PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : جرئت و جسارت حذف کردن یکی از هنرهای نویسندگی است



sunyboy
04-29-2015, 10:30 PM
به گزارش خبرگزاری مهر، نشست نقد و بررسی رمان «پنجشنبه فیروزهای» عصر روز گذشته در فرهنگسرای انقلاب تهران برگزار شد. «سارا عرفانی» نویسنده «پنجشنبه فیروزه‌ای» در ابتدای این برنامه درباره نگارش این رمان گفت: من بعد از کارهایی که در زمینه نگارش انجام داده بودم دوست داشتم داستانی در مورد فضای زیارت بنویسم تا در عین حالی که از جذابیتهای لازم برای مخاطب برخوردار است، بخشی از فضای دانشجویی را هم به تصویر بکشد. بنابراین تلاش کردم این داستان خالی از بار دراماتیک نباشد و ارتباطهای دانشجویان را به گونه‌ای در این داستان مطرح کردم که به پیچیدگی داستان بیفزاید.
وی با بیان اینکه تجربیات سفرهای دانشجویی ام در نوشتن این کتاب بی تاثیر نبوده است، افزود: دوست داشتم این کتاب را به گونه ای بنویسم که برای همه اقشار جامعه مفید باشد بنابراین تلاش کردم فضای داستان خیلی دخترانه نباشد تا همه سنین از مطالعه آن لذت ببرند و خواندن این کتاب را وقت تلف کردن تلقی نکنند.
نویسنده رمان «پنجشنبه فیروزه‌ای» با اشاره به زمان نگارش کتاب که حدود ۴ سال به طول انجامیده است اضافه کرد: من در ابتدا با ایده این کتاب، چند ماهی درگیر بودم و هنگامی که ایده به خوبی در ذهنم پرورش بافت شروع به نوشتن کردم. تصور اولیه من این بود که بتوانم یک ساله نوشتن این کتاب را تمام کنم. اما شرایط نوشتن کتاب با داشتن یک فرزند خردسال موجب شد تا پروسه نوشتن قدری طولانی شود به طوری که گاهی اوقات، چند ماهی تمایل به نوشتن نداشتم اما اگر شرایطی مهیا می شد بیشتر شب تا صبح می نوشتم و به همین دلیل نوشتن آن چهار سال به طول انجامید.
سارا عرفانی در مورد تعداد صفحات این داستان اظهار داشت: در برآورد اولیه احساس من این بود که تعداد صفحات این داستان ۱۵۰ تا ۲۰۰ صفحه خواهد بود و به هیچ عنوان فکر نمی کردم یک داستان ۴۰۰ صفحه ای بشود اما برخی از توصیفها و داستانهای فرعی باعث شد تا این داستان قدری طولانی تر از آنچه که تصور می کردم بشود.
کتاب «پنجشنبه فیروزه ای» از جنس شنیداری است
«قاسمعلی فراست» نویسنده و منتقد نیز در مورد این کتاب یاد آور شد: من از خانم سارا عرفانی از این بابت که به نوشتن کتاب مبادرت کردند تشکر می کنم چرا که در روزگاری که ادبیات خیلی جدی گرفته نمی شود نفس نوشتن کتاب قابل تقدیر است.
وی با بیان اینکه من به چند دلیل از کتاب «پنجشنبه فیروزهای» خوشم آمد گفت: اول اینکه این کتاب، کتابِ خوش خوانی است و داستان نباید به گونهای نوشته شود که خواننده برای فهمیدن آن دوباره برگردد و مطلب را بخواند. دلیل دوم اینکه، در روزگاری که دین وسیله کاسبی است و خیلی ها از دین نان می خورند نویسنده اثر به دین پرداخته است و نفس این قضیه ارزشمند است اما دلیل آخر من این است که نویسنده نیامده به دلیل اینکه موضوع کتاب زیارت است و به حرم و امام رضا(ع) متصل است همه آدم ها را خوب تصویر کند بلکه یک جاهایی هم، انتقاد کرده است.
وی به پیگیری نشدن بعضی از جاهای داستان اشاره کرد و ادامه داد: در پیش درآمد کتاب ما با سلمان آشنا می شویم که دختری را تعقیب میکند که یک عده قصد اذیت و آزار او را دارند و برای نجات دختر حتی حاضر می شود که جانش را هم به خطر بیندازد اما خواننده دیگر هیچ اطلاعی از این موضوع پیدا نمی کند تا اینکه بعد ازگذشت حدود ۲۳۷ صفحه، دوباره از زبان سلمان متوجه بقیه ماجرا میشویم! اینکه چه مسائلی در این مدت بر سر آنان گذشته، ابهامی است که نویسنده اطلاعاتی از این موضوع به خواننده نمی دهد. ای کاش نویسنده اثر، قدری ریزبافت تر در قصه وارد میشد. در حالی که به گفته یکی از نویسندگان معروف که معتقد است یکی از هنرهای نویسندگی؛ جرئت و جسارت حذف کردن است و چه خوب بود که نویسنده، قدری با شجاعت، بخش های اضافی این داستان را حذف می کرد.
کتاب «پنجشنبه فیروزه ای» متعلق به همه اقشار است
در ادامه این نشست سید مظفر شجاعی قائم مقام انتشارات نیستان نیز در سخنانی اظهار داشت: نگاه ما به این کتاب صرفا برای دانشجویان نبوده است چرا که معتقدم این کتاب متعلق به عموم جامعه است و تلاش ما هم یک تلاش عمومی است. ما همواره سعی می کنیم از فضاهای خاص هر کتابی، جهت اطلاع رسانی و معرفی بهتر آن استفاده کنیم و یکی از تمهیدات ما برای معرفی این کتاب «بحث مناسبت ها» است. ما به همین منظور، تقویمی را برای سال ۹۴ پیش بینی کردیم و برای ۹۰ درصد از مناسبت ها، کتاب خاصی را به مخاطب پیشنهاد کردیم و این پیشنهادها را هم از طریق ارسال ایمیل به مشترکین خودمان اعلام کردیم و فعالیت در مورد کتاب «پنجشنبه فیروزه ای» نیز درهمین راستا قرار دارد.
وی افزود: با وجودی که این کتاب کمتر از سه ماهی است که منتشر شده اما به نظر می رسد کتاب از سوی مخاطبین دیده شده و همین مراسم نشان از این مساله است. ضمن اینکه این دومین معرفی کتاب به صورت برگزاری نشست است و این درحالی است که تقاضاهای دیگری نیز برای برگزاری جلسات نقد و بررسی این کتاب از سوی نهادهای دیگر وجود دارد.
در ادامه این نشست، حجت الاسلام ناصر نقویان طی مکالمه تلفنی که برای حاضران در جلسه پخش شد از غیبت خود در این برنامه عذرخواهی کرد و در مطالب کوتاهی ارزیابی خودش را نسبت به رمان «پنجشنبه فیروزه ای» بیان کرد و گفت: نظر دادن در مورد کتابی که نویسنده سالها برای نوشتن آن زحمت کشیده است مثل مادری می ماند که کودک خود را بزرگ کرده است بنابراین نظر دادن، کار سختی است اما باید بدانیم که امروزه جوانان ما در عرصه های فرهنگی تشنه معارف جدید هستند و خوشبختانه ادبیات این کتاب یک نگاه زیبا و تازه ای به مفاهیم دینی دارد که جای تقدیر است.
وی ادامه داد: این کتاب همچون یک منشور چند وجهی است چرا که نگاهی به سنت و مدرنیسم دارد که این نگاه می تواند قابل پرورش یافتن باشد. از این رو معتقدم باید نویسندگان این نوع نگاه را به خوبی در کارهای مکتوب خود استمرار ببخشند.
فراست همچنین در مورد سوال یکی از حاضرین در جلسه در مورد اینکه آیا نثر این کتاب زنانه نیست؟ که فراست پاسخ داد: نثر داستان نمی تواند زنانه یا مردانه باشد بلکه این گویش است که می تواند زنانه یا مردانه باشد. یعنی این گویش مرد است که می تواند مردانه باشد یا این گویش زن است که می تواند زنانه باشد.
در پایان این نشست، باشگاه کتاب فرهنگسرای انقلاب اسلامی از سارا عرفانی، نویسنده «پنجشنبه فیروزه ای» و منتقدان این اثر تقدیر کرد.

http://pnu-club.com/imported/2015/02/30.gif