياديني كه اين مدل بر پايه آنها طرح ريزي شده است، عبارتند از:
ü رضايت مشتري
ü مشاركت و توسعه كاركنان
ü مشاركت تامين كنندگان
ü رهبري
ü مسووليتهاي اجتماعي
ü فرايندها و واقعيات
ü نتيجه گرايي
مدل تعالي پروژه معيارهاي ارزيابي را به دو دسته اصلي و نه معيار اساسي تقسيم میكند. اين دو دسته عبارتند از:
1- توانمندسازهاي مديريت پروژه كه ميزان تعالي رويه اتخاذ شده را مشخص میكنند.
2- نتايج پروژه كه ميزان تعالي نتايج كسب شده پروژه را مشخص میكنند.
نتايج پروژه (500 امتياز) توانمندسازهاي مديريت پروژه (500 امتياز)
نتايج كليدي عملكرد و پروژه (180) نتايج مشتري (180) فرايندها (140) رهبري (80) اهداف پروژه (140) نتايج كاركنان (80)كاركنان (70) نتايج ساير ذينفعان (60) منابع (70)
كميته جايزه
كميته جايزه پروژه برتر انجمن مديريت پروژه ايران مطابق اساسنامه انجمن مديريت پروژه ايران تشكيل شده و براساس مفاد آن و زير نظر هيات مديره انجمن فعاليت و اقدام به ارزيابي پروژههاي متقاضي میکند و مراحل ارزيابي و ارایه جوايز مديريت پروژه را مطابق برنامه زمانبندي مشخص سالانه انجام میدهد. همچنين اركان جايزه ملي مديريت پروژه ايران شامل شوراي سياست گذاري، كميته پروژه برتر و دبيرخانه است.
اعضای شوراي سياست گذاري جايزه ملي مديريت پروژه ايران از ميان افراد مجرب، شاخص و صاحب نظر كشور به عنوان نمايندگان رده بالاي جامعه سازمانهاي ذينفع در اين فرآيند در دو دسته اعضاي ثابت و متغير برگزيده میشوند:
اعضاي ثابت:
• ریيس هيات مديره انجمن مديريت پروژه ايران
• ریيس و اعضاي كميته جايزه پروژه برتر انجمن مديريت پروژه ايران
اعضاي متغير:
• نمايندگان نظام فني و اجرايي پروژههاي كشور از صنايع مختلف شامل بخش دولتي، مشاوران و پيمانكاران عمومي و تخصصي (15 نفر) • نمايندگان تشكلهاي حرفهاي مرتبط با مديريت پروژه (5 نفر) • استادان صاحب نظر دانشگاه در زمينه مديريت پروژه (3 نفر)
شوراي سياست گذاري مسووليت نظارت عاليه برحسن انجام فرآيند جايزه را برعهده داشته و در شروع هر دوره، نوبت مياني و انتهايي اعطاي جايزه تشكيل جلسه داده و موارد زير را بررسی میکند:
* انتخاب رییس و نايب رییس شوراي سياستگذاري
* استماع گزارش تحليلي از عملكرد دوره قبل توسط دبير جايزه و اعلام نظر درباره آن
* تصويب نهايي برنامه زماني عملياتي اجرايي هر دوره كه توسط كميته جايزه برتر، تدوين شده است
* تاييد معيارهاي اصلي ارزيابي، معيارهاي فرعي و امتيازات آنها
* تاييد حد نصابهاي هر يك از سطوح كيفيت و جوايز مربوطه
* اعلام نظر درباره معيارها و رويه تعيين صلاحيت ارزيابان و ارزيابان ارشد و انتخاب آنها
اعضای كميته جايزه پروژه برتر با تصويب هيات مديره انجمن به مدت دو سال انتخاب خواهند شد. رییس كميته جايزه برتر (دبير جايزه)، در شروع كار هر دوره هيات مديره انجمن به مدت دو سال انتخاب شده و دبيري و هماهنگيهاي مربوط به شوراي سياستگذاري و كميته جايزه را برعهده دارد و اعضای متغير شوراي سياستگذاري، توسط كميته پروژه برتر، به مدت يك سال انتخاب میشوند.
اعضاي كميته جايزه پروژه برتر كه تعداد آنها 5 تا 9 نفر است، از بين صاحبنظران، متخصصان و افراد مجرب در زمينه مديريت پروژه و با پيشنهاد رییس كميته جايزه و تصويب هيات مديره انجمن مديريت پروژه به مدت يك سال منصوب میشوند. كميته تمامی مسووليتهاي كارشناسي و تخصصي فرآيند جايزه را بهعهده داشته و و وظايف آن به این شرح است:
* تعيين خط مشيهاي كلان اجرايي در مورد فعاليتهاي اجرايي جايزه
* تعيين اعضاي متغير شوراي سياستگذاري جايزه
* بررسي برنامه زماني عمليات اجرايي هر دوره و ارايه آن به شوراي سياست گذاري برای تصويب
* رفع مشكلات احتمالي و انجام مساعدتهاي لازم برای اجراي هر چه بهتر فرآيند جايزه
* بررسي اصلاحات ضروري منشور و پيشنهاد تغييرات به هيات مديره انجمن برای تصويب
* بررسي و تدوين معيارهاي ارزيابي اصلي، معيارهاي فرعي و امتيازات آنها
* بررسي و تدوين حدنصابهاي امتياز هر يك از سطوح سرآمدي
* تدوين معيارها و رويه تعيين صلاحيت و انتخاب ارزيابان و ارزيابان ارشد
* بررسي و تدوين شرايط و ويژگيهاي ارزيابان و ارزيابان ارشد
* انتخاب نهايي ارزيابان و ارزيابان ارشد بر اساس معيارهاي مصوب شوراي سياست گذاري
* تدوين معيارها و رويههاي اجرايي براي ارزيابي متقاضيان در سطوح مختلف
* نظارت بر عملكرد گروههاي ارزيابي و ارزيابان ارشد
* نظارت بر رعايت و اجراي فرايند ارزيابي پروژههاي متقاضي دريافت جايزه
* انتخاب هيات داوران براي جمع بندي نظرات تيمهاي ارزيابي و تاييد نهايي احراز سطوح كيفيت براي متقاضيان
* نظارت بر انجام فعاليتها و هماهنگيهاي لازم درخصوص همايش پاياني اعطاي جايزه
* نظارت بر انتشار نشريات مرتبط با جايزه
* تعيين صلاحيت مراكز آموزشي براي دورههاي آموزشي ويژه ارزيابان
* بازنگري معيارهاي انتخاب پروژههاي برتر پس از هر دوره اعطاي جايزه
* بررسي شكايات و اعتراضات متقاضيان و رسيدگي به آنها و اعلام نتيجه به شوراي سياستگذاري
* ارايه پيشنهادهاي لازم به دبيرخانه در مدت اجراي فرايندهاي اجرايي جايزه
* ارایه گزارشهاي مرتبط با جايزه به هيات مديره انجمن
فرآيند جايزه ملي مديريت پروژه ايران
تيمها و سازمانهاي مجري پروژهها میتوانند با ارایه تقاضانامه كتبي و تشريح نحوه تحقق معيارهاي مدل تعالي پروژه PEM در پروژه خود (9 معيار و 22 زير معيار)، برای كسب جايزه ملي تعالي مديريت پروژه ايران اقدام کنند.
اين سند اظهارنامه به تيم پروژه كمك میكند از ميزان موفقيت و نقاط قوت خود آگاه شده و توان بالقوه خود را جهت بهبود و پيشرفت در حوزههاي قابل بهبود به كارگيرد. اظهار نامه بايد به صورت كامل و منطبق بر مدل تعالي پروژه PEM باشد.
تمامی اظهارنامههاي پذيرفته شده توسط تيمي متشكل از حداقل چهار ارزياب بررسي و ارزيابي میشود. پس از امتياز دهي انفرادي، امتياز كسب شده در هر معيار در يك جلسه بين تيم ارزيابان مورد اجماع قرار میگيرد و بر اساس نتايج ارزيابيها، كميته داوري پروژههاي منتخب را برای بازديد توسط تيم ارزيابان تعيين میكند.
هدف از بازديد، تكميل ارزيابيها و يافتن پاسخ براي سوالات و نكات مبهم در اسناد اظهار نامه است. از آنجا كه متقاضيان خواستار يك گزارش بازخورد عيني و منصفانه در مورد كيفيت مديريت پروژه خود هستند، يك گزارش بازخورد براي تمامی متقاضيان تهيه خواهد شد. اين گزارش حاوي توضيحات جامعي در مورد فرآيند ارزيابي، خلاصه محتواي ارزيابي، نقاط قوت و حوزههاي بهبود در هريك از معيارهاي مدل و همچنين درصد امتياز كسب شده براي هر معيار است.
در نهايت هيات داوران نتايج ارزيابي پروژهها را بررسي کرده و بر اساس ارزيابيهاي پاياني برندگان سطوح مختلف جايزه و برنده نهايي جايزه ملي تعالي مديريت پروژه ايران را مشخص میكند.
تمامی پروژههاي عمراني، صنعتي، زيربنايي، خدماتي و غيره كه توسط هر يك از بخشهاي دولتي، خصوصي و تعاوني كشور و توسط كاركنان ايراني و تركيبي از كاركنان ايراني و خارجي در داخل يا خارج از كشور ارایه میشود میتواند متقاضي دريافت اين جايزه باشد.
متقاضيان دريافت جايزه ملي مديريت پروژه میبايست مدارك تقاضانامه شامل موارد زير را به كميته جايزه در بازه زماني معين تحويل میدادند.
- صفحه اصلي: نام تيم پروژه درخواست كننده، سازمان مسوول، آدرس و تاريخ تقاضانامه
- خلاصه: يك يا دو صفحه اطلاعات در خصوص پروژه و شركت متقاضي شامل شرايط كلي پروژه، ويژگيهاي كليدي پروژه، اهداف پروژه و نگاه كلي به برنامه پروژه
- گزارش: بزرگترين قسمت تقاضانامه كه از خودارزيابي پروژه استخراج میشود و اطلاعات ارایه شده میبايست طبق معيارهاي مدل تعالي پروژه PEM سازماندهي شود. روي هم رفته گزارش بايد حدود 35 صفحه A4 باشد كه شامل گرافيك و ديگر تصاوير نيز میشود.
نحوه ارزيابي
تيمهاي پروژه با ارایه درخواستي كتبي و شرح معيارهاي مدل “تعالي پروژه” میتوانند جهت كسب جايزه ملي مديريت پروژه اقدام کنند. اين درخواست كتبي يك سند خود اظهاري است كه به گروه پروژه كمك میكند از ميزان موفقيت و نقاط قوت خود آگاه شده و توان بالقوه خود را برای بهبود به كار گيرند.
تمامی درخواستهاي پذيرفته شده توسط تيمي متشكل از حداقل 3 ارزياب، بررسي میشود.
براساس نتايج اوليه ارزيابيها، كميته داوري، پروژههايي را برای بازديد يك يا دو روزه توسط گروه ارزيابها تعيين میكند. هدف از بازديد تكميل ارزيابيها و يافتن پاسخ براي سوالات و نكات مبهم در اسناد خود اظهاري است.
در نهايت ارزيابان بازخوردي كتبي - مشتمل بر گزارش جامع از پروژه، نحوه مديريت آن و نتايج آن - در مورد نتايج ارزيابي خود به تمامي شركتهاي متقاضي شركت كننده، ارسال میكنند و كميته داوري طي ارزيابيهاي پاياني، برندگان نهايي در سطوح مختلف و برنده “جايزه ملي مديريت پروژه” را مشخص میكند.
(بخش نخست)
انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) با بيش از 4 هزار عضو از انجمنهاي ملي و علمي مديريت پروژه در بيش از 50 كشور جهان داراي سابقه طولاني (بيش از 40 سال) در گسترش مديريت پروژه در دنياست.
عملكرد خوب در پروژهها و مديريت پروژه سرآمد، همواره مهمترين هدف مديران پروژه و مديران ارشد سازمانهاي پروژه محور بوده است و در راستاي تحقق اين هدف، انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) مدل تعالي پروژه (PEM) را تهيه کرده است. اين مدل يك ابزار الگوبرداري برای بهبود مديريت پروژه و ارزيابي دستاوردهاي پروژههاست و براساس آن انجمن بينالمللي مديريت پروژه هر ساله جايزه بينالمللي مديريت پروژه را به پروژههاي برگزيده در سطح دنيا اعطا میکند.
مدل تعالي پروژه (Project Excellence Model) كه برمبناي مدل اروپايي تعالي كسب و كار (EFQM) در حوزه پروژه و مديريت پروژهها طرح ريزي شده است، مبناي جايزه بينالمللي مديريت پروژه است. مدل تعالي پروژه که اولين بار توسط انجمن مديريت پروژه آلمان (GPM) و بنا به درخواست انجمن بينالمللي مديريت پروژه (IPMA) توسعه يافت، براي ارزيابي انواع پروژهها به کار گرفته میشود. اين مدل از سال 1997 در كشور آلمان مبناي جايزه مديريت پروژه قرار گرفت. اين جايزه تا سال 2000 جايزه مديريت پروژه آلمان نام داشت و در سال 2001 نام آن به جايزه بينالمللي مديريت پروژه آلمان تغيير يافت و در سال 2002 جايزه بينالمللي مديريت پروژه نامیده شد و توسط IPMA جهاني مبناي ارزيابي و ارایه جايزه قرار گرفت. همچنين به اين جايزه اسكار مديريت پروژه نيز گفته میشود.
اين مدل يك پروژه را با ديدگاهي جامع ارزيابي میکند. مدل تعالي پروژه كه يك مدل با مفهوم باز است، برمبناي مفاهيم و فلسفه مديريت كيفيت فراگير طراحي شده و به تيم پروژه كمك میکند تا نقاط قوت و همچنين ظرفیتهاي بهبود را در پروژه درك کنند. براساس مفاهيم مديريت كيفيت فراگير، 9 معيار استخراج شده است تا بر اساس آنها قضاوت شود كه آيا پروژهها در راستاي تعالي، مديريت شده اند يا نه.
مدلهاي تعالي، مدلهايي است كه چارچوبي براي ارزيابي ميزان تعالي سازمانها در به كارگيري بهترين شيوهها فراهم میآورد. معروفترين مدلهاي تعالي سازماني در سطح جهان عبارتند از مدل جايزه ديمينگ، مدل جايزه مالكولم بالدريج و مدل جايزه كيفيت اروپا (EFQM).
اهداف جايزه
در كشور ايران نيز همراه با اين جنبش جهاني براي بهبود عملكرد پروژهها، هر ساله جوايز ملي مديريت پروژه به پروژههايي كه موفق به تحقق اهداف برنامه ريزي شده خود در زمينه مديريت پروژه شوند، اعطا خواهد شد. بدين ترتيب علاوه بر حمايت از پروژهها برای دستيابي به مديريت پروژه حرفهاي، زمينه شناسايي پروژههاي واجد صلاحيت به عنوان الگو براي ساير پروژهها نيز مهيا میشود و برندگان جايزه مورد توجه عموم قرار گرفته و موفق به كسب شهرت در داخل و خارج از كشور خود میشوند. آنها میتوانند از نشان جايزه در تبليغات خود استفاده کنند.
جايزه ملي مديريت پروژه ايران برای محقق کردن چند هدف به این شرح اعطا میشود:
* شناسايي نمونههاي برتر مديريت پروژه در كشور و معرفي آنها
* حمايت از مديريت پروژه حرفهاي در راه رسيدن به عملكردي متعالي
* تشويق و ترغيب تيمهاي پروژه براي انجام خودارزيابي و شناخت نقاط قوت و زمينههاي بهبود
* ايجاد فضاي رقابتي سالم ميان تيمهاي پروژه
* دريافت گزارش بازخورد جامع از پروژه، نحوه مديريت و نتايج آن توسط متقاضي
مدل تعالي مديريت پروژه
مدل تعالي پروژه ابزاري مديريتي برای كشف و بهكارگيري شيوههاي بهبود، توانمنديها و زمينههاي بالقوه پيشرفت در پروژه است. با بهره گيري از اين مدل، كيفيت اجراي پروژه به طور مستمر افزايش میيابد و علاوه بر آن به دليل جامعيت اين مدل امكان مقايسه پروژه با ساير پروژ هها و استفاده از تجربيات خارجي نيز فراهم میشود.
مدل تعالي پروژه مفهومي گسترده و باز دارد و استفاده از آن در پروژههايي كه از شيوهها و متدولوژيهاي مختلف مديريت پروژه استفاده میكنند، ممكن است. در واقع اين مدل به هيچ متدولوژي مديريت پروژهاي وابسته نيست و اين موضوع مهمترين مزيت اين مدل در مقايسه با ساير مدلها و روشهاي ارزيابي بلوغ و تعالي مديريت پروژه است.
مفاهيم بنياديني كه اين مدل بر پايه آنها طرح ريزي شده است، عبارتند از:
ü رضايت مشتري
ü مشاركت و توسعه كاركنان
ü مشاركت تامين كنندگان
ü رهبري
ü مسووليتهاي اجتماعي
ü فرايندها و واقعيات
ü نتيجه گرايي
مدل تعالي پروژه معيارهاي ارزيابي را به دو دسته اصلي و نه معيار اساسي تقسيم میكند. اين دو دسته عبارتند از:
1- توانمندسازهاي مديريت پروژه كه ميزان تعالي رويه اتخاذ شده را مشخص میكنند.
2- نتايج پروژه كه ميزان تعالي نتايج كسب شده پروژه را مشخص میكنند.
نتايج پروژه (500 امتياز) توانمندسازهاي مديريت پروژه (500 امتياز)
نتايج كليدي عملكرد و پروژه (180) نتايج مشتري (180) فرايندها (140) رهبري (80) اهداف پروژه (140) نتايج كاركنان (80)كاركنان (70) نتايج ساير ذينفعان (60) منابع (70)
كميته جايزه
كميته جايزه پروژه برتر انجمن مديريت پروژه ايران مطابق اساسنامه انجمن مديريت پروژه ايران تشكيل شده و براساس مفاد آن و زير نظر هيات مديره انجمن فعاليت و اقدام به ارزيابي پروژههاي متقاضي میکند و مراحل ارزيابي و ارایه جوايز مديريت پروژه را مطابق برنامه زمانبندي مشخص سالانه انجام میدهد. همچنين اركان جايزه ملي مديريت پروژه ايران شامل شوراي سياست گذاري، كميته پروژه برتر و دبيرخانه است.
اعضای شوراي سياست گذاري جايزه ملي مديريت پروژه ايران از ميان افراد مجرب، شاخص و صاحب نظر كشور به عنوان نمايندگان رده بالاي جامعه سازمانهاي ذينفع در اين فرآيند در دو دسته اعضاي ثابت و متغير برگزيده میشوند:
اعضاي ثابت:
• ریيس هيات مديره انجمن مديريت پروژه ايران
• ریيس و اعضاي كميته جايزه پروژه برتر انجمن مديريت پروژه ايران
اعضاي متغير:
• نمايندگان نظام فني و اجرايي پروژههاي كشور از صنايع مختلف شامل بخش دولتي، مشاوران و پيمانكاران عمومي و تخصصي (15 نفر) • نمايندگان تشكلهاي حرفهاي مرتبط با مديريت پروژه (5 نفر) • استادان صاحب نظر دانشگاه در زمينه مديريت پروژه (3 نفر)
شوراي سياست گذاري مسووليت نظارت عاليه برحسن انجام فرآيند جايزه را برعهده داشته و در شروع هر دوره، نوبت مياني و انتهايي اعطاي جايزه تشكيل جلسه داده و موارد زير را بررسی میکند:
* انتخاب رییس و نايب رییس شوراي سياستگذاري
* استماع گزارش تحليلي از عملكرد دوره قبل توسط دبير جايزه و اعلام نظر درباره آن
* تصويب نهايي برنامه زماني عملياتي اجرايي هر دوره كه توسط كميته جايزه برتر، تدوين شده است
* تاييد معيارهاي اصلي ارزيابي، معيارهاي فرعي و امتيازات آنها
* تاييد حد نصابهاي هر يك از سطوح كيفيت و جوايز مربوطه
* اعلام نظر درباره معيارها و رويه تعيين صلاحيت ارزيابان و ارزيابان ارشد و انتخاب آنها
اعضای كميته جايزه پروژه برتر با تصويب هيات مديره انجمن به مدت دو سال انتخاب خواهند شد. رییس كميته جايزه برتر (دبير جايزه)، در شروع كار هر دوره هيات مديره انجمن به مدت دو سال انتخاب شده و دبيري و هماهنگيهاي مربوط به شوراي سياستگذاري و كميته جايزه را برعهده دارد و اعضای متغير شوراي سياستگذاري، توسط كميته پروژه برتر، به مدت يك سال انتخاب میشوند.
اعضاي كميته جايزه پروژه برتر كه تعداد آنها 5 تا 9 نفر است، از بين صاحبنظران، متخصصان و افراد مجرب در زمينه مديريت پروژه و با پيشنهاد رییس كميته جايزه و تصويب هيات مديره انجمن مديريت پروژه به مدت يك سال منصوب میشوند. كميته تمامی مسووليتهاي كارشناسي و تخصصي فرآيند جايزه را بهعهده داشته و و وظايف آن به این شرح است:
* تعيين خط مشيهاي كلان اجرايي در مورد فعاليتهاي اجرايي جايزه
* تعيين اعضاي متغير شوراي سياستگذاري جايزه
* بررسي برنامه زماني عمليات اجرايي هر دوره و ارايه آن به شوراي سياست گذاري برای تصويب
* رفع مشكلات احتمالي و انجام مساعدتهاي لازم برای اجراي هر چه بهتر فرآيند جايزه
* بررسي اصلاحات ضروري منشور و پيشنهاد تغييرات به هيات مديره انجمن برای تصويب
* بررسي و تدوين معيارهاي ارزيابي اصلي، معيارهاي فرعي و امتيازات آنها
* بررسي و تدوين حدنصابهاي امتياز هر يك از سطوح سرآمدي
* تدوين معيارها و رويه تعيين صلاحيت و انتخاب ارزيابان و ارزيابان ارشد
* بررسي و تدوين شرايط و ويژگيهاي ارزيابان و ارزيابان ارشد
* انتخاب نهايي ارزيابان و ارزيابان ارشد بر اساس معيارهاي مصوب شوراي سياست گذاري
* تدوين معيارها و رويههاي اجرايي براي ارزيابي متقاضيان در سطوح مختلف
* نظارت بر عملكرد گروههاي ارزيابي و ارزيابان ارشد
* نظارت بر رعايت و اجراي فرايند ارزيابي پروژههاي متقاضي دريافت جايزه
* انتخاب هيات داوران براي جمع بندي نظرات تيمهاي ارزيابي و تاييد نهايي احراز سطوح كيفيت براي متقاضيان
* نظارت بر انجام فعاليتها و هماهنگيهاي لازم درخصوص همايش پاياني اعطاي جايزه
* نظارت بر انتشار نشريات مرتبط با جايزه
* تعيين صلاحيت مراكز آموزشي براي دورههاي آموزشي ويژه ارزيابان
* بازنگري معيارهاي انتخاب پروژههاي برتر پس از هر دوره اعطاي جايزه
* بررسي شكايات و اعتراضات متقاضيان و رسيدگي به آنها و اعلام نتيجه به شوراي سياستگذاري
* ارايه پيشنهادهاي لازم به دبيرخانه در مدت اجراي فرايندهاي اجرايي جايزه
* ارایه گزارشهاي مرتبط با جايزه به هيات مديره انجمن
فرآيند جايزه ملي مديريت پروژه ايران
تيمها و سازمانهاي مجري پروژهها میتوانند با ارایه تقاضانامه كتبي و تشريح نحوه تحقق معيارهاي مدل تعالي پروژه PEM در پروژه خود (9 معيار و 22 زير معيار)، برای كسب جايزه ملي تعالي مديريت پروژه ايران اقدام کنند.
اين سند اظهارنامه به تيم پروژه كمك میكند از ميزان موفقيت و نقاط قوت خود آگاه شده و توان بالقوه خود را جهت بهبود و پيشرفت در حوزههاي قابل بهبود به كارگيرد. اظهار نامه بايد به صورت كامل و منطبق بر مدل تعالي پروژه PEM باشد.
تمامی اظهارنامههاي پذيرفته شده توسط تيمي متشكل از حداقل چهار ارزياب بررسي و ارزيابي میشود. پس از امتياز دهي انفرادي، امتياز كسب شده در هر معيار در يك جلسه بين تيم ارزيابان مورد اجماع قرار میگيرد و بر اساس نتايج ارزيابيها، كميته داوري پروژههاي منتخب را برای بازديد توسط تيم ارزيابان تعيين میكند.
هدف از بازديد، تكميل ارزيابيها و يافتن پاسخ براي سوالات و نكات مبهم در اسناد اظهار نامه است. از آنجا كه متقاضيان خواستار يك گزارش بازخورد عيني و منصفانه در مورد كيفيت مديريت پروژه خود هستند، يك گزارش بازخورد براي تمامی متقاضيان تهيه خواهد شد. اين گزارش حاوي توضيحات جامعي در مورد فرآيند ارزيابي، خلاصه محتواي ارزيابي، نقاط قوت و حوزههاي بهبود در هريك از معيارهاي مدل و همچنين درصد امتياز كسب شده براي هر معيار است.
در نهايت هيات داوران نتايج ارزيابي پروژهها را بررسي کرده و بر اساس ارزيابيهاي پاياني برندگان سطوح مختلف جايزه و برنده نهايي جايزه ملي تعالي مديريت پروژه ايران را مشخص میكند.
تمامی پروژههاي عمراني، صنعتي، زيربنايي، خدماتي و غيره كه توسط هر يك از بخشهاي دولتي، خصوصي و تعاوني كشور و توسط كاركنان ايراني و تركيبي از كاركنان ايراني و خارجي در داخل يا خارج از كشور ارایه میشود میتواند متقاضي دريافت اين جايزه باشد.
متقاضيان دريافت جايزه ملي مديريت پروژه میبايست مدارك تقاضانامه شامل موارد زير را به كميته جايزه در بازه زماني معين تحويل میدادند.
- صفحه اصلي: نام تيم پروژه درخواست كننده، سازمان مسوول، آدرس و تاريخ تقاضانامه
- خلاصه: يك يا دو صفحه اطلاعات در خصوص پروژه و شركت متقاضي شامل شرايط كلي پروژه، ويژگيهاي كليدي پروژه، اهداف پروژه و نگاه كلي به برنامه پروژه
- گزارش: بزرگترين قسمت تقاضانامه كه از خودارزيابي پروژه استخراج میشود و اطلاعات ارایه شده میبايست طبق معيارهاي مدل تعالي پروژه PEM سازماندهي شود. روي هم رفته گزارش بايد حدود 35 صفحه A4 باشد كه شامل گرافيك و ديگر تصاوير نيز میشود.
نحوه ارزيابي
تيمهاي پروژه با ارایه درخواستي كتبي و شرح معيارهاي مدل “تعالي پروژه” میتوانند جهت كسب جايزه ملي مديريت پروژه اقدام کنند. اين درخواست كتبي يك سند خود اظهاري است كه به گروه پروژه كمك میكند از ميزان موفقيت و نقاط قوت خود آگاه شده و توان بالقوه خود را برای بهبود به كار گيرند.
تمامی درخواستهاي پذيرفته شده توسط تيمي متشكل از حداقل 3 ارزياب، بررسي میشود.
براساس نتايج اوليه ارزيابيها، كميته داوري، پروژههايي را برای بازديد يك يا دو روزه توسط گروه ارزيابها تعيين میكند. هدف از بازديد تكميل ارزيابيها و يافتن پاسخ براي سوالات و نكات مبهم در اسناد خود اظهاري است.
در نهايت ارزيابان بازخوردي كتبي - مشتمل بر گزارش جامع از پروژه، نحوه مديريت آن و نتايج آن - در مورد نتايج ارزيابي خود به تمامي شركتهاي متقاضي شركت كننده، ارسال میكنند و كميته داوري طي ارزيابيهاي پاياني، برندگان نهايي در سطوح مختلف و برنده “جايزه ملي مديريت پروژه” را مشخص میكند.