PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : اندک سنگ نوشته‌های کاخ آپادانای شوش در حال نابودي



Borna66
09-12-2009, 01:10 AM
گفته يك کارشناس ارشد زبان‌های باستانی اندک سنگ نوشته‌های کاخ آپادانای شوش در حال نابودی است.محمدرضا معتمدی، عضو هیات مدیره انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش، در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث ايسنا در خوزستان گفت: دروازه شرقی کاخ آپادانای شوش دارای دوته ستون است که در سه طرف آنها نوشته‌هایی به خط میخی و به سه زبان پارسی باستان، اکدی و ایلامی وجود داشت که مضمون نوشته‌های این ته ستون‌ها یکسان است و آن گفته‌ای است از خشایار شاه هخامنشی که ترجمه آن بدین گونه است: گوید خشایارشاه به خواست اهورامزدا این درگاه را داریوش شاه که پدر من{است}ساخت. او خاطرنشان كرد: ترجمه یادشده ازروی متن پارسی باستان است که در متن اصلی آن افتادگی‌هایی جزیی وجود داشته است. این ترجمه به قرینه دیگر نوشته‌ها‌ی مربوط به خشایارشاه آورده شده است.
اين كارشناس با ابراز تاسف از اينكه در سالهای اخیر آسیب‌های جدی و فراوانی به این ته ستون‌ها به ویژه نوشته‌های آن وارد شده تصريح كرد: اكنون ديگر خواندن سنگ نوشته‌ها با دشواری و حتی در برخی موارد غیر ممکن شده است.

معتمدی توضيح داد: آسیب‌هایی که به سنگ نوشته‌های دو ستون وارد شده بدین قرار است: سنگ نوشته ته ستون جنوبی از متن فارسی باستان سنگ نوشته این ته ستون اکنون 22نشانه الفبایی آن از بین رفته است که متاستفانه این آسیب ها گاه واژه هایی را کاملا ازبرده است مثلا واژه ( Thatiy) (گوید) و ( duvarthim) )درگاه را (می توان ذکر کرد. از متن ایلامی شش نشانه از سطر اول از بین رفته است و سطر دوم آن کاملا تخریب شده است.

از متن آکدی 16 نشانه الفبایی از میان رفته است. سنگ نوشته ته ستون شمالی از متن پارسی باستان 15نشانه الفبایی محو گردیده است. از متن ایلامی 6 نشانه از سطر اول و از سطر دوم2نشانه تخریب شده است. از متن آکدی 5 نشانه از سطر اول و 11 نشانه از سطر دوم از بین رفته است.


وی اظهار كرد: در مجموع می توان گفت تنها با توجه به نوشته‌هایی که باستانشناسان فرانسوی در هنگام کاوش و تحقیق به جای گذاشته‌اند می‌توان آگاهی کاملی از نوشته‌های این ته ستونها به دست آورد.

به باور اين كارشناس، آنچه در نگاه نخست به نظر می‌رسد نشان می‌دهد که مسبب آسیب و تخریب‌ها علاوه برعوامل طبیعی تا اندازه فراوانی نیزعوامل مخرب انسانی است.

عضو هیات مدیره انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش خاطرنشان كرد: برای حفظ و نگهداری این اثر مهم و ارزشمند از طرف انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش طی سالهای گذشته و به صورت مستمر به کارشناسان و مسؤولان سازمان میراث فرهنگی استان تذکرات لازم ارايه شده است. با این حال متاسفانه در این زمینه اقدام مهم و کارسازی تا کنون صورت نپذیرفته است.


معتمدی همچنين گفت: ستون‌های یادشده درمحوطه متمرکز واصلی کاخ آپادانا قراردارند. با این حال به دلایل زیادی از جمله محصورنبودن کامل محوطه باستانی و نیمه کاره رها شدن دیوارکشی در سالهای گذشته ورود احشام به محوطه‌های باستانی و عبور و مرور افراد غیرمجاز و علاوه برآن درمعرض شدید و مستقیم عوامل طبیعی قرار گرفتن پایه ستون‌ها اصلی‌ترین دلایل آسیب‌های وارده هستند.

او عنوان كرد: با این حال آیا مدفون شدن دوباره دروازه شرقی کاخ آپادانا و ته ستون‌های آن برای در امان ماندن از برخی از عومل مخرب یاد شده بدیهی به نظر نمی رسد؟