-
درک خلاقیت کودکان، پرورش و تقویت آن!!!
موضوع «خلاقیت» همواره موضوعى جالب توجه و گیرا براى مردم بوده است. از یک طرف همه، خلاقیت را ارزش و نوعى امتیاز مىدانیم و از سوى دیگر، مردم در زمان خود رفتار مناسبى با افراد خلاق نداشتهاند. این امر شاید به دلیل خلاقیت و ویژگى غیر عادى و غیر معمولى «خلاقیت» باشد.
به راستى خلاقیت چیست و خلاق کیست؟ بچههایى که راه حلهاى جدید و مناسب پیدا مىکنند، بچههایى خلاق هستند. اما باید دانست که خلاقیت هوش نیست. بسیارى از بچههاى باهوش خلاق نیستند، اما گاهى با بچههایى سر و کار داریم که به ظاهر بازیگوش و معمولىاند، اما اندیشههاى خلاقى دارند. این دسته از بچهها بر خلاف ظاهرشان ذهن پیچیدهاى دارند.
خلاقیت سه ویژگى دارد:
1 - بچه هاى خلاق آمادگى دارند که در پى راه حلهاى غیر معمول باشند؛
2 - آنان از ابراز عقاید و مفاهیم جدید لذت مىبرند؛
3 - آنان از اشتباه کردن نمىترسند.
بچه هاى خلاق به تمسخرى که ممکن است متعاقب اشتباهشان پیش بیاید، بىاعتنا بوده و مشتاقند راهحلهایى که احتمال شکست در آن زیاد است را بیاموزند. شاید مهمترین تفاوت بچههاى خلاق با سایر بچهها در نوع تفکر آنان باشد. بچههاى عادى و معمولى معمولاً از تفکر همگرا استفاده مىکنند یعنى براى حل مسئله، ذهنشان را معطوف یافتن پاسخ صحیح مىنمایند. در عوض تفکر واگرا که اساس خلاقیت به شمار مىآید نوعى فکر کردن است که وقتى یک مسئله داراى چندین پاسخ باشد به کار گرفته مىشود.
-
07-12-2013 04:41 PM
# ADS
نشان دهنده تبلیغات
-
موانع شکوفایى خلاقیت
1 - اجبار به همنوایى:
اگر فرزندان به اطلاعات و دنبالهروى از روشهاى متداول و قواعد خشک و انعطافناپذیر مجبور و ملزم باشند، به طور چشمگیرى خلاقیت در آنان نقصان مىیابد. والدین مسلط و قدرتطلب، معلمان و مدیرانى که نظم و انضباط افراطى را بر بچهها تحمیل مىکنند، به طور نادانسته و ناخواسته زمینهساز زوال خلاقیت مىشوند.
2 - نکوهش:
ابراز عقیده و ابراز راه حلهاى غیر معمول و خارقالعاده یکى از نشانهها و مؤلفههاى خلاقیت است. بنابراین نکوهش و تمسخر بچههاى خلاق باعث خواهد شد که احساس ارزشمندى آنان کاهش یابد و حالت وسواسى به خود بگیرد. با نکوهش ابراز عقاید بچهها، آنها را مجبور خواهیم کرد که از بیان افکارشان دست برداشته و رفتار جرئتورزانهشان را کاهش دهند.
3 - انتظار پیروزى:
انتظار پیروزى همیشگى و مدام و توقع زیادى والدین، آفت پیشرفت و ترقى بچهها خواهد بود. انتظار پیروزى از هر کوشش، اغلب باعث خواهد شد که بچهها از شکستهایشان دلسرد شده و به دنبال راه حلهاى نو و بدیع نروند. از طرف دیگر، انتظار تشویق و پاداش زیاد نیز باعث افزایش توقع بچهها در هر بار موفقیت خواهد شد. در بلندمدت این امر دید را از شناسایى واقعیتها تحریف کرده و قدرت خلاق ذهن بچهها را از بین مىبرد.
4 - عدم تحمل والدین:
خلاقیت به عبارتى نوعى بازى بیان عقاید و راه حلها، همراه با تمایل به خیالپردازى، ادعا، جسارتورزى و دستکارى در مفاهیم پذیرفته شده است. اغلب بچههاى خلاق حالتى کودکانه دارند و کارهایشان توأم با ریخت و پاش است اما اینها تنها ظاهر قضیه است.
-
راههاى کمک به رشد خلاقیت
1 - شرکت در یادگیرى خودانگیخته:
بسیارى از بچه ها تحت فشار دیگران (مدیران، معلمان، والدین) هستند. بنابراین تشویقشان براى جهت دادن به یادگیرى چندان آسان نخواهد بود. از این گذشته بسیارى از والدین با شیوههاى یادگیرى خودانگیخته آشنایى ندارند. در برخى موارد هم مىترسند اگر به بچههایشان آزادى بیشترى بدهند تا آنان به شیوه خودشان واقعیتها را کشف و دریافت کنند، چیزهاى اشتباهى را یاد گرفته و یا بچهها آنچه را هدف آنان است نیاموزند. والدین، در حقیقت وظیفه دارند بیاموزند که چگونه مىتوان آموخت.
2 - قانع نباشند:
بچهها باید اجازه داشته باشند نظرات و افکارشان را تغییر دهند و تا مىتوانند حدس بزنند. بگذارید ذهن و توانایى تجسم و تصور بچههایتان وحشى باشد و به هر سو که مىخواهد برود. از این راه بچهها مىتوانند روابط دستنیافتنى و بعید را دستکارى نموده و به احتمالات ذهنى متعدد دست یابند. باید ذهن بچهها عادت کند که خیلى زود قضاوت نکرده و به اولین و راحتترین راه حل قانع نباشند.
3 - انعطاف پذیرى:
باید به بچهها اجازه داد تا دیدگاههاى خود را عرضه کرده و از زاویههاى مختلف به موضوع نگاه کنند، به فرزندانتان بیاموزید براى هر موضوع، نظرات جدیدى یافته و براى هر مسئله راه حلهاى زیادى را در نظر گیرد.
-
پرورش نوآورى و ابتکار در کودکان
جهان به دلیل نوآورىهاى انجامشده در دو قرن 20 و 21 تغییرات اساسى نموده است. فنآورىهاى انجامشده هر چند ماه یکبار تغییر کرده و کهنه مىگردد. نوآورى و ابتکار تنها تکنولوژى را شامل نمىشود بلکه آموزش و پرورش، روششناسى و حتى خانهدارى را نیز دربر مىگیرد بر این اساس دنیا نیاز به نوآورى دارد به خاطر اینکه همیشه نیت، بالا رفتن کیفیت زندگى است.
خلاق بودن و مبتکر بودن
بین خلاقیت و نوآورى تفاوتى وجود دارد. کودک باید قبل از مبتکر بودن خلاق باشد. خلاق بودن به معناى آن است که کودک چیزهایى را تصور کند که با آنچه وجود دارد تفاوت داشته باشد.
نوآور بودن به این معناست که کودک توانایى استفاده یا بهرهبردارى کردن از اطلاعات یا دانش موجود را در جهت پیشبرد محصول، سیستم یا تکنیک جدید داشته باشد.
-
چگونه مىتوان نوآورى را پرورش داد؟
نوآورى یک هنر است. بیشتر کودکان ذاتاً خلاق هستند. فاصله بین خلاقیت و نوآورى را تنها بوسیله جرئت و جسارت خردمندانه مىتوان طى نمود.
تنها با پرورش طرز تفکر و مهارتهاست که این جسارت پدید مىآید: هیچ محدودیتى براى انجام کارهایى که شخص مىتواند از نظر عقلانى انجام دهد، وجود ندارد.
بیشتر ما، پدر و مادرهایى هستیم که تربیت خاصى را براى پرورش نوآورى و خلاقیت در فرزندان خود اعمال نمىکنیم. اینک چند گام عملى ساده که پدران و مادران مىتوانند براى پرورش ابتکار و نوآورى در کودکان بردارند، ذکر مىگردد.
* آماده کردن براى خلاقیت، بچهها را تشویق کنید کارهایى را که با کارهاى دوستانشان یا حتى خود شما فرق دارد، انجام دهند.
* فضا و زمان براى تخیلات کودکان خود در اختیارشان بگذارید.
* به آنها بیاموزید که قضاوت درباره امکان انجام کارها را به بعد موکول کنند.
* به آنها یاد بدهید که تنها راه براى داشتن یک ایده خوب، داشتن ایدههاى فراوان است.
* بچهها را تشویق کنید زیاد سؤال بپرسند.
* همیشه در دسترس آنها باشید البته به شکل راهنمایى و در کنار آنها، نه در خود صحنه.
* از آنها با آرامش سؤال کنید که هدف و فایده ابتکار آنها چیست؟
* اگر واقعاً اطلاعى از آنچه انجام مىدهند ندارید از آنها سؤال کنید.
* مسائل واقعى براى آنها مطرح کرده و آنها را ترغیب به حل آن نمایید. خلاقیت و ابتکار به هنگام حل مسئله شکوفاتر مىشود.
* آرامش و عشق نثار فرزندان خود کنید.
* هیچگاه نظرات و باورهاى خود را هنگامى که فرزندتان مىکوشد نوآورى و خلاقیت انجام دهد، به او تحمیل ننمایید.
* وقتى کودک ایدههاى خود را بیان مىکند حیرت کنید و بهت و تعجب خود را نشان دهید.
* از کارهاى او لذت ببرید.
www.bashgah.net/fa/content/show/50745