PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : هنر گل آرايي



memol
09-03-2009, 02:47 PM
ابزار و وسايل گل آرايي (http://groohashpazi.blogfa.com/post-4396.aspx)

آشنايي با ابزار و وسايل گل آرايي



مقدمه :
در ابتدا ابزار و وسايل گل آرايي را توضيح مي دهيم .


وسايل مورد استفاده در كار گل آرايي عبارت است از :
1) انبردست؛
2) قيچي باغباني؛
3) كاتِر (Cutter) يا چاقوي ارهاي، براي بريدن اسفنج يا فوم؛
4) قيچي تيغ بُر كه معمولاً براي گل رز استفاده ميشود؛
5) كپسولهاي آب، براي نگهداري گل‌هاي ظريف مانند اركيده و آنتريوم و ليليوم؛
6) سيم، با سايزهاي مختلف؛
7) سيم توري، براي بستن فوم يا اسفنج. نام ديگر آن سيم مرغي است؛
8) انواع چسب (چسب چوب، آكواريوم و نواري)؛
9) انواع فوم‌ها؛ فومهاي سفيد معمولاً در گلآرايي خشك و فومهاي سبز براي گل‌آرايي طبيعي استفاده ميشود؛
10) انواع نوار‌ها، براي تزئين گلآرايي؛
11) سيم چين براي جدا كردن گل‌ها از ساقه‌ي اصلي.

ظروفي كه در كار گلآرايي استفاده ميشود عبارتند از :
1. ظروف سفالي در طرحهاي مختلف؛
2. ظروف چيني يا سراميك؛
3. ظروف شيشهاي؛
4. ظروف نافرم در گلآرايي فانتزي، گل‌آرايي خشك و روستايي؛
5. وسايلي كه از طبيعت گرفته ميشود مانند بيس (مقطع) تنه‌ي درختان، ساقههاي كوچك چوبي، قارچها، پوسته‌ي تنه درختان و خزه؛
6. ظروف مسي و برنجي يا سيلور. ظروف مسي در گل‌آرايي باغچه‌اي استفاده مي‌شود ؛
7. ستون و گلدان‌هاي سنگي؛
8. سبدها، كه معمولاً دور آن‌ها را با پوشال مي‌پوشانند.

با توجه به اينكه، ستون و گلدان‌هاي سنگي بوسيله‌ي آب خراب مي‌شوند بهتر است كه فوم را ابتدا درون يك ظرف ديگر بگذاريم بعد آن را در گلدان قرار دهيم و يا آنكه روي سنگ را با وارنيش بپوشانيم تا آب بر آن اثر نكند. در رابطه با ستونها و ظروف چوبي هم به همين ترتيب عمل ميشود.
در استفاده از ظروف شيشهاي در كار گلآرايي بهتر است از پايههاي سه شاخه يا پلاستيكي استفاده كنيم، لذا پايه را با چسب آكواريوم به درون ظرف ميچسبانيم و فومي را كه از قبل خيس شده به اندازه ظرف برش ميدهيم (با كاتِر يا چاقو) و آن را روي سه پايه در درون ظرف ثابت مي‌كنيم. سپس براي مشخص نبودن اسفنج، روي آن را با خزه يا سنگهاي تزئيني ميپوشانيم.
در استفاده از ظروف سراميك و دهانه باز بهتر است قسمت بالاي آن‌ها را با نوار چسب يا چسب كاغذي تقسيم‌بندي كنيد. در اينجا از توري استفاده نمي‌كنيم زيرا توري فلزي به ظرف سراميك صدمه مي‌زند. براي گل‌آرايي خشك لزومي به گذاشتن فوم در درون ظرف نيست ولي در گلآرايي طبيعي يك اسفنج خيس شده را در داخل ظرف ميگذاريم .
همچنين در گلآرايي، اسفنج را بوسيله سيم مرغي ميبنديم و براي فرو نرفتن اين سيم به درون فوم چند ساقه را چيده و در كنار اسفنج قرار مي‌دهيم و سيم توري را كامل به دور اسفنج مي‌بنديم و از پشت با سيم‌هاي كوتاه آن را محكم مي‌كنيم. سپس اسفنج را روي يك سه پايه در درون ظرف ميگذاريم و روي آن را خزه و پوشال ميگذاريم. همچنين اسفنج‌هاي جديدي براي گل‌آرايي كشيده و حلقه‌اي به بازار آمده‌اند.
براي آماده كردن بيس يا ظروفي كه دهانه آن‌ها تنگ است فوم را در روي دهانه آن‌ها قرار مي‌دهيم با چسب آن را محكم كرده و چند شاخه گل را سيم پيچي و بر روي آن‌ قرار مي­دهيم و تزئين ميكنيم. ساقه‌ي گل‌هايي مانند رُز را كه ظريف هستند را از دو طرف سيم‌پيچي مي‌كنيم. همچنين ساقه‌هاي محكمي، درون ساقه‌هاي نرم و توخالي گل‌هايي مانند شيپوري قرار مي‌دهيم تا كار گل‌آرايي بادوام‌تر باشد

memol
09-03-2009, 02:49 PM
در اين قسمت، گل آرايي بر روي كيك را كه در جشنهاي تولد، نامزدي، و ازدواج مورد استفاده قرار ميگيرد آموزش ميدهيم.
براي شروع كار كمي سفيده تخم مرغ را بر روي گلهاي طبيعي ميزنيم و بعد آن‌ها را در شِكر مي‌غلطانيم. 2-1 ساعت طول ميكشد تا اين گلها سفت و خشك بشوند و نماي بسيار قشنگي بعنوان گل طبيعي و هم نمادي از شيريني روي كيك دارند.
گلهاي مورد استفاده بايد با رنگ كيك هماهنگي داشته باشند. لذا سعي ميكنيم از گلها و گردي‌هايي كه روي كيك ميريزند، استفاده نكنيد. گردي‌هاي اسپاراكوس و گل‌هاي محكمتر را در تزئين بكار مي‌بريم.
ابتدا گرديها را در اسفنجي فرو كرده و گلهاي ليليوم و زنبق را ميچينيم و فضاي بين گل‌ها را با آلستومريا، شيپوري و رُز پر ميكنيم. طبقه دوم را با گل‌هاي ريزتر پُر مي‌كنيم تا كار ظريف باشد. از گردي‌ها و پُر كردني‌هايي كه ممكن است به كيك صدمه بزنند در اين طبقه استفاده نمي‌شود.
ميتوانيم قبل از اينكه طبقات كيك را روي هم بگذاريم گلآرايي را انجام بدهيم و بعد طبقهبندي كيك را قرار دهيم.
اين كيك براي مراسم عروسي، نامزدي و حتي تولد بسيار قشنگ و مناسب است.
برگهاي سبز مورد استفاده را بر روي گلها قرار ميدهيم تا به كيك لطمه وارد نشود. بنابراين گلآرايي بايد قرينه باشد.
حتي كاردي را كه براي برش كيك بكار برده مي‌شود با گل طبيعي تزئين ميكنيم.
گل بعنوان جلوهاي زيبا از نعمت‌هاي خداوند است و همواره در طول تاريخ الهام بخش هنرمندان و ادبيات غني و كهن اين مرز و بوم بوده است. از قديمالايام كشور ما به سرزمين گل و بلبل مشهور بوده است. فرهنگ اصيل ما ريشه در اسلام ناب محمدي دارد و در اين فرهنگ است كه گل مظهر زيبايي و جلوهاي از عظمت و قدرت خداوند است. به همين سبب بهترين و عطرآگين‌ترين گل‌ها، گل محمدي ناميده ميشود. چه خوب است به اين واقعيت فكر كنيم كه از زمان گلدانهاي عطري، ابايي و شمعدانيهاي كنار حوض خانههاي قديمي تا عصر توليد و پرورش و صدور گياهاني مثل اركيده و آنتريوم راهي طولاني طي شده است. انسان گرفتار در زندگي ماشيني آرزوي بازگشت به دامنه طبيعت را دارد و با آوردن بخشي از اين طبيعت به خانه و كاشانه كوچك خويش آرزويش را بر آورده ميكند.
هنر تركيب و چينمان برگها و گلها در كنار هم به اشكال گوناگون را گلآرايي ناميديم. انواع گلآراييها و سبكهاي مختلف گلآرايي توضيح داده شد. سبك مدرن، سنتي و شرقي را توضيح داديم.
گفتيم براي شروع گل آرايي بايد دكور و رنگ مكاني كه گلآ رايي را در آنجا قرار ميدهيم در نظر بگيريم. و مهم‌ترين مسئله قدرت ديد، انتخاب و مهارت است.
هنر خشك كردن گلها و طراحي گل خشك را توضيح داديم. هم‌چنين گلآرايي براي مراسم عروسي، هتلها، ادارات و سالن كنفرانس‌ها توضيح داده شد.
انتظار روزي را داريم كه انسان با طبيعت آشتي كند و گل را كه نشانه زيبايي زندگي و تكامل است را به خانه شهر خويش آورده و هم‌چنان پرورش دهد

memol
09-03-2009, 02:50 PM
در اين قسمت گل آرایی با ميوه ها و گل‌هاي خشك را به شكل هلال آموزش ميدهيم كه براي جلوي ميز رزرواسيون هتلها، جلوي شومينه، دور ميز شام و كليه جاهاي عمومي بسيار زيبا و قشنگ است. جعبه‌هاي باغي كه ميوه‌ها و گل‌ها بطور مرتب در آن چيده شده‌اند، از اين جمله‌اند.
گل‌آرايي موازنه يا عمودي با گل رز و گندم صورت مي‌گيرد. ابتدا با چند شاخه بلال تزييني فرم كار را درآورده. هم‌چنين از ساقه‌هاي گل جارو استفاده مي‌كنيم. شاخه هاي آناناس و نيز گلهاي آرتي‌شيو با مدل‌هاي مختلف را در مركز كار قرار ميدهيم. و فضاي خالي طرح را با ميوه‌هاي كاج و گلهاي جارو پر ميكنيم. ميوههاي درخت كاج و جنگلي و تيغهاي آرتي‌شيو را كه با اسپري براق شده در گل آرایی بكار مي‌بريم. از ساقه‌هاي مختلف در دو طرف كار استفاده مي‌كنيم. علاوه بر اين، پوست نارگيل را با تخم مرغ پر ميكنيم و در كار قرار ميدهيم. اين گل‌آرايي مدرن فانتزي بوده و براي دكوراسيونهايي كه با چوب يا فرفورژه (يا پايه فلزي ديگر) ساخته شدهاند بكار برده مي‌شود.
طراحي ديگر با گل خشك
گلداني كوچك را آماده ميكنيم و ميوههاي خشك شده را در آن قرار ميدهيم. اين ميوهها را ميتوانيم با دستگاه‌هاي خشك كننده يا به سبك سنتي در سايه و يا نهايتاً در فر گاز با حرارت خيلي كم خشك كنيم. قسمت‌هاي مختلف كار را با گلهاي گوناگون پر ميكنيم و هر چقدر به قسمت وسط نزديك ميشويم گل آرایی را كوتاهتر انجام ميدهيم. چوبهاي دارچين كه هنور آسياب نشدهاند تزيين قشنگي براي گل آرایی خشك است. بنابراين از اين چوبها و نيز شاخه هاي آناناس و پايه خشك شده در كار استفاده ميكنيم.
هم‌چنين براي سفره هفت‌سين مي‌توان هر سين را در گلداني گذاشت و تزيين كرد. كه حتي بعد از عيد هم در گوشه‌اي از سالن خانه فضاي قشنگي ايجاد مي‌كند

memol
09-03-2009, 05:10 PM
گل يكي از زيباترين و لطيفترين مخلوقات خداوند است. گل بهترين هديه براي اثبات صميميت و دوستي و وسيلهاي براي ايجاد ارتباط بين افراد است. در دروس گذشته از گل به عنوان وسيلهاي براي تزيين و ايجاد زيبايي در محيط اطراف نام برديم. ولي شرايطي در زندگي انسان بوجود ميآيد كه گلآرايي ميتواند همدرد و همدل انسان در غمهايش باشد و نقش خودش را به عنوان وسيلهاي براي ابراز همدردي ايفا كند.
معمولاً گلهايي كه براي مراسم سوگواري مورد استفاده قرار ميگيرند به رنگ سفيد هستند. گلايل، داودي، شيپوري، زنبق و ميخك سفيد همگي مناسب مي‌باشند. گل‌هاي سفيد نشانه آرامش و صلح هستند و وقتي كه انسان غمي دارد نياز به آرامش دارد، لذا از چنين گل‌هايي براي مراسم سوگواري استفاده ميكنند. از شمع سفيد يا سياه و روبان سياه براي كامل كردن كار گلآرايي نيز استفاده ميشود.
در مراسم سوگواري ميتوانيم از گلهاي شاخهاي به عنوان دسته هم استفاده كنيم. مثلا 4 شاخه گل شيپوري را با روبان سياه بسته به صورت يك دسته گل تزيين مي‌كنيم. البته اگر مراسم در جايي باشد كه گلدان يا وسيله ديگري در اختيار نباشد بهتر است اين شاخه ها را در سبدهاي كوچك يا بصورت تاج گل تهيه كرد.
همچنين پايهاي كه جا شمعي دارد براي گل آرایی آماده ميكنيم. اين گل آرایی را به شكل بادبزني درست ميكنيم. براي شروع كار از گلهاي داودي در وسط كار بكار مي‌بريم و حالت بادبزن بودن گل آرایی را درست ميكنيم. گلهاي ايستاده را در وسط و گلهاي كنار را با زاويه 45 درجه بكار ميبريم. بايد طوري گلآرايي كنيم كه كشيدگي كار مشخص باشد. فاصله بين گلها را با گردي و گلهاي كوتاهتر و نيز برگ‌هاي شمشاد و بامبو پر ميكنيم.
ميتوان جا شمعيهاي كوچك به شكل توپي درست كنيم و روي ميزهاي كوچكي كه در منزل يا جاهايي كه مراسم سوگواري برگزار است قرار دهيم.
در اين گل آرایی ميتوان فقط از گلهاي گلايول استفاده كرد. البته گل‌هاي مريم و شب بو را مي‌توان استفاده كرد. گل‌آرايي‌هاي بزرگ براي در ورودي مساجد و يا تالارهايي كه مراسم سوگواري در آنجا برگزار مي‌شود مناسب هستند. به خاطر داشته باشيد كه هميشه بعد از انجام گل‌آرايي اسفنج را كاملا آب دهيد، زيرا در اين مرحله گل‌ها نياز زيادي به آب دارند.
توجه داشته باشيد كه در اين گل آرایی از شمعهاي دودزا يا آتش‌گير استفاده نكنيد بلكه شمعهاي بدون اشك و خوب بكار بريد. هم‌چنين در اين گلآرايي از شمع سفيد و روبان سياه در قسمت مركزي كار استفاده كنيد.

memol
09-03-2009, 05:10 PM
همه مردم علاقمندند كه در مجالس عروسي دعوت شوند و رفتن به عروسي براي آن‌ها خوشايند است و لذت عروسي رفتن را با بردن گلي زيبا كامل ميكنند. هر عروسي دوست دارد كه جشن زيبا و پر از گل داشته باشد. گلآرايي در كنار سفره عقد و روي ميز نامزدي بعنوان گل دست عروس و نيز تاج براي عروس مورد استفاده قرار ميگيرد.
سنتهاي كهن اين مرز و بوم به مراسم ازدواج اهميت زيادي داده. شايد بتوان گفت كه فرهنگ ايراني بيش از فرهنگهاي ديگر پيمان همبستگي براي دو نفر و تشكيل خانواده را ارج مينهد.
آراستن و پيراستن سفره عقد با چيدن اشياء گوناگون و گل آرایی زيبا ميتواند زيبايي مجلس را چند برابر كند. سليقه شخصي در اين كار خيلي موثر است. معمولاً بهتر است كه در مركز سفره عقد يك گل طبيعي را بشكل توپي يا افقي تزيين كنيم تا چشم بيننده را نوازش دهد و لطافت و آرامش بيشتري به سفره دهد.
براي نامزدي معمولاً از گل‌هاي كوچكتر استفاده مي‌شود. حلقه‌هاي گل نامزدي كوچكتر و كم گل‌تر هستند. براي درستكردن يك گل دست عروس (به شكل توپي) ابتدا قسمت بالاي گل‌هاي رُز زرد و آلستومريا را با سيمي ميبنديم تا گل‌ها پخش نشوند و منظم در كار قرار گيرند. گردي‌هاي اسپاراكوس را در كنار گل‌هاي رز قرار ميدهيم و گل‌ها را محكم‌تر مي‌كنيم. گل‌هاي مركزي بايد كمي بلندتر از گل‌هاي اطراف باشند. گلهاي رز بلندتر از گلهاي آلستومريا قرار مي‌گيرند و با سيمي دور تا دور گل‌ها را ميبنديم. سپس گل‌هاي رز را دور تا دور اين گل دست توپي قرار مي‌دهيم.
گل دست بايد با سفره عقد، گل ماشين و لباس عروس هماهنگي رنگي داشته باشد. لباس عروس معمولاً به رنگ سفيد يا شيري است ولي چنانچه لباس نامزدي بنفش بود از گل نارنجي در گل دست استفاده نميكنيم. بلكه گل‌هاي شيري، سفيد يا ليمويي بكار ميبريم. هر چه ساقه گل رز كوتاهتر و سيمپيچي شده باشد، كار ظريفتر خواهد بود.
ميتوانيم در درستكردن گل دست فقط گل رز بكار بريم در اين صورت بهتر است كه براي تزيين آن از برگهاي بنجامين يا برگ‌هاي تزييني ديگر استفاده كنيم.
در اين دسته گل از ساقه هاي ليندا براي قشنگتر كردن كار استفاده ميكنيم. بدين صورت كه اگر دسته گل گرد و توپي باشد ساقه‌ها را دور تا دور آن قرار ميدهيم ولي اگر بشكل آبشاري باشد فقط در قسمت جلوي آن بكار مي‌رود. هم‌چنين مي‌توان از برگ‌هاي پهن بزرگ شبيه پاپيون درست كرد و زير گل دست قرار داد. در نهايت قسمت ساقه هاي گل دست را با فويل يا روبانهاي ساتَني كاملاً ميبنديم. و براي تزئين اين دسته گل از روبان‌هاي باريك بصورت آويزان در پايين دسته گل استفاده ميكنيم

memol
09-03-2009, 05:11 PM
گل آرایی بر روي كيك را كه در جشنهاي تولد، نامزدي، و ازدواج مورد استفاده قرار ميگيرد آموزش ميدهيم.
براي شروع كار كمي سفيده تخم مرغ را بر روي گلهاي طبيعي ميزنيم و بعد آن‌ها را در شِكر مي‌غلطانيم. 2-1 ساعت طول ميكشد تا اين گلها سفت و خشك بشوند و نماي بسيار قشنگي بعنوان گل طبيعي و هم نمادي از شيريني روي كيك دارند.
گلهاي مورد استفاده بايد با رنگ كيك هماهنگي داشته باشند. لذا سعي ميكنيم از گلها و گردي‌هايي كه روي كيك ميريزند، استفاده نكنيد. گردي‌هاي اسپاراكوس و گل‌هاي محكمتر را در تزئين بكار مي‌بريم.
ابتدا گرديها را در اسفنجي فرو كرده و گلهاي ليليوم و زنبق را ميچينيم و فضاي بين گل‌ها را با آلستومريا، شيپوري و رُز پر ميكنيم. طبقه دوم را با گل‌هاي ريزتر پُر مي‌كنيم تا كار ظريف باشد. از گردي‌ها و پُر كردني‌هايي كه ممكن است به كيك صدمه بزنند در اين طبقه استفاده نمي‌شود.
ميتوانيم قبل از اينكه طبقات كيك را روي هم بگذاريم گل آرایی را انجام بدهيم و بعد طبقهبندي كيك را قرار دهيم.
اين كيك براي مراسم عروسي، نامزدي و حتي تولد بسيار قشنگ و مناسب است.
برگهاي سبز مورد استفاده را بر روي گلها قرار ميدهيم تا به كيك لطمه وارد نشود. بنابراين گل آرایی بايد قرينه باشد.
حتي كاردي را كه براي برش كيك بكار برده مي‌شود با گل طبيعي تزئين ميكنيم.
گل بعنوان جلوهاي زيبا از نعمت‌هاي خداوند است و همواره در طول تاريخ الهام بخش هنرمندان و ادبيات غني و كهن اين مرز و بوم بوده است. از قديمالايام كشور ما به سرزمين گل و بلبل مشهور بوده است. فرهنگ اصيل ما ريشه در اسلام ناب محمدي دارد و در اين فرهنگ است كه گل مظهر زيبايي و جلوهاي از عظمت و قدرت خداوند است. به همين سبب بهترين و عطرآگين‌ترين گل‌ها، گل محمدي ناميده ميشود. چه خوب است به اين واقعيت فكر كنيم كه از زمان گلدانهاي عطري، ابايي و شمعدانيهاي كنار حوض خانه هاي قديمي تا عصر توليد و پرورش و صدور گياهاني مثل اركيده و آنتريوم راهي طولاني طي شده است. انسان گرفتار در زندگي ماشيني آرزوي بازگشت به دامنه طبيعت را دارد و با آوردن بخشي از اين طبيعت به خانه و كاشانه كوچك خويش آرزويش را بر آورده ميكند.
هنر تركيب و چينمان برگها و گلها در كنار هم به اشكال گوناگون را گلآرايي ناميديم. انواع گل آرایی ها و سبكهاي مختلف گل آرایی توضيح داده شد. سبك مدرن، سنتي و شرقي را توضيح داديم.
گفتيم براي شروع گل آرایی بايد دكور و رنگ مكاني كه گلآرايي را در آنجا قرار ميدهيم در نظر بگيريم. و مهم‌ترين مسئله قدرت ديد، انتخاب و مهارت است.
هنر خشك كردن گلها و طراحي گل خشك را توضيح داديم. هم‌چنين گلآرايي براي مراسم عروسي، هتلها، ادارات و سالن كنفرانس‌ها توضيح داده شد.
انتظار روزي را داريم كه انسان با طبيعت آشتي كند و گل را كه نشانه زيبايي زندگي و تكامل است را به خانه شهر خويش آورده و هم‌چنان پرورش دهد.

memol
09-03-2009, 05:12 PM
هنر تزيين با گل خشك از سال 1850 ميلادي رواج يافت. دليل روآوري به اين هنر علاقه‌مندي مردم به نگه‌داري از گل‌ها به همان شكل اوليه بوده است، چرا كه از پژمرده شدن گل‌ها حسرت بسيار ميخوردند. علاوه بر اين چون در تمام فصول سال به گلهاي تازه دسترسي نداشتند، لذا گلها را خشك ميكردند تا بتوانند از آن‌ها در تزئينات مختلف استفاده كنند.
تمامي تزئيناتي كه با گلهاي تازه و طبيعي صورت ميگيرد مثل حلقه گل، سبد گل، دسته گل و ... با گل‌هاي خشك نيز انجام ميشود. تمام طرحهايي كه در رابطه با گل‌آراييهاي مدرن و سنتي توضيح داديم (مثل طراحي مثلثي، هلالي، عمودي و ...) مبنايي براي تزئينات گل‌هاي خشك نيز مي‌باشند.
تنها ايرادي كه در رابطه با گلآرائي خشك مطرح مي‌شود اين است كه گلهاي خشك فاقد عطر و بوي گل‌هاي طبيعي و تازه هستند. لذا به منظور جبران اين كاستي كمي عطر بر روي آن‌ها ميپاشيم. البته گلآرايي خشك نياز به مراقبتهاي ويژه مانند گلهاي تازه ندارد و به مدت طولاني در تزئينات ساخته شده به همان شكل باقي ميماند.
بعضي از گل‌ها در فصل رويشي خود بر روي بوتههايشان خشك ميشوند ولي بعضي از آن‌ها را بايد به روشهاي مختلف خشك كرد. بهترين زمان چيدن گل جهت خشك كردن آن، روزهاي آفتابي است. البته توجه داشته باشيد كه گلهاي چيده شده نبايد به صورت غنچه باشند، بلكه بايد كاملاً باز شده باشند. گل به حالت غنچه خوب خشك نميشود و انتهاي آن تيره رنگ ميشود. حتماً بايد گلهاي تازه و با طراوت چيد و از چيدن گلهاي پژمرده پرهيز نمود. و هم‌چنين گلهاي باران خورده و خيس براي خشك كردن به هيچ وجه مناسب نيستند.
در هنگام چيدن گلها يك ظرف آب همراه داشته باشيد و گلهاي چيده شده را در آن قرار دهيد تا زود پژمرده نشوند. هم‌چنين دو عدد ظرف در دار براي گذاشتن برگ‌هاي چيده شده همراه داشته باشيد (براي حفظ رطوبت برگ‌).
معمولا ‌ً در گلآرايي خشك همانند گل‌آرايي تازه از سه نوع گل استفاده ميشود. برگها و شاخههاي سبز مانند اُكاليتوس، انواع پر كننده‌ها مثل استاتيس و گلهاي تازه مثل گل رز، آفتاب گردان و داودي، كه تمامي اين‌ها براي خشك كردن مناسب هستند.


* راه‌هاي خشك كردن گل‌ها
در زمان‌هاي قديم گلها و برگهاي چيده شده را دسته ميكردند و آن‌ها را بر روي اجاق خشك ميكردند ولي امروزه براي خشك كردن گلها راه‌ها و روشهاي بسياري وجود دارد.


اين روشها عبارتند از:
- خشك كردن گلها در هواي آزاد؛
- آويزان كردن گلها، يا تكنيك ايستاده؛
- خشك كردن گلها با مواد شيميايي؛
- خشك كردن توسط فريز (Freeze) كردن؛
- خشك كردن با پرس كردن گلها؛
- خشك كردن توسط اجاق.

پرس كردن گلها و خشك كردن آن‌ها در هواي آزاد از روشهاي سنتي است. از صدها سال پيش اين دو روش مورد استفاده قرار گرفته است ولي خشك كردن بوسيله مواد شيميايي و فريز كردن از روش‌هاي جديد است.
براي خشك كردن گلها بهتر است آنها را از هم جدا كنيم و گل‌هاي ظريف و درشت را در دسته‌هاي جداگانه قرار دهيم. هم‌چنين بايد مطمئن باشيم كه گل تازه است و حالت پژمردگي ندارد، شكوفهها كاملاً باز شدهاند و رطوبت‌شان را از دست دادهاند. غنچهها را هيچ وقت با دست باز نكنيد بلكه صبر كنيد تا بطور طبيعي باز شوند.
براي گرفتن رطوبت گل ابتدا گل را در گلدان بي آب به حالت ايستاده قرار مي‌دهيم. چنانچه رطوبتي در گل باشد به ساقه منتقل شده و به سمت پايين ساقه ميآيد. سپس با كوتاه كردن انتهاي ساقه رطوبت را از آن خارج مي‌كنيم.


خشك كردن گل در هواي آزاد
بهترين و سريعترين روش خشك كردن گلها بطوريكه هم رنگ آن‌ها ثابت بماند و هم كيفيت آن‌ها زياد تغيير نكند همان روش خشك كردن گل در هواي آزاد است.
مكاني كه گلها را در آن‌ جا خشك ميكنيم بايد داراي امكانات و شرايط خاصي باشد كه عبارت است از:
- چرخش هواي مطلوب در محيط وجود داشته باشد؛
- گرماي محيط بين 70 تا 90 درجه فارنهايت باشد؛
- هواي محيط خشك بوده و مرطوب نباشد؛
- نور آفتاب در محيط نباشد (مكان سايه باشد زيرا نور آفتاب باعث تغيير رنگ يا رنگ‌پريدگي گل‌ها مي‌شود)؛
- محيط زياد بزرگ نباشد و تعداد گل‌ها هم خيلي زياد نباشد؛
- وجود شومينه يا اجاقي كه به خشك شده گل‌ها كمك كند نيز مفيد است.


خشك كردن گل به روش آويزان كردن
در روش آويزان كردن ابتدا گلها را بطور افقي در روي كاغذ يا روزنامه قرار داده و دسته ميكنيم و سپس طوري كه سَر گلها به طرف پايين باشند آن‌ها را آويزان ميكنيم

memol
09-03-2009, 05:12 PM
دو روش خشك كردن گلها بوسيله پرس كردن و استفاده از مواد شيميايي (مانند سيليكا ژل يا اسيد بوريك) را توضيح ميدهيم.
روش پرس كردن گلها
دستگاه پرس از دو صفحه نئوپان كه داراي سوراخهايي در 4 طرف بوده تشكيل شده است كه بوسيله پيچ و مهره روي هم بسته ميشوند. در روش پرس كردن ابتدا گلها را در لاي روزنامه قرار ميدهيم. سپس آن‌ها را بين دو صفحه دستگاه پرس ميگذاريم و با پيچ محكم كرده تا گلها كاملاً تحت فشار باشند و خشك شوند. گل‌ها را طوري بين روزنامه قرار دهيد كه فرم آن بهم نخورد و قسمت روي گل به طرف پايين باشد.
گل هاي جعفري و داودي را بهتر است با روش پرس كردن خشك نكنند بلكه آن‌ها را در روي جعبه در هواي آزاد طوري كه سر آن‌ها بالا باشد خشك كنند.
گلهايي از قبيل ژربرا، بنفشه، داودي مينياتوري، مارگيرت، و هم‌چنين گلها و برگهايي كه ارتفاع و عمق كمتري دارند، را مي‌توان با روش پرس كردن، خشك كرد.
در موقع چيدن گل، وسط آن را با دست فشار دهيد تا براي پرس شدن آماده شود. اگر دستگاه پرس در دسترس نباشد ميتوان از تعدادي كتاب سنگين براي اين كار استفاده كرد.
بسياري از گياهان را ميتوان با مواد شيميايي جاذب‌الرطوبه خشك كرد. مخصوصاً گياهان حساس مانند اركيده و ليليوم در مواد شيميايي بهتر خشك ميشوند.
موادي را كه براي خشك كردن گلها بكار ميبرند عبارت است از سيليكا ژل، بُراز، نمك، اسيد بوريك، زاج، آرد ذرت و شن. سبكترين و مناسبترين ماده شيميايي براز است كه براي كارهاي هنري و خشك كردن گلها مورد استفاده قرار ميگيرد كه در داروخانه‌ها موجود است. البته سيليكا ژل را هم مي‌توان از داروخانه خريداري كرد.
براي خشك كردن گل توسط براز، ابتدا مقداري از ماده را داخل ظرفي ميريزيم و گل را به آرامي در روي آن قرار ميدهيم. سپس مقداري براز را روي گل ميپاشيم و هر از چند گاهي ظرف را تكان ميدهيم تا براز كاملاً روي تمام گلبرگها را بپوشاند.
اگر براز حالت چسبندگي داشت كمي آرد ذرت را با آن مخلوط ميكنيم تا از چسبندگي مواد به گل جلوگيري شود.

روش خشك كردن گل‌ها بوسيله شن

براي اين منظور مي‌توان از شن‌هاي ساحل دريا استفاده كرد. ابتدا شنها را شسته تا كاملاً تميز شوند و بر روي ميز يا سيني خشك مي‌كنيم. سپس گلها را در داخل شن مي‌خوابانيم. بايد دقت داشته باشيم كه سنگريزههاي درشت در ميان شنها نباشد تا آسيبي به گلبرگ‌هاي گل وارد نشود.

خشك كردن با مواد شيميايي نظير سيليكا ژل
سيليكا ژل يك ماده شيميايي است كه نوع مرغوب آن به رنگ آبي آسماني است. اين ماده وقتي كه رطوبت به خود ميگيرد به رنگ صورتي ميشود. ولي مي‌توان دوباره از آن استفاده كرد. براي اين منظور آن را در فر گاز قرار ميدهيم تا خشك شود و دوباره به رنگ آبي در آيد. به وسيله‌ي فرو بردن كاغذ تورنسل در سيليكا ژل مي‌فهميم كه سيليكا رطوبت دارد يا خير. اگر مرطوب باشد رنگ كاغذ تورنسل تغيير مي‌كند.
توجه داشته باشيد كه هر يك از مواد شيميايي خشك كننده بعد از هر بار مصرف دوباره قابل استفاده هستند.
سيليكا ژل كاملاً رطوبت را از گل ميگيرد و باعث ميشود كه بعد از آن هم گل رطوبت به خود نگيرد. دانههاي سيليكا ژل كمي درشت هستند و بايد آن‌ها را بوسيله آسياب و يا وسايل ديگر خُرد كنيم و بوسيله چاي صاف كن آن را روي گل بپاشيم تا دانههاي درشت سيليكا ژل لاي گلبرگها فرو نرود. معمولاً ارتفاع شاخه گلي را كه در مواد شيميايي خشك ميكنيم بايد 2 تا 5/2 سانتيمتر باشد. هر طوري كه گل را در مواد بگذاريم به همان شكل خشك خواهند شد. معمولاً براي خشك كردن گل‌هاي حساسي چون ليليوم، آنتريوم و ... از مواد شيميايي استفاده مي‌كنيم تا شكل ظاهري گل تغيير نكند.

طريقه پرس كردن گلها بوسيله كتاب
هرگاه دستگاه خاص پرس در دسترس ما نبود از كتابهاي سنگين براي خشك كردن گل استفاده ميكنيم. بدين طريق كه گلها را لاي كاغذ يا روزنامه قرار داده و در بين صفحات كتاب پاييني قرار مي‌دهيم. سپس يك آجر، اتو يا هر وسيله‌ي سنگين را روي كتاب‌ها مي‌گذاريم. البته توجه داشته باشيد كه از روزنامه با چاپ مشكي استفاده مي‌كنيم و روزنامه با چاپ رنگي براي اين كار مناسب نيست و رطوبت به خود نمي‌گيرد. سعي ميكنيم وسط گلهايي را كه كمي برجستگي دارند با انگشت فشار دهيم تا كاملاً خوابيده شوند. در روزهاي اول هر 12 ساعت يك بار به گل‌ها سر مي‌زنيم و اگر ممكن باشد روزنامههاي آن‌ها را عوض ميكنيم تا سريع‌تر خشك شوند. مدت خشك شدن گلها در اين روش 10 الي 12 روز مي­باشد. براي خشك كردن انواع برگ‌ها، گل بنفشه، ژربرا و داودي مينياتوري اين روش مناسب است.
خشك كردن گل ها در محلول گليسيرين و آب داغ
براي ميوههاي خوشهاي (مثل انگور) و شاخههاي اُكاليپتوس از اين روش استفاده مي‌شود. بدين صورت كه يك قسمت گليسيرين را با دو قسمت آب مخلوط ميكنيم (ابتدا مقداري نمك را در آب داغ حل ميكنيم ) و شاخهها را در آن فرو ميكنيم.
زماني كه برگها مقداري رطوبت داشته باشند متوجه ميشويم كه به اندازه كافي گليسيرين به آن‌ها رسيده و خشك شده‌اند. با استفاده از اين روش برگها نرمي و لطافت خود را حفظ مي‌كنند.
برگهاي اُكاليتوس، گل رز، كامليا و ميوههاي خوشهاي را با اين روش خشك ميكنند.
براي سريع‌تر خشك كردن گلها ميتوانيم از روش اتو كردن استفاده كنيم. گل را در بين دستمال كاغذي قرار ميدهيم و چند روزنامه در زير و روي آن قرار ميدهيم سپس آن را با اتو خشك ميكنيم. اما اين روش‌ خيلي براي خشك كردن گل مناسب نيست زيرا رنگ گل در اين روش مقداري تغيير مي‌كند