-
وظایف منتظران
1- تحصيل شناخت صفات و آداب و ويژگيهاي آن جناب
شناخت صفات و آداب و ويژگيهاي آن جناب به دليل عقل و نقل لازم ميباشد.
دليل عقل: چون آن حضرت (علیه السلام) امامي است که اطاعتش فرض و واجب ميباشد، و هر کس که اطاعتش واجب است بايد صفاتش را شناخت، تا با شخص ديگري که مقام او را به دورغ و ستم مدّعي گردد اشتباه نشود.
بنابراين شناخت و دانستن صفات مولايمان حضرت حجّت (علیه السلام) واجب است. و بايد دانست که لازم است صفات خاص آن حضرت شناخته شود آنچه را که از غير خودش جدا و تشخيص گردد، به گونهاي که بين مدّعي راستگو و دروغگو فرق بگذارد، و اين پوشيده نيست، و توضيح و بيان بيشتري براي اين دليل در بين گفتار ان شاء اللَّه تعالي خواهد آمد.
و امّا به دليل نقل: شيخ صدوق از حضرت ابوالحسن موسي بن جعفر (علیه السلام) روايت آورده که فرمود: هر کس در چهار چيز شک کند به تمام آنچه خداي - تبارک و تعالي - نازل فرموده کفر ورزيده است... يکي از آنها شناختن امام در هر زمان از جهت شخص و صفات او ميباشد.
و بر وجوب شناخت مولايمان - صلوات اللَّه عليه - به هر دو وجه اضافه بر آنچه گذشت - روايات و اخبار بسياري دلالت ميکند، از جمله:
1- در اصول کافي به سند صحيحي از زراره از حضرت امام صادق (ع) روايت آمده که فرمود: امام خودت را بشناس که اگر او را شناختي بر تو زيان نرساند که اين امر پيش بيفتد يا تأخير يابد. [1] .
2- و در همان کتاب به سند خود از فضيل بن يسار آورده که گفت: از حضرت امام صادق (علیه السلام) درباره فرموده خداي - تبارک و تعالي - پرسيدم :
«يَوْمَ نَدْعُوا کُلَّ أُناسٍ بِإمامِهِمْ»؛ [2]
روزي که هر مردمي را به امامشان فرا ميخوانيم.
فرمود: اي فضيل! امام خود را بشناس که اگر امامت را شناختي پيشتر شدن اين امر يا به تأخير افتادن آن، بر تو زيان نرساند، و هر کس امام خود را بشناسد سپس پيش از آنکه صاحب اين امر قيام کند بميرد، به منزله آن است که در ارتش آن حضرت نشسته باشد، نه، بلکه به منزله کسي است که زير پرچمش نشسته باشد.
راوي گويد: بعضي از اصحاب آن حضرت گفتند: به منزله کسي است که با رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) به شهادت رسيده باشد. [3] .
3- ...
4- ...
شناخت جز به دو امر حاصل نميگردد :
يکي: شناختن شخص امام (ع) به نام و نسب.
دوم: شناخت صفات و ويژگيهاي او.
و به دست آوردن اين دو شناخت از اهمّ واجبات ميباشد.
واجب بودن شناخت اوّل واضح است، و اضافه بر آنچه {در بخش اوّل کتاب مکیال المکارم} گذشت بر آن دلالت دارد روايتي که شيخ اجلّ محمد بن ابراهيم نعماني به سند خود از عبداللَّه بن ابييعفور آورده که گفت: به حضرت امام صادق (علیه السلام) عرضه داشتم:
مردي شما را دوست ميدارد و از دشمنتان بيزاري ميجويد، و حلال شما را حلال و حرامتان را حرام ميشمارد، و معتقد است که اين امر [امامت] بين شما هست و به غير شما بيرون نرفته،جز اينکه گويد: آنها در بين خود اختلاف کردهاند، و آنهايند امامان زمامدار، و هرگاه بر يک تن از خودشان متفق گردند و بگويند: اين است [آن صاحب امر] ما نيز خواهيم گفت: همين است
امام صادق (علیه السلام) فرمود: اگر [اين مرد] بر همين باور بميرد به مرگ جاهليّت مرده است. [4] .
پس در اين حديث دقّت کن که چگونه شناختن شخص امام را به نام و نسب واجب شمرده، و به کمتر از اين بسنده نکرده است، و همين مقدار بيان براي جويندگان کافي است.
اما واجب بودن شناخت صفات و ويژگيهاي امام (علیه السلام)
چون ما به خاطر اينکه به ديدار مولايمان و امام زمانمان مشرَّف نشدهايم از شناختن آن حضرت به صورت محروم ماندهايم، بنابراين اگر کسي در اين زمان ادعا کند که من صاحب الزمان هستم. راست و دروغش را جز به دو امر نميتوان دانست:
يکي آشکار شدن معجزه به دست او، و ديگر ظاهر شدن نشانههايي که ائمّه اطهار براي امام قائمي که در انتظارش هستيم بيان کردهاند.
پس هرگاه فرد مؤمن آن نشانهها را شناخت و از آن مکارمي که براي آن حضرت هست آگاه گرديد به هر صدايي گوش نخواهد داد، و بين راستگو و دروغگو فرق خواهد گذاشت.
2- رعایت ادب نسبت به یاد او
به اينکه مؤمن، آن حضرت (علیه السلام) را ياد نکند مگر با القاب شريف مبارکش، مانند: حجّت، قائم، مهدي، صاحب الامر، صاحب الزمان و غير اينها.
و ترک تصريح به نام شريف اصلي آن حضرت که اسم رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) است : «محمد» و علماي ما - که خداي تعالي رحمتشان کند - در حکم نام بردن مولايمان حضرت مهدي (ع) به نام اصلي، اختلاف کردهاند.
بعضي از آنها به طور کلّي - جز در حال تقيّه - آن را جايز شمردهاند مانند محدّث عاملي در کتاب وسائل [1] و برخي به طور مطلق آن را ممنوع دانستهاند، چنانکه ظاهر آنها از دو شيخ اقدم مفيد و طبرسي - قدس سرّهما - حکايت شده همين نظر است. و بعضي به طور مطلق آن را حرام شمردهاند مگر در دعاهاي رسيده از معصومين (علیه السلام)
به هر حال تحقيق سخن در اين باره اينکه: ياد کردن نام شريف معهود آن حضرت بر چند گونه تصور ميشود :
گونه اول: ياد کردن آن در کتابها، که در جايز بودن آن ترديد نيست به حکم اصل، و به جهت اين که دلايل منع شامل آن نميشود، و نيز به جهت آن که شيوه پيشينيان صالح و علماي عاملمان. و از زمان شيخ کليني تا زمان ما اينطور بوده که نام آن حضرت (علیه السلام) را در کتابهاي خود ذکر کردهاند، بدون اين که کسي بر آنان اعتراض نمايد.
گونه دوم: ياد کردن آن جناب با اشاره و کنايه، مانند اينکه گفته شود: اسم او اسم رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) است و کنيهاش کنيه آن حضرت ميباشد. اين نيز جايز است به همان ادلّهاي که در گونه نخستين گذشت.
به اضافه روايات متعددي که از طريق شيعه و سني از پيغمبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) رسيده که در آنها تصريح فرموده به اينکه: مهدي از فرزندان من است، نام او نام من و کنيهاش کنيه من ميباشد.
گونه سوم: ياد کردن آن حضرت در دعا و مناجات، به طوري که عنوان نام بردن در محافل و مجامع را نداشته باشد. ظاهراً در اين صورت نيز جايز است، به جهت اينکه دلايل جواز در اين قسمت جريان دارد، اضافه بر ورود آن در بعضي از دعاها و تعقيبات، ولي احوط آن است که ترک گردد، مگر اينکه در روايت صحيحي رسيده باشد، (خوب دقت کنيد).
گونه چهارم: ياد کردن آن حضرت در مجامع و غير آنها به طور سرّي و در دل، و حق آن است که در اين صورت نيز جايز باشد.
روايتي که در مستدرک با سندي از حذيفه بن اليمان آمده که رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در خبر وصف حضرت مهدي (علیه السلام) فرمود: «و او است که به طور آشکارا پيش از قيامش کسي نامش را نبرد مگر کافر به او». [2]
گونه پنجم: ياد کردن اين اسم شريف در مواقع ترس، مانند: محافل و مجالس دشمنان دين که تقيّه با آنان واجب است، و هيچ اختلافي از هيچ يک از متقدمين و متأخّرين در حرمت اين قسم نيست.
گونه ششم: ياد کردن نام آن حضرت در مجالس که ترس و تقيّهاي در آنها نيست، و اين گونه است که معرکه آرا و جاي بحث و گفتگو ميباشد. و مختار نزد من{نویسنده}
در سخن بعضي ديگر شهرت اين قول حکايت شده، به دليل اخبار صحيح از جمله:
1 - شيخ صدوقرحمه الله به سند صحيحي از ابوهاشم جعفري روايت آورده که گفت: شنيدم امام هادي (علیه السلام) ميفرمود: «جانشين بعد از من پسرم حسن است، پس چگونه خواهيد بود در جانشين پس از جانشين؟ راوي گويد: عرضه داشتم: خداوند مرا فداي تو گرداند! چرا؟ فرمود: زيرا که شما شخص او را ميبينيد و بردن نامش براي شما روا نيست. گفتم: پس چگونه او را ياد کنيم؟ فرمود: بگوييد حجّت از آل محمد - صلّي اللَّه عليه وعلي آبائه الطاهرين المعصومين -». [3]
2 - شيخ صدوقرحمه الله به سند صحيحي، از حضرت امام صادق (علیه السلام) روايت کرده که فرمود: «صاحب اين امر مردي است که هيچ کس با اسمش او را ياد نکند، مگر اينکه کافر باشد». شيخ کليني نيز به سند صحيحي اين خبر را چنين روايت نموده: «صاحب اين امر را کسي به نامش اسم نبرد مگر کافري». [4] .
3-
...
16-
-----------------------------------------------------------------
[1] وسائل الشيعه، 487:11 باب 33 ذيل 7 و 8.
[2] مستدرک الوسائل، 380:2 ح 14.
[3] کمالالدين، 381:2 باب ذيل ح 5.
[4] اصول کافي، 333:1 باب در نهي از اسم ح 4.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
09-14-2012 11:41 PM
# ADS
نشان دهنده تبلیغات
-
3- محبت او بطور خاص
بدانکه در وجوب محبت تمام ائمه معصومین - سلام اللَّه عليهم أجمعين - ترديدي نيست، و اينکه دوستي ايشان بخشي از ايمان و شرط قبولي اعمال است. و در اين باره اخبار متواتر ميباشد. ولي در اهتمام به محبّت مولايمان حضرت حجّت (ع) خصوصيتي هست که سبب شده به طور خصوص به آن امر گردد و اين از دو جهت است :
{به جهت} عقل :
توضيح اينکه سرشتها بر محبّت کسي که به آنها نيکي کند و هرکه واسطه احسان به. آنها باشد، ساخته شده است، از همين روي در حديث از تفسير امام (ع) آمده که:
خداي تعالي به موسي وحي فرمود که مرا نزد خلقم محبوب کن و خلقم را نزد من محبوب گردان.
موسي گفت: اي پروردگار! چگونه اين کار را انجام دهم؟
فرمود: به آنان نعمتها و بخششهاي مرا يادآوري کن تا مرا دوست بدارند.
و در مجالس صدوقرحمه الله به سند خود، از ابن عباس آمده که گويد: رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: خداوند را دوست بداريد، به جهت آنچه از نعمتهاي خويش به شما ميدهد و مرا به جهت دوستي خداي - عزّوجلّ - دوست بداريد و اهل بيتم را به خاطر دوستي من دوست بداريد.
و چون از آنچه در {پست شماره 40 این تاپیک} پيشتر آورديم، پارهاي از احسان مولايمان حضرت حجّت (علیه السلام) را نسبت به ما و حقوقش را بر ما دانستي و اينکه تمام آنچه از نعمتهاي فراوان و عناوين بيپايانِ خداوند ما را فرا گرفته به برکت مولايمان (ع) و به واسطه او است، پس عقل حکم ميکند که او را دوست بداريم، بلکه نهادهاي ما بر محبّت او سرشته شده است.
{و به دلیل} نقل :
سيد محدّث بحرانيرحمه الله در کتاب «غاية المرام» [1] به نقل از نعماني، به سند خود، از رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) روايت آورده که فرمود:
خداوند در شب معراج به من وحي فرمود: اي محمد! چه کسي را در زمين بر امّتت جانشين کردهاي؟ - و حال آنکه او بهتر ميدانست -
گفتم: اي پروردگار! برادرم را.
فرمود: علي بن ابي طالب را؟
گفتم: آري پروردگارا!
فرمود: اي محمد! من به زمين نظري افکندم، پس تو را از آن برگزيدم، پس من ياد نميشوم تا اينکه تو با من ياد شوي، من محمود هستم و تو محمّد هستي. سپس بار ديگر بر آن نظر افکندم و از آن علي بن ابيطالب (ع) را برگزيدم، پس او را جانشين تو قرار دادم، که تو سيّد پيغمبراني و علي سيّد اوصيا و براي او اسمي از اسمهايم را قرار دادم که من اعلي هستم و او علي است.
اي محمد! اگر بندهاي از بندگانم آنقدر مرا پرستش نمايد تا اينکه به هلاکت رسد، سپس در حالي که منکر ولايتتان باشد مرا ملاقات کند، او را به جهنم خواهم برد.
سپس فرمود: اي محمد! آيا ميخواهي آنان را ببيني؟
گفتم: آري.
فرمود: در پيش رويت بپاخيز.
چون پيش رفتم، ناگاه ديدم علي بن ابيطالب را و حسن بن علي و حسين بن علي و علي بن الحسين و محمد بن علي و جعفر بن محمد و موسي بن جعفر و علي بن موسي و محمد بن علي و علي بن محمد و حسن بن علي و حجّت قائم (علیه السلام) که همچون ستاره درخشاني در ميان آنها بود.
گفتم: اي پروردگار! اينان کيستند؟
فرمود: اينان امامان هستند و اين قائم است حلالم را حلال و حرامم را حرام مينمايد و از دشمنانم انتقام ميگيرد. اي محمد! او را دوست بدار، که من او را و دوست دارنده او را دوست دارم.
اين حديث دلالت دارد بر اينکه در محبّت آن حضرت ويژگياي هست که مقتضي امر مخصوص از سوي خداي تعالي گرديده، با اينکه محبّت همه امامان (ع) واجب است و سرّ اين مطلب چند چيز است، از جمله :
1 - مجبّت و شناخت آن حضرت از محبّت و معرفت امامان ديگر (علیه السلام)جدا نميگردد، ولي عکس آن چنين نيست (يعني ممکن است کسي نسبت به امامان ديگر محبّت و معرفت داشته باشد، ولي نسبت به آن حضرت معرفت و محبّت نداشته باشد). بنابراين اگر انسان آن بزرگوار را بشناسد و او را دوست بدارد، حقيقت ايمان در او کامل ميگردد.
و شاهد بر اين است آنچه در مجلّد نهم بحار [2] به نقل از کتاب «الفضائل» آمده، از امام رضا (علیه السلام)، از پدرانش، از رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در حديثي که در آن نامهاي امامان (علیه السلام) را ياد کرده، تا آنجا که فرمود: هر کس دوست ميدارد خداوند را ملاقات کند، در حالي که ايمانش کامل و اسلامش نيکو باشد، بايد که ولايت حجّت صاحب الزمان منتظَر را دارا گردد، پس اينان چراغهايي در تاريکي و امامان هدايت و نشانههاي تقوا هستند، هر کس آنان را دوست بدارد و ولايتشان را دارا شود، من براي او ضمانت ميکنم که خداوند او را به بهشت خواهد برد.
2 - چيره شدن دين و غالب گرديدن مسلمين بر کافرين به دست آن حضرت و با ظهور آن جناب به طور کامل انجام ميگردد.
3 - آنچه در بعضي از روايات آمده، که آن حضرت بعد از امير المؤمنين و امام حسن و امام حسين (علیه السلام) از ساير امامان افضل است، چنانکه سيد بحراني در کتاب «غاية المرام» [3] در باب بيست و سوم از نعماني آورده که به سند خود، از امام صادق، از پدرانش (ع) روايت کرده که رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: خداوند از بين روزها، جمعه و از ماهها، ماه رمضان، و از شبها، شب قدر را برگزيد و از مردم، پيغمبران را اختيار کرد و از ميان پيغمبران، رسولان او را و از رسولان، مرا و علي را از من برگزيد و از علي، حسن و حسين را اختيار فرمود و از حسين، اوصيا را برگزيد، که از قرآن تأويل ياوهگويان و کجروي باطلجويان و توجيه جاهلان را دور ميکنند و نهمين ايشان باطن ظاهر آنان است و او افضل آنها ميباشد.
و مؤيّد اين مطلب است آنچه در بحار از حضرت امام صادق (علیه السلام) روايت شده که:
از آن جناب سؤال شد: آيا قائمعليه السلام متولد شده؟
فرمود: نه. و اگر زمانش را درک ميکردم در تمام عمر با او به خدمت ميپرداختم.
-----------------------------------------------------------------
[1] أمالي، 219.
[2] بحار الانوار، 296:36 باب 41 ح 125.
[3] غاية المرام، 188 باب 23 ح 101.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
4- محبوب نمودن او میان مردم
و اين امر دلالت دارد تمام آنچه در امر سوم بيان کرديم{پست قبلی}، به جهت دلالت عقل بر اينکه هر کس محبّتش واجب و نيکو است، سزاوار است او را محبوب نمود.
و نيز دلالت ميکند بر آن محتواي فرموده خداي تعالي در حديث موسي (ع) که: مرا در ميان آفريدگانم محبوب ساز....
و به طور صريح بر آن دلالت ميکند، آنچه در «روضه کافي» به سند خود، از حضرت ابي عبد اللَّه صادق (ع) آورده که فرمود: خداوند رحمت کند بندهاي که ما را نزد مردم محبوب نمايد و ما را در معرض دشمني و کينهتوزي آنان قرار ندهد. همانا به خدا سوگند! اگر سخنان زيباي ما را براي مردم روايت ميکردند، به سبب آنان عزيزتر ميشدند و هيچ کس نميتوانست بر آنان وصلهاي بچسباند، ولي يکي از آنان کلمهاي را ميشنود، پس ده کلمه از پيش خود بر آن ميافزايد. [1] .
و در مجالس صدوقرحمه الله به سند خود آورده، از امام صادق (ع) که فرمود: خداوند رحمت کند بندهاي را که مودّت مردم را به سوي ما کشاند و به آنچه ميشناسند، با آنان سخن بگويد و آنچه را منکرند، واگذارد. [2] .
-----------------------------------------------------------------
[1] روضةالکافي، 229 ح 293.
[2] أمالي، 61.
منبع :پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
5- انتظار فرج و ظهور آن حضرت
سخن در اين باره در چند مبحث واقع ميشود :
مبحث اول : فضيلت انتظار و ثواب منتظر و انتظار پيغمبران و امامان نسبت به اين امر
در اين باره همين بس، که حضرت سيد الساجدين (ع) در دعاي عرفه بر منتظران درود فرستاده و براي آنان دعا کرده، بعد از دعا کردن براي مولايشان [امام زمان] (علیه السلام) و اضافه بر آن روايات بسياري بر اين مقصود دلالت دارد، از جمله :
1 - در «کمال الدين» از حضرت ابي عبد اللَّه امام صادق (ع) آمده که فرمود: هر کس از شما بر اين امر در حال انتظار آن بميرد، همچون کسي است که در خيمه قائم (علیه السلام) بوده باشد. [1] .
...
4 - در کتاب «کمال الدين» از حضرت ابي عبد اللَّه امام صادق، از پدرانش (ع) آمده که فرمود: منتظر امر (حکومت) ما بسان آن است که در راه خدا به خون غلتيده باشد. [2] .
...
27- ...
مبحث دوم : در وجوب انتظار حضرت قائم بر همه افراد
و بر اين مطلب دلالت ميکند روايتي که ثقة الاسلام کلينيرحمه الله در اصول کافي به سند خود، از اسماعيل جعفي آورده که گفت: مردي بر حضرت ابوجعفر امام باقر (علیه السلام) وارد شد و صفحهاي در دست داشت.
حضرت باقر (علیه السلام) به او فرمود: اين نوشته مناظره کنندهاي است [3] که پرسش دارد از ديني که عمل در آن مورد قبول است.
عرض کرد: رحمت خداوند بر تو باد! همين را خواستهام.
حضرت ابوجعفر باقر (علیه السلام) فرمود: گواهي دادن به اينکه هيچ معبود حقّي جز خداوند نيست و اينکه محمد بنده و رسول او است و اينکه اقرار کني به آنچه از سوي خداوند آمده و ولايت {خاندان} ما و بيزاري از دشمن ما و تسليم به امر ما و پرهيزکاري و فروتني و انتظار قائم ما، که ما را دولتي است که هر وقت خداوند بخواهد آن را خواهد آورد. [4] .
و در کتاب {کمال الدین} به دو سند صحيح، از حضرت ابي عبد اللَّه امام صادق (علیه السلام) آمده که فرمود:
نزديکترين حالات بندگان نزد خداي - عزّوجلّ - و خشنودترين هنگام او از آنان، زماني است که حجّت خداي را نيابند و براي آنها آشکار نشود و از ديدگان آنها پوشيده بماند که جايگاهش را ندانند و در عين حال بدانند که حجتها و بينات الهي باطل نشده، پس در آن هنگام هر صبح و شام منتظر باشند که شديدترين خشم و غضب خداوند بر دشمنانش موقعي است که حجّت خود را از آنان مخفي بدارد و بر آنان آشکار نگردد، البتّه خداوند دانسته است که اولياي او در ترديد واقع نميشوند و اگر ميدانست که آنها در شکّ ميافتند، يک چشم برهم زدن حجّت خود را از آنان نهان نميساخت و اين جز زير سر اشرار مردم خواهد بود. [5] .
مبحث سوم : معني انتظاري که در اين اخبار به آن امر گرديده است
انتظار حالتي است نفساني که آمادگي براي آنچه انتظارش را ميکشيم، از آن بر ميآيد و ضدّ آن يأس و نا اميدي است.
پس هر قدر که انتظار شدیدتر باشد، آمادگی و مهیا شدن قوی تر خواهد بود، نميبيني اگر مسافري داشته باشي که در انتظار مقدمش به سر ميبري، هرچه هنگام آمدنش نزديکتر شود، مهيّا شدنت فزوني مييابد، بلکه احياناً خوابت به بيداري مبدّل ميگردد، چون انتظارت شديد است. و همانطور که مراتب انتظار از اين جهت متفاوت است از جهت محبّت نسبت به کسي که در انتظارش هستي، نيز مراتب متفاوتي دارد، پس هر چه محبّت شديدتر و دوستي بيشتر باشد، مهيّا شدن براي محبوب زيادتر ميشود و فراقش دردناکتر ميگردد، به گونهاي که منتظِر، از تمام اموري که مربوط به حفظ خودش هست، غافل ميماند و دردهاي بزرگ و محنتهاي شديد را احساس نميکند!!!
بنابراين مؤمني که منتظر آمدن مولايش ميباشد، هر قدر که انتظارش شديدتر است، تلاشش در آمادگي براي آن به وسيله پرهيز از گناه و کوشش در راه تهذيب نفس و پاکيزه کردن درون از صفات نکوهيده و به دست آوردن خويهاي پسنديده بيشتر ميگردد، تا به فيض ديدار مولاي خويش و مشاهده جمال انورش در زمان غيبتش رستگار شود، همچنانکه براي عده بسياري از نيکان اتفاق افتاده است.
-----------------------------------------------------------------
[1] کمالالدين، 644:2 باب 55 ح 1.
[2] کمالالدين، 645:2 باب 55 ح 6.
[3] احتمال دارد که کلمه (مخاصم) که در اين حديث آمده نام شخصي باشد که از مطلب مزبور پرسش کرده بود. (مترجم).
[4] اصول کافي، 22:2 ح 13.
[5] کمالالدين، 339:2 باب 33 ح 16.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
6- اظهار اشتياق به ديدار آن بزرگوار
و اين از نشانههاي دوستان و مواليان آن جناب است و در خوبي و استحباب آن هيچ ترديدي نيست، چون در دعاهاي روايت شده براي آن حضرت، اين معني آمده است.
و بر اين مطلب دلالت دارد آن که مولايمان امير المؤمنين {علی} (علیه السلام) اظهار اشتياق به ديدارش را داشت، چنانکه در حديث روايت شده از آن حضرت (ع) در وصف حضرت مهدي - عجّل اللَّه فرجه الشريف - فرمود :
از شما پناه دهندهتر است [يا بخشندهتر است] علمش از شما بيشتر و در صله رحم و پيوند خويشاوندي از همهتان کوشاتر است. بارخدايا! با تحقق بخشيدن بيعت او غم و اندوه را از ميان بردار و پراکندگي امت را به سبب او جمع گردان، پس اگر خداوند راه ديدارش را برايت گشود، تصميم خود را قطعي کن و اگر توفيق لقايش نصيبت گرديد ديگر به سوي هيچ روي مکن، و چون به دامنش دست فکندي ديگر از دست مده. آنگاه اشاره به سينه خود کرد و با آه کشيدن، شدّت اشتياق خود را بازگو نمود. [1]
و نيز بر اين معني دلالت دارد آنچه در بحار به نقل از کتاب «مزار کبير»، به سند خود از احمد بن ابراهيم روايت آورده که گفت: به جناب ابوجعفر محمد بن عثمان اشتياقم را به ديدار مولايمان بيان کردم
به من فرمود: با وجود اشتياق، مايل هستي او را ببيني؟
گفتم: آري.
فرمود: خداوند پاداش شوق تو را عنايت فرمايد و ديدن رويش را به آساني و عافيت به تو روزي کند، اي ابوعبد اللَّه! التماس مکن که او را ببيني، زيرا که در ايام غيبت به او اشتياق داري و درخواست مکن که با او همنشين گردي، که اين از عزائم الهي است و تسليم بودن به آن بهتر است، ولي با زيارت به سوي او توجّه کن.... [2] .
{نویسنده}: نيک بودن اشتياق به آن حضرت (ع) امر واضح و روشني است، که هيچ پوشيدگي در آن نيست، زيرا که اين از لوازم محبّت است که از دوستان جدا نميگردد و عبارت: خداوند پاداش شوق تو را عنايت فرمايد. اشاره به ثواب ارزندهاي است که بر آن مترتّب ميشود.
چنانکه فرمايش امام صادق (ع) در حديثی فرمود: اي ابوعبد اللَّه! التماس مکن که او را ببيني. منظور ديدن آن حضرت به گونه امامان گذشته (ع) است، يعني هر وقت که خواسته باشي اين امر برايت فراهم باشد. و امّا اينکه درخواست ديدن آن حضرت به طور مطلق چيزي نيست که منع شده باشد، بلکه از وظايف متديّنين است و رسيدنشان به اين سعادت بسيار اتفاق افتاده است.
-----------------------------------------------------------------
[1] کمال الدين: 653:2.
[2] بحار الانوار، 97:102 باب 7.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
7- ذکر مناقب و فضايل آن حضرت
ياد نمودن فضايل و مناقب آن حضرت و دليل بر استحباب اين کار، تمام اخبار و رواياتي است که در مورد تشويق و ترغيبِ يادآوري فضايل ائمه معصومين (علیه السلام) وارد شده است.
از جمله: در اصول کافي از حضرت ابي عبد اللَّه صادق (ع) روايت شده که فرمود: همانا وظيفه جمعي از فرشتگان آسمان اين است که نگاه ميکنند بر يک و دو و سه نفري، در حالي که آنان درباره فضيلت آل محمد (علیه السلام) به گفتگو نشستهاند.
پس فرشتهاي به فرشتگان ديگر ميگويد: آيا نميبينيد اينان را با همه کمي تعدادشان و بسياري دشمنانشان فضائل آل محمد (علیه السلام) را بيان ميکنند! [1]
آنگاه گروه ديگري از فرشتگان ميگويند:
«ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشآءُ وَاللَّهُ ذُوالفَضْلِ العَظِيمِ»؛ [2]
اين فضل خداوند است که به هر کس بخواهد ميدهد و خداوند داراي فضل عظيم است.
و در همان کتاب به سند خود، از ميسر، از حضرت ابي جعفر باقر (علیه السلام) آورده که گفت:
امام باقر (علیه السلام) به من فرمود: آيا با هم خلوت ميکنيد [و دور از چشم دشمنان مينشينيد] و براي هم حديث ميگوييد و آنچه معتقد هستيد، براي هم بازگو مينماييد؟
عرضه داشتم: آري. به خدا سوگند! ما با هم در خلوت مينشينيم و براي هم حديث ميگوييم و آنچه معتقديم، براي هم باز ميگوييم.
امام باقر (علیه السلام) فرمود: به خدا سوگند! که من دوست داشتم در بعضي از آنجاها با شما ميبودم، به خدا سوگند! که من بوي شما و جانهاي شما را دوست ميدارم و البته شما بر دين خداوند و دين فرشتگان او هستيد، پس با پرهيز از گناه و جديت در امر دين [ما را] ياري کنيد. [3] .
و در همان کتاب از حضرت ابوالحسن موسي بن جعفر (علیه السلام) آمده که فرمود: هيچ چيز بر ابليس و لشکريانش دشوارتر نيست از اينکه برادران ايماني با يکديگر ديدار کنند و همانا دو مؤمن با يکديگر ديدار مينمايند که به ياد خدا باشند، آنگاه فضايل ما را يادآوري کنند، در اين حال گوشت سالمي بر صورت ابليس باقي نميماند، تا جايي که روح پليدش به التماس ميافتد از فرط آنکه درد ميکشد، پس فرشتگان آسمان و گنجوران بهشت متوجه ميشوند و او را لعنت ميکنند، تا اينکه هيچ فرشته مقرّبي باقي نماند، مگر اينکه بر او لعنت فرستد، که زبون و با حسرت و مردود ميافتد. [4] .
و نيز بر اين مطلب دلالت ميکند، رواياتي که در مورد تلافي کردن کسي که به تو احساني نموده به وسيله ياد نيکو وارد شده، مانند فرموده مولايمان حضرت سيّد العابدين (علیه السلام) در رسالة الحقوق که در «مکارم الاخلاق» و «تحف العقول» و کتابهاي ديگر آمده که حضرت سجّاد (علیه السلام) فرمود: و امّا حق کسي که نسبت به تو نيکي و احساني نموده، آن است که او را سپاس بگذاري و کار خوبش را يادآور شوي و با سخن نيک او را در ميان مردم معرفي کني و دعاي خالصانه بين خود و خداي خود در حق او بنمايي، پس اگر اين کار را کردي، تشکر از او را پنهاني و آشکارا به جاي آورده باشي و اگر روزي توانستي عملاً کار نيکش را با نيکي تلافي کني، اين کار را انجام دِه. [5] .
البته ما قسمتي از حقوق و مراحم آن حضرت را در بخشهاي سوم و چهارم اين کتاب {این تاپیک} مبارک بيان داشتيم، به آنجا مراجعه کن تا سينهات فراخ گردد و حالت صلاح يابد. و نيز بر اين مقصود دلالت دارد آنچه در شواهد لزوم محبوب نمودن آن بزرگوار در ميان مردم آورديم و آنچه در فضيلت دعوت کردن مردم به سوي آن جناب ان شاءاللَّه تعالي {در ادامه همین تاپیک} خواهد آمد.
-----------------------------------------------------------------
[1] روضه کافي، 334 ح 521.
[2] سوره جمعه، آيه 4.
[3] اصول کافي، 187:2 ح 5.
[4] اصول کافي، 188:2 ح 7.
[5] مکارم الاخلاق، 422، باب 12.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
8- اندوهگين بودن مؤمن از فراق آن حضرت
اينکه مؤمن از فراق و دور ماندن از آن حضرت اندوهگين و مهموم باشدو اين از نشانه هاي دوستي و اشتياق به آن حضرت است.
و از نشانهها، اين است که از شدّت شوقش همچون بيماري ديده شود که دلش از شدّت درد ميجوشد.
و از نشانهها، اين است که از فرط اُنس گرفتن با محبوب ديده شود که از هر چه او را از وي مشغول ميدارد وحشت کند [و گريزان باشد] .
و از نشانهها، خنديدنش در ميان مردم است، در حالي که دلش مالامال از اندوه است همچون زن جوان از دست داده.
از جمله نشانههاي يک فرد شيعه!!! آن است که در اندوه و حزن امامان (ع) محزون و اندوهگين باشد و ترديدي در اين نيست که غيبت مولايمان حضرت حجّت (علیه السلام) و آنچه از حزنها و محنتها بر آن حضرت و بر شيعيانش وارد ميگردد، از بزرگترين و مهمترين علل حزن و اندوه امامان (ع) است، چنانکه از حديث آينده در فضيلت گريستن بر فراق آن جناب برايتان معلوم خواهد شد، ان شاء اللَّه تعالي :
1 - در کتاب «کمال الدين» به سند خود، از مولايمان حضرت ابوالحسن الرضا (علیه السلام) آورده که فرمود: چه بسيار زنان جگرسوخته مؤمنه، و چه بسيار مردان مؤمن اَسَفناک جگرسوخته خواهد بود آنگاه که ماء معين (=آب گوارا) مفقود و غايب گردد. [1] .
2- يکي از حقوق شخص مؤمن بر مؤمن ديگر، آن است که به خاطر اندوه او اندوهگين گردد، که بدون ترديد اين حق براي مولايمان حضرت صاحب الزمان (ع) بر تمامي افراد باايمان ثابت است، به طريق اولويت قطعي [يعني هرگاه افراد عادي از مؤمنين چنين حقّي را دارا باشند، امام و مولايمان حضرت حجّتعليه السلام که پيشواي آنان و رکن ايمان است، به طور قطع، سزاواري بيشتري در اين حق برايش ثابت ميباشد] . [2] .
3 - در مجلّد سوم بحار از مسمع کردين، از امام ابوعبد اللَّه صادق (ع) روايت آمده که فرمود: همانا آنکه دلش به خاطر ما به درد آيد، البته روزي که ما را هنگام مرگش ديدار کند، خوشحال خواهد شد، به طوري که آن خوشحالي و سرور، پيوسته در دلش باقي خواهد ماند، تا اينکه در کنار حوض کوثر بر ما وارد گردد ...
[3] .
4- ...
-----------------------------------------------------------------
[1] کمالالدين، 371:2.
[2] اصول کافي، 226:2 باب کتمان ح 16.
[3] بحارالانوار، 22:8 باب 20 ذيل ح 17.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
9- حضور در مجالس فضايل و مناقب آن حضرت
حضور يافتن و نشستن در مجالسي که فضايل و مناقب و ساير امور مربوط به آن حضرت، در آنها ياد ميشود و دليل بر اين - اضافه بر اينکه از لوازم و نشانههاي محبّت است و از مصاديق خيرات که مأمور شدهايم به آنها سبقت جوييم و پيشي گيريم که خداي تعالي فرموده:
«فَاسْتَبِقُوا الخَيْراتِ»؛ [1]
به سوي کارهاي خير سبقت گيريد -
فرموده مولايمان حضرت امام رضا(علیه السلام) است که در امالي شيخ صدوق [2] و مجلّد دهم بحار از آن بزرگوار آمده، که فرمودند: هر کس در مجلسي بنشيند که امرِ ما در آن زنده ميگردد، روزي که دلها ميميرند دل او نخواهد مرد. [3] .
و نيز بر اين مطلب دلالت دارد فرموده حضرت امام صادق (علیه السلام) به فُضيل، در حديث روايت شده در بحار و غير آن، که مينشينيد و حديث ميگوييد؟
فضيل عرضه داشت: آري. فدايت شوم!
امام صادق (ع) فرمود: همانا من آن مجالس را دوست ميدارم، پس امر ما را اِحيا کنيد. اي فضيل! خداوند رحمت کند کسي که امر ما را احيا نمايد. [4] .
و...
اضافه بر اينکه نشستن در آن مجالس، زياد کردن افراد، دوستان و ياران و به اصطلاح سياهي لشکر درست کردن براي جمعيت نيکان است که نزد خداوند و امامان معصوم (علیه السلام) محبوب و مطلوب است، همچنان که سياهي لشکر شدن براي معاندين و اشرار نزد خداوند و امامان (علیه السلام) مبغوض و ناخوشايند ميباشد.
بر اين مطلب دلالت ميکند آنچه در بحار، به نقل از مناقب آمده که: قاضي عبد الرحمن بن رياح، از يک نابينا علّت کورياش را سؤال کرد
نابينا گفت: در واقعه کربلا حضور يافتم، ولي جنگ نکردم. پس از چندي در خواب شخص هولناکي را ديدم، به من گفت: رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) تو را ميخواند.
گفتم: توان ديدنش را ندارم. مرا کشيد و به خدمت رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم)برد، آن حضرت را اندوهگين يافتم و در دستش حربهاي بود و در پيشگاهش چرمي که زير محکومين گسترده ميشود،افکندهاند و فرشتهاي با شمشيري از آتش بپا ايستاده افرادي را گردن ميزند و آتش بر آنها ميافتد و آنان را ميسوزاند، سپس بار ديگر زنده ميشوند و باز آنها را همانطور به قتل ميرساند.
عرضه داشتم: سلام بر تو باد، اي رسول خدا! قسم به خداوند! که من نه شمشيري زدم و نه نيزهاي به کار بردم و نه تيري افکندم.
پيغمبر اکرم (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: آيا سياهي لشکر را زياد نکردي؟!
آنگاه مرا به مأموري سپرد و از طشت خوني برگرفت، از آن خون بر چشمم کشيد، چشمانم سوخت و چون از خواب برخاستم، کور شده بودم. [5] .
-----------------------------------------------------------------
[1] سوره بقره، آيه 148.
[2] أمالي، مجلس 17، ح 4.
[3] بحارالانوار، 278:44.
[4] بحارالانوار، 282:44.[8]
[5] بحارالانوار، 303:45.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
10- تشکيل مجالس ذکر مناقب و فضايل آن حضرت
برپا نمودن مجالسي که مولايمان صاحب الزمان (ع) در آنها ياد شود و مناقب و فضايل آن حضرت در آنها ترويج و منتشر گردد و در آن مجالس، براي آن جناب دعا شود و با جان و مال در راه تشکيل آن مجالس تلاش کردن، از وظايف دلباختگان و ارادتمندان به آن جناب است زيرا که اين کار ترويج دين خداوند و برتري دادن کلمة اللَّه و ياري نمودن بر نيکي و تقوا و تعظيم شعائر الهي و نصرت وليّ اللَّه است.
در حديثي که در وسائل و غير آن، از امام صادق (علیه السلام) روايت شده که فرمود: يکديگر را ديدار کنيد که در ديدارتان زنده شدن دلهايتان و يادآوري احاديث ما هست و احاديث ما شما را نسبت به يکديگر مهربان ميسازند، که اگر آنها را بگيريد {عمل کنید}، رستگار شده و نجات يافتهايد و هرگاه آنها را ترک گوييد، گمراه شده و هلاک ميگرديد. پس به آنها عمل کنيد که من نجات شما را ضمانت ميکنم. [1] .
وجه دلالت اين حديث آن است که: ديدار مؤمنين نسبت به يکديگر را سبب و وسيله زنده کردن امر آنان و يادآوري احاديث امامان (علیه السلام) دانسته است، بنابراين برپاسازي مجالس ديداري که در آنها امام (ع) ياد شود و مناقب او و آنچه مربوط به او است، بيان گردد، بدون ترديد نيکو و مورد خشنودي امامان (ع) است.
و نيز بر اين مطلب دلالت ميکند فرمايش امير المؤمنين{علی} (ع) در حديث «اربع مائه» اينکه: خداوند - تبارک و تعاليک به سوي زمين نگريست، پس ما را برگزيد و براي ما شيعياني برگزيد، که ما را ياري ميکنند و از خوشحالي ما خوشحال و به خاطر اندوه ما اندوهگين ميشوند و اموال و جانهايشان را در راه ما نثار مينمايند، آنان از ما هستند و به سوي ما باز ميگردند.... [2] .
توجه و بيدارباش
برپا ساختن اين مجالس در بعضي از اوقات واجب است، مثل اينکه مردم در معرض انحراف و گمراهي باشند و برپايي اين مجالس، سبب جلوگيري از هلاکت ديني آنان و مايه ارشاد و راهنمايي ايشان به راه هدايت گردد، از جهت دلايل امر به معروف و نهي از منکر و راهنمايي اشخاص گمراه و عقب زدن اهل بدعت و گمراهي.
-----------------------------------------------------------------
[1] وسائلالشيعه، 567:11 باب 23 ح 3.
[2] خصال، 635:2.
[3] سوره توبه، آيه 60؛ همانا زکات فقط براي فقرا و بينوايان و کارگزاران آن و دلجويي شدگان و بردگان [ي که آزاديشان خواهيد] و وامداران و هزينه در راه خدا و در راه ماندگان ميباشد.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است:
-
11- سرودن و خواندن شعر در فضايل و مناقب آن حضرت
سرودن و خواندن شعر در فضايل و مناقب آن جناب - که درود و سلام بر او باد - زيرا که اين دو عمل نوعي از ياري کردن امام به شمار ميآيند.
و دليل بر اين است آنچه در کتاب وسائل به طور مُسند روايت گرديده که حضرت امام صادق (ع) فرمود: هر کس درباره ما يک بيت شعر بگويد، خداوند براي او خانهاي در بهشت خواهد ساخت. [1]
و از آن حضرت است که فرمود: هيچ کس درباره ما بيت شعري نگويد، مگر اينکه به روح القدس تأييد و ياري شده باشد. [2]
و از حضرت رضا (علیه السلام) روايت است که فرمود: هر فرد مؤمني که درباره ما شعري بسرايد که ما را به آن مدح گويد، خداوند براي او در بهشت منزلگاهي خواهد ساخت که هفت برابر وسعت دنيا باشد، که هر فرشته مقرّب و هر پيغمبر فرستاده شدهاي او را در آنجا ديدار خواهد کرد. [3] .
و ...
و نيز بر اين مطلب دلالت دارد تمام رواياتي که حاکي سرودههاي شاعران در مدح و ثناي امامان (ع) است که در محضر ايشان خواندهاند و امامان (ع) عطاهاي بسيار و بخششهاي فراواني به آن شاعران عنايت فرمودهاند.
و از اين ماجراها بسيار است که در احوالات و اخلاقيات آنان - صلوات اللَّه عليهم اجمعين - ياد گرديده و آنچه اشاره شد براي مؤمنين بسنده است.
-----------------------------------------------------------------
[1] وسائل الشيعه، 467:10 ح 1.
[2] وسائل الشيعه، 467:10 ذيل ح 2.
[3] وسائل الشيعه، 467:10 ذيل ح 3.
منبع:پیچک نت
...
ﭠۄﺁטּὧـعــر بلندےکهﺁرزۄ میکنم امضاے ﻣـנּ زیر ﺁטּ باشد!
کاربر مقابل پست غریب آشنا عزیز را پسندیده است: