زبان Tcl (مخفف Tool Control Language - زبان کنترل ابزار) :

زبان Tcl (مخفف Tool Control Language - زبان کنترل ابزار) حاصل تحقیقات John Ousterhout روی ابزارهای رایانه­ ای طراحی مدارهای الکتریکی در دانشگاه برکلی است.

در این تحقیقات، Ousterhout و دانشجویانش مجبور بودند برای هریک از این ابزارها یک زبان کنترل جداگانه طراحی کنند، اما به دلیل توجه بیشتر به خود ابزار (و نه زبان)، ابزارها عموما دارای زبان­های کنترل ضعیفی بودند.

در پاییز سال ۱۹۸۷، در آزمایشگاه شرکت DEC، این ایده به ذهن Ousterhout رسید که یک زبان فرمان قابل جاسازی(Emdeddable Command Language) طراحی کند. یک زبان مفسری (Interpreted) خوب که بتواند به عنوان یک بسته کتابخانه ای در برنامه ­های گوناگون استفاده شود. هدف این بود که مفسر زبان مجموعه ای از امکانات اولیه را (مانند متغیرها و ساختارهای کنترلی) فراهم آورد و هر یک از ابزارهای استفاده کننده از آن بتوانند ویژگی­های مورد نظر خود را به آن اضافه کنند.

Ousterhout در سال ۱۹۸۸ پس از بازگشت از آزمایشگاه DEC، کار بر روی Tcl را شروع کرد و نخستین نسخه آن را در یک متن پرداز (Text Editor) گرافیکی به کار گرفت. در ابتدا این کار فقط جنبه تحقیقاتی داشت و Ousterhout گمان نمی­کرد دیگران هم به استقاده از آن علاقه مند باشند.

فلسفه زبان

نیاز به امکان جاسازی (Embeddability) قابلیت ویژه زبان Tcl است و به گفته Ousterhout باعث می­شود که اهداف زیر برای زبان در نظر گرفته شود:

۱.زبان باید گسترش پذیر(extensible) باشد: افزودن امکانات جدید به زبان توسط سایر افراد باید به آسانی امکان پذیر باشد و امکانات اضافه شده باید چنان باشند که انگار جزئی از خود زبان هستند(طبیعی باشند، نه این که با استفاده از اعمال پیچیده­ای به مقصود برسند).

۲.زبان باید ساده و عمومی باشد، تا بتواند به آسانی با برنامه­های گوناگون کار کند و امکاناتی را که این برنامه­ها می­توانند به زبان اضافه کنند محدود نکند.

۳.زبان باید امکانات خوبی برای ادغام داشته باشد، زیرا امکانات مهم­تر زبان آن­هایی است که توسط برنامه استفاده کننده به زبان افزوده شده است و کار اصلی زبان ادغام (integration) و پیوند دادن آن­ها با یکدیگر است.

نوآوری ها

مهم­ترین نوآوری­های Tcl عبارتند از قابلیت جاسازی و آسانی تولید واسط کاربر گرافیکی. با ایجاد قابلیت جاسازی، مشکل بسیاری از افرادی که نیاز به یک زبان دارند، اما نمی­خواهند یک زبان کامل را از ابتدا طراحی کنند حل شده است. به دلیل آسانی جاسازی Tcl در سایر برنامه­ ها، استفاده از آن در اوایل دهه ۹۰ به سرعت رشد کرد.

قابلیت دیگر Tcl، مجموعه ابزار Tk است که به عنوان گسترشی بر Tcl تولید شد و امکان ایجاد واسط کاربر گرافیکی با استفاده از ادغام مؤلفه(component)ها را به وسیله Tcl فراهم آورد. این قابلیت نیز به امکان استفاده از Tcl برای تولید برنامه­ های بزرگ­تر و با واسط کاربر مناسب افزود و در کسترش استفاده از آن سهم به سزایی داشت.

کاربردها


برخی از کاربردهای Tcl به شرح زیر است

کاربردهای وب : از آن­جا که Tcl یک زبان رشته-محور است برای برنامه­ های وبی مفید است. از نمونه برنامه­ های وبی استفاده کننده از Tcl می­توان به AOLserver و TclHttpd اشاره کرد. به علاوه کتابخانه­ های CGI برای Tcl موجود است که امکان استفاده از آن به عنوان یک زبان برنامه­ نویسی وب را فراهم می­کند.

برنامه­ های با واسط کاربر گرافیکی (GUI Desktop Applications): ابزار Tk برای ایجاد برنامه­ های گرافیکی بسیار قدرتمند است. به علاوه این ابزار چند-سکویی (multi-platform) است و بر روی [[لینوکس|Windows , [[Linux و Mac OS X قابل استفاده و اجراست.

آزمایش و خودکارسازی : Tcl خود دارای یک چارچوب تست به نام tcltest است. به علاوه شرکت­هایی مانند Oracle, Sybase و Cisco میلیون­ها خط کد Tcl برای تست محصولات خود دارند.

پایگاه­های داده: Tcl دارای گسترش­هایی برای کار با پایگاه­های داده گوناگون مانند MySQL, Sybase, PostgreSQL, Oracle و Berkeley DB می­باشد. هم­چنین بسته­های wrapper ای وجود دارند که یک واسط واحد برای چند نوع پایگاه داده فراهم می­کنند.

توسعه نهفته (Embedded Development) : استفاده از Tcl به علت قابلیت ادغام بالای آن، هم در محصولات سخت­افزاری مانند محصولات Cisco و هم در محصولات نرم­ افزاری مانند نرم­ افزارهای طراحی به کمک رایانه (CAD) و خودکارسازی طراحی الکترونیکی (EDA) رایج است. ابزار شبیه سازی Modelsim یکی از ابزارهایی است که با زبان Tcl کار می­کند.

علاوه بر کابردهای فوق، کاربردهای دیگر تحقیقاتی از Tcl نیز مشاهده شده است. به عنوان مثال در سیستم­های رباتیک از زبان Tcl استفاده شده است. هم­چنین این زبان در توسعه سریع نرم­ افزار (Rapid Application Development) نیز استفاده شده است

بررسی زبان شناختی(ساختار و نحو زبان)

برنامه­ های Tcl تشکیل شده­ اند از دستورهایی که با semicolon یا با رفتن به خط جدید (newline) از هم جدا شده­ اند. هر دستور از تعدادی کلمه تشکیل شده­ است که با فاصله از هم جدا شده اند. همهٔ دستورات Tcl مقدار برمی­گردانند. اگر برگرداندن مقدار برای دستوری معنا نداشته باشد، یک رشته­ ی تهی برمی­گرداند.

متغیرها

در Tcl نیازی به تعریف متغیر نیست. هر متغیری در اولین دفعه استفاده آن، تعریف می­شود. هم­چنین متغیرها در Tcl دارای نوع نیستند. هر متغیری می تواند هر مقداری بگیرد. البته می­توان با استفاده از دستور variable اقدام به تعریف متغیر در یک namespace کرد . با استفاده از دستور set می توان مقادیر را در متغیر ها ذخیره و از آنها بازیابی نمود. برای ذخیره :

کد:
کد:
set x ۳۲ </souce>   برای خواندن مقدار : <source lang="tcl"> set x
برای استفاده از مقادیر یک متغیر از روش «جایگذاری متغیر» به شکل زیر استفاده می­شود:
کد:
کد:
expr $x+۳
این دستور مقدار x+۳ را برمی­گرداند. هنگامی که یک علامت دلار در عبارت ظاهر می­شود، Tcl حروف و اعداد پس از آن را به عنوان نام متغیر تعبیر می کند و مقدار آن متغیر را به جای نام آن می­گذارد

جایگذاری متغیر را می­توان برای همه کلمه­های یک دستور Tcl، مستقل از این که آن کلمه یک نام دستور و یا یک آرگومان است، به کار برد. مثلا عبارات زیر معادل عبارات قبلی است :
کد:
کد:
set a expr set x ۳۲ $a $x+۳
ساختارهای کنترلی

Tcl مجموعه کاملی از دستورات کنترلی شامل دستورات اجرای شرطی، دستورات حلقه و دستورات زیربرنامه­ ای را دارد. دستورهای کنترلی Tcl دستوراتی عادی هستند که به عنوان آرگومان، اسکریپت­های Tcl می­گیرند[۱].به عنوان مثال دستور proc که برای تعریف زیربرنامه به کار می­رود، سه آرگومان می­گیرد : نام زیربرنامه، لیست نام پارامترهای آن، و بدنه زیربرنامه که یک اسکریپت Tcl است:
کد:
کد:
proc power {base p} {     set result 1     while {$p > ۰} {         set result [expr $result   $base]         set p [expr $p - ۱]     }     return $result }
مشابها دستور while که در بالا مشاهده می­شود، یک دستور Tcl است که دو آرگومان می­گیرد : یک عبارت که همان عبارت شرط است و یک بدنه که یک اسکریپت Tcl است.

از این زیربرنامه می­توان به شکل زیر استفاده کرد :

کد:
کد:
power 2 6 power ۱٫۱۵ ۵