-
-
06-01-2013 03:52 PM
# ADS
نشان دهنده تبلیغات
-
مشکلات اقتصادی بیماران ایدزی
تنها بعضی از بیماران به مشکلات اقتصادی به عنوان پیامدی ناشی از ابتلای به بیماری ایدز اشاره کردند و دلیل آن را به علت صرف وقت و هزینه برای درمان و بیکاری ناشی از ابتلای به بیماری دانستند. آقایی 36 ساله، متاهل این طور عنوان کرده است: بیماری در این چند سال خیلی وقت من را گرفته است. اگر من اچآیوی نداشتم، وضع اقتصادیام بهتر بود. از طرفی کلی هزینه درمان من میشود. من باید غذاهای مقویتری بخورم. داروها و ویتامینهای بهتری مصرف کنم، که لازم است پول بیشتری خرج کنم. باید هر هفته برای بیماریام به بیمارستان بروم که باید کلی کرایه ماشین بدهم.
نگاه مبتلایان به بیماری ایدز
یافتههای پژوهش انجام شده توسط محققان کشور حاکی از دو نوع نگاه منفی و مثبت به بیماری بوده است. البته اکثر بیماران توصیفی منفی از بیماری داشتند و با عبارات زیر بیماری را معرفی کردند: "بیماری وحشتناک، بیماری بدون درمان، بیماری با رنج و مشقت، بیماری پرخطر، مصیبت، مرده پنداشتن خود از لحظه ابتلای به بیماری، عاملی که باعث از دست رفتن هستی انسان میشود، بیماری که سالهای خوش زندگی را از افراد میگیرد» تنها دو نفر از بیماران، ابتلای به بیماری را با اثرات مثبت میدانستند. آنها معتقد بودند که ابتلای به اچآیوی باعث افزایش اعتماد به نفس و افزایش توانمندی آنها شده است. آقایی 41 ساله و مجرد اینطور بیان میکند: "سالهای اول افسردگی شدید، میل به منزوی بودن و تنهایی، ناامیدی. همهاش گریه میکردم. همه چیز منفی بهت هجوم مییاره. الان بعد از 8 سال از بیماری، اعتماد به نفس دارم. اعتماد به نفس پیامد تنها شدنمه. تنها شدنم هم مال اچآیوی گرفتنمه.
عدم پذیرش کودکان ایدزی در مدارس؟!
اپیدمی ایدز باعث ایجاد واکنشهای منفی در مردم شده است که از ممنوعیت ورود افراد آلوده به ویروس اچآیوی به خانه تا ایزوله شدن آنها در خانواده، اخراج از محیط کار و عدم پذیرش کودکان مبتلا در مدرسه متغیر است. واکنشهای منفی فوق باعث شکلگیری رفتار در افراد مبتلا میشود و اثربخشی اقدامات پیشگیری از ایدز مانند استفاده از کاندوم، برنامه پیشگیری از انتقال عمودی بیماری از مادر به فرزند و انجام آزمایش اچآیوی را محدود میکند.
ایدز به علت همراهی با مرگ باعث اضطراب میشود. افراد مبتلا به ایدز حمایتهای اجتماعی کمتری را در مقایسه با مبتلایان به سرطان دریافت میکنند. افراد مبتلا به اچآیوی پس از ابتلا به بیماری دچار مشکلات متعددی میشوند و در معرض خطر مشکلات سلامت روان به خصوص افسردگی و اضطراب قرار میگیرند. داشتن تجربه یک بیماری حاد، تغییر در وضعیت کاری و قبول پایبندی به رژیمهای دارویی پیچیده به عنوان یک منبع دائمی استرس برای افراد مبتلا مطرح است.
عوارض دارویی درمان ایدز چیست؟
یافتههای این پژوهش همچنین حاکیست: درمانهای دارویی میتواند باعث عوارض دارویی شدید در بیماران مبتلا شود. مصرف دارو حتی علیرغم نداشتن عوارض جانبی به عنوان یک یادآور روزانه از این واقعیت برای فرد است که او مبتلا به بیماری است. لذا این امر نیز میتواند به عنوان یک منبع دائمی استرس برای افراد مبتلا باشد. در بسیاری از موارد تشخیص ایدز با تبعیض و طرد قطعی فرد مبتلا همراه است. علیرغم وجود درمانهای موفق، احتمال مرگ زودرس به علت داشتن رفتارهای بیمحابا و احتمال خودکشی در بیماران وجود دارد.
احساس تلخ بیثمری برای جامعه و نیاز شدید به حمایت اجتماعی
ترس از انگ در دو سوم بیماران باعث شده تا آنها خود را از جامعه ایزوله کنند. نیمی از بیماران احساس بیثمری برای جامعه داشتند. بیماران مورد بررسی در این پژوهش عنوان کردند که به علت ترس از افشای بیماری، ترس از درد، ترس از آینده خود و خانواده و ترس از مرگ، نیاز به حمایت اجتماعی دارند. این بیماران تغییر در وضعیت شغلی، عدم توانایی انجام کار و فعالیت مشابه قبل از ابتلای به بیماری، نبود امکان ارتقای شغلی و نداشتن فرصتی برای فعالیتهای تفریحی و سرگرمی را بیان کردند. بیماران مشکلات مادی داشتند و از این میترسیدند که به همین دلیل در آینده نتوانند از تغذیه و مراقبت کافی برخوردار شوند.
تغییر الگوی رفتار جنسی بیماران
علیرغم اینکه بعضی از بیماران، از نگرش منفی کادر درمانی نسبت به خود پس از اطلاع از ابتلای به بیماری ناراحت بودند، ولی اغلب آنها حمایت خوبی را از جانب کادر درمانی برنامههای ایدز به خصوص در زمان نیاز به مراقبتهای اساسی نظیر جراحی عنوان کردند. احساس نیاز برای داشتن زندگی بدون انگ، ترس یا استرس از سوی بیماران عنوان شده است. بیشتر افراد میگفتند که مجبور شدند الگوی رفتار جنسی خود را تغییر دهند.
در پژوهش کیفی دیگری که بر روی بیماران مبتلا به اچآیوی ایدز در ایران انجام شده است و در این پژوهش مورد اشاره قرار گرفته است، تقریبا تمامی بیماران، انگ و تبعیض را از طرف کارکنان بخش سلامت تجربه کردند که پیامد این انگ و تبعیض در بیماران به تعویق انداختن یا اجتناب از دریافت خدمات درمانی، پرهیز از افشای بیماری به کادر درمانگر، کاهش انگیزه برای حفظ سلامت، ایجاد حس کینهتوزی و انتقام، استفاده از طب مکمل برای درمان بیماری و تجربه استرس عاطفی است.
ایدز، شاید ننگآورترین وضعیت پزشکی در جهان
طرد اجتماعی و عدم تامین مالی منعکسکننده استیگمای خارجی بوده که 84 درصد افراد دچار مشکلات مالی شدند. اچآیوی – ایدز، شاید ننگآورترین وضعیت پزشکی در جهان باشد. مبتلایان به اچآیوی، اغلب برای آلودگیشان مسئول شناخته میشوند. زیرا اچآیوی از رفتارهایی مثل تماسهای جنسی غیر ایمن و سوء مصرف مواد ناشی میشود که مردم باید از آنها اجتناب کنند.
لزوم ارتقای آگاهی مردم
با بالا بردن آگاهی به ویژه از طریق رسانههای ارتباط جمعی میتوان ضمن رفع قبح بیماری، از طرد اجتماعی، انگ و تبعیض افرادی که با اچآیوی زندگی میکنند پیشگیری کرد. اثرات روانی ایجاد شده در بیماران نه تنها به باور آنها مبنی بر لاعلاج بودن بیماری بر میگردد، بلکه تا حد زیادی به قبح بیماری ایدز در کشور مربوط است که این امر به دلیل نگرش منفی مردم به ایدز به عنوان یک بیماری آمیزشی است. با ارتقای آگاهی عامه مردم و بهبود ارائه خدمات میتوان ضمن رفع پیامدهای روانی بیماران، باعث بهبود کیفیت زندگی مبتلایان شد. از طرفی از انتشار بیشتر بیماری به دلیل عدم افشای آن در خانواده، مراکز ارائه خدمات و در ارتباط با شریک جنسی پیشگیری کرد.
پوشش بیمهای و سقف تعهدات برای ایدزیها افزایش یابد
علیرغم اینکه در ایران، بسیاری از خدمات درمانی سرپایی و آزمایشگاهی برای این گروه از بیماران رایگان است، ولی به دلیل افزایش طول عمر و نیاز بیشتر به خدمات درمانی تخصصی و بیمارستانی، لازم است تا پوشش بیمهای و سقف تعهدات آن برای بیماران افزایش یابد.
سطح بالای هموفوبیا در جوامعی که انگ زیاد است
همان طور که در سایر مطالعات نیز مشخص شده است، وجود حس تعلق به یک گروه حمایتی ایدز، به بیماران کمک میکند تا با انگ و تبعیضی که در جامه احساس میکنند مقابله نمایند. لذا حمایت مسئولین از ایجاد گروههای حمایت کننده از افرادی که با اچآیوی زندگی میکنند به رفع انگ و تبعیض از بیماران کمک میکند. مطالعات نشان داده در جوامعی که انگ زیاد است، در آن جوامع سطح بالایی از هموفوبیا وجود دارد. برای رفع انگ بیشتر از آموزش، به کار فرهنگی در این زمینه نیاز است.
این پژوهش پیشنهاد میکند که به منطور رفع انگ و تبعیض از بیماران، آگاهی جامعه و کادر درمانی ارتقا یابد که قطعا برای رسیدن به این هدف، آموزشهای همگانی و مکرر رسانههای ارتباط جمعی تاثیر بسزایی خواهد داشت. همچنین باید با تشویق و حمایت مسئولین از تشکیل گروههای حمایتی در خصوص ایدز، به رفع انگ و تبعیض از بیماران در جامعه کمک شود. در نهایت این که پوشش بیمه همگانی و جامع در بهرهمندی بیشتر مبتلایان از خدمات درمانی تخصصی تاثیر به سزایی دارد. این امر با تغییر در سیاستگذاری و برنامهریزی مسؤولان میسر خواهد شد.
</
I
U
PNU
http://najvayemehrbani.blogfa.com/