-
-
05-15-2013 04:07 PM
# ADS
نشان دهنده تبلیغات
-
موضوعات مشترك در بخش تئوري و عملي OD و MISاهداف مشترك: اجراي يك طرح تغييري بهبود تأثيرات سازماني بهبود در روابط درون سازمانيبنيانهاي نظري مشترك: تئوري سيستمهاي عموميتئوري مديريت عموميمشكلات مشترك: فائق آمدن بر مقاومتها در برابر تغيير جلبنظر حمايتي مديران ارشد توسعه و گسترش تكنيكهاي اجراي تغييرات
مشاركت OD در اجراي MIS
ODداراي پتانسيلي است كه براي متخصصان MIS در هر دو قسمت تئوري و كاربردي مؤثر و مفيد است. گرچه زمينههاي OD و MIS منحصر به اين مباحث نميگردد ولي تعداد مثال ها درباره عقايد و آرا OD و تكنيكهايي كه به طراحي سيستمهاي اطلاعاتي يا تئوري نزديك است ميتواند مختصر شود.
مشاركت تئوري
تئوري سيستماتيك در زمينه OD هنوز به صورت استنتاجي است. تمركز به روي OD بيشتر از قسمت تئوري است هر چند تئوريهاي مختلفي وجود دارد كه اساس و پايه OD را تشكيل ميدهد كه ميتواند ناشي از توجه به روابط در اجراي MIS باشد. يك رويكرد طرح تغييري OD كه به وسيله تعدادي از MIS مورد پذيرش قرار گرفته مدل دايناميك لوين/ اسكين است. در اين مدل تغييري سه مرحله پردازشي وجود دارد:
مرحله اول ufreezing، كه شامل توسعه و گسترش "احساس نياز" براي تغيير سازمان با تشويق فردي است. بدين صورت كه نارسائيهاي موجود در سيستم نشان داده شود. در نتيجه افراد براي تبديل سيستم به يك سيستم جديد تشويق ميشوند.
مرحله دوم تغيير، در اين فاز MIS جديد يا تغيير جديد معرفي ميگردد. افراد با سيستم جديد آشنا شده و براي استفاده از آن آموزش ميبينند.
مرحله سوم refreezing، كه شامل تثبيت تغييرات و يكپارچه نمودن گرايشات و رفتارهاي جديد در سازمانهاي همكار و مرتبط است كه باعث ميگردد تغيييرات به صورت ماندگار در مؤسسه تبثيت گردد.
كاربرد اين مدل در كليه پروژههاي موفقيتآميزدردانش مديريت وكاربردMIS به اثباترسيدهاست.
Ufreezing مرحلهاي است كه بسياري از اجراكنندگان MIS در گذشته به آن توجهي نداشتند. اگر متخصصان اطلاعاتي بخواهند پروژههايشان نتايج مثبتي به همراه داشته باشد بايد مراحل اجرايي را برنامهريزي نمايند و از اين كه كاربران مايل به استفاده از سيستم جديد هستنداطمينان حاصل نمايند و كاربران بقبولانند كه با اين سيستم جديد مشكلاتشان مرتفع ميگردد. مرحله Ufreezing بيشتر شامل استفاده از ديدگاه هاي فردي يا تشخيصي براي تعيين نيازهاي اطلاعاتي كاربران است كه اين نيازمند جلسات تشخيص گروهي، سؤال و جواب، بازخوردهاي احساسي و يا حتي مشاهدات رفتاري افراد در شغلشان است.
Refreezing بيشتر شامل جلسات گروهي، تحقيق و بررسي و بيشتر آموزش و يا ديدگاههاي رفتاري است.
نكته قابل توجه اين است كه اجرا يا تغيير سيستم، مانند يك پردازش تغييري در مراحل مختلف براي تأثير بر زيرمجموعههاي سازمانينيازمند تشخيص دقيق وكامل مشكلات طراحيمراحل اجرايي براي استقرار سيستم اجتماعي مطلوب جهت تغيير سيستم فني است. تحقيقات Rensis Likert در رابطه يا طراحي كاربردي سيستم براي مشاوران خارجي است كه ابتدا ميبايد نوع سازماني را كه با آن در ارتباط هستند را تحليل كلي نمايد قبل از آن كه MIS آن سازمان را مشخص كنند، Likert يك ديدگاه سيستمي را براي سازمانهاي در حال تغيير مشخص نمود كه ميبايست بيشتر از آن كه atomistic باشند به صورت گسترش يافته عمل نمايند. در ترتيب سازماني sche me تغييرات شامل تغيير از يك سيستم به سيستم ديگر است. بر طبق نظريه Likert "اگر سازمان درنظر دارد كاربريش را از سيستم 1 به 2 و از 2 به 3 يا 4 تغيير دهد ميبايست طرحي شفاف و روشن براي اعمال تغييرات، مديريتها، تصميمگيريهاي جمعي، راهحل ها، ديدگاهها، ساختارسازي و جبران خسارت احتمالي و غيره داشته باشد. "
تغيير در ابتدا ميبايست با دگرگونكردن بيشتر سيستمهاي متغير داراي نفوذ شروع شود وسپس بهصورت سيستماتيك در تمام سازمان مشخص گردد.تئوري Likert مرتبط است با ديدگاه تمركز-عدم تمركز در MIS و ديدگاهها در روابط بايد توسط طراحان سيستم درنظر گرفته شود و مزاياي تشكيل شبكه كامپيوتري در سازمان روشن گردد.
"وارنر بنيس" يك تئوري يكپارچه را درباره تغييرات سازماني گسترش داد كه در آن به نقش مشاوران تغييردهنده و برنامههاي تغييردهنده و همچنين استراتژيهاي تغييردهنده در سازمان پرداخته است. او عقايد و نظراتي را تعيين نمود كه برا ي اندازهگيري ميزان تغييرات استفاده ميشود وهمچنين به جزئياتي درباره پردازش آموزشهاي آزمايشگاهي ميپردازد. متخصصان MIS بايد به پيشبينيهاي بنيس درباره زندگي سازماني در دهه 1990 توجه نمايند. او پيش بيني نمود كه ميزان آشفتگي محيطي افزايش مييابد و تكنولوژي به سرعت تغيير خواهد كرد و نقش كاربرد رويكردهاي طراحي پروژهها در ساختار سازمانها اهميت خواهد يافت. صاحبنظر ديگر در رابطه با محيط OD "كريس آرگريس" است يك تئوري جامع را براي پردازش تغييري گسترش داد كه البته به صورت كاربردي با توجه به آموزش و يادگيري بايد در ابتدا جايگاه خود را قبل از آن كه تغييرات تأثيرشان را نشان دهند در سازمان تثبيت كند.
با توجه به نظر " آرگريس" روابط بين دو نفر نميتواند معنادار باشد بدون داشتن آزادي و تبادل اطلاعات احساسي و روانشناختي يا به اصطلاح ديگر اطلاعات معنادار و معتبر. در رابطه با تحليل گران سيستمي است هنگامي سعي ميكنند اطلاعات موردنياز كاربران را از طريق مصاحبههاي ساخت يافته تعيين نمايند گزارشات دلسردكنندهاي دريافت ميكنند.
در طرح آرگريس عدمموفقيت مصاحبهها ممكن است به دليل جوابهاي غيرصحيح در شيوه معمول و رايج باشد و همچنين شكست در برقراري ارتباط با گرايشات و احساست كاربران تئوريهاي مختلف مديريت درباره يك ادراك جمعي براي فهم سازماني و عوامل رفتاري در اجراي MIS بحث مينمايند. مهمترين مسئله براي شاغلان MIS و محققان OD توسعه تكنيكهاي مخصوصي براي پرورش تغيير سازماني است.
اطلسATLAS ( از القاب حضرت عباس به معنی بسیار شجاع )
-
اطلسATLAS ( از القاب حضرت عباس به معنی بسیار شجاع )
-
براي دستيابي به حداكثر موفقيت، پروژه تغيير سازماني بايد از طرف مديران ارشد كاملاً حمايت شود. نوع طرح كلي برنامهاي كه در اينجا مورد بحث و بررسي قرار گرفت به سادگي از سوي مديران به دلايل مختلف حمايت نميشود مانند:
1. مديران ارشد لزوماً نياز به تغيير گستردهاي را احساس نميكنندخصوصاً اگر ديدگاهشان درباره MIS اين باشد كه مراحلي است براي انجام امور معمول به صورت مؤثرتر.
2. هزينه ناشي از خريد سخت افزار و نرمافزار و همچنين هزينههاي پرسنل MIS نيز باعث بروز مقاومتهايي ميگردد.
3. و اين كه اين گونه برنامه ها اولويت كمتري در نظر گرفته ميشود.
به طور خلاصه تتصميم گيري براي استفاده يا عدم استفاده از OD بايد در سطوح مديريتي بالا گرفته شود. براي اتخاذ تصميمات درست، مديرن بايد نيازهاي خاص سازمان و مشكلات آن را با توجه به اطلاعات و تغيير سيستم اطلاعاتي مورد توجه قرار دهند.
تيم مشاور OD-MIS
براي دستيابي به يك تغيير جامع و كامل ساختاري-اجتماعي در پاسخ به تغييرات تكنيكي ناشي از اجرا يا اصلاح يك MIS، يك پروژه تغييري بايد با همكاري يك مشاور سيستمهاي اطلاعاتي و يك مشاور توسعه سازماني صورت گيرد. (به جدول4 مراجعه شود)
جدول 4- جلسات پاسخگويي مشاوران OD-MIS

اين همكاري نياز MIS از طرف مديران ارشد، بدين ترتيب كه اجراي MIS تنها تغيير سختافزارها و نرمافزارها نيست. به دليل اين ديدگاه اشتباه متخصصان سيستميدر ابتدا بهتغييرات فنيظاهري ميپردازند در حالي كه متخصصان OD بايد در آن جا به تأثيرات اجتماعي ناشي از تأثير تغييرات بپردازند. مديران ارشد بايد تصميماتشان را با توجه به تغييرات ساختاري اتخاذ نمايند اما مشاوران OD بايد در ساختن اين تغييرات ساختاري براي كل پرسنل كمك نمايند. پرسنل MIS و مشاوران OD بايد مشتركاً به طراحي و اجراي فرآيندهاي تغيير بپردازند. متعاقب فاز احرايي هنگامي كه متخصصان MIS در حال آزمايش و رفع اشكالات فني سيستم هستند، متخصصان OD بايد به شناسايي و مشكلات انساني سيستم بپردازند. مشاوران سيستمها بايد به روي مزاياي ارزشي و تحليلهاي فني تمركز كنند و مشاوران OD به اندازه گيري ميزان رضايت كاربران و الگوهاي رفتاري سوق دهنده به سمت سيسم جديد بپردازند. يك تيم مشاور OD-MIS كه مؤثر مفيد است، يك آلتوناينو را براي رويكردهاي جاري آماده مي كند كه در حوزه MIS در سازمان براي طراحي و تغيير سيستم مؤثر و مفيد است. يك متخصص OD رويكردي ساختاري و سيستماتيك را براي مديران و ديگر كاربران MIS مهيا مي كند. مسلماً رويكرد تيمي شامل مشاركت و حمايت مشاورهاي در علم مديريتي و تحقيقاتي است اما غالباً به آن توجه نمي شود.تحليلگران سيستمي براي آموزش كاربران جهت برقراري ارتباط زمان اندكي دارند. مشاورزان مورداستفاده در پروژه تغييري حتماً لازم نيست از خارج سازمان باشند و مي توانند شامل اعضاي سازمان گردند. مزايا و معايب استفاده از مشاوران داخلي همانند استفاده از مشاوران خارجي يكسان است و سازمانها ميتوانند برنامهاي براي اين مبحث در هنگام برنامهريزي براي پروژه تغييري تعيين كنند. به عنوان مثال يك راهحل قابل تصور، داشتن يك تيم مركب از مشاوران داخلي و خارجي است مانند استفاده از متخصصان MIS داخلي و OD خارجي. متخصصان MIS داخلي بايد ارتباطات فني را با سيستم فني بهينه سازند و ادامه آن را در صورت هر گونه تغييري، تضمين نمايند. مشاوران OD خارجي نيز بايد كاربران را در تعيين گرايشات و نيازهايشان ياري كنند.
8. نتيجه
روش تغييري MIS يك رويكرد مشاركتي براي اجرا يا اصلاح سيستم است. بدين ترتيب گسترش سيستمهاي اطلاعاتي به سهولت انجام مي گيرد كه شامل بسياري از نشانگرهاي رايج و تمرينهايي كه مديران توسعه مي دهند ميشود كه در اطلاعات تغييردهنده در شبكه ارتباطي شبكه به كار ميبرند. برنامه هاي OD به مديران مياني و سطح بالا در سازمان ها كمك مي كند. بنابراين آنها بايد در اجراي پروژه هاي MIS خصوصاً در مراحل نهايي نصب آن همكاري كامل نمايند.
استفاده از تيم مشاور OD-MIS تضمين نميكند كه مشكلات رفتاري ناشي از اجراي MIS كاملاً رفع شود زيرا كنترل متغيرهاي شناخته سازماني كه در خروجيهاي برنامههاي توسعه MIS تأثير است ممكن نيست مانند: اندازه سازمان، ميزان تمركز به روي كنترل مديريتي، چهارچوب زماني در عملكرد شركت يا ميزان توسعه كه توسط گروه MIS در سازمان به صورت رسمي درآمده است، هرچند كه تيم مشاوره ميتواند براي بهبود و رسيدن به موفقيت روابط تشويقي را در سازمان بهبود بخشند و شرايط رواني مناسبي ايجاد نمايد. به طور خلاصه در يك رويكرد سيستماتيك براي اجرا يا تغيير MIS را افزايش دهند و استفاده از روش OD و اين كه آيا در بهبود تأثيرات MIS مؤثر است يا نه نيازمند تحقيقات و تجربيات بيشتر است.
اطلسATLAS ( از القاب حضرت عباس به معنی بسیار شجاع )